Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Passeihin liittyvä sormenjälkirekisteri on lakkautettava

Helsingin Sanomat raportoi tänään, kuinka sormenjälkirekisterit saattavat olla vastatuulessa Euroopan alueella. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi Ranskalle langettavan päätöksen siitä, että syyttömän miehen sormenjälkiä ei poistettu kansallisesta sormenjälkirekisteristä. EIT:n mielestä esimerkiksi koko kansan rekisteröinti olisi "äärimmäinen toimenpide", joka on implikoidusti erittäin epätoivottavaa.

Valitettavasti Suomessa kansalaisten sormenjälkien rekisteröinti etenee hyvää vauhtia. Suomessahan ei nykyään saa passia ilman jälkien antamista. Itseänikin asia harmittaa vietävästi, koska passini on menossa vanhaksi ja tarvitsen työasioita varten voimassaolevan passin päästäkseni Kiinaan. Rekisteriä saa nykyään käyttää vainajien tunnistamiseksi, mutta poliisi on tullut viime aikoina yhä selvemmin kärkkymään oikeutta rekisterin käyttöön rikostutkinnassa. Helsingin Sanomien mukaan Sisäministeriön työryhmä valmistelee arviota aiheesta. Pahoin pelkään, että kristillisten Räsäsen luotsaaman ministeriön käsittelyssä lausunnosta tulee rekisterin käytön suhteen hyvinkin salliva ja lepsu.

On häpeällistä, että asiasta edes keskustellaan. Kun sormenjälkirekisterin perustamista käsiteltiin, se myytiin kansalle vain matkustusasiakirjakäyttöön tulevana rekisterinä. Poliisin ei pitänyt päästä rekistereihin käsiksi rikostutkintatarkoituksessa. Toki me Piraattipuolueessa tiesimme jo alusta alkaen, että kansalle puhutaan taas paskaa, ja että rekisterin käyttöoikeus tulee todennäköisesti laajenemaan tulevaisuudessa. Tyypilliseen tapaan visioillemme naurettiin jälleen, mutta olimme taas oikeassa. Paine rikostutkintakäytön piiriin saattamiseksi on suuri.

Miksi kansalaisten sormenjälkien rekisteröinti on sitten huono asia? Sormenjäljet ovat osa ihmisen yksityisyyttä. Millään valtiolla ei pitäisi olla oikeutta syyttömän ihmisten sormenjälkiin. Ymmärrän rikollisten sormenjälkien rekisteröinnin, sillä he ovat järkyttäneet yhteiskuntarauhaa ja ansaitsevat tulla merkityksi kirjoihin ja kansiin tuomioistuimen syyllisyydestä päättäessä, mutta syyttömien ihmisten rekisteröintiä en suvaitse missään tapauksessa. "Sopivassa" kriisitilanteessa rekisteri otettaisiin varmasti käyttöön alta aikayksikön; esimerkiksi sotilaallisen miehityksen aikana rekisteri olisi oivallinen keino jahdata vastarintataistelijoita. Nykyinen yhteiskuntarauha ei ole tae siitä, että asiat olisivat aina hyvin. Ainoa keino estää rekisterin mahdollistamaa valvontaa ja väärinkäytöksiä on sen välitön lakkauttaminen ja tietojen tuhoaminen. Toivottavasti Suomesta löytyy poliittista tahtoa tälle, joko EIT:n kepillä tai ilman.

Janne Paalijärvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Pekka Salo

Parhainta on, että passit ja niiden käyttö lopetetaan kokonaan. Mitä se kenelläkään kuuluu kuka minnekin matkustaa?

Susanna Kinnunen

Suomen sosiaaliturva kansainväliselle tasolle: Angola, Afghanistan, Armenia, Azerbaidzhan... ?

Keijo Kepakko

Ei, vaan sosiaaliturva on toteutettava samalla tavalla kuin eurooppalainen sairausvakuutusjärjestelmä. Jokaiselle annetaan oikeus asuinmaansa mukaiseen sosiaaliturvaan ja aiheutuneet kulut laskutetaan henkilön kotimaalta.

Susanna Kinnunen Vastaus kommenttiin #15

Uskoisin tuohon paremmin jos edes terveydenhuolto Suomessa toimisi niin, että mitä se muille kuuluu, missä hoidatan itseäni.

Teppo Marttinen

Mitäs se sinua haittaa, vaikka poliisi saisikin rekisterin käyttöönsä? Ei pitäisi olla mitään hätää mikäli et syyllisty rikoksiin. Ja jos vaikka murharikospaikalta löytyy tekijän sormenjäljet niin eikös olisi tärkeämpää, että tekijä saataisiin kiinni?

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

On tärkeätä, että murhaaja saadaan kiinni. Mutta kaikkien kansalaisten sormenjälkirekistei on paljon suurempi uhka kansalaisten vapaudelle ja turvallisuudelle, kuin yksittäisen murhaajien kiinnisaamattomuus.

On täysin mahdollista että poliittinen (tai uskonnollinen) äärisuuntaus pääsee valtaan, ja saa haltuunsa rekisterin. Tällä on sitten helppo jäljittää esim vaaleissa "väärin" äänestäneitä, tai "vääriä" kirjoja lukeneita, ja "uudelleenkoulutusleirit" odottavat.

On täysin mahdollista että elektronisessa muodossa oleva rekisteri hakkeroidaan rikollisten toimesta, jotka voivat käyttää sormenjälkitietoja väärien todisteiden tuottamiseen, tai petoksiin esim sormenjälkivarmisteisessa kaupassa.

-Nukkukaa yönne rauhassa - isoveli valvoo turvallisuuttanne

-Peace

Jarno Virtama

Syyttömien sormenjälkiä ja DNA:ta löytyy roskiksista ja niitä rikolliset kylvävät rikospaikoille harhauttaakseen tutkijoita. Ainakin USA:ssa tästä on tullut iso ongelma. Suomessa ei ole vielä niin laajamittaisia rekistereitä, joten tämä harhautus ei toimi Suomessa.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Niinhän se menee. Jatkuva kilpavarustelu rikollisten ja viranomaisten taholta. Mutta ei sitä silti pidä tehdä rikollisille turhan helpoksi.

-Rauhaa

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Esimerkiksi tupakoijaa ei tarvitse kovin montaa tuntia seurailla, jotta saa "pitävät" todisteet rikoksen lavastamiseksi. Joka ainoaan filtteriin jää, sormenjälkien lisäksi, sekä sylkeä että ihosoluja.

Käyttäjän alttisalomaki kuva
Altti Salomäki

Teoksessa Vankileirien saaristo on kuvattu osuvasti, miten leireille junalasteittain viedyt neuvostokansalaiset uskoivat hyvinkin pitkään ettei juuri heillä itsellään ole mitään hätää, koska he ovat syyttömiä ja kyseessä on väärinkäsitys. Kolmenkymmenen vuoden vankeuden aikana mieli muuttui vähitellen.

Samasta syystä kukaan ei noussut kapinaan maassa, jossa ihmisoikeuksia poljettiin surutta. Eihän heillä itsellään ollut hätää, koska he eivät syyllistyneet rikoksiin. Yksilön oikeuksista piittaamaton ajattelutapa (minä en ole syyllinen, mutta jos joku toinen pidätetään, hän on) on kaikkien diktatuurien perusta.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Jep, jep. Ja eihän sitä tarvitse edes mennä niin pitkälle, kuin vankileirien saaristo-maahan. Jo nykyään meillä esitetään valtaapitävien puolelta kritiikin rajoittamista, "kun se voi huolestuttaa markkinavoimia". Ja "vihapuheeksi" leimataan helposti vastakkaisia mielipiteitä, joiden esittäminen halutaan rajoittaa tai estää.

En tarkoita että sormenjälkirekisteri sinäänsä olisi näihin sovellettavissa, mutta kontrollin ja rekisteröinnin henki on jo nykyisissä vallanpitäjissä.

-Pax

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Ei passia edes tarvitse hankkia, jos ei ole tarkoitus matkustella Euroopan ulkopuolelle. Itselleni on riittänyt henkilökortti, ns sirukortti, joka on monessa suhteessa käyttökelpoisempi kuin passi. Pari kuvaa ja 40 euroa riittää tämän hankintaan.

Eikä tartte antaa sormenjälkiään skoudeille.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Henkilökortti olisi itselleni jees, jos sillä pääsisi myös (viisumin kanssa) Kiinaan. En minä muuten todennäköisesti Euroopan ulkopuolelle matkustelisi, työasiat vaan vievät mukanaan joskus. Pitää selvittää, jos tähän joku porsaanreikä olisi olemassa :)

Jukka Mäkinen

Sormenjälkien väärentäminen on nykytekniikalla varsin helppoa. Murhaaja tekee läppärillä ja printterillä itselleen kumihanskat joissa on Teppo Marttisen sormenjäljet. Sitten Marttinen voi seuraavat 24 vuotta vankilassa miettiä, että mitenkäs tässä nyt näin kävi.

Jari Ristiranta

Miten uuden passin hakeminen sujui, Janne?

Olisi mukava lukea kokemuksistasi.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Valitettavasti poliisi sai sormenjälkeni. Kirjoitan kunnon artikkelin aiheesta myöhemmin. Se sisältää joillekin aika rankkaa kuvamateriaalia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut