Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Piraattipuolue vaatii kauppojen aukioloaikojen vapauttamista

  • Piraattipuolue vaatii kauppojen aukioloaikojen vapauttamista. Ote puolueohjelmasta.
    Piraattipuolue vaatii kauppojen aukioloaikojen vapauttamista. Ote puolueohjelmasta.

Ajattelitko mennä tänään ostamaan krapulapitsaa ja pari loiventavaa kaupasta? Yllätyitkö, kun ovet eivät auenneetkaan? Vietämme tänään kirkollista juhlapyhää X sillä seurauksella, että tänään kaupat ovat enemmän tai vähemmän kiinni. Itseäni ja kavereitani asia kismittää suuresti. Ja varmaan suurinta osaa muistakin suomalaisista. En voi ymmärtää, miksi kauppias ei saa itse päättää siitä, mitä myy ja milloin. Katson erääksi sivistysmaan kriteeriksi sen, miten vapaata maan kaupanteko on. Suomi ei täytä näitä kriteerejä.

Eikö olisi hienoa, jos pääsisit tänäänkin kauppaan miten haluat? No, ei hätää, me Piraattipuolueessa vaadimme kauppiaille oikeuden määrittää itse liikkeidensä aukioloajat. Tarkemmin kohta puolueohjelmastamme kuuluu näin:

"Valtion ei tule säädellä kauppojen aukioloaikoja. Kauppiaiden tulee itse saada määrittää ne kannattavuuden ja työvoiman saatavuuden perusteella. Yrittäjillä tulee olla oikeus vastata kuluttajien tarpeisiin kellonajasta riippumatta. Järjestelystä hyötyvät kaikki: yrittäjät uusien ansaintamahdollisuuksien myötä, kuluttajat palveluiden saatavuuden paranemisen vuoksi ja työntekijät lisääntyvien työtuntien myötä." - Piraattipuolueen yksilönvapausohjelma

Neuvostoliittolaisen pitkät kauppajonot pyhäpäivisin pikkuliikkeiden edustalla kuuluvat historiaan. Kauppojen aukioloajat tulee ehdottomasti vapauttaa valtiollisista säädöksistä.

Janne Paalijärvi

Kotisivut: http://paalijarvi.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Päivitys 2014-10-31: Muutin tekstin yleispäteväksi kirkollisten juhlapyhien suhteen tämän vuoden pyhäinpäivää ajatellen. Aikaisemmassa tekstissä käsiteltiin helluntaita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Meinasin kirjoittaa samasta asiasta. En tosin kannata täydellistä aukioloaikojen vapautusta, mutta jotain järkeä sentään lainsäädäntöön. Turhakekirkkopyhän takia jota ei edes useimmat ns. kristityt muista kauppoja ei missään tapauksessa tulisi pitää kiinni.

En ihan hirveästi surisi vaikka kauppojen aukioloaikoja laajennettaisiin niin että jokaikinen päivä saisivat isotkin kaupat olla auki 7-23. Tosin kansalliset juhlapäivät voisivat vielä olla kiinni, mutta ei uskonnollisille hömpötyksille joiden ei pitäisi vaikuttaa länsimaisessa yhteiskunnassa kaikkien elämään.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Eiköhän kansallisiin juhlapäiviin voida suhtautua kuten uskonnollisiinkin. Joustavasti siis.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Voidaan toki. Mutta mielestäni niiden kanssa erikoisjärjestelyihin on paljon paremmat perusteet kuin uskonnollisissa juhlapäivissä, joita noudattaa joka tapauksessa vain osa kansasta.

Syy miksi en täydellistä vapautta kannata aukioloajoissa on se, että se helposti johtaisi palveluverkon romahtamiseen ja entistäkin voimakkaampaan kaupan keskittymiseen. Ei se täysin vapaa markkinatalouskaan ole mikään paratiisi, mutta sääntöjen pitäisi toimia ihmisten edun mukaan järkevästi eikä jonkin kirkkokunnan omien intressien ja vaatimusten mukaisesti.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

" Turhakekirkkopyhän takia jota ei edes useimmat ns. kristityt muista kauppoja ei missään tapauksessa tulisi pitää kiinni."

Me jonotimme eilen vähän ennen klo 12 kaupan oven edessä monen muun tapaan:) Jälkeen suoritin ns. uskovaisten ystävieni piirissä kyselyn, että mikä ja miksi eilinen päivä oli niin merkityksellinen pyhä, että normaali kuvioista piti poiketa. Kukaan heistä ei tiennyt!
Säälittävää suorastaan, vai miten tuon kohteliaasti muotoilisi?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kauppojen aukiolorajoitukset ovat perusteltuja jossakin määrin, jos juhlapyhä on kansallisesti erityisen tärkeä, sen ohella että se on kirkollinen tai sitten ei. Tällaisia juhlapyhiä ovat Suomessa esimerkiksi joulu, uusivuosi, vappu, juhannus ja itsenäisyyspäivä, pääsiäisen ollessa rajatapaus. Jos kuitenkin juhlapäiviä muutetaan työpäiviksi sillä seurauksella, että vuotuinen työaika uhkaisi pidentyä, se pitäisi kompensoida vuosilomapäivien lisäämisellä tai palkkojen yleiskorotuksilla.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miksi piraattipuolue ei vaadi kaikkia kauppoja myymään kaikille ilman valikointia? Se vasta kertoo jotain sivistyneestä maasta..

Kauppojen kiinniolo koskee kaikkia,mutta valikointi vain joitakin.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tarkoitettaneen alkoholin ja tupakan ikärajoja. Jostakin syystä tästä asiasta ei ole käyty Piraattipuolueessa kattavaa keskustelua ja tämäntyyppisten ikärajojen poistamista kokonaan monet pitänevät liian radikaalina. Etenkin väkevät alkoholijuomat aiheuttavat arvaamattomia seuraamuksia nuorten ja tottumattomien käyttäjien käsissä.

Joskus ennen Piraattipuolueeseen liittymistä olen kirjoittanut tänne blogikirjoituksen, jossa olen kannattanut alkoholijuomien osalta nykyistä laajempaa porrastamista, jolloin alle 4,7 tilavuusprosenttia alkoholi sisältävien oluiden ja siiderien osto, hallussapito ja käyttö laillistettaisiin 16 vuotta täyttäneille. Kirjoitus oli Facebook-julkisuuden perusteella erityisen suosittu.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tarkoitan sellaisia epäkohtia kuin yritykset jotka myy vain toisille yrityksille. Sellaisia alennuksia joita tarjotaan vain yrityksille/yrittäjille nämä alennukset menee vielä yrityksen koon mukaan..siis onko maanlaajuinen,paikallinen jne. Siinähän automaattisesti pienyrittäjä ei kilpailussa pärjää,koska resurssit maksaa jo enemmän eli hän joutuu leikkaamaan omasta hinnastaan.

Ymmärtäisin jos alennukset perustuisi johonkin,mutta ei.. yhteiskunnallinen status. Siinä on kaukana liberalismi ja johtaa aivan päinvastaiseen lopputulemaan.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #8

Tukkualennukset ovat perusteltuja siksi, että niissä on erilainen logistiikka ja jos on takeita siitä, että kerralla ostetaan suuria eriä, se pienentää jo itsessään varastohävikkiä. Usein tukkukauppaan liittyy myös sopimuksia, jossa sitoudutaan ostamaan vähintään tietyn verran ajanjaksossa, mikä myös pienentää myyjän riskiä.

Vähittäiskaupassakin näkee paljousalennuksia, mutta joissakin tapauksissa, esimerkiksi alkoholin ja tupakan kohdalla, ne on joistakin moralisoivista kansanterveyssyistä kielletty.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #9

Ei ole kyse mistään tukkukaupasta vaan yritys/yrittäjä voi vaikka kerran vuodessa ostaa yhden tavaran liikkeestä ja tavallinen kuluttaja 10 kertaa. Kuluttaja ei alennusta saa.

Vähittäiskaupasta voi käydä kaikki ostamassa riippumatta yhteiskunnallisesta statuksesta.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #13

Jos joku yrittäjä haluaa myydä vain yrittäjille, niin eikös se ole yrittäjän oma asia? Vapaus siis siinäkin. Ja jos myy pelkästään muille yrittäjille halvemmalla, niin joku toinen voi sitten perustaa oman kaupan ja myydä samaa tavaraa kuluttajille samaan hintaan kuin tuo toinen kaveri yrittäjille jos haluaa ja pystyy.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #26

Lainaan jo edesmennyttä ajattelija Matti Hyryläistä:

"Kenelläkään ei tule olla etuoikeutta rikkauksiin eikä kenelläkään saa olla valtaa valita, ketkä saavat omistukseensa tietoja, tavaroita, koneita, tehtaita ja maita. Ainoa millä on kaupanteon kannalta merkitystä, on usko yhteiseen arvoon, rahaan.

Lutheria mukaillen: sola pecunia.

Normaalikieleksi käännettynä edellinen tarkoittaa periaatetta, jonka mukaan jokaisen myyjän on tarjottava myytäviään kaikille samaan hintaan. Ketään ei saa suosia eikä ketään saa syrjiä. Valtiovaltakaan ei saa säätää joillekin erityisiä taloudellisia oikeuksia. Kaikilla on oltava yhtäläinen pääsy kaikkia myytäviä tuotteita koskeviin tietoihin ja jokaisen raha on yhtä arvokasta.

Edellä kuvattu periaate vastaa markkinoiden alkuperäistä ideaa taloudesta, joka ohjautuu tuotteiden käyttäjien ehdoilla eikä tuottajien etujen ohjaamana. Se on kapitalismista puhdistettua markkinataloutta. Vaikka osa taloutta toimii nytkin tällä periaatteella ja vaikka pankkiirit ja tehtailijat muistavat aina väittää, että kuluttajat ovat kuninkaita, kuluttajien tekemät valinnat ovat nykyisin silti vain pintaa. Talouden kehitystä ja vaurauden jakautumista säätelevät kaupat tapahtuvat aivan muualla kuin vähittäiskaupan hyllyillä. Ne tapahtuvat suljetuissa kabineteissa salaisin sopimuksin, lobbaajien käytävillä ja tietokoneiden välisenä kilpailuna maailman pörsseissä.

Nykyisessä markkinataloudessa, oikeammin siis kapitalismissa, ei uskota tasapuoliseen osto-oikeuteen vaan vapaaseen sopimusoikeuteen. Se on aivan eri asia, sillä vapaan sopimusoikeuden vallitessa valta on tuotteen tai oikeuden omistajalla. Hän on vapaa päättämään kenelle hän myy ja mitä ja millaisin ehdoin. Ostajan vapaus rajoittuu siihen, että hän joko hyväksyy tai hylkää esitetyn tarjouksen, jos hän lainkaan kuuluu siihen joukkoon, jolle kaupantekomahdollisuutta on tarjottu. Sopimusvapautta ja tuotteen niukkuutta hyödyntämällä tuotteen myyjä voi painostaa puutteessa elävää ostajaa kauppaan, jossa kummatkin hyötyvät mutta myyjä ostajaa enemmän. Näin rikkaudet kasaantuvat."

http://kirjoituksiataloudesta.blogspot.fi/2013/01/...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mikä tää hell-untai on, helvetin muistopäiväkö?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Helluntaina Pyhä Henki vuodatettiin Jeesuksen opetuslapsille (Apt. 2:1-4).

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Katson erääksi sivistysmaan kriteeriksi sen, miten vapaata maan kaupanteko on. Suomi ei täytä näitä kriteerejä."

Itsekin kannatan vapaita aukioloaikoja ilman rajoituksia. Mutta tuon ylläolevan määritelmän mukaan Suomi on kyllä enemmän sivistysmaa kuin Saksa ja huomattavasti vähemmän kuin vaikkapa Kiina, jossa kaikki kauppa-asiat hoituvat milloin vain.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Kun kuulen tämän sivistysmaa-argumentin, poistan varmistimen ... no jaa, sanotaan, että en ota sen käyttäjää vakavasti, koska sillä voi perustella mitä vain.

Jos kaiken sääntelyn poistaminen on sivistystä, sivistyneintä oli viidakon lain vallitessa.

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Blogauksen kuvasta, niinkuin tekstistäkin löytyy perustelut aukioloaikojen vapauttamiselle. Turhaa takertua yhteen sanakäänteeseen jos ei parempaa tarttumapintaa argumentilleen löydä.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

En ota kantaa tähän helluntaikysymykseen, mutta yleisesti aukioloajat saisivat minusta olla tiukemmatkin. Perusteluita: erityisesti pienyrittäjiä ja työntekijöitä ei saisi pakottaa kilpailuasemien pitämiseksi epäterveisiin työaikoihin. Esim. BBC:n nettisivulla oli artikkeli siitä, miten vakavia terveysvaikutuksia on nykyisellä trendillä olla välittämättä kunnollisesta unensaannista. Myöskään kuluttajia ei kannata totuttaa sellaiseen tyhmistymiseen, että ostoksia ei osata enää lainkaan suunnitella.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Sairaanhoitajat ja lääkärit on koko työuransa ajaksi pakotettu olemaan töissä milloin tahansa. Se ei ilmeisesti ole haitallista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Sairaanhoitajat ja lääkärit on koko työuransa ajaksi pakotettu olemaan töissä milloin tahansa."

Tuo ongelma poistuu kun koulutetaan ja palkataan tarpeeksi lääkäreitä ja hoitajia. Sama homma poliisilla ja palomiehillä eli monessa ammatissa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #17

Haluatko maksaa lisää veroja?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #18

Miksi haluaisin, markkinataloudessa kilpailu laskee hintoja eli siis lääkärien palkkoja. Otetaan vertailuksi vaikka tutkijatohtoreiden ansiotaso niin huomataan että lääkärit ovat ajaneet asiaansa oman edun mukaisesti välittämättä kokonaisuudesta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #19

Oletko miettinyt sitä, mitä lääkärin kouluttaminen, ja uusien lääketieteellisten tiedekuntien perustaminen maksaa?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

Uusien lääkärien koulutus maksaa tietysti sen minkä se maksaa, mutta kun lisää lääkäreitä tarvitaan, niin se satsaus olisi pakko tehdä. Rajusti alenevien lääkärien palkkakustannusten myötä saataisiin sitä kautta joka tapauksessa hyötyä yhteiskunnalle ja kun suomalaisetkin lääkärit joutuisivat kilpailemaan työmahdollisuuksista, niin tänne ei tarvitsisi haalia kielipuolia epämääräisen koulutuksen saaneita lääkäreitä jostain kaukaa. Myös valelääkäriongelma saataisiin tällä tavoin loppumaan. Siis pelkkää positiivista!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #19

Kykenetkö muuten antamaan esimerkkiä lääkäreiden palkkojen laskusta markkinataloudessa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #21

En, totean vain että lääkärit ovat ajaneet hyvin asiaansa ja toiset huonommin vaikka koulutus olisi vähintään samaa luokkaa. Apteekkarit ovat omaa luokkaansa mitä omien etujen ajamiseen tulee.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #22

Niin..eli lääkäreiden kohdalla asia on hyvä,mutta AY-liikkeen kohdalla huono.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #21

"Kykenetkö muuten antamaan esimerkkiä lääkäreiden palkkojen laskusta markkinataloudessa?"

Lienee aika vaikeata kun keikkalääkäri voi pitkänä viikonloppuna tienata enemmän kuin kaupan kassa kuukaudessa. Lääkäreitä on yksinkertaisesti liian vähän kun osa nykyään tekee töitä vain puolipäivää samalla palkalla kuin ennen kokopäiväiset. Keikat ovat ne jotka rahallisesti kannattavat hyvin.. ja siihen on ainoa lääke lisää vain lääkäreitä!

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Ruottissa non kaupat ollu auki iät ja ajat iltayhteentoista ja siis isokki kaupat. Suomi on säännösten ikiunessa ja siinähän net virkamiehet vai kekkä siis työllistää ittehään!

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kyllähän loppiaisen ja helatorstain siirtämisestä viikonloppuihin oli keskustelua, mutta sitten joku piispa ärähti ja varoitti pyhien alkuperäisen merkityksen vaarantumisesta.

Niinkuin niillä valtaenemmistölle jotain merkitystä joskus olisi ollut, siis muuta kuin ylimääräisinä vapaina, joista sopivasti yhdistelemällä rakentaa pidemmän vapaan.

Käyttäjän MattiKoivisto kuva
Matti Koivisto

Aika hauska kommentti alkuperäisten merkityksien vaarantumisesta, kun Joulua ym. pyhiäkin pidetään ihan tolkuttomina vuodenaikoina oletettuihin tapahtumiin nähden. Kaiken lisäksi vielä alkuperäisiltä juhlilta varastettuina ajankohtina. :)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Muuten kannatan aukioloaikojen vapauttamista, mutta pitää varoa ettei käy niin, että sunnuntait ja muut pyhät muuttuvat tavallisiksi päiviksi muiden joukossa.

Moni pienipalkkainen myyjä ja tarjoilija saa pyhälisistä mukavasti lisätuloja. Jos koko yhteiskunta on jatkuvasti auki, saattaa käydä niin ettei työnantajapuoli enää suostu maksamaan pyhälisiä. Eikä niille oikeastaan edes ole mitään perusteluitakaan, jos kaikki päivät ovat samanarvoisia. Työnantajapuoli toki olisi mielissään.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Loiventavia? Juopoksi tässä pitäisi ruveta. Suosittelen vettä piraateillekin.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Kirjoituksesi perusteella ette käytännössä. Vedestä ei tule krapulaa.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Ei tarvitse olla minkään puolueen jäsen ja voi uskoa helluntain todelliseksi pyhäksi vaikka kannattaakin kauppojen vapaita aukioloaikoja!
Jokaisella kaupanpitäjällä pitäisi olla täysi oikeus päättää itse aukioloajoistaan. Täysin eri asia on silloin kun päätetään mm. tupakan tai oluen myynnin rajoituksista!
Meillä on ABC-huoltamon yhteydessä ruokakauppa,joka on osittain auki 24H päivä kuin päivä! Myös joulut ja juhannukset ym.
Minusta nykyinen käytäntö suosii juuri suuria kauppaketjuja, jotka muun palvelun yhteyteen kytkevät näitä päivittäistavarakauppoja. ( En ollut muistanut ostaa ehjiä sukkia ja kello oli yli kuusi sunnuntaina. Oli tärkeä meno mutta pyöräilin ABC-asemalle ja sain ehjät sukat siinä sijaitsevasta ruokakaupasta!)
Lisäksi uskonnolliset pyhänsä kauppias voi itse päättää milloin pitää kiinni jos haluaa. Muistan lapsuudestani, että tietty kauppias Turussa piti liikkeensä kiinni lauantaisin sillä se oli heillä pyhäpäivä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Eikö piraatit tunne jääkaappia?

Sitä käytetään säilöämään mm. ruokaa ja juomia.

Ps. Martat järjestää hyviä kursseja ns. uusavuttomille.

Käyttäjän JukkaTiitinen kuva
Jukka Tiitinen

Tuolla aikaisemmin mainittiin Ruotisn kauppojen aukioloajoista. Ruotsissa ei lailla säädellä aukioloaikoja, mutta kaupat todellakaan eivät ole auki yötä myöten. Viimeisetkin marketit sulkevat klo 20 ja suurin osa kaupoista on auki 9.30 - 18 ja lauantaisin 9.30 14/16. Sunnuntaisin tai pyhinä hyvin harva liike on auki. Ruotsalaiset ovat tajunneet, että ostokset voi tehdä olemassaolevien aukiolojen puitteissa eikä työntekijöitä tarvitse kiusata vuorotyöllä. Meillä tämän kaltainen itsesääntely ei toimisi, koska kauppa on keskittynyt kahden suuren käsiin. Nämä voivat pitää kauppoja auki myös tappiolla. Aika harva kauppa on tilastojen mukaan kannattava sunnuntaisin kun työvoimakustannukset ovat kaksinkertaiset. Ollaan auki kun muutin ovat ja nostetaan sitten vähän hintoja kattamaan kuluja. Edes tämä nykyinen 21 asti auki ei ole kannattanut. Esim. Stockmann pistää nykyään kiinni 20 kun viimeinen tunti on ollut kannattamaton. Viimeinen tunti on kannattamaton myös prismoissa ja cittareissa mutta auki pitää olla kun muutkin ovat. Ja me asiakkaat maksamme tappiot hinnoissa.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Aikoinaan olin hyvin pitkälle kaupan aukioloaikojen täyden vapauttamisen puolella, kun katsoin asiaa pelkästään kuluttavan asiakkaan silmin.

Nyt kun ole vanhempi ja viisaampi olen tullut toisiin ajatuksiin.

Täydellinen kaupanaukiolo tulee aiheuttamaan sen että kauppa tulee keskittymään vielä entistä enmennän kaupan suuryksiköihin. Pienemmät kaupat tulevat katoamaan poislukien pienet täydennysosto pisteet joita saattaa tulla jokunen lisää.

Keskustelussa kannattaa huomata myös kaupan työllistävä vaikutus, pienmyymälät työllistävät suhteessa liikevaihtoon enemmän kuin kaupan suuret yksiköt.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Ovatko pienet kaupat kadonneet Ruotsista, Virosta tai edes Ahvenanmaalta, joissa kaikissa kauppojen aukiolo on täysin vapaata?

Pari asiaa kannattaa vapaista aukioloajoista huomata. Ensinnäkin taipumus luopua erillisistä lauantai- ja sunnuntaiaukioloajoista. Elikkä kauppa on avoinna joka päivä klo X-Y, tai ehkä viikonloppuna suljettuna, muttei siis kuitenkaan lauantaille ja sunnuntaille eri tunteja. Vuorot ja rutiinit kulkevat siis suomalaista mallia siistimmin. Eivätkä nuo X ja Y suinkaan ole jokaiselle kaupalle samat, vaan markkina toimii niinkuin sen pitääkin: hiljaiseen aikaan on vähemmän kauppoja auki. Mahdollisimman laajat aukioloajat eivät siis olekaan sellainen pakollinen juttu kuin valtion päättäessä sallitut ajat, jolloin jokainen kauppa on sitten auki tappiin saakka.

Käyttäjän LukasKorpelainen kuva
Lukas Korpelainen

Huomasittekos tämän, viikonloppuna hyväksytyn Vihreiden poliittisen ohjelman (vielä stilisoimaton): http://www.vihreat.fi/files/liitto/Poliittinen_ohj... ? (hae sanalla "aukiolo")

Voin ylpeästi ja tyytyväisenä sanoa, että esitykseni aukioloista pääsi muutettuna ohjelmaan, joten Vihreät ajavat nyt kauppojen aukiolojen vapauttamista! Kehitys kehittyy.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Havaitsin kyllä vihreiden ottaneen omikseen todella monia piraattiasioita. Näin se kehitys kehittyy.

Käyttäjän LukasKorpelainen kuva
Lukas Korpelainen

Piraattiasioita, viherasioita, mitä lie; hyvä, että on yhteisiä tavoitteita! ;) Kehitys kehittyy!

Käyttäjän LukasKorpelainen kuva
Lukas Korpelainen

Tein blogikirjoituksen kauppojen aukioloaikojen vapauttamisesta: http://lukaskorpelainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1... Tuosta löytyy tietoa Vihreiden tuoreesta päätöksestä ja omia perusteluja asialle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut