Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Kiristyskirjeiden uudet tulemiset

 • Hedman Partnerssin "todiste" markkinaoikeudelle bittorrent-jakajien tietojen luovuttamiseksi.
  Hedman Partnerssin "todiste" markkinaoikeudelle bittorrent-jakajien tietojen luovuttamiseksi.
 • Paitsi että näitä "todisteita" voi kuka tahansa väärentää. Väärensin oheisen, todistusarvo on täysi nolla.
  Paitsi että näitä "todisteita" voi kuka tahansa väärentää. Väärensin oheisen, todistusarvo on täysi nolla.

Kirjoitin viime vuonna asianajotoimisto Hedman Partnersin harjoittamasta kiristyskirjetoiminnasta. Valitettavasti toiminta jatkuu entistä härskimpänä. Nykyään kiristysvaatimuksiin on lisätty tonni lisää. Olen vuoden takaisesta tutkinut asiaa lisää ja jaan tässä näkemyksiäni.

Mistä on kysymys?

Kysymys on siitä, että asianajotoimisto Hedman Partners jahtaa suomalaisia torrent-jakajia Internetissä. Heitä kiristetään maksamaan satoja euroja rahaa, tai muuten juttu uhataan viedä käräjille. Ennen maksuvaatimus oli 600 euroa, mutta nyt vaatimukset ovat jopa yli kaksituhatta euroa, kuten esimerkiksi tässä kiristyskirjeessä: https://twitter.com/dratiniikifi/status/590863334121037824 . Monet suostuvat kiristykseen, koska usein käräjille meneminen on hintavampi ratkaisu ja mahdollinen taustatietomerkintä rikoksesta pelottaa enemmän kuin maksaminen. Myös useat syyttömät maksavat, koska pelkäävät mahdollisen oikeusjutun tuomaa häpeää.

Miten kiristys toimii kokonaisuutena?

Hedman Partners operoi nähdäkseni seuraavalla tavalla:

 1. Hedman tekee sopimuksen jonkun oikeudenomistajan sisältöjen valvonnasta torrent-verkoissa.
 2. Hedman valvoo joko itse aktiivisesti toimintaa torrent-verkoissa tai saa vihjeen oikeudenomistajalta.
 3. Hedmanin työntekijä liittyy torrent-lataajien joukkoon ja ottaa "todisteita" (jotka voivat olla esimerkiksi screenshotteja) oikeuslaitosta varten.
 4. IP-osoitetietoja sisältävät "todisteet" (joita kuka tahansa pystyy myös väärentämään sydämensä kyllyydestä, katso jäljempänä) esitetään markkinaoikeudelle. Markkinaoikeus tuomitsee Internet-palveluntarjoajat (Sonera, Elisa, yms.) luovuttamaan IP-osoitteita käyttäneiden henkilöiden tiedot Hedmanille.
 5. Hedman, saatuaan ison läjän ihmisten henkilötietoja, lähettää osoitteisiin kiristyskirjeen. Kirjeessä vaaditaan tätä nykyä jopa yli 2000 euroa, tai muuten asia viedään käräjäoikeuteen.
 6. Bonus: Kiristyskirjeen saaja googlettaa tietoja aiheesta ja ottaa usein yhteyttä minuun. Neuvon parhaan kykyni ja taitoni mukaan, miten asiassa kannattaa menetellä.

Kiristyskirjeet aaltoina

Hedman Partners ei operoi yksitellen torrent-jakajien kanssa, vaan synergiaetuja tavoitellen haalii joka kerta ison listan torrentoijista, jonka tietoluovutusvaatimuksen laittaa isona könttänä markkinaoikeuteen. Ensimmäinen havaitsemani kirjeaalto oli maaliskuussa 2014. Toisen kerran kirjeitä tuli enemmän elokuussa 2014.

Viimeisin aalto alkoi 20.4.2015, kätevästi juuri eduskuntavaalien jälkeen. Aiheen nouseminen aktiiviseen keskusteluun ennen vaaleja olisi toiminut Piraattipuolueelle ilmaisena mainoksena ja voinut aiheuttaa syvempään keskusteluun osallistumisen painetta asianajotoimiston puolelta. Ymmärrettävästi politiikasta yleisesti ottaen halutaan pysyä tällaisen toiminnan kanssa kaukana.

Excursio markkinaoikeuteen

Helsingin Sanomat kirjoitti 2013 syksyllä, kuinka markkinaoikeus julkaisi verkkopiraattien tunnistetietoja. 9-vuotiaiden pikkutyttöjen kannettavia tietokoneita ratsaavan TTVK ry:n Antti Kotilainen oli kovin harmistunut, kuinka tämä "haittasi piratismitapausten selvittelyä".

Jossain vaiheessa päässäni heräsi idea: Mitäpä jos kävisin viikottain markkinaoikeudessa kysymässä, mitä tuomioita on annettu ja varoittaisin lataajia etukäteen? Teinkin yhden tällaisen reissun koska halusin selvittää, miten asia toimii. Valitettavasti markkinaoikeus oli kuitenkin alkanut sensuroida nettiin laitettavista tuomioasiakirjoista IP-osoitteet ja nimimerkit.

Ajattelin, että koska oikeuden pöytäkirjat ovat periaatteessa julkisia, tilaamalla viralliset pöytäkirjat saisin etsimäni tiedot esiin. Olin väärässä; markkinaoikeus sensuroi "käsin" tiedot pois myös virallisista pöytäkirjoista. Käytännössä joudut maksamaan erillistä sensurointimaksua myös siitä, jos menet tarkastelemaan oikeuden pöytäkirjoja paikan päälle. Maksamatta et siis mitään näe, ja tämä on mielestäni aika tavalla oikeusvaltioperiaatteiden vastaista.

Mikäli joku haluaa katsoa osaa 140 eurolla markkinaoikeudelta tilaamistani sensuroiduista asiakirjoista, se käy täällä: http://paalijarvi.fi/b/markkinaoikeus_hedman_2014/ .

Todisteiden väärentämisestä

Markkinaoikeustutkimusteni yhteydessä havaitsin, että oikeudelle menee läpi lähes minkälainen sonta tahansa todisteina, kun kyse on tekijänoikeusrikoksista. Katsokaapa oheista kuvaparia. Ensimmäisessä kuvassa on Hedman Partnersin markkinaoikeudelle toimittama "todiste" siitä, mistä IP-osoitteesta on ladattu mitäkin. Katsokaapa toista kuvaa. Kyseessä on kuvamanipulaatio, joka "todistaa", että lataukset on tehty Hedman Partnersin omalta www-palvelimelta, IP-osoitteesta 195.60.253.80 .

Näin järkyttävän heppoisin perustein markkinaoikeus hyväksyy "todisteita", joilla oikeutetaan ihmisten henkilötietojen luovutus kiristyskirjefirmalle. Olisiko aika tehdä jotakin? Onko tässä mitään järkeä?

Mitä asialle voi tehdä?

Ensiksi, teoriassa, jos et ole jakanut netissä mitään kiristyskirjeessä väitettyä, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Tunge paperi arvoiseensa seuraan vaikka kompostiin. Mikäli urheilu kiinnostaa, kirjoita vastine Hedman Partnerssille tai tee heistä suoraan rikosilmoitus. Kiristys on rikos Suomen lain mukaan.

Jos olet oikeasti jakanut väitettyjä materiaalia netissä, lue tämä Turre Legalin lakimiehen Herkko Hietasen kirjoitus aiheesta: http://www.turre.com/tekijanoikeuksien-laillista-valvontaa-vai-kiristysta/ ja mieti sitten settiä eteenpäin. Sivuhuomautuksena: Jakamistilanteessa ei ole välttämättä merkitystä, mikäli aikaleimat eivät täsmää. Jos on jakanut, on jakanut. Toisaalta myös kuukausien heitot tapahtuman ja "syytteen" välillä kertovat, että jotain on todella hassusti. Toisena sivuhuomautuksena todettakoon, että minun tietooni ei ole tullut yhtään käräjille vietyä tapausta Hedman Partnerssin tiimoilta näissä ympyröissä. Voin tosin hyvin olla väärässä, joten tietynlainen varovaisuus asioissa on enemmän kuin paikallaan.

Tulevaisuutta ajatellen kannattaa myös tehdä kaikki tai osa seuraavista:

 1. Opettele kryptaamaan koneesi. Älä kerro kryptausavainta kenellekään. Lain mukaan sinun ei myöskään tarvitse kertoa lähisukulaistesi kryptausavaimia. Ei, vaikka kuka kovistelisi, edes poliisi. Näin sanoo laki.
 2. Käytä VPN-yhteyksiä. VPN:n takaa kiristyskirjefirmojen on käytännössä jo lähes mahdotonta päästä materiaalin jakajaan käsiksi.
 3. Laita torrent-ohjelman upload-kaista nollaan. Vain materiaalin jakaminen on näissä yhteyksissä kiellettyä, lataaminen ei. Jos et jaa mitään ulos, olet kuivilla.

Mikäli etsityn IP-osoitteen takana on avoin WLAN tai TOR-noodi, on mahdollista, että materiaalia on jaettu tätä kautta. Verkon ylläpitäjä ei ole vastuussa verkon käyttäjien toimista; kts. case Toppinen.

Jos haluat vaikuttaa asioiden parantumiseen tulevaisuudessa

Aktivoidu poliittisesti. Täytä ja palauta Piraattipuolueen kannattajakortti osoitteesta http://allekirjoita.fi/ . Äänestä meitä, tule toiminta-aktiiviksi tai ehdokkaaksemme. Me haluamme dekriminalisoida ei-kaupallisen kopioinnin ja säästää Internetin myös jälkipolville.

Janne Paalijärvi

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Tutkijat pystyvät helposti työntämään minkä tahansa IP:n noihin, jolloin nuo kirjeet suuntautuvat muunmuassa tulostimille ja muille vehkeille, joilla ei tietenkään ole jaettu mitään. Eikö vähintään pitäisi osoittaa että jotain on todella jaettu? http://www.lemiffe.com/why-my-printer-received-a-d...

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Usein kokeilen erilaisia Linux -jakeluja.
Sellaisen jakelun kun kopioi USB-muistitikulle, niin siltä bootaten voi noita kokeilla tietokoneessa vaivattomasti, mihinkään koneen systeemiin ei kosketa jos ei erikseen sitä haluta tehdä.

Linux-imaget tietysti helpoiten lataan torrent -verkkoa hyväksikäyttäen. Siinähän lataus voi tapahtua useasta tietokoneesta ympäri verkkoa, ja näin usein lataus on huomattavasti nopeampaa. Samaa jakelua latailevat muut voivat ladata minun koneeltani myös osia lataamastani tiedostosta, ja kaikki tämä on täysin laillista.

Tämä ihan vain muistutuksena, että moinen Torrent-sydeemi on vain tiedonsiirron väline, ja sen käyttö vapaasti jaettavan materiaalin välitykseen on jopa suositeltavaa, ei mitenkään rikollista.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Moro Janne.

Olisiko mitenkään mahdollista saada väliaikatietoja siitä, millä mallilla kannatuskorttien keruu on? Lähetin omani heti kun kortit tulivat jakoon. Jos vielä paljon uupuu, voin kysellä lisää nimiä.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Blast from the past. Kortit on jo kerätty ja viety ministeriöön :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut