Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Yritin ostaa sähkökirjan

  • Itsetehty sähkökirja. Rahaa tästä ei siirtynyt kirjoittajalle, kustantajalle tai muillekaan osapuolille.
    Itsetehty sähkökirja. Rahaa tästä ei siirtynyt kirjoittajalle, kustantajalle tai muillekaan osapuolille.

Matkustan työni puolesta jälleen kuukauden kuluttua Kiinaan. Ajattelin tutustua vähän enemmän kiinalaisten kulttuuriin ja sielunmaisemaan ja otin lainaan aihetta käsittelevän kirjan. Se on Talentumin kustantama ja Seppo Pietarisen kirjoittama Kiinalaiset liiketavat. Hetken kuluttua huomasin, että kirja jäi toistuvasti työpöydälle tai repun pohjalle. Kynnys palata paperikirjan pariin oli paatuneelle PDF-lukutoukalle aika korkea. Ajattelin, että on aika ostaa teos sähköisenä, eli ns. e-kirjana. Silloin sen lukemiseen todennäköisesti olisi aikaa.

Kiinalaiset liiketavat näkyy olevan sähkökirjana Elisa Kirja -palvelussa. En ollut kuitenkaan varma, toimisiko kirjapalvelu Linuxissani. Päätin soittaa Elisan tukeen kysyäkseni asiaa. Pääsin uskomattoman nopeasti sisään ja selittämään asiaani. Kysyin, pystyykö sähkökirjapalvelua käyttämään ilman kikkailua Linuxilla. Auttaja ei tätä tiennyt, vaan antoi minulle "ulkoistetun käytönopastuspalvelun puhelinnumeron". Soitin palveluun. Sydän nousi kurkkuun kun kuulin puhelun hinnan: 1,99 euroa minuutilta. En ala noihin hintoihin soittelemaan työnantajan rahoilla kuin työasioita.

Päätin kääntyä aikaani seuraten sosiaalisen median puoleen. Jätin Facebookin Elisa -sivulle viestin, joka oli jotenkin näin: "Hei, satutteko tietämään, toimiiko Elisa Kirja -palvelu jotenkin Linuxilla?" Odoteltuani vastausta pari minuuttia tarkistin sivun. Viestini oli tylysti poistettu. Siinä vaiheessa otsassa oli jo metrinen. Ilmeisesti Elisa ei halunnut minua asiakkaakseen. Sopiihan tämä minulle, ajattelin.

Sisuunnuin asiasta niin kovasti, että skannasin koko kirjan itse itselleni PDF-tiedostoksi. Nyt minulla oli oma sähkökirja. Menihän projektissa toki tunti tai pari, mutta nyt teosta on helppo lukea missä vaan liikunkin. Samalla näppejään jäivät nuolemaan Elisa Kirja -palvelu, kirjoittaja Seppo Pietarinen ja kustantaja Talentum. Heille ei minulta nyt herunut pennin jetonia.

Olin eilen tapahtumassa, jossa sähkökirjakustantajia edustanut lakimies kertoi, kuinka Suomessa piratismi on tehnyt sähkökirjabisneksestä vaikeata tai lähes mahdotonta. Tämä on paskapuhetta, sillä sen tekevät palvelut itse joko utopistisella hinnoittelupolitiikallaan tai DRM-teknologioihin ja suljettuihin alustoihin hirttäytymällä. Ei ihme jos waretettu teos rupeaa kiinnostamaan siinä vaiheessa kun palvelu lyö märkää rättiä naamaan joka kierroksella. Pitäkää tunkkinne.

Janne Paalijärvi

Päivitys 2013-09-25: Saamieni tietojen mukaan Adobe Digital Editions -ohjelma, joka tarvitaan ilmeisesti DRM-suojattuihin kirjoihin, ei toimi Linuxilla. Suojaamattomat kirjat EPUB-muodossa kuulemma toimivat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Jari-Matti Mäkelä

Eikö piratismi edellyttäisi sitä, että joku on ensin ostanut niitä suomalaisia e-kirjoja? Aika ylimielistä suhtautumista. Mitä nyt piraattisivuilta katsoo, ei niitä suomalaisia kirjoja juuri kukaan halua.

Suosittelen myös suomalaisia käyttämään laillisia oikeuksiaan ottaa omaan käyttöön kopioita kirjaston DRM-suojaamattomista paperikirjoista niin kauan kuin tämä DRM-pelleily jatkuu. Kopion voi tosiaan ottaa skannerilla korkealaatuisesti esim. 300 DPI:n JPEG-muotoon ja tehdä näistä laillisen kotipolttoisen e-kirjan, jota lukee matkalla. Sähköisissä lukulaitteissa on niin isot kapasiteetit nykyään, että vaikka tässä ei olekaan teknisesti mitään järkeä, niin se onnistuu silti. Eikä siinä ole edes mitään laitonta.

Noihin laitteisiinhan mahtuu nykytekniikalla jotain 150 000 romaania helposti ja valmistajat tahallaan pienentävät näiden tallennustilan kokoa, jotteivat ihmiset innostuisi lataamaan liikaa kirjoja laitteelle. Koko niukkuuden talous e-kirjoissa on ihan typerä idea. Ihmisellä on vain rajallinen määrä elinaikaa ja kirjojen lukeminen on sen verran hidasta, että vaikka tarjoaisi kuukausimaksulla kaikki maailman kirjat spotify-tyyliin, tuskin mitään valtavaa tappiota tulisi.

Varsin ärsyttävää tämä DRM-toiminta on esim. oppilaitosten kirjastoissa. Olet ostanut Virallisen E-Lukulaitteen (tm), esim. nyt markkinajohtaja Amazonin Kindle Paperweightin. Tai jos löytyy vaikka useampi, Amazon, Kobo, Sony. Arvaapa, saako kustantajilta lisensoitua aineistoa luettua. No ei saa, ei välttämättä ole tuettu alusta, koska kustantaja vuokraa kirjoja vain omalle laitteelleen. Tai toimii ainoastaan epätarkalta ja välkkyvältä PC-näytöltä, jos siinä on oikea Windows-versio tai hyvällä tuurilla ohjelma on myös Macille. Varsinaisella e-lukulaitteella ei e-kirjaa voi lukea kuin piraattina. Minusta tässä on jotain vikaa.

Susanna Kinnunen

"Jätin Facebookin Elisa -sivulle viestin, joka oli jotenkin näin: "Hei, satutteko tietämään, toimiiko Elisa Kirja -palvelu jotenkin Linuxilla?" Odoteltuani vastausta pari minuuttia tarkistin sivun. Viestini oli tylysti poistettu."

Olet käsittänyt ihan väärin. Ei siellä mitään kysymyksiä saa esittää. Tulee "kuraa konttorin lattialle", onneksesi et joudu maksamaan kun se siivotaan puolestasi nopeasti pois.

Some on niille joku ihme taideteos, jonka typerät asiakkaat pilaavat.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Jos Elisa Kirja:n tuella ei ollut merkintää Linux yhteensopivuudesta FAQ:ssa, tarkoittaa se käytännössä sitä, että eivät ole edes kokeilleet sitä. Olisiko lie edes tullut mieleen kokeilla...

Facebook poistosta; Onko olemassa mahdollisuus, että Elisa-sivu FB:ssa ei ollut Elisa Kirjan, vaan jonkun yksityisen Elisa -nimisen henkilön?

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi
Juho Lehtinen

Hienoa toimintaa yritykseltä jälleen! Iskin myös samanmoisen kysymyksen Elisalle: https://www.facebook.com/elisasuomi/posts/59706675.... Katsotaan kauan menee ennenkuin tämäkin poistetaan..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut