Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Yritin poistaa sormenjälkeni passin hakemista varten

 • Kloriitin ja muiden huurujen kanssa pelleillessä on suojausten hyvä olla edes jossakin kuosissa.
  Kloriitin ja muiden huurujen kanssa pelleillessä on suojausten hyvä olla edes jossakin kuosissa.
 • Paras (ja myös kivuluain) lopputulos syntyi hankaamalla sormenpäitä kloriitissa kastetulla sienellä .
  Paras (ja myös kivuluain) lopputulos syntyi hankaamalla sormenpäitä kloriitissa kastetulla sienellä .
 • Epäterve punoitus sormenpäissä on merkki siitä, että jotain on tehty oikein.
  Epäterve punoitus sormenpäissä on merkki siitä, että jotain on tehty oikein.
 • Yleiskuva sormista muutama päivä operaation jälkeen. Kivut olivat epämiellyttävät.
  Yleiskuva sormista muutama päivä operaation jälkeen. Kivut olivat epämiellyttävät.
 • Pahiten tuhoutunut sormenpää niin ikään muutama päivä operaation jälkeen.
  Pahiten tuhoutunut sormenpää niin ikään muutama päivä operaation jälkeen.

Esipuhe

Suomen passilain 6 a § pykälässä todetaan seuraavaa:

"Passinhakijalta otetaan passia haettaessa sormenjäljet. ... Sormenjäljet talletetaan passin tekniseen osaan sekä passirekisteriin."

Toisinsanoen matkustaaksesi Suomesta maahan, jossa vaaditaan passia, joudut antamaan sormenjälkesi poliisille. Lakimuutoksesta päätettiin vuonna 2009. Useimpiin maihin Euroopassa pystyy vielä matkustamaan ilman pakkorekisteröintiä henkilökortilla. Tämä ei kuitenkaan itseäni paljoa lämmitä, sillä käyn työmatkoilla Kiinassa.

Jouduin viimeisintä matkaa varten hankkimaan uuden, sormenjäljellisen passin. Koska mielestäni vain rikoksiin syyllistyneen henkilön sormenjäljet kuuluvat valtiolle, yritin poistaa ne. Ohessa pieni kuvareportaasi.

Operaatio

Yritin poistaa sormenjälkiä kemiallisesti. Valitsin aineekseni jokaisesta supermarketista löytyvän erittäin emäksisen kloriittiliuoksen. PH on siinä 12,7 hujakoilla. Aluksi huljuttelin sormiani muoviastiassa, joka oli täytetty laimentamattomalla kloriittiliuoksella. Asiastahan ei seurannut oikein mitään muuta näkyvää kuin sormen rasvojen ja lian irtoamista.

Siirryin mekaaniseen hankaukseen käyttämällä sientä, jota kastelin säännöllisesti kloriitissa. Pikkuhiljaa sormenpäiden iho rupesi paikoittain kuoriutumaan pois. Kivut olivat todella epämiellyttävät. Hinkkasin sormiani yhteensä varmaan parisen tuntia, kunnes jouduin lopettamaan. Sen tutun, suojaavan rasvapeitteen menettäminen sormista tuntui todella oudolta käsitellessäni esineitä. Grippiä lähti.

Poliisiasemalla

Marssin seuraavana päivänä Pasilan poliisilaitokselle. On myönnettävä, että omat odotukseni onnistumisesta olivat nollassa. Virkailija sanoi kuitenkin jotain tyyliin "saakohan näistä ollenkaan luettua kun on niin kuluneet". Luonnellisestikaan en viitsinyt mainita kulumisen syytä. Luenta tehtiin molempien käsien etusormista. Molempi sormi luettiin 2 kertaan varmuuden vuoksi. Laitteena oli joku USB:n päässä oleva optinen avomokkula. Harmikseni virkailija ilmoitti operaation jälkeen luvun onnistuneen. Hommassahan on ikävää se, että jos jälkiä ei sormesta saada, käytetään toista sormea. Sen takia on tärkeää tuhota kaikkien sormien jälkipinta.

Jälkipyykki

Valtio sai siis minun sormenjälkeni ja minä uuden passin. Jälkikäteen ajateltuna lopputulos olisi saattanut olla toinen, mikäli olisin käynyt asemalla useiden päivien kuluttua enkä heti seuraavana päivänä operaatiosta niinkuin nyt kävi. Valitettavasti erinäiset aikataulut eivät kuitenkaan antaneet mahdollisuutta parempaan suoritukseen.

Sormenpäät olivat todella kipeitä ainakin puolentoista viikon ajan operaatiosta. Tuntuu kuitenkin siltä näin parin kuukauden jälkeen, että sormien toipuminen tuntoaistin osalta on ollut suurin piirtein täydellistä. Pahimpana kipuaikana esineisiin tarttuminen oli todella epämiellyttävää kipujen ja kitkan puuttumisen takia.

Piraattipuolue vastustaa sormenjälkirekisteriä

Piraattipuolueen yksityisyydensuojaohjelmassa todetaan seuraavaa:

"Piraattipuolue vastustaa yleisiä biotunnisterekistereitä, kuten passinhaltijoiden sormenjälkirekisteriä. Kansalaisten säännönmukainen, laajamittainen valvonta johtaa vääjäämättä väärinkäytöksiin, eikä sille ole perusteita vapaassa yhteiskunnassa. Käytössä olevia yleisiä biotunnisterekistereitä ei saa hyödyntää rikostutkinnassa."

Poliisi on toistuvasti kärttänyt itselleen suurempaa oikeutta passien sormenjälkirekisterin käyttöön. Valitettavasti ainoa tosiasiallinen keino estää käyttö on koko rekisterin lakkauttaminen. Euroopan Ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi taannoin Ranskan syyttömän miehen sormenjälkien säilyttämisestä rekistereissä. Toivottavasti jollakulla on kanttia kokeilla myös passien sormenjälkirekisterinlainmukaisuutta vaikkapa EIT:ssä. Hauskana yksityiskohtana täällä maailman valvotuimpiin maihin kuuluvassa Kiinassa sormenjälkiäni ei ole otettu missään vaiheessa.

Kansalaisen sormenjäljet kuuluvat vain hänelle itselleen

Rekistereiden ja valvonnan puolustajat sanovat yleensä mantramaisesti "jos et ole rikollinen, sinulla ei ole mitään salattavaa". Tämä on kuitenkin valhetta. Minulla on, paljonkin. Ja niin on myös sanojalla. Se, jolla ei ole mitään salattavaa, ilmoittakoon kommenteissa minulle vaikka pankkitunnuksensä, luottokorttiensa numerot, osoitteensa ja lastensa nimet sekä koulut. Emme tule näkemään, ja ihan hyvä niin. Vain rikollisten sormenjäljet kuuluvat valtiolle. Työasiossa matkustelevien insinöörien eivät.

Janne Paalijärvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (72 kommenttia)

Janne P Hukkinen

Mitäköhän dataa sinne tallentui? Miten tallenne eroaa nykyisestä sormenjäljestä?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll
Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Sulla luistaa hihna.""

Jos tuo tarkoittaa sitä, että tekosi on aika älytön, niin olen samaa mieltä Jorman kanssa.

Mitä väliä rehellisellä ihmisellä on tarkemmasta tunnistuksesta?

Jos vaikka oletan, että joku vie minun juomalasini sormenjälkineen murhan tekopaikalle, niin eikö se ole aikaa kaukaa haettu utopistinen syy kieltäytyä antamasta sormenjälkiään poliisin käyttöön? Ihan samoin kuin rikollisten salakuuntelu on ihan ok.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Kyllä sitä tarkoitan.
Protestoida voi, mutta miten?

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Siis mä ymmärrän kyllä, että ei valtiolle nyt kaikkien sormenjäljet pakon uhalla kuulusi. Ja kaikilla on jotain salattavaa kuitenkin, tai vähintääkin juuri jotakin asioita mitä ei halua kaikkien/valtion/poliisin tietoon.

Mutta tässä sormenjälkien poistoyrityksessä ei kyllä ollut mitään järkeä. Toivottavasti ei kostaudu myöhemmin kovempina terveysongelmina.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi Vastaus kommenttiin #12

Saara, miksi ihmeessä kirjoittelet minulle tuolla tavalla loukkaavaan sävyyn? Henkinen vointini on ihan hyvä ja paranee päivä päivältä täällä kaukana Suomen hullutuksista.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen Vastaus kommenttiin #26

Tarkoituksenani ei ollut olla loukkaava, mutta tekoa pidän kyllä typeränä terveyden riskeeraamisena.

Käyttäjän JuhoRimpelinen kuva
Juho Rimpeläinen

Rehellisellä ihmisellä ei ehkä väliä ole tuollaisella VIELÄ. Me emme kuitenkaan tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Päättääkö joku tuleva hallitus ottaa itselleen enemmän valtaoikeuksia, vai syttyykö uusi sisällissota parin kymmenen vuoden sisällä. Silloin sormenjälkirekistereistä ja kaikista muista henkilötietorekistereistä tulee merkittäviä uhkia toisinajattelijoiden turvallisuudelle. Päätöksiä tehdessä pitäisi osata ajatella myös arjesta poikkeavia tilanteita.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #58

Sehän on ihan scifiä siihen asti, että toteutuu. Parhaimmillaan scifistä on menty todellisuuteen parissa viikossa.

Jarkko Hietala Vastaus kommenttiin #58

"Rehellisellä ihmisellä ei ehkä väliä ole tuollaisella VIELÄ."

Mikä on rehellinen ihminen? Kuulemani mukaan juutalaisten joukkotuhosta vastanneet pääkallo SS miehet olivat erityisen rehellisiä Saksan kansalaisia. Tehokkaaseen konemaiseen tappamiseen rehellisiä kansalaisia vasta tarvitaankin. Epärehelliset olisivat saattaneet päästää Juutalaisia karkuun.

Myös tehokkaaseen halpaan tappamiseen sopivan Zyklon B kaasun kehittänyt Saksalainen oli poikkeuksellisen rehellinen ja palkittu Saksan kansalainen. Hänelle annettiin työstä jopa Nobel palkinto. Voiko kukaan väittää, että tässä ei ollut rehellinen mies. Ei kai maailmassa epärehellistä näin palkittaisi?

Rehellisyys ei takaa mitään muuta kuin sen, että voi joutua tehokkaiden rehellisten ihmisten teloittamaksi ilman pakomahdollisuutta, koska sellaisessa maailmassa vain epärehelliset auttavat pakoon. Sellaista joukkomurhaa ei liene koskaan maailmassa tapahtunut missä sen suorittaja ei olisi kokenut olevansa rehellinen ihminen.

Jarkko Hietala

"Sulla luistaa hihna."

Kun antaa kerran sormenjälkensä isoveljelle ei niitä ikinä enää koskaan saa mitenkään pois. Sormenjäljet on vähän kuin neitsyys ne voi menettää vain kerran. Kun tieto on kerran ladattu rekistereihin ne ovat siellä loppuelämäsi ajan käytettävissä mitä erinäisempiin tarkoituksiin mitä tulevaisuudessa saatetaan keksiä.

Jos ihmisiä aletaan vainoamaan ovat he ketkä ovat antaneet sormenjälkensä rekistereihin ovat loppuelämänsä ajan aina tunnistettavissa Suomen kansalaisiksi eivätkä voi "paperittomina" paeta minnekään mitenkään.

Ihmisen synnynnäinen oikeus olla tunnistamaton ja nimetön halutessaan on kätevästi ja ikuisesti kadotettu.

Samuli Mikkola

Itselläni on vuoteen 2016 voimassa oleva viimeisillä hetkillä haettu vanha 10 vuoden passi, jossa ei vielä tuollaisia tarvinnut antaa. Muutaman vuoden on siis vielä "turvassa". Virkavallalle on 2001 vuoden jälkeen annettu kahmalokaupalla uusia valtuuksia ja teknisiä vempeleitä, joiden teho on täysin kyseenalainen. Suomi on poliisivaltio jo sinällään, joten tällaiset rekisterit ovat ehdottoman paha.

No, vaikka juuri tämä passijuttu ei ole pelkästään suomalaisista kiinni niin ylipäänsä saavat suomipojat mitä ansaitsevat. Kansa suorastaan hurraa kun valtio kiristää kontrolliaan. Aina on (muka) joku pedofiili tai terroristi vapaana, tai hassiksenpolttaja, jolla voidaan uusia rajoituksia ja virkavallan valtuuksia perustella. Kansa taputtaa tahtia kun sen vapaus viedään.

Jarkko S. Hakala

"Toivottavasti jollakulla on kanttia kokeilla myös passien sormenjälkirekisterinlainmukaisuutta vaikkapa EIT:ssä."

Kantti ei ollut kaikki mitä tarvitaan :-/

"The European Union's highest court rejected on Thursday a German man's challenge to the inclusion of his fingerprints in his passport, saying such data helped to prevent identity fraud and to curb illegal immigration."
http://www.reuters.com/article/2013/10/17/us-eu-fi...

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Äh, tämäpä harmillista kuulla.

Käyttäjän Ruuhijarvi kuva
Tuomas Ruuhijärvi

Pikaisella tutustumisella tuo tarkoittaa ymmärtääkseni vain sitä, että sormenjälkien tallentaminen passiin on EIT:n mukaan hyväksyttävissä. Sormenjälkirekisteriin ei sen sijaan otettu linkittämässäsi jutussa kantaa, koska Saksassa ei sellaista ole.

EIT on päättänyt, että rikokseen syyllistymättömän henkilön DNA:n ja sormenjälkien tallettaminen rekisteriin on vastoin ihmisoikeuksia. Ehkä tämä pätee myös pelkästään sormenjälkiin, vaikka DNA:ta ei tallennettaisikaan?

Kun vaan jollain tosiaan olisi sitä kanttia...

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Sehän tässä varmaan surullisinta onkin, ettei sormenjälkirekisterin luominen ollut pakollista biometrisiin passeihin siirryttäessä vaan meidän päättäjät ja virkamiehet tieten tahtoen halusivat sen käyttöönsä. EU:ta ei voi siis tästä syyttää.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No HUH HUH, kaikkeen älyttömyyteen sitä ihminen lähtee. Onko tuossa nyt taas ollut järjen häivää?

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Niinpä, mutta ehkäpä lainsäätäjät vaan eivät aivan tarkkaan ymmärtäneet, mitä tekivät.

Pisteet nyt Paalijärvelle kuitenkin.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Samaa sanottiin aikanaan myös naisten tasa-arvoa edistävistä järjestöaktiiveista.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Mikäli passeissa olisi verkkokalvotunniste, niin olisitko repinyt silmät päästäsi?

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

No en olisi, koska en jätä silmiäni lojumaan ympäriinsä.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Onks ihmiset menettäny järjen näin viikonlopun kunniaks?
Ei varmaan ole kauhean terveellistä tuo kloriitti avohaavaan.

Jari-Matti Mäkelä

Veikkaan ettei mene kauaa, kun tällaiset toimenpiteet on kirjattu osaksi rikoslakia. Nyt on jännä paikka, jos biopassissa on dataa hiotuista sormista, niin omilla ehjillä sormenjäljillä ei pääsekään enää rajan yli, jos/kun tiedot tarkistetaan.

Tällaisten kepulikonstien takia biotiedot pitäisikin ottaa suoraan DNA:sta ja säilöä ikuisesti. DNA mahdollistaa myös sen, että vakavien rikosten tuomiot periytyisivät jälkipolville, kun tarkka biologinen perintäketju voidaan selvittää ja muutenkin DNA-tietokannalla voitaisiin laskea tarkka vanhemmuusdata. Kaikki alttiudet sairauksille voitaisiin myös laskea, joka esim. ehkäisisi vakuutusväärinkäytökset (mieti esim. että bonuskortin sijaan näytät DNA-korttiasi, kun ostat henkivakuutusta). DNA:sta voidaan mahdollisesti myös ennaltaehkäisevästi laskea, onko henkilöllä taipumusta rikolliseen toimintaan. DNA myös mahdollistaisi sen, että verkkopalveluissa ei enää tarvitsisi keksittyjä asiakastunnuksia vaan kantaan tallennettaisiin salaamattomana jokaisen DNA asiakastunnukseksi, koska DNA:ta ei voi väärentää, joten ei ole tarvetta enää salatakaan näitä tietoja.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Paperittomat siirtolaiset ovat yrittäneet kokeilla eri konsteja sormenjälkien poistamiseksi - eivät ole onnistuneet.

Siirtolaisilta ja turvapaikanhakijoilta otetaan sormenjäljet silloin, kun he ensimmäisen kerran joutuvat poliisin tai viranomaisten kanssa tekemisiin. Jos sormenjäljet on otettu Italiassa, niin siirtolaisen pitää pysyä ensimmäisessä maahantulomaassaan, eli Italiassa, eikä hän saa lähteä hakemaan turvapaikkaa tai sosiaalitukea Suomesta tai Ruotsista. Suomi palauttaa tällaisen siirtolaisen takaisin Italiaan.

Sormenjälkirekisteri on tässä kontrollissa keskeisellä tilalla.

Vähemmistövaltuutettu Biaudet ratkaisisi nämä kaikki laittomaan siirtolaisuuteen liittyvät ongelmat yhdellä kertaratkaisulla, eli seksin ostokiellolla.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Sivuuttaen kokonaan tämän hulluuden, kysyisin että mikä tekijä niillä sormenjäljillä on enää sinun kannaltasi, kun viranomaisilla on jo esimerkiksi kuvasi ja henkilötietosi?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

J.J.>Sivuuttaen kokonaan tämän hulluuden....

oooooooooo

Hyvä. On täällä joku, jolla pysyy järki päässä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Annoin sormenjälkeni viranomaisille suosiolla. Hävettää kuitenkin, että tähän ollaan tultu. Kuvittelin joskus eläväni suhteellisen sivistyneessä valtiossa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Minäkin olen kova kapinoimaan, mutta en tässä.
Olenkohan ymmärtänyt jotakin väärin?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Tästä aiheesta on keskusteltu vuosien varrella paljonkin. Suomalaisille tuntuu olevan erityisen vaikeaa ymmärtää miksi virkamiehiin ei kannata luottaa sokeasti. Jos on olemassa rekisteri, sen väärinkäyttö on mahdollista. Myös sen käytön laajentaminen uusiin tarkoituksiin on mahdollista vaikka aluksi luvattaisiin mitä tahansa niin kuin on tässä tapauksessa luvattu, ettei rekisteriä käytetä rikostutkinnan apuvälineenä.

Todennäköisesti suomalaisten auktoriteettiuskon vuoksi sormenjälkirekisteriä tullaan tulevaisuudessa hyödyntämään monilla uusilla tavoilla. Sehän voi tuntua kätevältä monessa tilanteessa, että saadaan rikollisia vastuuseen teoistaan. Käyttöideat eivät kuitenkaan pääty siihen.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Samat mietteet kuin Ylitalolla. Uusin passini viime kuussa, enkä alkanut taistella vastaan, kun sormenjälkeni otettiin. Mikrosirua en anna laitattaa nahkani alle, vedetään raja vaikkapa siihen.

Jarkko Hietala

Periaatteessa sinulla on jo se iholle laitettava mikrosiro mukana jos kuljet minnekään kännykkä taskussa. Mitä monimutkaisempi älypuhelin sinulla on sitä enemmän ja sitä tarkemmin se pystyy sinut paikantamaan ja tietojen vuotamisesta isoveljen käyttöön et mitenkään voi olla täysin varma.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Janne Paalijärven " sormenjälkien " nyt päätyessä viranomaisten rekisteriin alkavat useat toistaiseksi selvittämättömät mysteeririkokset selvitä :)

P.S. Toivottavasti Jannen näkökyky ei enää paljoa heikkene, sillä noilla sormenpäillä ei enää sokeitten pistekirjoitusta koskaan lueskella.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Ihan hyvin palasi parin viikon jälkeen tunto hyppysiin. Voin lukea edelleen pistekirjoitusta aivan yhtä hyvin kuin ennen juttuun ryhtymistä, eli en ollenkaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Saat olla ylpeä itsestäsi.

Moni meistä "normaaleista" kansalaisista ei suunsoiton lisäksi ole valmis uhraamaan edes hiuskarvan vertaa omasta identiteetistään taistelussa kasvotonta byrokratiaa ja yhteiskunnallista seurantafasismia vastaan.

Idioottikin saattaa näyttää nerolta olosuhteiden ollessa myönteiset.

Käyttäjän artonikkola kuva
Arto Nikkola

"Se, jolla ei ole mitään salattavaa, ilmoittakoon kommenteissa minulle vaikka pankkitunnuksensä, luottokorttiensa numerot, osoitteensa ja lastensa nimet sekä koulut. Emme tule näkemään, ja ihan hyvä niin. Vain rikollisten sormenjäljet kuuluvat kuuluvat valtiolle. Työasiossa matkustelevien insinöörien eivät."

Nuo mainitut asiat jo ovat viranomaisten tiedossa ja hyvä niin; miksi ne pitäisi esittää julkisilla foorumeilla? Kansalaisen yksityistiedot eivät kuulu muille kansalaisille mutta viranomaisen tarve joihinkin tietoihin on täysin perusteltua.

Jukka Romppainen

Eikö se viranomainenkin ole lihaa ja verta?

Hieno kirjoitus Paalijärveltä. Harmi, ettei yritys onnistunut. Mietin itse samaa, mutta sormenjälkeni ne paskiaiset kuitenkin saivat, kun arvelin oikein, että ei niitä voi poistaa.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Viranomainen on lihaa ja verta. Mika Myllylän kuolema työllisti 50 poliisia: http://hän.fi/blog/2012/03/23/mika-myllylan-kuolema-tyollisti-50-poliisia/

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mikä oli Mika Myllylän kuolinsyy ?

Välittömästi kuoleman jälkeen omaiset ja lisäksi perhetuttu ja Mikan ystävä , juristi Paavo M. Petäjä, Hiihtoliiton entinen puheenjohtaja , lupasivat kertoa sen Suomen kansalle. He eivät kuitenkaan pitäneet lupaustaan.

Jarkko Hietala Vastaus kommenttiin #44

Ei sitä koskaan kerrottu muutakuin, että kuolema ei ollut itsemurha, eikä siihen liittynyt muita henkilöitä ja se oli tapaturma.

Tämä on ihan pelkkää spekulaatiota media tietojen varassa:

Oma veikkaukseni on, että liittyy jotenkin alkoholiin, koska ennen kuolemaansa Myllylä oli ammuskellut laittomalla revolverilla ja päätynyt poliisivankilaan. Olisiko jatkanut ryyppäämistä ja kännissä toikkaroinut jotenkin?

Ainakin kaikkien silloisten lehti tietojen mukaan miehellä meni aika lujaa alkoholin kanssa.

Lähde:
http://www.hs.fi/urheilu/artikkeli/Iltap%C3%A4iv%C...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #46

Nimenomaan ei koskaan kerrottu, että kuolema ei olisi ollut itsemurha. Paavo M. Petäjä antoi yhden epämääräisen lausunnon, joka ei kertonut asiallisesti yhtään mitään.

Tapaturma olisi ollut " helppo" ratkaisu omaisille tiedotuksen kannalta, mutta kun se jäi kertomatta niin epäilykset itsemurhasta ovat jääneet vahvasti elämään.

Käyttäjän JuhoRimpelinen kuva
Juho Rimpeläinen

Näin voidaan ajatella ehkä nykyään Suomessa, mutta entäpä 20 vuoden kuluttua. Emme vielä osaa ennustaa tulevia yhteiskunnallisia muutoksia. Siinä vaiheessa kun totalitarismi hallitsee on turha itkeä sormenjälkirekistereitä ja vaatia niiden lakkauttamista. Juuri nyt on aika vaatia sellaista.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Olis kyllä olemassa fiksumpiakin tapoja, mikäli haluaa poistaa sormista tunnisteet.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Onhan ne joskus koko ruumiin liikuttamisen sijasta napsineet sormenpäät vainajalta oikeuslääketieteen laitokselle tunnistusta varten.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Jaa ihmeessä muillekin, kun mitä itse olen aiheeseen tutustunut niin eipä niitä kovin fiksuja tapoja ole löytynyt.

Jarkko Hietala

Suurin osa tavoista, joita olen löytänyt sormenjälkien luettavuuden hävittämiseen ovat olleet tasoa polta sormenpäät, kaada voimakkaasti hapanta tai emäksistä ainetta sormenpäihin tasoa.

Yleensä nämä tavat ovat erittäin kivuliaita ja saattavat aiheuttaa pysyviä vammoja.

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Oikea hc-piraatti olisi katkaissut sormensakin ennen passin hakemista.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Tämä olisi vaikeuttanut toimiani täällä työmatkalla aivan liikaa.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Tuomittu epäonnistumaan, kivulias ja muiden ihmisten typeräksi tuomitsema teko - ja silti teit sen! Arvostusta siitä.

On sitä tyhmempiäkin tempauksia protestimielessä tehty ja varmaan pienemmällä näkyvyydellä.

Pakko tässä on hieman naureskella teon typeryydelle, mutta peukku siitä että kuitenkin on asenne kohdallaan.

Jarkko Hietala

"Tuomittu epäonnistumaan, kivulias ja muiden ihmisten typeräksi tuomitsema teko - ja silti teit sen! Arvostusta siitä."

Itseasiassa noin 3% ihmisistä on niin kuluneet sormenpäät, että sormenjälkien lukeminen ei onnistu, joko sairauden tai työstä johtuvan mekaanisen kulumisen takia.

Sormenjälkien kuluminen oli ainakin vanhan ajan tiskareiden ammattisairaus kun vuosia hankaa astioita emäksisessä pesuaine liuoksessa monta tuntia päivässä sormenjäljet kuluvat pois. Monilla vanhuksilla ei ole sormenjälkia tästä syystä. Nykyäänhän tätä ei enää tapahdu kun ammattimainen tiskaaminen tehdään koneellisesti.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Heti luettuani alkoi oikeastaan mietityttää, että onko sormenjälkien poistaminen pysyvää? Ilmeisesti on, eli uurteet sorminahan ihoon ei kasva takaisin, jos ne onnistuu kertaalleen tuhoamaan, kuten on joissain tapauksissa käynyt esimerkiksi sellaisen työn seurauksena, joka kuluttaa ihon pinnan sileäksi. Vai?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Taitaa edellyttää kirurgisia toimia, jos meinaa edes yrittää hävittää jäljet.
http://www.cengagesites.com/academic/assets/sites/...
http://ivg.au.tsinghua.edu.cn/~jfeng/pubs/FengJain...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Sinänsä ikävää, että Suomessa vaaditaan tämä tasoisia tempauksia siihen, että aihe voidaan nostaa edes hetkeksi julkiseen keskusteluun.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tästä ketjusta on kyllä paljonkin opittavaa.
Paalijärvi kirjoitti:
"Henkinen vointini on ihan hyvä ja paranee päivä päivältä täällä kaukana Suomen hullutuksista."

Olen samaa mieltä siitä hieman alavireisestä vihjauksesta, ettei Suomessa kaikki ole ihan kohdallaan kun ajatellaan kansalaisten aivoituksia.
Luotetaan sokeasti siihen, että "kaikki on aina oleva niinkuin ennenkin on ollut..."
Ja kaikkein typerin argumentti: "...jos on rehellinen ei ole mitään salattavaa..."
________________________

Tehdäänpää pieni ajatusleikki:
- Eläisit 60-luvulla Kreikan sotilasjuntan alaisena. Olisitko ollenkaan huolissasi siitä, että juntalla on kaikkien kansalaisten sormenjäljet?
- Entä jos olisit elänyt Chilessä 70-luvulla?
- tai eläisit nykyään jostakin noin 50 - 70:ssä maassa, jossa asiat ei ole niinkuin Strömsö'ssä?

Huomautat kuitenkin, että elät Suomessa? niinhän?
No lue hieman historiaa ja huomaat, että lähellä totalitääristä valtiota ollaan oltu jo muutamaan kertaan.

No toisaalta, ei se sormenjälkien jättäminen jonkun tulevan potentiaalisen hirmuvallan virkamiehille mitään meinaa, koska eihän suomalaiset velliperseet nykyäänkään uskalla mitään vastustaa vaan ollaan vain nöyrinä ja toivotaan parasta.

Paalijärvelle kymmenen pistettä.

Henry

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Jokainenhan saa tietysti sormilleen tehä mitä haluaa, mutta ei tulis mieleenikään tehä tuota.

Jättäisin mielummin sitten matkustamata.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Matkustamattomuus ei ole oikein mahdollista minulle, työmoraalini on, ainakin ajoittain, todella korkea. Lähestulkoon sairaalloisen korkea.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Kyllä meistä on aina otettu sormenpäistä kuvat.
Muistan sen ekakerran tapahtuneen jo ala-asteella, eikä mulla ole ollu vaikeuksia niiden takia.

Jos emme rikoksiin sorru, niin ei kait meille niistä mitään haittaa ole vaikka kuvataankin.
Voi jopa olla pelastukses syyllisyyden etsinnässäkin kun ei mun sormenjälkiä löytynytkään.

Kaikki muu valvonta onkin sitten erijuttua, niihin en niin positiivisesti suhtaudukkaan.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #57

Kuulostaa aika oudolta. Minun sormenpäitä ei ole ainakaan kuvattu koskaan. Sormenjälki on muutenkin ihan eri asia kuin kuva.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #59

No sitä tarkoitin. Siis sormenjälkeä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #60

Miksi ihmeessä sinulta olisi otettu sormenjäljet ala-asteella?

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #62

En muista. Kyllä ne johoinkain taltioitiin, saattohan ne jäädä koulullekkin.
Otettiin kaikilta luokkalaisiltani, etten ollu ainoa "rikollinen" :)

Jarkko Hietala Vastaus kommenttiin #59

Ei kyllä minulta ole otettu koulussa sormenjälkiä, enkä ole kuullut, että keneltäkään muultakaan olisi otettu. Kuullostaa oudolta mihin lakiin tai asetukseen tuollainen perustuu?

Toki joskus lapsena leikimme mustetyynyn kanssa leikkiä jossa sormi painettiin musteeseen ja sitten paperiin, mutta niihinkään papereihin ei merkattu kenelle sormenjälki kuuluu. Tämänkin tapahtui vapaa-ajalla ei koulussa ja mustesormi käytetty paperi yleensä päätyi saunan tai takan sytykkeeksi. Ei siis kenellekään ulkopuoliselle.

Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #57

"Kyllä meistä on aina otettu sormenpäistä kuvat."

Minun aikana koulussa otettiin vuosittain naamakuvat.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Tässäpä muuten jännä tieto: Vain 8 prosenttia poliiseista on vapaaehtoisessa DNA-rekisterissä. Rekisteriä käytetään rikostutkinnan kontaminaatiovirheiden ehkäisemiseen. Jostain syystä poliisia ei itseään kiinnosta päätyä rekisteriin, vaikka jokainen kansalainen sinne halutaan kiikuttaa hymyssä suin. Tuntuuko reilulta?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Poliisi tuntee riskit paremmin.

Jarkko Hietala

Jaahas tämä blogialusta on alkanut jakaa varoituksia minulle. Jätetään nämä keskustelut sitten käymättä ja toivotaan parasta. En rupea kuvaani antamaan isoveljelle voidakseni jatkaa keskustelua tässä alustassa.

Eipä silti oletinkin, että minut vaiennetaan ennenpitkää, jollakin verukkeella. On kiusallista kun joku tuo yhteiskunnan epäkohtia esille ja kyseenalaistaa kaikkea.

Kun en ole koskaan antanut sormenjälkiänikään isoveljelle saadakseni matkustaa toiseen maahan, en anna kuvaanikaan sille saadakseni keskustella tässä blogi alustassa.

Näyttää siltä, että jos et kokoajan todistele uskollisuuttasi vallitsevalle järjestelmälle sinulta viedään yksikerrallaan oikeudet. Et saa matkustaa, et saa puhua paitsi luovuttamalla itseäsi koskevia tietoja isoveljen haltuun. Eläköön tulevaisuus!

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Loistava kirjoitus. Onkin todella törkeää, että matkusasiakirjan saamisen ehtona on sormenjälkien rekisteröinti.

Tällainen EI ole vapautta missään mielessä, Orwellilaista ihmisten kyttäämistä, kuten olisi myös hanke autojen gsp-seurannasta autoissa.

Sitäkin täytyy vastustaa meidän kaikkien täysijärkisten kaikilla mahdollisilla forumeilla!

Käyttäjän elinakeranen kuva
Elina Keränen

Sormenjäljet pystyy helpohkosti "lainaamaan" vaikka jonkun toisen mukista. En muista tekniikkaa mutta jollain salausmenetelmiä käsittelevällä luennolla tuo tuli esille. Mutta en kyllä passiin viitsisi lainata.

Pia Raatila

Teosta huolimatta erittäin hyvä pointti. *yläpeukku*

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Jep, eräs projektin tarkoitus oli nimenomaan keskustelun herättäminen aiheesta.

Jaakko Mersalo

Ihmisen pitää olla tunnistettavissa. Mikä siinä sormenjäljessä on ongelma?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut