Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Punainen Risti sensuroi taksikampanjalogon

  • Taksiliiton Valopilkkutaksi-kampanjalogo, joka muistuttaa kuulemma liiaksi Punaisen Ristin logoa.
    Taksiliiton Valopilkkutaksi-kampanjalogo, joka muistuttaa kuulemma liiaksi Punaisen Ristin logoa.
  • Punaisen Ristin logo.
    Punaisen Ristin logo.

Bongasin netistä jutun, jossa kerrottiin, että Taksiliiton Valopilkkutaksi-kampanja halutaan sensuroida Punaisen Ristin vaatimuksesta. En ollut uskoa näkemääni, joten soitin Taksiliittoon ja varmistin asian. Ja juuri niin se on. Oheisessa kuvassa on kampanjalogo, joka on Punaisen Ristin mielestä liian samankaltainen heidän omaan logoonsa nähden. Jokainen voi vertailla näitä kahta logoa kuvista ja vetää omat johtopäätöksensä samankaltaisuuksista.

Asian ei kyllä sinänsä pitäisi yllättää ketään, sillä Punainen Risti on aiemmin vaatinut esimerkiksi yleiseksi ensiapusymboliksi miellettyä punaista ristiä pois tietokonepelien medikittien kyljestä. Näkisin Punaisen Ristin mieluummin keskittyvän tällä hetkellä taifuuniuhrien auttamiseen kuin suomalaisen taksikampanjan vastustamiseen.

Janne Paalijärvi

 

Päivitys 2013-11-13 klo 18.22: http://www.valopilkkutaksi.fi/ on nyt ihan oikeasti sensuroitu vanhoista kampanjalogoista.Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Suomen punaisen ristin palkka ja -kiinteät kulut ovat uskomattoman suuret annettuun apuun verrattuna. Se on tosin maan tapa.

Filippiinit sai rahallista apua Suomen punaisen ristin pääjohtajan palkan edestä.
http://annaleena.puheenvuoro.uusisuomi.fi/48741-hy...

Varmasti heillä on riittävästi väkeä vahtimaan logon käyttöä.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Punainen risti ei olekaan hyväntekeväisyysjärjestö vaan rahantekeväisyysjärjestö :)

Alexius Manfelt

Pitää olla asunnot Helsingin Merikadulla, ja Mersut autoina. Ei sitä muuten kehtaa auttaa!

Käyttäjän JanneLohilahti kuva
Janne Lohilahti

Mistä jutusta on kyse? Tällä hetkellä Valopilkun logoa ei ainakaan kampanjan nettisivuilla ole sensuroitu. Kuulostaa tosi absurdilta että SPR vaatisi samanmuotoisten logojen sensuroimista.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Tieto oli tullut Taksiliitollekin vasta hetki sitten. Vaatimus on kyllä täyttä totta. Nähtävästi alkuperäinen juttu on poistettu Facebookista, mutta eipä siinä, puheluni Taksiliittoon on nauhalla. Siellä todetaan että tällaiset vaatimukset on esitetty. Pistin nyt varmuuden vuoksi vielä tekstiin, että haluaa sensuroida.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Tietääkseni SPR on myös vaatinut ristilogoja poistettavaksi myynnissä olleista armeijoiden ylijäämä lääkintälaukuista yms. Sairasta sakkia.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Punainen Risti tekee itselleen vain hallaa tämänkaltaisella tempauksella.
Itse asiassa ilmoitin juuri Punaiselle Ristille ohjaavaani jatkossa kaikki heidän keräyksiin menneet varat jatkossa muille toimijoille.

Käyttäjän suvikarhu kuva
Suvi Karhu

Punainen Risti on aikanaan myös estänyt Verenpisara -nimisen yhtyeen debyyttialbumin "Aamunodottaja" kannen grafiikan, sillä sekin muistutti heidän mielestään liikaa heidän tunnustaan. http://fi.wikipedia.org/wiki/Verenpisara_(yhtye)

Käyttäjän JoniNevalainen kuva
Joni Nevalainen

Tässä on tosin tavaramerkkilakikin vaikuttamassa:
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1964/1964000...

"Jos vakiintunut tavaramerkki on sekoitettavissa toisen aikaisemmin rekisteröityyn tai vakiintuneeseen tavaramerkkiin eikä aikaisemman merkin haltija ole kohtuullisessa ajassa ryhtynyt toimiin myöhemmän merkin käytön estämiseksi, älköön hänellä enää olko valtaa kieltää sen käyttämistä."

Eli toisin sanoen, rekisteröityä tavaramerkkiä pitää puolustaa samankaltaisia merkkejä vastaan, tai rekisteröinti raukeaa.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Toki, mutta eivät nuo ole vaarassa sekoittua.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Aika älytöntä on tämä tavaramerkkitouhuilu ylipäätänsäkin. Melkein joka firma on nostannut äläkän, kun jollakin muulla on ollut joku etäisesti firman omaa logoa muistuttava logo tai merkki.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

SPR oli asiaa kommentoinut FB ketjussaan:

https://www.facebook.com/punainenristi/posts/10151...

Edelleen olen Paalijärven kanssa samaa mieltä että kampanjan tunnus ei loukannut Punaisen Ristin logoa eikä lakia tunnuksesta.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1979/19790947

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

No onhan älytöntä, risti lienee siinä kuvaamassa sairaalan tunnusta eikä suinkaan punaista ristiä. Onko punaisella ristillä siis jotain sitä vastaan että taksit tuovat asiaa esille ja tukevat lasten sairaalaa? Ihme idiootti pitää sielläkin olla töissä. En anna jeniäkään punaiselle ristille enää koskaan, kiitos että tiedän nyt auttamisen olevan teille teollisuutta ja bisnestä.

Käyttäjän vesakauhajarvi kuva
Vesa Kauhajärvi

Pitää varmaan vinkata SPR:ää haastamaan Englanti oikeuteen, kun kerran nekin ovat apinoineet SPR:n ihan helvetin uniikkia logoa.

Edit: https://imagizer.imageshack.us/v2/406x800q90/600/o...

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Muuten kyllä mutta Sveitsin lipussa on värit toisinpäin. Englannin lipussa on punainen risti valkoisella pohjalla.

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

Hävettävää.

SPR tuhoaa mainettaan melkoista vauntia.

Mutta syykin on selvä - ja itsekäs. Nyt näkyy, että nämä eivät ole yksittäisiä toimia, vaan systemaattista edunvalvontaa, jolla ihmisten lahjoitustahtoa yritän suitsia. Tästä samasta ilmiöstä, joskin hiukan laajemmasta kulmasta ,kirjoitin tovi sitten itsekin.

http://verraton.puheenvuoro.uusisuomi.fi/153676-un...

Pirjo Saarinen

Eiköhän tuo risti ole ollut käytössä jo kauan ennen punaista ristiä. Risti tuli kristittyjen tunnuksesta, siksi on käytössä myös punainen puolikuu jotta eri uskonnonkunnat voivat harrastaa hyväntekeväisyyttä ilman että leimaantuu vääräuskoisten kanssa toimiviksi.

Jari Näres

Jessus, eikö niillä ole mitään tärkeämpää tekemistä.
Kuten hoitaa avustukset perille ja kerätä niiden tsunamiavustusten päälle lisää fyrkkaa; siis useampi milli on jo tilillä.
Tässä valossa spr näyttää suurelta liikeyritykseltä eikä avustusjärjestöltä.

Jari Näres

Vaikkutaisi siltä että spr haluaa vaikeuttaa taksien keräystä vain sen vuoksi että he eivät tienaa siitä latin latia.

Jenni Lehtonen

SPR ei ole vaatinut merkkiä poistettavaksi vaan ainoastaan huomauttanut asiasta. SPR ei omista merkkiä mutta on oikeus käyttää sitä. Jos merkkiä ei suojella, se menettää merkityksensä esim. sodan aikana.
http://www.punainenristi.fi/tutustu-punaiseen-rist...
http://www.punainenristi.fi/tutustu-punaiseen-rist...
www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1979/19790947

Eli merkin käyttö on laissa määritelty asia. Ja koska kyseessä on maailmanlaajuinen asia niin on entistä tärkeämpää suojella tuota merkkiä jotta sen alaisuudessa voisi maailmalla toimia.

Ja Punainen Risti on saanut alkunsa solferinon taistelussa Pohjois-Italiassa Sveitsiläisen Henry Dunantin ajatuksesta. Risti tunnus on sveitsin lippu käännettynä, ei siis mitään tekemistä uskonnon kanssa :)

Ja ei SPR ole mitenkään katkerana taksiliitolle keräyksestä vaan on vain hyvä asia, että on useampia tahoja niin jokaiselle löytyy se oma tapa auttaa. Sitä paitsi taksiliiton ja SPR keräykset suuntautuu ihan eri alueille :)

Ei kannata tehdä johtopäätöksiä ennen kuin on kaikki faktat hallussa.

Alla vielä SPR vastaus asiaan.
Valopilkkukampanja on erinomainen kampanja ja on ollut todella hienoa nähdä, kuinka taksit ovat lähteneet keräämään rahaa tärkeän asian puolesta.

Punaisesta Rististä on oltu yhteydessä Taksiliittoon informoidaksemme heitä siitä, että valitettavasti kampanjan visuaalinen materiaali epähuomiossa rikkoo punaista ristiä ja muita sodan ajan suojamerkkejä koskevaa lakia (Laki eräiden kansainvälisesti suojattujen tunnusten käytöstä 947/1979). Laissa rajoitetaan yleisesti kyseisten merkkien sekä niitä muistuttavien merkkien käyttöä, koska niiden ensisijainen tarkoitus on toimia suojamerkkeinä.

Punainen Risti ei ole halunnut aiheuttaa haittaa tärkeälle ja hienolle kampanjalle. Taksiliitto teki itse päätöksen vetää kampanjamateriaalin pois välittömästi. Saimme itse tiedon päätöksestä vasta jälkeenpäin. Suomen Punainen Risti ei missään vaiheessa vaatinut, että kyseinen kampanjamateriaali pitää poistaa välittömästi.

On myös tärkeää tiedostaa, että emme olleet yhteydessä Taksiliittoon sen takia, että olisimme kokeneet, että Valopilkkukampanjan yhteydessä käytettyä ristiä saatettaisiin yhdistää meihin. Punainen Risti -järjestö ei omista merkkiä. Punaista ristiä ja muita suojamerkkejä koskevat rajoitukset on kirjattu lakiin. Punainen Risti -järjestö pyrkii kuitenkin lisäämään tietoisuutta merkkiä koskevista rajoitteista, jotka ovat voimassa ympäri maailmaa."

Käyttäjän ArneNystedt kuva
Arne Nystedt

Jos punaisesta rististä ottaa juristi yhteyttä taksiliittoon trademark asioissa, niin onhan selvää, että taksiliitto vetää kampanjan pois, ettei tule kustannuksia. Väite ettei ole vaadittu vetäytymistä on varmaan totta, mutta täyttä diplomatista jargoniaa. Yjteydenotto on jo uhkaus itsessään. Ihmiset voivat nyt tehdä omat johtopäätökset, minä äänestän jaloillani.

Jenni Lehtonen

No totta kai Punaisella Ristillä on lakimies joka näitä asioita hoitaa. Ja ei tämä ole todellakaan ensimmäinen kerta kun tuon merkin käyttöön puututaan. Aikaisemmin ei vain ole nostattanut moista haloota. Johtuen iltapäivälehtien sensaatiohakuisuudesta saati kirjoitusten kuten "Punainen Risti sensuroi taksikampanjalogon". PR ei sitä ole sensuroinut vaan lain edellyttämällä tavalla asiasta huomauttanut ja taksiliitto ITSE päätti vetää kampanjan pois. Sitä ei ole vaadittu, uhattu, vihjailtu tai muutakaan. Taksiliitto itse päätti asiasta.

"Yhteydenotto on uhkaus itsessään". Punainen Risti on suojamerkki jonka käyttöä on valvottava ja suojeltava jotta oikeissa tilanteissa sillä olisi se suojaava arvo. Punainen Risti saa käyttää tuota merkkiä järjestötunnuksena, mutta siitäkin on tiukat säädökset missä ja miten tuota järjestötunnusta saa käyttää ja mitä sen alaisuudessa saa tehdä.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Punaisen ristin yhteydenotto olisi ollut asiallinen ja paikallaan mikäli käytetty kuvio joka koostui punaisen ja oranssin värisistä kuutioista joissa lukee T A K S I ja joka on vihreää taustaa vasten olisi ollut sekoitetavissa lailla suojattuun Punaisen ristin tunnukseen säännölliseen punaiseen ristikuvioon valkoisella pohjalla. Kuitenkaan sekoittumisvaaraa ei ollut.

Kukaan ei halua loukata Punaisen ristin tunnusta.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Ihanko oikeasti? Risti ei ole samanvärinen ei saman muotoinen eikä punaisen ristin ristissä lue taksi. Oletteko huomattaneet ev-lut kirkkoa asiasta, tosin siinä ei lue kirkko joten on lähempänä kuin taksien käyttämä.. Aivan täysille pelleille olette siis puhelimen ja puheoikeuden luovuttaneet.
parissa ambulanssissa vaikuttaisi kanssa olevan samanmoinen tunnus ja muutamassa sairaalassa sekä liikennemerkissä sekä hätäpuhelimien vieressä tunneleissa..
Teillä sitä soittelua riittää kun laitatte asian kuntoon. Unohtamatta Vatikaanin haastamista oikeuteen jatkuvasta ristin ryöstöviljelystä

Jenni Lehtonen

Huomaan, että ette ole lukeneet noita linkkejä joita tähän asian tiimoilta laitoin. Ja juu ei sekoittumis vaaraa olekaan jos merkki on normaalitaksissa pienenä, mutta isossa koulutaksissa, jossa koko luokka on puolisen metriä niin hätäisellä vilkaisulla voi sekoittua (ja on sekoittunutkin, koska ihmiset ovat siitä ilmoitelleet).

Kysymyksiä ja vastauksia asian tiimoilta
http://www.punainenristi.fi/node/9964

Miksi Suomen Punainen Risti lähestyi Taksiliittoa Valopilkkukampanjan tiimoilta?
Suomen Punaisen Ristin yhteydenotto liittyy erityislailla suojeltuun kansainväliseen suojamerkkiin. Halusimme informoida Taksiliittoa siitä, että valitettavasti liiton Valopilkku-kampanjan visuaalinen materiaali epähuomiossa rikkoo punaista ristiä ja muita sodan ajan suojamerkkejä koskevaa lakia (Laki eräiden kansainvälisesti suojattujen tunnusten käytöstä 947/1979). Laissa rajoitetaan yleisesti kyseisten merkkien sekä niitä muistuttavien merkkien käyttöä, koska niiden ensisijainen tarkoitus on toimia suojamerkkeinä.

Onko Suomen Punainen Risti vaatinut Taksiliittoa lopettamaan Valopilkkukampanjan?
Ei missään tapauksessa. Otimme Taksiliittoon yhteyttä vasta, kun kampanja oli jo päättynyt. Suomen Punainen Risti ei ole halunnut aiheuttaa haittaa tälle erittäin tärkeälle ja hienolle kampanjalle, jossa kerätään varoja uutta lastensairaalaa varten. Valopilkkukampanja on erinomainen kampanja ja on ollut todella hienoa nähdä, kuinka taksit ovat lähteneet keräämään rahaa tärkeän asian puolesta!

Taksiliitto teki itse päätöksen vetää kampanjamateriaalin pois välittömästi. Emme olleet tietoisia, että tällaista päätöstä oltiin tekemässä vaan saimme itsekin tiedon päätöksestä vasta jälkeenpäin.

On ehkä hyvä mainita, että SPR:n varainhankinnan päällikkö on kahden vuoden virkavapaalla johtamassa lastensairaalan varainhankintaprojektia, joten järjestö ei suhtaudu kielteisesti lastensairaalaprojektiin.

Mikä oikeastaan on punainen risti ja kuka sitä saa käyttää?
Punainen Risti ei ole SPR:n logo. Punaisen ristin tunnuksella on erityinen asema. Sen tehtävä on suojella sodissa ja selkkauksissa lääkintätyötä. Se suojaa kriisialueilla myös kansainvälisen Punaisen Ristin avustustyötä. Siksi sen käyttö myös rauhan aikana on tarkoin säädettyä.

Punaisen ristin käytöstä on säädetty yksityiskohtaisesti sodan oikeussäännöissä eli Geneven sopimuksissa ja niihin sitoutuneiden valtioiden omassa lainsäädännössä. Suomi on sitoutunut Geneven sopimuksiin; punainen risti -suojamerkki on maassamme siten valtion omaisuutta ja puolustusvoimien lääkintähuollon tunnus.

Punainen Risti -järjestö ei siis omista suojamerkkiä, vaikka saakin tietyin rajoituksin käyttää sitä toiminnan yhteydessä.

Missä yhteyksissä punaista ristiä ei saa lain mukaan käyttää?
Lain mukaan punaista ristiä ei saa käyttää esimerkiksi mainonnassa, lääkepakkauksissa, apteekeissa eikä muussa markkinoinnissa, leluissa tai viihteessä. Myös punaista ristiä muistuttavan tunnuksen käyttö on kielletty. Kielto koskee niin yksityisiä henkilöitä, järjestöjä ja yrityksiä kuin viranomaisiakin.

Miksi Suomen Punainen Risti on lähestynyt Taksiliittoa informoidakseen punaisen ristin tunnuksen oikeasta käytöstä, vaikka SPR ei edes omista merkkiä?
Lain perusteella valtio valvoo punaisen ristin käyttöä. Suomen Punainen Risti avustaa valtiota tässä työssä tekemällä merkin käyttöä tunnetuksi ja puuttumalla väärinkäytöksiin. Lähetämme viikoittain vakiokirjeitä tahoille, jotka ovat käyttäneet useimmiten tietämättään suojamerkkiä väärin. Tällainen kirje meni myösTaksiliittoon ja siellä yhteydenottoon on suhtauduttu hyvin ymmärtäväisesti ja pahoitellen.

Hädässä olevien ihmisten auttamisessa punaisen ristin merkki on äärimmäisen tärkeä ja arvokas symboli ja olemme hyvin tarkkoja myös siitä, että käytämme myös omassa toiminnassamme merkkiä oikein.

Muistuttaako Valopilkkukampanjassa käytetty tunnus todella niin paljon kansainvälistä suojamerkkiä, että Suomen Punaisen Ristin piti puuttua sen käyttöön? Koska Valopilkkukampanja kerää varoja hyvään tarkoitukseen, miksei asian vaan annettu olla?
Koska punaista ristiä ja muita suojamerkkejä koskevat rajoitukset on kirjattu lakiin, Suomen Punainen Risti ei voi, vaikka haluaisikin, ummistaa silmiään sellaiselta merkinkäytöltä, joka rikkoo lakia. Laki koskee myös sellaisia merkkejä, kuvia tai nimityksiä, jotka muistuttavat punaista ristiä (2 §). Suomen Punaisen Ristin mielestä Valopilkkukampanjassa käytetty tunnus muistuttaa varsinkin liikkeellä olevan taksin kyljessä hyvin paljon punaisen ristin tunnusta. Saimme syksyn aikana yleisöltä poikkeuksellisen paljon yhteydenottoja juuri tästä kampanjasta ja muutenkin yleensä aina, kun merkkiä käytetään väärin, saamme siitä tiedon juuri tavallisilta ihmisiltä.

Miksei Suomen Punainen Risti kehota myös sairaaloita tai ambulansseja lopettamaan punaisen ristin käytön?
Suomessa myös maksuttomat ambulanssit ja ensiapuasemat voivat rauhan aikana saada erityisluvan käyttää punaista ristiä. Luvan myöntää Terveydenhuollon oikeusturvakeskus Suomen Punaisen Ristin suostumuksella.
- See more at: http://www.punainenristi.fi/node/9964#sthash.Vx5Jp...

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Asiasta lienee turha kiistellä. SPR toteaa että merkin sekoittumiseen on mahdollisuus ja yleisö sanoo että mahdollisuutta ei ole tai sitä pitää etsiä. Joka tapauksessa SPR sai osittain aiheetta negatiivista mainosta jonka olisi voinut välttää.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Mikä on maksuton ambulanssi? Aivan samalla tavalla tekevät kuljetusbisnestä kuin taksit ja vaikkapa ruumisautot. Takseille ja ambulansseille sekä invarakseille on määrätty enimmäishinnat mikäli b to b sopimus ei muuta määrää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut