Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Facebookin rasistisiin ryhmiin voi liittää henkilön noin 10 sekunnissa

  • Henkilön liittäminen hämärään Facebook-ryhmään kestää noin 10 sekuntia
    Henkilön liittäminen hämärään Facebook-ryhmään kestää noin 10 sekuntia

Jiri Keronen kuvaili taannoin kirjoituksessaan ilmiötä, joka on kovasti läsnä erinäköisten Facebook-toimittajien kynäilemissä uutisjutuissa. Tapausten kulku on yleensä seuraava:

  1. Toimittaja havahtuu yhtäkkiä huomaamaan, että ei jummi, pitäisi kirjoittaa joku ovela poliittinen juttu kun deadlinet painavat päälle.
  2. Hän keittää kahvit ja menee koluamaan Facebookkia.
  3. Toimittaja kusee hunajaa huomatessaan jonkun poliitikon olevan jossain hämärässä ryhmässä, joka ei edusta toimittajan tai lukijakunnan enemmistön arvoja.
  4. Ei jestas mikä skuuppi! Juttu hakataan toimituksen sisällönhallintajärjestelmään ja sieltä eetteriin ennenkuin kahvi on jäähtynyt edes kahta kelviniä. Ja kirjoitushan sitten muuten leviää kuin tauti katovuosina.

Valitettavasti näissä tapauksissa jää usein pimentoon se tosiasia, että kuka tahansa voi perustaa minkälaisen ryhmän tahansa ja lisätä sinne henkilöitä. Saattaa olla, että henkilön tulee olla liitetyn Facebook-kaveri ja muidenkin asetusten olla sopivissa kohdissa, mutta nykyisten valeprofiilien kultakaudella random-kaveeraaminen ei ole mikään ongelma; saatan itsekin pitää muutamia valekavereita tietämättäni. Asiaa mutkistaa entisestään se seikka, että sopivilla Facebook-asetuksilla pakkoliitetyn henkilön on lisäksi saanut näyttäämään liittyneen ryhmään vapaaehtoisesti.

Asiaa demonstroidakseni tein allaolevan testin. Tein Facebookkiin ryhmän Taistele vastaan - Catriootit. Lisäsin erään Facebook-kaverini ryhmään. Koko lisäämistoimitus kesti kokonaisuudessaan noin 10 sekuntia.

Tarkistin tilanteen uudestaan tunnin päästä. Henkilö näkyi vieläkin adminina ryhmässä; hän joko ei ollut havainnut ollenkaan ryhmään liittämistään tai sitten jäänyt ryhmään ns. läpällä. Tai sitten Facebook näyttää asiat eri tavalla eri henkilöille. Kaikkia näitä tapahtuu reaalimaailmassa. Suosittujen henkilöiden notifikaatiotulvasta on joskus suorastaan tuskallista seuloa jyvät akanoista.

Viesti, jonka haluan välittää sekä lukijoille, että toimittajille on seuraava: Jos joku poliitikko on jossain hämärässä Facebook-ryhmässä, se ei välttämättä tarkoita, että hän on siellä omasta halustaan. Hän voi olla siellä omasta halustaan, mutta joskus hänet on pakkoliitetty. Kyseenalaistakaa itsenne, juttunne ja motiivinne, ennenkuin painatte Tallenna tai Share. Jos vielä senkään jälkeen ette tunne minkäännäköisiä ristiriitoja, go for it.

On sääli, että nykyisessä mediaympäristössä joudun toteamaan, että tämä ei ole puolustuspuheenvuoro millekään ismille. Tämä on puolustuspuhe järjelle ja logiikalle. Älkää nyt hyvät ihmiset menkö siitä kohtaa missä aita on matalin. Skarpatkaa!

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Täytä Piraattipuolueen puoluerekisterikortti! Ohjeet: http://allekirjoita.fi/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Se on totta, että kuka tahansa voi lisätä. Jostain syystä kuitenkin se on juuri perussuomalaisia, joita on liitetty tämänkaltaisiin ryhmiin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tuo liittäminen ryhmiin on ongelmallinen toiminto, josta Facebook voisi aivan hyvin luopua.

Muutamasta asiasta tämä kuitenkin kertoo. Moni poliitikko on riippuvainen somepuolen suosiosta. Kun somelta saa paljon, tulisi sitä myös valvoa paljon. Mikäli ei itse pysty, palkatut avustajat voivat auttaa asiassa. Ihan jokaista hiihtäjää ei ole pakko äänestäjien toivossa hyväksyä somepiiriinsä.

Se, että eritoten nuivat poliitikot löytävät itsensä (tai media löytää ensin) rankoista ryhmistä, kertoo siitä, että he ovat hyväksyneet lähelleen tahoja, joissa näitä ryhmiä ahkerasti tehtaillaan ja joiden perustajat haluvat poliitikkoja näkymään toiminnassaan. Välittämättä tuon taivaallista poliitikon omasta tahdosta. Esimerkiksi poliitikot kuten Immonen, Halla-aho ja Huhtasaari, he vetävät päivänselvästi puoleensa rasisteja, halusivat tai eivät. Heidän FB-seiniensä mukaan he myös antavat seuraajiensa mellestää melko lailla miten lystäävät.

Eli saa ja ei saa, siinä vasta pulma.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Kyllä, viiteryhmä vaikuttaa huomattavan paljon siihen, minkälaista pyyntöä ja kohinaa somesta tulee.

Käyttäjän RistoEloranta kuva
Risto Eloranta

Ryhmään voi kyllä liittää, mutta liitetty saa kyllä tiedon liittämisestä. Sikäli tuo väite ettei ole tietoa ryhmään kuulumisesta ei ole pitkän päälle ihan kestävä, se pitänee paikkansa vain jonkin aikaa liittämisen jälkeen.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Kannattaa ennemmin kiinnittää huomiota siihen, kirjoitteleeko henkilö ryhmän seinälle - ja mitä kirjoittelee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut