Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Rehn nyt turpa kiinni Microsoftin datakeskuksesta

  • Kuva: CC BY-SA 2.0 Flickr/kathika
    Kuva: CC BY-SA 2.0 Flickr/kathika

Jopa 2300 Suomen microsoftilaista voi menettää työnsä. On erittäin ikävää, että näin on tapahtunut, toivon jaksamista irtisanottaville ja heidän perheilleen. Oma ja kaveripiirini huomio on asiassa keskittynyt elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) sanomisiin. Rehn jankkaa jankkaamasta päästyään kuinka Suomeen pitäisi saada "Microsoftin lupaama datakeskus".

En tiedä, onko EU-komissaarina toimiminen aiheuttanut jonkinlaista pään pehmenemistä ja yleistä käsityskyvyn alenemista, mutta täytyy nyt todeta yksi juttu: Rehn on aivan täysin pihalla. Hän toistaa paniikinomaisesti ja papukaijamaisesti kuinka Microsoftin nyt pitäisi rakentaa se datakeskus ja oltava sanansa mittainen, mussun mussun.

Perkele. Elämme vuotta 2015 ja meillä on täällä huippuministeri, joka ihan oikeasti uskoo mitä yritys sanoo ilman että asiasta olisi kirjoitettu minkäännäköisiä sopimuksia :D

Fakta 1: Microsoftin ei ole mitään pakkoa rakentaa tänne datakeskuksia vaikka se olisi sanonut aiheesta mitä tahansa. Rehnin puheet tästä ovat pelkkää poliittista retoriikkaa ja aivan helvetin huonoa sellaista.

Fakta 2: Datakeskus ei työllistä. Se ei mitenkään riitä työllistämään irtisanottavaa 2300 henkilön joukkoa. Työllistymisskaala datakeskukselle on jotain muutaman kymmenen ja 200 henkilön välissä, todennäköisesti painottuen juuri tuonne harvempaan päähän. Henkilöiden minimointi datakeskuksista on juuri se keskeinen idea koko bisneksessä; pistetään paljon ATK- ja verkkorautaa läjään ja sen verran ihmisiä, kuin keskuksen ylläpito tarvii. Sen sijaan, että yksi henkilö kyttäisi yksittäisen tietokoneen toimintaa, hänen vastuullaan onkin isompia kokonaisuuksia. Vastuunjako toimii, koska vikaantumistodennäköisyys usealle datakeskuksen tietokoneelle tai järjestelmälle yhtä aikaa on pieni. Näin modernin datakeskuksen bisneslogiikka toimii.

Fakta 3: Kuten esim. Hupparihörhö huomauttaa blogissaan: Emme voi vain ottaa matkapuhelinosaajaa ja sitten istuttaa häntä datakeskuksen hallintabunkkeriin ja sanoa että teeppä työs. Asia ei mene niin, sillä ihmisten osaamisalueet ovat erilaisia. Näin esimerkinomaisesti: Istutappa 20 vuotta antenniprotoja labrassa vääntänyt tietokoneen eteen ja anna sille vaikka Debian Linux käteen ja käske asentaa postipalvelin. Todennäköisesti ei onnistu ilman koulutusta.

Kehotankin siis Olli Rehnin pitämään turpansa kiinni datakeskusasiasta niin kauan kuin hän ei siitä mitään millään tasolla ymmärrä.

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Allekirjoita Piraattipuolueen puoluerekisterikortti: http://allekirjoita.fi/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Ilmeisesti Rehn olettaa, että on ääneestäjät ovat niin tyhmiä, että jos Microsoft sattuu datakeskuksen rakentamaan, niin äänestäjien mielestä se on sen poliitikon ansiota, joka äänekkäimmin vaati datakeskusta rakennettavaksi.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Rehn oli komissaarina hoitamassa myös "eurotukipaketteja" jo joskus pari eduskuntaa sitten. Ei se pää ole ihan viime aikoina pehmennyt, siis.

Käyttäjän AirZero kuva
Eetu Rantakangas

Koko tilanne näyttää siltä, että Microsoftilla olisi nyt mitä paras tilaisuus neuvotella itselleen hyvin edullinen diili vähän pihalla olevien päättäjien kanssa. Antaisivat todennäköisesti Microsoftille ilmaiseksi jonkun valtionyhtiön ylijäämähallin ja maksaisivat vielä Tekes-tukia serverikeskuksen käänteentekevän ilmastoystävällisen jäähdytysjärjestelmän rakentamiseen jne.

Päättäjille sulkia hattuun ja Microsoftille ennätysedullista palvelinkapasiteettia. Eri asia sitten, että jäädäänkö keskuksen luomien muutaman kymmenen uuden työpaikan verotuotoilla ikinä voitolle tuon tyyppisistä suuremman skaalan tuista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut