Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Tarvitsemme ilmiantonapin - viranomaisia varten

  • Tarvitsemme ilmiantonappulan viranomaisia varten. Kuva: CC BY-ND 2.0 Flickr/dskley
    Tarvitsemme ilmiantonappulan viranomaisia varten. Kuva: CC BY-ND 2.0 Flickr/dskley

Viime päivinä on kirjoiteltu, kuinka Kela harkitsi ilmiantonapin, tai ilmiantolomakkeen käyttöönottoa. Verottajalla moinen toiminnallisuus jo on. Kansa on kuulemma oikein "innostunut" käräyttelemään naapureitaan. Muistaako joku historiasta, missä eurooppalaisessa maassa myös oltiin kovin innostuneita käräyttelemään ja kyttäämään toisiaan? Kyllä, DDR:hän se. Ja se ei ollut ihanneyhteiskunta.

Idea ilmiantonapista on sinänsä tavallaan hyvä. Joskin se, mitä me oikeasti Suomessa tarvitsemme, on ilmiantonappi, jolla me voimme käräyttää viranomaisia. Tarvitsemme:

  • Napin, jolla voimme käräyttää lastensuojelun kun se riistää lapset vanhemmiltaan väärin perustein.
  • Napin, jolla käräyttää poliisin kun se uhkaa uniformu päällä lyödä sinua turpaan sukulaisriidan takia.
  • Napin, jolla voimme käräyttää kela-virkailijan hänen evätessään aivan yksiselitteisesti hakijalle kuuluvia tukia.
  • Napin, jolla käräyttää kunnan virkamiehiä, jotka elinkeinoasi vainotessaan vetävät jopa tiet ympärilläsi uusiksi yhdessä yössä jotta saisit sakkoja ja yritystoimintasi vaarantuisi.
  • Napin, jolla voimme käräyttää tullimiehen, joka laittaa postilähetyksiin omavaltaisia ukaaseja, varastelee kuormasta tai rikkoo paketteja.

Sellaisen ilmiantonapin me tarvitsemme.

Janne Paalijärvi

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Tänään Kela tosin riensi kiistämään lakimiehensä suulla, että virasto olisi ilmiantomahdollisuutta kansalaisille tuomassa ollenkaan. Kelan kantaa on kuulemma tosin kysytty verottajan käräyttämislomakkeeseen. Hmmm...

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Sen lisäksi että tarvitsisimme mainitsemasi ilmiantonapin eri viranomaisten rikollisuutta varten, tarvitsisimme myös instanssin joka tutkisi ja tuomitsisi kyseiset laittomasti toimivat viranomaisemme.

Tällä hetkellähän sellaista viranomaista ei ole joka tutkisi viranomaisrikollisuutta asianmukaisesti, eikä sellaista instanssia joka laittaisi laittomasti toimivat viranomaiset vastuuseen tekemistään laittomuuksista.

Nythän kansalainen on täysin turvaton laittomasti toimivia viranomaisia vastaan.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Mielestäni kaikenlaiset kansalaisten ilmiantomahdollisuudet ovat erinomaisen kannatettava asia. Kyttäämisvastuuta voisi siirtää lisää tavallisille kansalaisille, koska poliisi monesti kyttää vääriä asioita, ja lisäksi poliisi ei kyttää toista poliisia tai viranomaista. Tarvitsisimme myös muusta poliisiorganisaatiosta irraallaan olevan ilmiantopoliisin, joka ottaa hoitaakseen poliisista tehdyt ilmiannot.

Marsi Loikkari

Ongelmahan on, ettei nykyisetkään valitukset viranomaisten rikollisesta toiminnasta johda mihinkään koska toiset viranomaiset tutkivat ne.

suomi on paska maa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Ongelma ei myöskään rajoitu siihen ettei viranomaisten tekemiä rikoksia tutkita, vaan kun tiukasti yrität saada oikeutta, joudut yhä useamman viranomaisen rikoksen kohteeksi. Sinut siis yritetään vaientaa uusilla entistä törkeämmillä viranomaisrikoksilla, joilla myös näytetään ettei sinun kannata hakea oikeutta tai joudut entistä huonompaan asemaan.

Käyttäjän jussiairaksinen kuva
Jussi Airaksinen

Sellainen on jo olemassa. Sitä sanotaan muutoksenhakuoikeudeksi, oikeudeksi kannella viranomaisten toiminnasta ylimmälle laillisuusvalvojalle sekä rikosilmoitus. Esim. mainitsemaasi KELA:n etuisuusratkaisuun ja lastensuojelun ratkaisuun voi hakea muutosta. Sitten tutkitaan, tulisiko asia ratkaista sittenkin toisin. Mainitsemaasi poliisiesimerkkiin toimintatapa on puolestaan rikosilmoitus poliisin tekemisistä. Silloin esitutkintaa johtaa syyttäjä ja tutkinta tehdään toisessa yksikössä kuin epäillyn poliisin. On muuten aika hurjaa, jos jossain on rakennettu tiet uusiksi yhdessä yössä niin, että päätös on tehty samana iltana. Yleensä noiden tielinjausten suunnittelu on tuskallisen hidasta, byrokraattista ja kallista.

Marko Parkkola

Poliisi on innostunut viime aikoina tekemään monia laittomia kotietsintöjä. Henkilöiden koteihin on tunkeuduttu ja kun kotietsinnälle ei ollutkaan perusteita, ne on tehtailtu jälkikäteen. Tai sitten kantelu asiasta on vain painettu villaisella.

Tarvitsisimme siis napin jokaiseen kotiin joka hälyttäisi ... poliisin ... paikallle.

Hetkinen! Jokin ei ylläolevassa täsmää.

Käyttäjän jussiairaksinen kuva
Jussi Airaksinen

Laittomista kotietsinnöistä voi nykyään valittaa tuomioistuimeen ja saada valtiolta korvaus.

Marko Parkkola

Paitsi että laiton kotietsintä saadaan hyvin helposti lailliseksi keksimällä se peruste jälkikäteen. Ongelma on siinä, että kotietsinnöistä ei päätä oikeusistuin vaan poliisi itse.

Käyttäjän jussiairaksinen kuva
Jussi Airaksinen Vastaus kommenttiin #9

Jos se peruste on keksitty jälkikäteen, niin etsintä on laiton, siitä voi valittaa tuomioistuimeen ja saada valtiolta korvauksen, jonka suuruus vaihtelee noin 1000 ja 4000 € välillä.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi Vastaus kommenttiin #10

Jussi hei, sä voit heitellä vaikka maailman tappiin asti ympärilles näitä teoreettisia sanktioskenaarioita. Valitettava tosiasia kuitenkin on, että virkamiehen joutuminen Suomessa minkäänlaiseen oikeaan virkavastuuseen on harvinaisuudeltaan verrattavissa maailman kahdeksanteen ihmeeseen. Olen nähnyt sisältä käsin, miten järjestelmä toimii. Ja se ei ole kaunista.

Käyttäjän jussiairaksinen kuva
Jussi Airaksinen Vastaus kommenttiin #11

Ei se ole mitenkään teoreettista, vaan ihan normaali käytäntö. Viimeksi kaksi viikkoa sitten tuomittiin kahdesta kotietsinnästä 1000 ja 2000 korvaukset, koska autoilijoiden kieltäytyminen huumausaineiden pikatestistä ei riittänyt perusteeksi epäillä huumausainerikoksesta.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #10

Joo. Poliisi kirjoittaa varmaan tietoihin "keksin perusteet tähän kotietsintään jälkikäteen" ja tämän tiedon voi esittää oikeudelle pitävänä todisteena. Olen vakuuttunut.

Käyttäjän jussiairaksinen kuva
Jussi Airaksinen Vastaus kommenttiin #13

Poliisi esittää oikeudelle ne perustelut, minkä vuoksi kotietsintä on tehty. Käytännössä pitää voida yksilöidä, mistä epäilys rikoksesta on syntynyt. Tällaisen uskottavan perustelun keksiminen olisi yhtä vaikeaa jälkikäteisesti. Esimerkiksi tuossa viimeisimmässä tapauksessa, jossa autoilija kieltäytyi huumetestistä, syytä ei ollut epäillä huumausainerikoksesta, joten kotietsintä todettiin perusteettomaksi ja valtio korvausvastuuseen siitäkin huolimatta, että toisen autoilijan kotoa löytyikin huumeita ja laiton ase. En minä oikein keksi, että miten tuossa tapauksessa olisit onnistunut perustelemaan toiminnan yhtään sen kestävämmin jälkikäteen?

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #15

No joo, ei tuossa tapauksessa. Minulla on kuitenkin tiedossa kaksi tapausta, joissa kotietsintä on suoritettu laittomasti joko kokonaan tai osittain. En niitä kuitenkaan tänne kirjoittele, kun tiedän että tietty lauma hyökkää sen jälkeen kimppuun ulvoen tyypilliseen tapaansa vaikka mitä törkeyksiä ylläpidon siunauksella.

Noa Kaskinen

"Napin, jolla käräyttää poliisin kun se uhkaa uniformu päällä lyödä sinua turpaan sukulaisriidan takia."

Tämä vei uskottavuuden tältä tekstiltä.

Suomessa poliisin ylireagointi väkivaltaisesti on erittäin vähäistä. Suomalaiset ovat viime vuosikymmeninä osoittaneet luottavansa poliisiin, jopa 70-80% suomalaisista. Tällainen "Fight the power"-jenkkiasenne ei vain yksinkertaisesti toimi kun puhutaan Suomen poliisista.
Meillä on parempi lainvartiointi kuin monissa maissa, vaikka epäkohtia löytyy sitten viranomaisten muusta toiminnasta paljonkin.

Kyllähän ylilyöntejä poliisilta joskus sattuu Suomessakin, mutta eihän siihen nyt "nappia" tarvitse ilmiantaakseen, kunhan soittaa laitokselle ja ilmoittaa haluavansa tehdä valituksen.
Suomessa ei ole tietääkseni kertaakaan pystytty osoittamaan että oikeuslaitos tai poliisi olisi sisäisesti peitellyt totuutta suojellakseen lakia rikkonutta poliisia.

Kyllähän sitä poliisivaltiota saa pelätä, mutta ei tarvitse vaatia aseita sen tuhoamiseen kun vihjeitä sen synnystä ei näy edes horisontissa.

Marko Parkkola

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014120418891279_u...

"Hauholla vuonna 2013 poikaa uhkaillut konstaapeli tuomittiin lokakuussa muun muassa kahdesta virkavelvollisuuden rikkomisesta"

Käyttäjän jussiairaksinen kuva
Jussi Airaksinen

Eikös tämä nyt kerro lähinnä siitä, että viranomaiset voivat jäädä kiinni perseilystä ja saada rangaistuksen, ihan niin kuin kuuluukin. Oikeusturva toteutui.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #18

Onneksi toteutui ennen kuin poliisi toteutti uhkauksensa.

Morgan Moonchild

Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen vieläpä tässä

http://www.suomenlaki.com/juristikirje/eduskunnan+...

törkeästi hehkuttaa: "jokaista kantelua käsitellään sen verran kuin se ansaitsee. Pisimmillään yhden asian käsittely kestää vuoden, lyhimmillään viikon" Ikäänkuin suomessa olisi joku selktiivinen natsiaate tai kastijärjestelmä.

Ja vielä edelleen. "Kun oikeusasiamiehen kanslia ottaa viranomaiseen yhteyttä
yksittäinen virkamies saattaa hätkähtää. Tosin on virkamiehiä, joille oikeusasiamiehen yhteydenotot ovat arkipäivää." vaikka oikeusasiamies itse on velvollinen nostaman syytteet virkarikoksista. Olen tuon kyseisen hehkutuksen saatanut EU viranomaisten tietoon jolloin olen sanut vastausken ettei aknteluitani enää käsitellä vaan arkistoidaan ainoastaan.EU viranomaisiin yhteys siis suoraan.

Morgan Moonchild

Ja tähän kaikkeen Sauli Niinistö on sanonut että Suomessa on viranomaiset jotka hoitavat asiat. Hän on myös mm. Kauppalehdessä sanonut haluavansa tehdä ihmisoikeusloukkauksista vientituotteen ja mitään muuta maata ei ole niin montaa kertaa rangaistu EU tuomioistuimessa kuin Suomea jopa 52 kertaa ainakin. Lähi-Idän maissa ja muissa maissa kuten Tunisia ja Libya jne olisi Niinistö noilla sanoillaan ja toimillaan jo päässyt hengestään sillä hän on täysi tyranni ja hälläväli asenne lähes kaikeen. Ilmatilaloukkaukset jne täyttä hälläväli asennetta ja ilmeisesti haluaa johtaa Suomen sotaan. Kultarannan keskusteluissa on kyllä sanonut ”Meidän suomalaisten turvallisuus on aika lailla kiinni siitä, miten toisen suomalaisen turvallisuus, elämän turvallisuus on taattu" Hyvin harva tuntee oloan turvalliseksi Suomessa koska internet on täynnään pelkoa tyyliin joissa kirjoitellaan, että Suomi on ahdistava maa jossa ei enää uskalla edes lapsia tehdä/saada. Hyvin usea on joutunut viranomaisvainon kohteeksi ja kyseesä on sisällissodan harjoittaminen.

Käyttäjän jussiairaksinen kuva
Jussi Airaksinen

En tiedä, tarkoititko EU:n tuomioistuinta vai Euroopan ihmisoikeustuomioistuinta, jotka ovat tyystin eri organisaatioita, joilla on vieläpä eri jäsenet. Joka tapauksessa kummankaan osalta tuo väite ei pidä paikkaansa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tilastot eri maiden ihmisoikeusloukkaksista tässä ja Suomella on kyllä mennyt melko hyvin http://www.echr.coe.int/Documents/Stats_violation_...

Euroopan unionin tuomioistuimessa on hyvin monentyyppisiä juttuja, mutta esimerkiksi tuossa sivulla 16 on maakohtaiset tilastot tapauksista, joissa valtio on tuomittu EU:n jäsenyysvelvollisuuksien noudattamatta jättämisestä. http://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/applicatio...

Morgan Moonchild

Kiitoksia tuoremmasta tiedosta. Tuossakin, kuten hyvin useassa muussa artikelissa mainitaan nuo 52

http://eok.fi/eok/index.php?option=com_content&tas...

Ja todetan samalla ettei Suomi todellakaan ole mikään oikeusvaltio

"Oikeusministeriöllä "asenneongelma" oikeusturva-asioissa

Olisi syytä pohtia vakavasti asenteellisen henkilöstön vaihtamista ministeriössä. - Häpeää siellä ei tunneta, kun siellä ei ole edes halua tunnistaa ja tunnustaa todellisia oikeusturvaongelmia. - Yksi väärä päätös voi tuhota ihmisen elämän ja usein myös hänen lähipiiriään. Olemme todenneet usein julkisesti, että vastuuttomuus, ammattitaidottomuus ja elitismi ovat oikeusturvan esteenä"

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Aika hyvä! Mutta kehitellään eteenpäin, valitusjutut on tosiaan olemassa.

Nappi jolla kansanedustaja voi ilmiantaa nimettömästi toisen kansanedustajan.

Morgan Moonchild

Listasta puuttuu myös lääkärit joita Virallinen Lehti on täynnään ketkä lääkärit ovat menettäneet lääkärinlupansa.

Olen myös kuullut lastensuojelun sosiaalityöntekijän avoimesti toitottavan menevänsä upseeriksi vaihtaessaan työpaikkansa lastenhoitajasta tekemään päätöksiä huostaanotoista. Kyseessä siis on sodan harjoittaminen ja miksei missään muussa maassa ole huostattu lapsia niinkuin Suomessa, jopa 17 000 jolla on tuhottu kokonainen sukupolvi.

Morgan Moonchild

Ja vielä yksi ammatti jolloin joutuu painamaan hätänappia ovat asianajajat. Juristeina on toiminut vapaamuurareita kuten edesmennyt Arvela ja lastensuojelussa toimii lakimiehenä Karri Välimäki josta ei kuitenkaan voi edes tehdä valitusta asianajajaliittoon koska hän ei siihen kuulu ja näin ollen hänellä ei ole edes oikeutta olla mukana oikeudenkäynneissä. Myös muslimeilla on samanlaisia juristeja jotka eivät oikeussaliin pääse. Ikävämpi tapaus on asianajotoimisto Fredman & Månsson jonka sivut näyttävät hyviltä ihmisoikeuksia kunniooittavilta mutta totuus on toinen. Seiltä on jopa sanottuettä lapsen huoltaja ei saisi olla mukan oikeudenkäynnissä vaikka oikeudenkäynnit ovat avoimia. Ja kas kummaa sama toimisto onkin sitten puolustamassa julmasti murhatun Eerika tapauksen sosiaalityöntekijää. Olen ilmoittanut toimistosta Amnestyyn koska he käyttävät sen logoa siullaan. Asia on julkisessa tiedossa koska löytyy tällaista artikkelia

http://magneettimedia.com/mielipide-sananen-suomen...

Tässä maassa jankutetaan julkisesti jargonia, jonka mukaan ”Suomi on oikeusvaltio”. Näin silti, vaikka tuo väite ei oikein pidä paikkaansa. Suomi on oikeusvaltiona samaa luokkaa, kuin edesmennyt Saksan demokraattinen tasavalta – eli tutummin DDR.
Otetaan nyt vaikka esimerkiksi AA Markku Fredman, joka on luonut varallisuutensa maksuttomien oikeudenkäyntien veronmaksajilta rahastamisella ja vähemmistöjen oikeudet enemmistön oikeuksien yli nostamisella. Olemme edelleen siinä tilanteessa, että vahva ja varsin oikeutettu epäilys oikeusjärjestelmämme poliittisesta ohjailusta on esitetty yhtä aikaa ja useammalla eri taholla.

Vastaus valitusteistä ja ilmiantonapista ovat mm. nämä tahot

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-237_fi.htm

Euroopan komissio esitteli toimintakehyksen oikeusvaltioperiaatteen turvaamiseksi EU:ssa
Euroopan komissio hyväksyi tänään uuden toimintakehyksen, jolla torjutaan oikeusvaltion systeemisiä uhkia EU-maissa.

Eli siis suoraa yhteyttä Barrosoon kuten olen tehnyt ja toivon muidenkin tekevän että Suomesta loppuu laiton viraomaistoiminta ja viranomaisvaino.

Vapaudenriiston kohteeksi joutuneet voivat ilmiantaa tänne kidutuksenvastaiseen komiteaan ja he ovat jo aiemin vierailleet Suomessa.

https://www.google.ru/search?client=opera&q=CPT+(Committee+for+the+Prevention+of+Torture+and+Inhuman+or+Degrading+Treatment+or+Punishment)&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

CPT myös toteaa, että huono kohtelu on lievimmilläänkin ristiriidassa sivistyneen käytöksen kanssa.
Huono kohtelu paitsi vahingoittaa uhria, myös alentaa sitä harjoittavaa tai siihen määräyksen antavaa viranomaista ja viime kädessä vahingoittaa kansallisia viranomaisia yleensä

Sekä kaikki lahjusepäilyt Euroopan Olaf fraud investigationiin
http://ec.europa.eu/anti_fraud/index_en.htm

Siinäpä siis ilmiantonappeja jota toivon monien käyttävän vaikka EIT kuuleman mukaan on ruuhkautunut Suomen poliisin toiminnasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut