Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Yhteiskunta tekee kelvottoman kannabissukupolven

  • Toisinaan yhteiskunta tekee yksilöstä yhteiskuntakelvottoman, ei ihminen itse. Kuva: CC BY-NC-ND 2.0 Flickr/lanier67
    Toisinaan yhteiskunta tekee yksilöstä yhteiskuntakelvottoman, ei ihminen itse. Kuva: CC BY-NC-ND 2.0 Flickr/lanier67

Imatralainen-lehti julkaisi tänään artikkelin, jossa päätoimittaja Karri Kannala on peloissaan "yhteiskuntakelvottoman kannabissukupolven paisumisesta". Kannabiksen käyttö on kuulemma lukio-ikäisten keskuudessa paisunut suuresti ja asia on huomattu päihdehuollossakin. Nuorten kannabiksenkäyttö on ilmeisesti jonkinlainen päihdeasioiden erikoistapaus, sillä perisuomalaiseen tapaan ketään ei kiinnosta, kuinka paljon keskiketterää nautitaan viikonloppuisin, tai se, imetäänkö välitunnilla röökiä kaksin käsin.

Päätoimittaja on myös huolissaan sosiaalisesta mediasta, jossa nimimerkkien turvin voidaan käydä kannabispositiivisia keskusteluja. Bravo, saataisiinko tästä aikaan uusi nettifiltteriprojekti valtiolle? Toivottavasti ei.

Kannala jatkaa yhteiskuntakelpoisuuden menettämisestä loppuun saakka, mutta ei havaitse paradoksia. Itseasiassa milloin yhteiskuntakelpoisuus menetetään? Mitä jos poliisi aiheuttaakin tämän yhteiskuntakelpoisuuden menettämisen? Sopiva maininta rikosrekisterissä tai taustaselvityksen yhteydessä estää nuorelta työpaikan saamisen. Ainakin vaikeina taloudellisina aikoina pelkällä merkinnällä voi olla huomattavasti suurempi merkitys asioihin kuin kannabiksen käytöllä. Yhteiskunta tekee tässä tapauksesta yksilöstä yhteiskuntakelvottoman, ei yksilö itse. Ja se on oikeasti aika huono homma.

Olisi parempi, jos lopettaisimme jeesustelun, käsittelisimme kannabista yhtenä päihteenä muiden joukossa, lopettaisimme kotikasvattajien ja yksityiskäyttäjien kalliin kyttäämisen poliisin ja oikeuslaitoksen toimesta ja ohjaisimme varoja ongelmakäyttäjien hoitamiseen. Samalla yhteiskuntakelvottomuuskin vähenisi.

Janne Paalijärvi

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

T Piepponen

Suomessa on liikaa ihmisiä jotka suhtautuvat tuohon vähemmistöön samoin kuin venäjällä (virallisesti) suhtaudutaan homoihin.

Tuo väki nauttii vääristelystä ja henkisestä väkivallasta enimmäkseen täysin harmitonta vähemmistöä kohtaan.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Tässä Viherahon Pasin kannabiskirjeen oikeudenkäyntiä odotellessa..

Käyttäjän EeroLehtonen kuva
Eero Lehtonen

Kannabiksen ja muidenkin huumeiden laillistamisessa olisi mielestäni järkevintä joko laillistaa koko logistinen ketju tuotannosta loppukäyttäjälle, tai pitää se laittomana. Muuten jää aikamoinen osuus kaupasta rikollisjärjestöille. Siihen että kulutus jäisi kotikasvatuksen sallimisen jälkeen pelkästään kotikasvatuksen varaan en pitkän päälle usko. Mitä muuta ainetta tuotetaan vain kotikasvatuksella eikä ollenkaan kaupallisesti? Poliittisesti voi tietysti olla realistisempaa tavoitella vain kotikasvatuksen laillistamista, mutta pitkään systeemi missä vain kotikasvatus on sallittua ei toimi.

Olavi Mansikka

kokonaanhan se pitäisi vapauttaa jos tuloksia aiotaan saada. Sinänsä mulle sama. Itse en niitä kannata enkä käytä. Mitä töihin tulee nykyaikana tuskimpa kylän tunnetuinta nuorta joka alkoa käyttää sitäkään palkkaisin tai kannabiksen käyttäjää. Mitä sitä turhia ongelmia itselleen haluaa.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Olis tosiaan ihan fiksuu miettiä milloin ihminen syrjäytetään ja milloin ihminen syrjäytyy. kannabisleima on yksi, olet huumeidenkäyttäjä et kelpaa mihinkään. Toinen on mielenterveyskuntoutuja, olet hullu et kelpaa mihinkään.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Niinpä. Syrjäytyneistä vain puhutaan puolueitten vaaliohjelmissa, huomioimatta mitenkään sitä, että heistä lienee suurin osa syrjäytettyjä.Saatikka, että etsittäisiin syrjäytetyksi tulemisen syytä itse tehdystä lainsäädännöstä ja sen kautta luodusta oikeuskäytännöstä. Näitä syrjäytettyjä tehdään yhä enemmän, kun turvallisuushyysterian ja holhousvimman vallassa tehtyjä lakeja suolletaan kilvan eduskunnasta ja EU-parlamentista.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

En nyt muista nimeä, mutta joku poliisiviranomainenkin avautui jossain uutisessa tässä puolen vuoden sisällä asiasta. Siis hyvin asiallisesti totesi, että suuri osa kannabiksen haitoista johtuu sen laittomuudesta ja kannatti varovaisesti sitä, että sen käyttö dekriminalisoitaisiin. Kuinka moni kannabiksen käytöstä huolissaan oleva miettii yhtään sitä stigmaa, jonka kannabiksen käyttäjä saa yhteiskunnalta kiinni jäädessään? Onko yhteiskunnan etu, että pössyttelijä leimataan huonoksi ihmiseksi ja esimerkiksi työpaikan saanti vaikeutuu? Eikö tuo vain syrjäytä entisestään tavalla, joka ei enää palaudukaan kannabikseen vaan johtuu yhteiskunnan yliampuvan leimaavasta suhtautumisesta ko. aineeseen?

Käyttäjän RistoMikkonen kuva
Risto Mikkonen

Kylmä totuus tässä asiassa on se, ettei rankaisemista ole koskaan perusteltu. Jos rankaisemiselle olisi olemassa pitävät tieteelliset perustelut niin se kestäisi julkisen keskustelun aiheesta. Siksi mm kannabisyhdistyksen rekisteröintiä jarrutettiin yli 20 vuotta. Toinen kylmä totuus on se, että tämä "aarnion jengi" eli huumepoliisi, päihdetyöntekijät, IHRY, päätoimittajat jne ovat tulleet todella kalliiksi tälle yhteiskunnalle.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Täällä Tukholmassa on isojen kaupunkien ongelma. Poliisit jahtaa maahanmuuttaja lähiöiden nuoria pilven poltosta vaikka parempien alueiden junnut polttaa yhtälailla.
Eli hommataan junnuille H-merkinnät keillä on huonommat lähtökohdat jo alunperinkin nousta yhteiskunnassa.
Mä en ihmettele, että lopputuloksena autoja palaa ja nää juniorit alkaa piettää yhteiskuntaa vihollisena.

Ps. Imatralainen vaikuttaa p*skalta propaganda lehdeltä...

Petra Yad

Kiinnitin huomioni samaan juttuun. YAD (Youth Against Drugs) ry ei jaa kirjoittajan näkemyksiä "yhteiskuntakelvottomasta sukupolvesta". Kirjoitimme juttuun vastineen, joka luvattiin julkaista viikonvaihteen lehdessä.

Käyttäjän LauriKorhonen kuva
Lauri Korhonen

Itselleni on jäänyt mieleen äskettäin (alle 6kk) lehdessä ollut uutinen jossa paljastui paikallinen kannabisrinki, jossa suureksi ihmetykseksi ei ollut syrjäytyneitä nuoria, vaan menestyviä lukiolaisia jotka olivat mukana myös urheikutoiminnassa. Eli toisin sanoen tulevaisuuden toivoja. No nyt näillä kaikilla on huumemerkintä ja tulevaisuutta ei ole.
Ja minkä takia? Käsittääkseni mitään muuta laitonta ei tehty, ei rikottu paikkoja, ei tapeltu muiden kanssa, ei ryöstetty mitään.

On se hyvä, että näin kauhean asian takia voidaan heittää tulevaisuuden toivot maantien ojaan. NOT!

Käyttäjän AkiAiromaa kuva
Aki Airomaa

Jaa että poistat täysin asiallisia tieteeseen perustuvia kommentteja?

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

En ole mitään poistanut. Jos jotain on tapahtunut, kyseessä on todnäk. ollut jokin tekninen häiriö.

Käyttäjän AkiAiromaa kuva
Aki Airomaa

Missä on tämä kelvoton nuoriso Hollannissa, jossa kieltolakia ei ole koskaan ollutkaan?

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Hollantilaiset ja tanskalaiset ovat onnellisuuden vertailututkimuksissa aina kaksi kärkimaata. Olisi kiva, jos lähdettäisiin lainsäädännössä liikkeelle tuollaisista tosiasioista eikä ilmestyskirjojen petolaumoista. Eikö lakien pitäisi olla ihmisten onnellisuutta edistämässä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut