Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Soinin outo kommentti iskujen tiimoilta, urkitaanko meitä jo nyt laittomasti?

  • Soini antoi hätkähdyttävän kommentin nettiliikenteen valvonnan tehostamisesta. Kuva IS:n jutusta.
    Soini antoi hätkähdyttävän kommentin nettiliikenteen valvonnan tehostamisesta. Kuva IS:n jutusta.

Perussuomalaisten Timo Soini kommentoi Pariisin järkyttävien terrori-iskujen jälkeen tapahtumia kotimaisen turvallisuuden näkökulmasta. Soini kertoi, että "raja- ja nettiliikennettä tarkkaillaan tehostetusti". Mitä Soini tällä oikein tarkoittaa?

Palveluntarjoajathan keräävät teleliikennetietoja rutiininomaisesti kaikista Internet-käyttäjistä Suomessa. Viranomaiset pääsevät näihin tietoihin käsiksi yleensä vain tuomioistuimen päätöksellä. Lisäksi, mikäli joku henkilö on poliisin rikostutkinnassa, häntä voidaan telekuunnella myös nettiliikenteen perusteella (mikäli tuomioistuin antaa tähän luvan).

Nähdäkseni Soini voi tarkoittaa tässä kolmea asiaa. Joko turvallisuusviranomaisilla on Suomessa terrorismiepäiltyjä rikostutkinnassa, tai sitten viranomaiset tekevät manuaalisia pistokokeita esimerkiksi sosiaalisen median perusteella. Ja sitten on se pahin vaihtoehto. On nimittäin mahdollista, että viranomaiset valvovat jo nyt kaikkea Suomen rajat ylittävää nettiliikennettä. Toiminta olisi tietenkin täysin laitonta, sillä asiaa sääntelevää ns. verkkovakoilulakia valmistellaan vasta (kts. Piraattipuolueen lehdistötiedote).

Soinin lipsautuksenomaisesta lausunnosta jää päällimmäiseksi mieleen epäilys, että meillä on jo tällä hetkellä olemassa täysin laiton suomalaisten viranomaisten tietoliikenneseurantajärjestelmä, jota nyt käytetään tehostetusti. Toivon totisesti olevani väärässä.

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Täytä Piraattipuolueen puoluerekisterikortti. Ohjeet: http://allekirjoita.fi/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jonnapurojarvi kuva
Jonna Purojärvi

Keski-Suomen Piraatit ottivat kantaa keväällä, kun tiedustelulaki oli vaihteeksi mediassa puheenaiheena: http://keskustelut.piraattipuolue.fi/keski-suomi/2...

Laitettava pätkä tuosta ihan tähän:

"Verkkourkinta tavoitellussa laajuudessaan on vakavampi uhka Suomen kansalle kuin millaista turvaa sen väitetään tuovan. Seurannan hyödyt eivät edes välttämättä kompensoi yksityisyyden menettämistä: Charlie-iskujen tekijät olivat Ranskan viranomaisten tiedossa jo vuosia ennen iskuja; FBI seurasi Bostonin maratonille hyökännyttä kirgiisiä ainakin vuodesta 2011; jopa syyskuun 11. iskuista oli etukäteistietoa Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisilla! Helsingin huumepoliisi taas on ansiokkaasti näyttänyt, kuinka viranomaisten käsissä olevaa tietoa on väärinkäytetty ja pyritty käyttämään lavastukseen. Täytyy muistaa, että jo nykyisen lainsäädännön puitteissa poliisi pääsee tarvittaessa seuraamaan vakavista rikoksista epäiltyjen tietoliikennettä.

On huolestuttavaa, miten laajoja oikeuksia olemme noin vain antamassa viranomaisille verkkoliikenteen laajamittaiseen seurantaan. On suorastaan käsittämätöntä, että etenkin vanhempi sukupolvi on tyystin unohtanut lähihistoriasta vastaavanlaisen valvonnan seuraukset. "

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"meillä on jo tällä hetkellä olemassa täysin laiton suomalaisten viranomaisten tietoliikenneseurantajärjestelmä" Epäilen, että tuo järjestelmä on toteutettu yhteistyössä amerikkalaisten (Google, NSA) kanssa.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Jonkinlainen laiton vakoilujärjestelmähän viranomaisilla Suomessa tosiaan on. Suunniteltua uutta vakoilulakia koskevassa mietinnössähän tämä asia käytännössä myönnettiin.

Kuten Piraattipuolueen lausunnossa todetaan: "Mietinnössä todetaan (s. 32), että 'sotilastiedustelun tiedonhakintatoimivaltuuksista ei ole säädetty laissa', vaan sotilastiedustelu 'on järjestetty puolustusvoimien sisäisin määräyksin ja ohjein'. Tämä on kaiketi ymmärrettävä niin, että suomalaiset tiedusteluviranomaiset harjoittavat koko ajan jonkinlaista tiedonhankintaa myös verkossa ilman laillista perustetta. On tietenkin tärkeää pohtia, millaista sääntelyä tarvitaan, jotta tällainen laiton tilanne ei enää jatkuisi."

Kovin laajamittainen tämä systeemi ei voi olla, koska Suomen viranomaisilla ei ole siihen riittäviä resursseja. Ruotsin FRA:lla sen sijaan on, ja varmaan sieltä saadaan suht helposti tietoa Suomeen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut