Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Poliisihallitus hylkäsi sormenjälkivaatimukseni, hallinto-oikeus harkinnassa

 • Poliisihallituksen sormenjälkirekisteripäätös, sivu 1/4
  Poliisihallituksen sormenjälkirekisteripäätös, sivu 1/4
 • Poliisihallituksen sormenjälkirekisteripäätös, sivu 2/4
  Poliisihallituksen sormenjälkirekisteripäätös, sivu 2/4
 • Poliisihallituksen sormenjälkirekisteripäätös, sivu 3/4
  Poliisihallituksen sormenjälkirekisteripäätös, sivu 3/4
 • Poliisihallituksen sormenjälkirekisteripäätös, sivu 4/4
  Poliisihallituksen sormenjälkirekisteripäätös, sivu 4/4

Sormenjäljet kuuluvat ihmisen yksityisyydensuojan piiriin. Viranomaisrekisteriin kuuluvat vain rikollisten sormenjäljet. Siitäkin huolimatta Suomen valtio kerää kansalaistensa sormenjäljet rekisteriin uusien passien hankinnan yhteydessä. Toiminta on ristiriidassa eurooppalaisten käytäntöjen kanssa, joissa sormenjälkiä ei rekistereihin päädy.

Olen aiemmin vaatinut sormenjälkieni poistamista poliisin passirekisteristä. Sain hiljattain päätöksen asiassa. Se oli odotettu: Rekisteritietojani ei, öh, "korjata". Vetosin vaatimuksessani Euroopan ihmisoikeustuomiistuimen (EIT) päätökseen. Päätöksen tapauksessa ranskalaismiehen sormenjälkiä ei oltu poistettu viranomaisrekistereistä, vaan jäljet jäivät sinne. EIT linjasi tämän olevan oikeudetonta ja tuomitsi Ranskan valtion päätöksessä 19522/09. Itselläni ei tällä hetkellä ole edes tätä kovan onnen passia, sillä se varastettiin minulta Brysselissä viime vuoden keväällä ammattimaisin ottein. Sydäntä oikein lämmittää tietää, että sormenjälkeni seikkailevat tällä hetkellä myös keski-eurooppalaisten rikollisjärjestöjen tietokannoissa...

Joka tapauksessa aion nyt pureskella päätöstä hieman lisää. Ihannetapauksessa aloitan asiassa valitusprosessin hallinto-oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden kautta. Tämä vaaditaan, jotta voisin tuoda asian myöhemmin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsittelyyn. Valitettavasti lakiasiat vievät rutkasti rahaa, ja Suomi on siitä jännä maa, että täällä yksityishenkilö ei saa laillisesti kerätä rahaa edes omiin lakimieskuluihinsa (kiitos vaan kovasti sinne Sisäministeriön suunnalle tästäkin). Katsotaan, kuinka asioissa käy.

Janne Paalijärvi

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Oikeutta ei saa oikeuslaitokselta. Keksi parempia keinoja. Mutta älä enään, muistanko oikein, yritit hioa sormenjälkesi pois ?

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Tsiisus sentään..lohduttaisko sua yhtään se,että niillä eurooppalaisilla rikollisjengeillä kun on vaan ne sun sormenjälkes,eikä muuta,ei nimee,kuvaa,eikä muitakaan siinä passissa olevia tietoja..eihän ole??
Tyhjän nipotusta..ymmärrän,jos joku hämärämies tai nainen nipottaa,mutt et kai sinä ole piraattiudestasi huolimatta sellainen..joten mitä väliä on ne siellä passissa tai ei.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Nyt olet Hannu kerrankin täysin pihalla. Ehkä tällä hetkellä elämme "oikeusvaltiossa" mutta miten tulevaisuudessa? Meitä vakoillaan koko ajan yhä enemmän. Sormenjälki on helppo yhdistää kaikkeen muuhun mistä jää jäljet. Viranomaisiin ei pidä luottaa sokeasti eikä varsinkaan siihen, että tieto jää viranomaisille. Kaikki kerätty tieto antaa mahdollisuuden väärinkäytöksiin. Jacob Söderman perusteli sormenjälkirekisterin perustamista käsiteltäessä erinomaisesti miksi sellaista ei pitäisi perustaa:

"Tässähän ei ole kysymys nyt tästä asiasta, vaan tässä on kysymys passiasetuksesta ja ihmisoikeusperiaatteesta. Ihmisoikeusperiaate yksityisyyden suhteen on kehitetty Saksassa. Se on hyvin voimakas Saksassa. Se, että se on voimakas Saksassa, johtuu siitä, kuten puheenjohtaja Kimmo Sasi usein toteaa, millä tavalla Saksa käsitteli juutalaisväestöään 1930-luvulla ja että sen vuoksi yritetään pitää nämä oikeusperiaatteet hyvinkin kirkkaina. Jos halutaan semmoista lainsäädäntöä, rekisteri rikoksen selvittämiseksi, sen pitäisi tulla tänne erillisenä asiana. Pidän edustaja Zyskowiczin puheenvuoroa erityisen loukkaavana sen vuoksi, että kun minä oli nuori lapsi ja minulle vihdoinkin avautui, mitä yhteiskunnassa tapahtui, amerikkalaiset joukot tulivat näihin keskitysleireihin ja paljastui kaikki, mitä juutalaisväestölle oli tehty, ja tämä on ollut ytimenä minulle kaikessa siinä toiminnassa, jota olen tehnyt ihmisoikeusasioiden puolesta. Ihmisoikeuksia on käsitelty ja kehitetty Euroopassa sen vuoksi. Jos edustaja Zyskowiczilla olisi ollut aikaa, niin hän olisi kuullut minun puhuvan tästä aiheesta omassa synagogassaan ja yliopiston tilaisuudessa, jossa tätä on käsitelty. Se, että yritetään selittää, että tämä minun kantani johtaisi siihen, että rikollisia ei saada kiinni, on syvästi loukkaava."

http://piraattiliitto.org/uutiset/2009/06/vihreat-...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Vaimo kävi uusimassa passinsa. Hänellä ei ole sormenjälkiä. Passi jäi ilman niitä. Kädet ovat muuten täysin normaalit. Luonnon oikku?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Sormenjäljet voivat heikentyä lukukelvottomiksi useasta eri syystä. Ei tuo ihan poikkeuksellista ole.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Eikö ilmainen oikeusapu kelpaa? Minulla ainakin kävi hyvin, kun menin haastamaan kelvottoman työnantajan maksamaan maksamattomia palkkoja.

Tämä on tärkeä asia ja on pakko saada päätös tähän sormenjälkisotkuihin.

Käyttäjän perkelix kuva
Martin-Éric Racine

Jätitkö lopulta valituksesi Hallinto-oikeuteen?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut