Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Kiinassa on kivempaa

  • Poltin 1,5 vuoteen ensimmäisen savukkeeni ihan vaan vittuillakseni suomalaiselle virkamieskulttuurille, joka kieltää kaiken.
    Poltin 1,5 vuoteen ensimmäisen savukkeeni ihan vaan vittuillakseni suomalaiselle virkamieskulttuurille, joka kieltää kaiken.
  • Retkeilymajani kuisti täällä Suzhoussa.
    Retkeilymajani kuisti täällä Suzhoussa.
  • Hotellihuoneesta aukeavat näkymät kaupungin katutasoon.
    Hotellihuoneesta aukeavat näkymät kaupungin katutasoon.

Tulin viikolla Kiinaan työmatkalle. Täällä on moni juttu oikeasti paremmin kuin Suomessa. Arkiasiat ovat mutkattomia. Käsittelen tässä kirjoituksessa tilannetta parin esimerkkivertauksen voimin.

Baariin meno Suomessa

Prosenttijengiläisen näköinen portsari vilkaisee asiakkaan naamavärkkiä, ja mikäli se ei miellytä, ei sisälle ole asiaa. Jos tuuri käy, ensimmäinen rahanpyytäjä on käsi ojossa jo narikassa vaatimassa eteispalvelumaksua vaikka ulkovaatteita ei olisi edes mukana. Äärimmäisen tunkemisen ja liian monen etuilijan kohtaamisen jälkeen baaritiskiltä saat tilattua haluamasi alkoholijuoman, joka on sekä kallis, että alimittainen, sillä valtio rajoittaa sitä, paljonko paikka saa alkoholia tarjoilla.

Baariin meno Kiinassa

Saavut pöytään. Palvelualtis ja iloiselta näyttävä tarjoilija tulee välittömästi kysymään, mitä saisi olla. Rahasta ei ole mitään puhetta tässä vaiheessa. Juomaa saa tilata oman tarpeen mukaan, eikä kukaan mussuta jos tilaatkin vaikka tuplaviskin. Annosten kokoa ei ole rajoitettu vaan esimerkiksi Long Island Iced Tean saa ihan oikeana versiona. Koko illan lasku maksetaan vasta pois lähtiessä. Luottoa asiakkaaseen löytyy.

Väkevän alkoholin ostaminen Suomessa

Menet Alkoon tai laivalle. Eihän siitä mitään tulisi jos tiukkaa saisi vaikka maitokaupasta. Jos jaksaa säätää, saattaa netin kauttakin saada joskus jotakin.

Väkevän alkoholin ostaminen Kiinassa

Menet paikalliseen citymarkettiin. Hyllyt notkuvat. 40-volttista kansanviinaa löytyy samanlaisista isoista tonkista kuin Suomessa lähdevettä. Tästäkään huolimatta kaduilla ei ole jatkuva humalaisten aiheuttama anarkia päällä.

Tupakointi sisällä Suomessa

No et helvetissä saa polttaa sisällä. Missään. Ikinä. Taino jos haluat, voit mennä johonkin dedikoituun koppiin, joita Suomen virkamiehet tosin varmaan ovat poistamassa samalla kuin koko harrastuksen laillisuutta vuoteen 2050 mennessä.

Tupakointi sisällä Kiinassa

Kiina on hieman vaihtelevasti kieltänyt tupakointia erinäisissä paikoissa. Toisaalta tämä ei haittaa metrin pätkää, koska ketään ei oikeasti kiinnosta asiaa valvoa. Jos ravintolassa on tuhkakuppeja esillä, körssin voi ottaa ihan vapaasti käteen.

Omien eväiden syönti ravintolassa Suomessa

Jos Suomessa ravintolassa edes vahingossa otat esiin taskusta löytyneen suklaapatukan tai jopa tyhjän limutölkin etsiessäsi kännykkää, olet aivan suurimman luokan rikollinen. Karkotus seuraa välittömästi, tai vähintään palvelu loppuu siihen paikkaan. Jostain syystä raha ei kelpaa.

Omien eväiden syönti ravintolassa Kiinassa

Liityt kaverin seuraan Starbucksin terassille ja rupeat syömään Subwaystä ostettuja settejä. Ei ongelmaa. Kukaan ei tule käymään kurkkuun kiinni, vaan henkilökunta ymmärtää erilaiset tilanteet. Seuraavalla kerralla osto- ja syöntipaikat voivatkin olla päittäin.

Muun muassa näitä edellä kuvattuja asioita miettiessä tulee mieleen, että milloin me Suomessa lähdimme päin helvettiä, joka on kieltoihin, kyttäyksiin ja henkilökohtaisiin rajoituksiin perustuva yhteiskunta. Onhan Kiinallakin ongelmansa, mutta kadunmiehelle täällä vaan nyt on kivempaa kuin Suomessa.

Janne Paalijärvi

Huomautus 2019-01-25 klo 10.45: Kirjoitin tämän tekstin kiukustuneena viisi ja puoli vuotta takaperin. Olin tullut takaisin pitkältä työkomennukselta ja ihmettelin kun mikään käytännön asia ei tuntunut Suomessa toimivan. Se mikä Suomessa on huomattavasti paremmin, on demokratia. Täällä saat äänestää mitä haluat eikä kukaan tule sen perusteella viemään työpaikkaasi tai henkeäsi. Siinä mielessä Suomi on huomattavasti parempi maa. Kiina vetää juttunsa erityisesti kansalaisten valvonnassa täysin överiksi. Tekisi mieli poistaa koko teksti, mutta koska en pidä historian vääristelystä, jätän alkuperäisen tekstin nettiin tällä huomautuksella lisättynä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Keijo Kepakko

Tupakoinnin kieltämiselle on ihan työsuojelulliset perusteet. Muuten olen samaa mieltä about kaikesta: niin kauan kuin et aiheuta haittaa muille, saat tehdä mitä haluat.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Todella suuria epäkohtia olit löytänyt..kyllä näihin pitää tarttua kuin härkää sarvista pahassa paikassa!

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

En ymmärrä logiikkaa, jonka mukaan ongelmaa X ei kannata korjata, jos ongelma Y on olemassa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Toki ymmärrät.

Ymmärrätkö paremmin logiikan,jonka mukaan ongelmaa X ei kyetä korjaamaan,jos ongelma Y vaikuttaa ongelmaan X.ongelma Y sitten taas on riippuvainen ongelma Z:sta ja ongelma Z johtuu ongelma A:sta mihin vaikuttaa ongelma B ?

Kysyn uudestaan...kumpaa logiikkaa ymmärrät paremmin,sitä missä on kaksiarvoinen ongelma vai sellaista mikä on moniarvoinen?

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Hommassa itseasiassa ongelmallista on itse suuntaus, joka on Suomessa jatkuvasti kohti kovempaa valtiojohtoista kyttäystä, valvontaa ja holhousta. Esimerkkitapaukset ovat ongelman ilmentymiä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #5

Tuo sama tapahtuu kautta koko länsimaisen sivistyksen.

Siihenkin on olemassa syy. Minun näkökulmani asiaa no se,että tämä tapahtuu numerotalouden takia. Numerot pitää saada tarkemmin vastaamaan todellisuutta ja siksi pitää kaikkea valvoa ettei tapahtu irrationaalista käytöstä (mikä on myöskin poistettava,koska sellaistahan ei numerotalous kykenisi ennakoimaan),eikä myöskään tapahdu mitään ylimääräistä mitä ei numerotalous ole ottanut huomioon..vielä ja asia saadaan korjattua.

Tätä toimintaa johtaa meidän länsimaalainen logiikka johon ei mahdu kuin kaksiarvoinen logiikka. Joku on tai sitten se ei ole..kaikki siltä väliltä on pyyhittävä pois. Itse suuntaus mistä puhut..miten käännät sitä suuntausta ilman tätä kaksiarvoista logiikkaa joka syö itse itsensä?

Tarjoat tilalle vapaata markkinataloutta jne.,mutta et ota huomioon minkä varassa ne toimii? Vapaa markkinatalouskin on hyvin kaksiarvoinen ja sitä jopa pelkistetään vielä enemmän kaikissa ylistyspuheissa. Minarkistinen valtiokin on hyvin kaksiarvoinen ja sitäkin pelkistetään vielä lisää kaikissa ylistyspuheissa.

Se on suuntaus johtuu siis meidän jokapäiväisestä ajattelutavasta.Ei mikään pikkujuttu.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen Vastaus kommenttiin #6

"Numerot pitää saada tarkemmin vastaamaan todellisuutta ja siksi pitää kaikkea valvoa ettei tapahtu irrationaalista käytöstä (mikä on myöskin poistettava,koska sellaistahan ei numerotalous kykenisi ennakoimaan),eikä myöskään tapahdu mitään ylimääräistä mitä ei numerotalous ole ottanut huomioon..vielä ja asia saadaan korjattua."

Hyvin kirjoitettu ja vastaa minunkin näkemystäni vallitsevasta asiaintilasta. Sattui sopivasti silmääni, koska pohdiskelin tänään pitkästä aikaa kaaosteoriaa.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Nuo seikat eivät nyt tee Kiinasta mitään paratiisia. Ja tupakkoinnin kiellolle julkisilla paikoilla on ihan hyvät perusteet. Ei monikaan halua altistua tupakansavulle täydessä ravintolassa. Mitään täyttä kieltolakia en tosin kannata.

Kiinassa on kuitenkin paljon epäkohtia. Sananvapautta ei tunnetta. Suomessa saat arvostella hallitusta julkisesti ja voit valita vapaasti mitä puoluetta äänestät. Kiinassa hallituksen arvostelusta seuraa pahimmillaan niskalaukaus. Ja voit äänestää vain yhtä puoluetta. Maa on myös täysin valtionkapitalistinen. Esimerkiksi mitään ilmaista sairaalanhoitoa ei ole. Jos Suomessa telot kätesi tai jalkasi, niin se paikataan miltein ilmaiseksi valtion kustannuksella, mutta Kiinassa joudut iskemään rahaa pöytään, jos haluat vielä toimivan raajan. Ja varmasti on muitakin epäkohtia Suomeen verrattuna.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Puhuin tarkoituksellisesti asiasta kadunmiehen näkökulmasta. Sitä ei poliittinen vaikuttaminen juuri kiinnosta, mitä nyt tavan mukaan käydään äänestämättä sitä samaa puoluetta kuin aina ennenkin, pystymättä kuitenkaan vaikuttamaan oikeasti yhtään mihinkään. Ja mitä tulee hallituksen kritisoimiseen, muistutan että sain kunnianloukkaustuomion Suomessa ihan vaan esitettyäni poliittista kritiikkiä kaupunginvaltuutetusta. Ei mikään niskalaukaus toki, mutta ajattelemisen arvoinen asia.

Raajat paikataan kyllä, mutta ei se palvelun laatu kovin korkeatasoista tunnu Suomessakaan olevan aina. Ja ikävä kyllä, tottumamme julkinen hyvinvointitaso maksaa paljon. Kiina teki Q3:lla vaikuttavan noin 7-8% BKT-kasvun. Suomen lukuja en tiedä, uskon että liikutaan pakkasen puolella. Voisin kysellä maanantaina paikallisilta, miten täkäläinen terveydenhuolto heidän mielestään toimii.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Et Ville taida tietää paljon Kiinan käytännön arjesta.

Paratiisi se ei ole, mutta arkielämässä Suomea vapaampi, kuten blogisti kirjoittaa.

Sananvapaus vallitsee Kiinassa siihen asti, kunnes julkisesti alkaa kyseenalaistamaan kommunistisen puolueen yksinvaltaa. Hallitusta saa kritisoida ja kritiikkiä esitetään sikäläisessä sosiaalisessa mediassa runsaasti omalla nimellä. Kritiikin sisältönä vain ovat hallituksen toimet - ei olemassaolo.

Eikä siellä voi äänestää vain yhtä puoluetta. Yleisiä vaaleja ei nimittäin ole lainkaan, joten siellä ei voi äänestää mitään puoluetta. Siinä mielessä Kiinan hallitus ei ole sortunut kansalaisia nöyryyttävään entiseen neuvostomalliseen hypokratiaan.

Käyttäjän suvikarhu kuva
Suvi Karhu

Onko tämä ensimmäinen kertasi Kiinassa? Oletko ehtinyt käymään vielä Shanghaissa?
Kumpa itse pääsisin pian taas takaisin, viimeistään silloin kun Shanghaihin valmistuu uusin korkein pilvenpiirtäjä. Kaupunki on uskomattoman kaunis.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Olin viime vuonna myös kolmisen viikkoa Kiinassa. Shanghain kokemukset rajoittuvat Pudongin lentoasemalle. Suzhou on myös neonvalojen ja korkeiden talojen paratiisi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kävin Beijingissä muinoin 1980-luvulla. Safkat ja drinksut olivat hyviä, mutta paljon perusasioita oli kommunistimaan tapaan rempallaan. Ilma oli niin paskaista, ettei eteensä nähnyt.

Pentti Järvi

Ihan periaatteesta pyrin aina matkustamaan kohti ponienttia (aurinko laskee länteen), ei kohti levanttia (aurinko nousee idästä).

Käyttäjän AirZero kuva
Eetu Rantakangas

Jyväskylästä löytyy yksi mainitsemisen arvoinen juottola, Vakiopaine. Siellä saa syödä omia eväitä, ja se onkin varsin suosittua, koska vastapäätä sijaitsee kaupungin paras pitseria.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Kävin aikoinani Kiinassa usein työkeikoilla ja tuolloin Beijingin keskustassa komeili Deng Xiaoping tupakkamainoksessa. Eikä ollut mikään pieni kyltti. Usein vitsailtiinkin kiinalaisten kanssa, että Dengin ja muidenkin kiinalaisten pitkäiän salaisuus liittyy jollakin tavalla tupakkaan.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Minä olen viime vuosina viettänyt joka vuosi 2 - 3 kuukautta Kiinassa eri kaupuneissa. Samoin olen tehnyt Kiinasta muutaman viikon Aasian kiertomatkoja muihiin aasialaisiin maihin.

Kokemukseni kiinalaisista ovat kaksijakoiset, enimmäkseen negatiiviset.

Muutama esimerkki:

- maailman kapitalistisin valtio, jossa valtio ja suuryritykset orjuuttavat omia kansalaisiaan
. kiinalaiset hukkuvat omaan paskaansa. Ihmisten päivittäiset jätteet korjaavat kadun keräjäläiset.
- mahtivaltio ilman mitään sosiaalisia verkkoja
- yksittäiset kansalaiset, vaikka ovatkin kivoja ja kauniita,ovat pinnallisia, koska heille vain raha merkitsee jotain
- Shanghai ja muut suurkaupungit ovat rumia, verratuna siihen mitä ne ovat joskus oleet. Quintaon vanha eurooppalainen keskus elää vielä, mutta kaikki muu vanha on tuhottu
- Kiina on maailman suurin energiatuhlari. Miksi uudet kaupungit täytyy rakentaa mainosvaloja täyteen? Tosin muuallakin on se harha esim. Japanissa.
- ei demokratian häivääkään
- kaupunkien keskustat ovat siistejä ja puhtaita, mutta heti keskustan ulkopuolella käsittämättömän likaista ja saastunutta
- kiinalaiset lapset ja nuoret ovat huonosti kasvatettuja ja käyttäytyvät huonosti

Toisaalta:

- aasialaiset ja kiinalaiset varsinkin ovat osaavia ja ahkeria
- henkeäsalpaavan kaunis luonto, jota kyllä osittain osataan varjella ja suojella
- aasialainen hymy on herkässä
- hintataso on vielä edullinen

Käyttäjän IiroSinisalo kuva
Iiro Sinisalo

Listaan voisi lisätä myös:

Työvoiman palkkaaminen Suomessa

Luet pari sataa hakemusta, haastattelet muutaman kymmentä hakijaa, lopulta palkkaat yhden, täytät läjän paperia, maksat tähtitieteelliset työllistämismaksut, ja palkkaamasi työntekijä osoittautuu täydelliseksi uunoksi, joka ei osaa edes kengännauhojaan sitoa.

Työvoiman palkkaaminen Kiinassa

Ajat läheiseen maalaiskylään, ostat köyhien lapset, ja kärräät heidät tehtaalle. Työtä tehdään vuorotta ja mukisematta, tulosta syntyy ja palkkaakaan ei tarvitse maksaa. Majoitus järjestyy jätteistä kasatuissa hökkeleissä ja ruoaksi kelpaa pulunpaska.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut