Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Irtisanoudun PAM:in valheellisesta väitteestä aukioloaikojen suhteen

  • Kauppojen aukioloajat ovat vapautumassa. Kuva: CC BY-NC 2.0 Flickr/ekurvine
    Kauppojen aukioloajat ovat vapautumassa. Kuva: CC BY-NC 2.0 Flickr/ekurvine

Kauppojen aukioloajat ovat uuden hallituksen esityksen mukaan vapautumassa. Mainiota! Kauppiailla pitää ehdottomasti olla oikeus päättää, milloin pitävät liikkeitään auki.

Tosin riemua ei kauaa kestänyt ennenkuin palveluajojen ammattiliitto PAM:in puheenjohtaja Ann Selin ilmoitusluontoisesti kertoi, että asiakkailla ei ole tarvetta laajemmille aukioloajoille (uutinen).

Edellinen lausunto on kuitenkin täyttä sontaa. PAM ei edusta asiakkaita. Ja vielä vähemmän se edustaa minua. Millä mandaatilla PAM pystyy antamaan tällaisia yksipuoleisia lausuntoja?

Irtisanoudunkin selväsanaisesti PAM:in lausunnosta asiakkaana. Kauppojen aukioloaikojen tulee olla vapaata. Tarpeen kauppojen aukioloajoille määrää kuluttaja, ei ammattiliitto.

 

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Täytä Piraattipuolueen puoluerekisterikortti! Ohjeet: http://allekirjoita.fi/

 

P.S: Vaatimus kauppojen vapaasta aukioloajasta on ollut Piraattipuolueen ohjelmassa jo pitkään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Matias Härkönen

Joo, mä irtisanoudun myös. PAM voisi myös kysyä jäseniltään mitä mieltä he ovat. Varmasti suurin osa kannattaa vapaita aukioloja. Samoin lisätöitä joita se tuo tullessaan. Ja moni varmaan ihan mielellään tekee nuo työt vaikka nollasopimuksellakin.

Mutta kun liitot nyt vain ylipäänsä vastustavat kaikkea.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kaverini tässä on työtön ja hän haluaa 6 tunnin töitä, jotta muillakin olisi työtä. Hän tykkää lyhyemmästä työpäivästä. Sillä lyhyempi työpäivä on tehokkaampaa työtä ja korvaisi sen mahdollisen deflaation.

Minulla itsellä alkaisi nyt maanantaina opiskelu koneenasentajan ammatista ja sen jälkeen työharjoittelut ja toivottavasti työnantaja valitsee pysyvään töihin.

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja

Opiskelijat ja muut nuoret saavat sitä lisätuloa noista lauantai- ja sunnuntaitöistä ja mikseipä osa kotiäideistäkin ole ansaitsemassa lisärahaa perheelle kun isä on lasten kanssa kotona.
Vain omistajan työllistävät putiikit ovat yleensä kiinni la-su, ja monet erikoisliikkeet auki vain lauantaisin jonnekin 14.00 hujakoille jos eivät sijaitse ostoskeskuksissa.
Ruotsin ostoskeskuksissa on lähes täysin arkipäivään verrattava asiakasruljanssi sunnuntaisin, koska monet perheet tulevat silloin kiireettöminä viikko-ostoksille.
Kyllähän se niin on että kaupat ovat todellakin asiakkaita varten ja se on hyvää palvelua jos ne ovat avoinna silloin kun asiakkailla on aikaa mennä sinne.

Ei ole vuoropäiväkoteja lisätty, eikä ilta- tai yöbussejakaan kauppojen aukiolojen takia. Työttömiä löytyy noihin pyhä- ja iltatöihin Ruotsissa ilman minkäänlaista ylimääräistä panostusta yhteiskunnan taholta ja jopa pikkuisissa asutuskeskuksissa ilman konkurrenssia olevat ruokakaupat ovat auki sunnuntaisinkin, koska muutoinhan heidän asiakkaansa ajaisivat sinne kauppakeskuksiin. Järkevä päätös vapauttaa kaupat komentelusta ja byrokratiasta.

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

AKT:n tukilakkoilmoitusta odotellessa...

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Ylipäätään ihmetyttää oletus aukioloaikojen pidentymisestä. Ennemminkin odottaisin enemmän vaihtelua eri kauppojen aukioloaikoihin. Siis että yksi marketti on auki 8-20, toinen 10-23. Ja kun yöaikaan asiakkaita on vähemmän, vain harva kauppa palvelee.

Lisäksi aukioloajat tulevat monissa kaupoissa olemaan samat päivästä riippumatta. Tämä taas helpottaa työvuorolistojen koostamista ja henkilökunta saa säännölliset työrytmit.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Se on asiakkaiden asenteista kiinni. Nytkin voisin ajatella tarvitsevani kaupasta tavaraa ja kello on nyt kohta puoli kaksi yöllä.

Käyttäjän MikaelNerve kuva
Mikael Nerve

Kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen olisi mielestäni ehdottoman hyvä uutinen. Tulkoon meillekin. Se että joku PAM:in henkilö ei kävisi kaupassa auringonlaskun jälkeen, ei todellakaan ole hyvä perustelu sille, että täytyisi rajoittaa jonkun muun kaupassakäyntiä.
Taannoin asuin hetken aikaa Jenkeissä ja siellä ei turhia rajoitella aukiolemisia. Yrittäjävetoiset pikkukaupat menivät kiinni mikä milloinkin, mutta sitten oli Walmart. Tuo "pikkukauppa" oli aina auki, ihan jokaisena vuoden päivänä 24h. Itsekin kävin siellä mielelläni yöaikaan, ei ollut jonoja, ei ruuhkaa ja ihan samat palvelut sain kuin päivälläkin. Ja kas kummaa, siellä oli ihmisiä töissä kolmessa vuorossa. Ihan varmasti meillä kävisi samoin täällä, olisi töitä useammalle ihmiselle kun isommissa marketeissa öisinkin olisi porukkaa ansaitsemassa työllä elantoaan.
Kyllä se kauppaketju sitten liikkeen aukioloaikoja rukkaa sen mukaisesti miten se on kannattavaa asiakasmäärien suhteen. Ei tarvitse PAM:in kertoa.

PAM edustaa ammattiliittona palvelualojen työntekijöitä - ette te meitä asiakkaita edusta. Ihan näin hienovaraisena muistutuksena.

Käyttäjän tiipou kuva
Teemu Havulinna

Tietysti PAM yrittää aina ulista jotain, jotta saavat ylläpidettyä mielikuvaa siitä, että he olisivat vielä työntekijöiden puolella.

Kun aukioloja säädettiin viimeksi, spekuloitiin sillä pakotetaanko työntekijöitä vaarallisiin yövuoroihin yksin yms, mutta ratkaisu ei ole kuristaa kauppojen aukiolovapautta.

Selin haluaa vain päästä helpolla ja kieltää miettimättä hyötyjä ja seurauksia. Ikävää kun maailma muuttuu.
Tai ehkä hän ajattelee että AY-pomona hän voi vain kertoa ihmisille miten heidän kuuluu elää. Sekin maailma taisi mennä jo :D

Samalla logiikalla PAM voisi vaatia kaikkiin kauppoihin itsepalvelukassat, jotta työntekijät voisivat olla turvassa kotona työttöminä.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Periaateessa vapaat aukioloajat ovat perusteltuja ja kuuluvat yrittäjänvapauteen.
Asia ei kuitenkaan ole aivan ongelmaton!

http://minavaan.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201038-pe...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Eilisessä A-studiossa Satosen vastinpari (PAM) oli ulkona kuin lumiukko. Omituinen höpöttäjä ja ilmeinen järjestöjyrä jatkoi tuulenpieksäntää toimittajan puuttumatta ja Satosen ollessa herrasmies naispuoliselle vastustajalle. Tämä toimittaja, joka oli ainakin vähän aikaa sitten hesarissa esimiesasemassa ja esiintyi usein Stillerin pressiklubissa, oli kalpea haamu entisestä vaikutelmastaan. Saattaa tietenkin haistella YLE-mafian pahanhajuisen hengityksen takaviistosta ja yrittää vain pitää paikkansa vaikenemalla asioista. joita olisi syytä vaatia ay-korporaatioilta. Harmi, hänellä on sellainen mukava, matala makuuhuoneäänikin ja artikulaatio kohdallaan.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Suomen tuntien tämä nostaa hintoja.
Tuskin se myyntiä lisää vaikka kaikki kaupat olisi auki kellon ympäri.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Juuri näin. PAMin tulisi lässyttelyn ja lillukanvarsien tutkimisen sijaan keskittyä vaatimaan työaikalain ja työehtosopimusten valvonnan ja noudattamisen tehostamista. ON täysin kauppiaan oma asia, haluaako hän maksaa palkkaa työntekijöille aukioloaikana, jona kaupassa ei käy ketään. Sen sijaan palkat pitää tuoltakin ajalta maksaa sentilleen.

Sittari on sitten yöllä kiinni ja Virtasen muorin kioski auki - niin kuin pitääkin ja kohtuus on.

Markku Ahtiainen

samaa mieltä ammatti liitoilla tosiaan on muita tehtäviä kuin yrittää määrätä aukiolo aikoja jokaisen pitäisi muutenkin saada päättää työn antajan kanssa sopien itse työ aikansa tunnit/mihin aikaan työssä liitot hoitaa laillisuuden mikä niiden homma onkin

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

PAMin puheenjohtajan sitaatti, MTV3:n mukaan:
"Asiakkailla ei tunnu olevan tarvetta laajempiin aukioloaikoihin. Pienyrittäjät ovat huolissaan siitä, että isot marketit ovat vielä enemmän auki, niin kilpailuetu, mikä nyt on, häviää, liiton puheenjohtaja Ann Selin sanoo."

PAM ei edusta sen enempää kuluttajia kuin pienyrittäjiäkään. Pienyrittäjillä tuntuu olevan isoja odotuksia liikevaihdon kasvun suhteen. Sikäli näyttää hyvin varmalta, ettei pienyrittäjät, suurista puhumattakaan, ole PAMin puheenjohtajan kanssa samoilla linjoilla.
Itse en usko, että kulutukseni kasvaa kauppojen aukioloaikojen vapautumisen myötä. Mutta tärkeämpää minulle asiakkaana onkin se, että on olemassa palveluja niinä aikoina, kun niitä tarvitsen. Helatorstaina ja Helluntaina olisin kyllä mennyt kauppaan. Kun kauppojen aukioloajat vapautuvat, käynkin.

Ja mikäli oikein ymmärrän, kaupan työntekijät (joita PAM edustaa, mutta jostain syystä PAMin puheenjohtaja ei heitä maininnut eikä heidän mielipiteeseensä vedonnut), ovat olleet kaavaillusta muutoksesta mielissään. Kasvattaahan uudistus työntekijöiden tarvetta kaupan alalla.

Kuluttajana irtisanoudun PAMin puheenjohtajan mielipiteistä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Oikeaan osunut kirjoitus. PAMin edustajan seliseli on älyvapaa. Ajatelkaapa: kumpi on todennäköisempää, se, että Sittari on auki sunnuntainvastaisena yönä, vaikka minimimiehityksellä, klo 3-4 vai että Virtasen Maito ja Kepap on auki omistajansa innostuneena myydessä keskaria krapulaisille sunnuntainvastaisena ylönä klo 3-4?

PAMin pitäisi keskittyä valvomaan sitä, että työaikalakeja noudatettaan ja sovittutt palkat maksetaan sovitusti. Kauppojen aukioloajat - sen enempää kuin vaikkapa selpelinmurskaamon työajat - eivät kuulu AY-liikkeelle pätkän vertaa.

Käyttäjän DavenAki kuva
Daven Aki

Mites tää uusi aukioloaikojen vapauttaminen muka mitenkään pidentää myös oluenmyynnin kellonaikarajoituksia hä???

Hyvä että turhat rajoitukset poistetaan, mutta nyt kyllä valitettavasti tapetaan pienet elintarvikekioskit ja kaupat lopullisesti, ja SS-ryhmä ja Lidl kiittää.

Just kävin vähän aikaa sitten yöllä ostamassa leipää ja maitoa pieneltä kioskilta. Ei se kiellettyä ole ollut moneen vuoteen pitää kauppaa auki öisin. Ainoastaan isoa kauppaa. Pieniä pitäis muutenkin suojella noilta isoilta, epärehellisiä keinoja käyttäviltä jättikorporaatioilta. Suomessa on jo lähes duopoli kaupan ja ravintolan alalla. Te ette halua sitä lopullisesti. Monimuotoisuus on aina parempi kuin nuo toistensa kopiot joka nurkassa.

Kun aikoinaan pidin pientä huoltoasemaa, niin vieressä S-market myi mäyräkoiraa 6,90€ Heidän sis.ostohintansa oli 5,90€. Minun sis.ostohintani oli 8,90 koska en voinut ostaa kuin sen verran kun tiloihin mahtui. S-market sai S-ryhmälle kuuluvat paljousalennukset koko ketjun tekemistä vuosiostosmääristä. Aika reilua. Päätin vähän ajan kuluttua lopettaa. Mahdotonta yksityisen yrittäjän pärjätä kun jo lähtökohtaisesti ollaan ihan eri viivalla, ja kun toinen voi vaikka tehdä vuosia huonoa tulosta päästäkseen pienestä naapurista eroon.

Jos halutaan jotain oikeasti merkitsevää tehdä, niin isojen paljousalennusten kieltäminen tervehdyttäisi kilpailua kaikkein eniten. Voisin itsekin harkita paluuta takaisin huoltishommiin silloin. Sellaiseen perinteiseen malliin, jossa myös vaihdetaan lamppuja ja sulkia autoihin. Kysyntää kyllä on, kun kaikki on nykyään niin kädettömiä, mutta kun nekin myydään Prismassa halvemmalla kuin yksityinen saa ostettua Atoy:lta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #23

Totta kai kaupan vapauttaminen ja esitetty alkoholin myynnin salliminen vapaasti lähikaupoissa tarkoittaa rajoitusten poistamista. Mitäs rajoitusten poistamista se muuten olisi?

Ja on selvää, että paljousalennukset ovat vain vapaan kilpailun muoto. Miten niiden poistaminen kilpailua tervehdyttäisi? Kilpailun tarkoitushan on, ihan määritelmällisesti, että joku häviää. Mitäs kilpailua se muuten olisi? Ei kilpailun tarkoitus ole, että kaikilla on kivaa, vaan että heikommin menestyvä menee nurin.

Usein toistettu viisaus on: Älä pyydä jumalilta mitään. Jos oikein huonosti käy, saat pyytämäsi.

Käyttäjän DavenAki kuva
Daven Aki Vastaus kommenttiin #25

Siis täh!?!?

Ai se on reilua kilpailua että iso toimija saa ostettua tuotteet kolmasosan halvemmalla kuin pieni???

Tuohan nimenomaan on vapaan kilpailun irvikuvaa! Onko joku kaapannut sun nimimerkin, koska eihän noin sairasta mielipidettä voi rehellisesti olla kellään. Reilussa kilpailussa kaikilla pitäisi lähtökohtaisesti olla sama tilanne, ja ammattitaito ja palvelun taso pitkällä juoksulla määrittäisi voittajat.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #28

Mitä ihmettä taloudellisella kilpailulla on reiluuden kanssa tekemistä?

Käyttäjän DavenAki kuva
Daven Aki Vastaus kommenttiin #29

Juurikin tuollaisten ajatusmallien takia kukaan ei halua, eikä käytännössä edes pysty, aloittamaan nykysuomessa mitään yritystä kivijalkasektorille. Ja kuitenkin sitä koko ajan toitotetaan että ihmisten pitäisi perustaa yrityksiä.

Vapaa kilpailu kyllä mielestäni sisältää myös sen, että kaikilla on mahdollisuus ostaa tuotteet sisään samaan hintaan. Kyllähän kaljakeissienkin hinta suhteessa yhteen tölkkiin pitää olla sama ulosmyynnissä. Sitä varten tehtiin oikein laki kuluttajaa varten. Sama perusidea pitäisi ulottaa suojelemaan myös pienyrittäjää isoja konserneja vastaan. Ihmisiä me pienet yrittäjätkin ollaan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #30

Yrittäjä on ihminen, yritys ei. Jos toiveet ja todellisuus menee sekaisin, ei kannata ryhtyä yrittäjäksi.

Käyttäjän DavenAki kuva
Daven Aki Vastaus kommenttiin #32

En nyt sanoisi ihan noinkaan. Kyllä niin kauan kun yritys on esim tmi, tai vaikka yhden ihmisen omistama oy, niin yritys on enemmänkin se ihminen joka tuon hullun riskin ja vastuut ottaa, ja joutuu pelikentälle jossa isoilla on ihan eri toimintaedellytykset.

Sitten kun yrityksen omistus on jakautunut aikojen saatossa tuhansille ja tuhansille hyeenoille jotka vain kuolaavat osinkojen perään mistään moraalista tai eettisistä arvoista välittämättä, niin asia on ihan eri.

Juurikin tuosta syystä myös pieniä yrityksiä pitäisi suojella samoilla moraaliperiaatteilla, kuin kuluttajia suojellaan yrityksiltä.

Usein pieni yrittäjä kun on vain itse itsensä työllistänyt kuluttaja, eli hyvä kansalainen. Sellaisia tarvitaan aina. Tällä hetkellä pieni yrittäjä on monella tapaa yhteiskunnan hyljeksimä ja aivan syyttä.

Minua pyydettiin jokin aika sitten koko elämäni kestäneen yrittäjyyden johdosta tulemaan kertomaan yrittäjyydestä yrittäjäkoulutukseen. Kerroin koulutusta vetäneelle henkilölle mitä kertoisin, ja että sen jälkeen tuskin kukaan perustaisi yhtään tavallista kivijalkayritystä tähän maahan.

Suosittelin että jatkavat etsintää jostain it-puolelta. Kaupan, korjaamon, tai ravintola-alan sektorilta tuskin löytyy ketään sanomaan että on ihan reilu toimintaympäristö suomessa.

Käyttäjän DavenAki kuva
Daven Aki Vastaus kommenttiin #25

En kyllä googlettamalla löydä ainuttakaan viittausta että aukioloaikojen vapauttaminen millään tapaa vapauttaisi myös keskioluen myymisen koska vaan...?

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

PAM on oikeassa. Jos aukioloajat pitenevät, ja myynti kasvaa vain sen verran kuin se voi kasvaa (osa turisteista), niin palkkakulujen lisäys tulee ostajien maksettavaksi eli hinnat nousevat.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Niin, tai sitten aukioloajat eivät pitene, vaikka saisivat pidentyä. Kun ei kannata pitää auki, vaikka saisi.

Suurin osa kaupoista ei nytkään ole auki koko sitä aikaa, minkä saisi. Mihin siis aukioloajan rajoituksia tarvitaan?

Ainoat, jotka vapauttamisesta kärsivät, ovat suurten ketjujen megamarketit ja R-ketju.

Markku Ahtiainen

tuskin kukaan pitää turhaan auki kauppaansa jos ei siellä käydä eikä oikein voi nostaa mielivaltaisesti hintojakaan sitten ei ainakaan kukaan käy

Mira Ahjoniemi

Vuosikausia olen pikkukaupungin asukkaana toivonut aukioloaikojen pidentämistä (tai siirtämistä aamupainotuksesta iltaan). Iltaisin olisi mukavaa ja jopa tarpeellista käydä kahviloissa ja kaupoissa mutta kaikki erikoisliikkeet suljetaan arkena klo 18 ja lauantaisin klo 13. Monta kertaa on meidän perheessä jäänyt tästä syystä hankinnat tekemättä kokonaan. Tai ostoksille on täytynyt lähteä 70 km päähän lähikaupunkien ostoskeskuksiin, jotka valitettavasti nekin sulkevat viikonloppuisin erikoisliikkeensä liian aikaisin (klo 16-18 välillä).

Käyttäjän DavenAki kuva
Daven Aki

Ei nuo sun mainitsemat erikoisliikkeet sen takia mene aikaisin kiinni, että joku virasto tai laki niin pakottaisi... vaan sen takia että silloin kun sinä haluaisit sinne mennä, niin muut ihmiset syystä tai toisesta eivät, joten myyntivoitot on pienemmät kuin kulut ja yrittäjälle on halvempaa pitää ovet kiinni. Sitä faktaa ei tämä lakimuutos muuta.

Omankin yritykseni avaamis ja sulkemisajat ovat olleet aina ihan eri kellonaikoja kuin laki sallisi. Ne on optimoitu parhaaseen tuottoprosenttiin. Se menee aika pitkälti kaljanmyynnin lakirajoituksien mukaan. Tämä uusikaan laki ei taida siihen mitenkään koskea...?

Käyttäjän HenriMantysaari kuva
Henri Mäntysaari

Jälleen yksi askel kohti työn loppumista, saattaisi joku sanoa.

Pekka Heliste

Suomessa ei kauppias päätä aukioloajoista, ei nyt eikä jatkossakaam

Aukioloajoista päättää ketjujen konsernijohto ja kauppakeskusten omistajat.

Kun edelliisen keran aukioloaikaa rukattiin niin suurin vastustaja vapaalle aukiololle oli Suomen yrittäjät

Pekka Heliste

http://www.y-lehti.fi/arkisto/artikkeli/248/Suomen+Yrittäjät+vastustaa+kaupan+aukiolon+vapauttamista

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Tässä ketjussa on ollut erinomaisen hyviä mielipiteitä. Niihin ei taida olla mitään järkevää lisäämistä kuin ehkä lainaus:

"Suomen Yrittäjät vastustaa kaupan aukiolon vapauttamista: Kaupan aukiolon llinen vapauttaminen johtaa kauppapalveluiden heikkenemiseen ja pienten kauppojen tuhoutumiseen, uskoo Suomen Yrittäjien kaupan toimialaryhmä. Poistamalla nykyiset sunnuntain aukioloa rajoittavat säännökset nopeutetaan erikoistavarakauppojen kuolemia ja edistetään kaupan keskittymistä suuriin yksiköihin. Samalla nykyinen kattava kauppapalveluiden verkosto rappeutuu."

Erinomaisesti käytyä keskustelua tukeva lainaus eikö vain.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Joo, mutta täyttä puppua. Miten paljon luulet, että vaikkapa paikallisen sittarin juoksevat kulut ovat, kun myymälä on auki? Kannattaako noilla kuluilla pitää myymälää auki sunnuntain ja maanantain välisenä yönä siltä varalta, että ehkä joku jollain viikolla kävisi ostamassa pari makkaraa tai purkin silliä, kun on niin kauhea krapula?

Entä mitä luulet, kannattaako se Virtasen kioskille?

Se, että SAA olla auki 24/ EI tarkoita, että KANNATTAA tai TÄYTYY olla auki 24/7.

Markku Ahtiainen

moni pieni erikoisliike maksaa sika vuokraa jätti marketin yhteydessä olevasta liikkeestään kauppahan on keskittynyt yli 20vuotta eli nyt ei ymmärrä pikku erikoisliike tapetaan juuri siksi kun myydään kaikkea marketeissakin?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Sellaista se kaivattu vapaa libertaari kilpailu on. Turhat rajoitukset pois ja vapautta kilpailuun lisättävä.

Suomalainen yrittäjä saa, mitä tilaa. Kannattaako itkeä?

Tuomas Virtanen

Libertaalien nykyisessä mallimaassa, Saksassa, kaupat on kiinni sunnuntaina. Huonosti menee.

Pekka Heliste

Ja Virossa maksetaan sunnuntaityöstä tuplapalkka

Markku Ahtiainen

niin suomessakin ainakin esi historiassa :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut