Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Vaihdetaan kannabiksen ja antibioottien väärinkäyttörangaistukset päittäin!

  • Antibiootteja. Ehkä näihin kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota kuin kannabikseen. Kuva: CC BY-SA 2.0 Flickr/Global Panorama
    Antibiootteja. Ehkä näihin kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota kuin kannabikseen. Kuva: CC BY-SA 2.0 Flickr/Global Panorama

Antibioottien väärinkäyttö aiheuttaa vuosittain mittavia inhimillisiä ja taloudellisia menetyksiä. Antibiootteja käytetään nykyään sekä ihmisten, että eläinten hoitamiseen. Eläinpuolella tilanne on joissakin valtioissa riistäytynyt täysin hallinnasta, sillä lääkkeitä saatetaan antaa tuotantoeläimille jatkuvasti. Tällä pyritään ennaltaehkäisemään eläinten sairastumisia.

Jokainen lääketieteestä vähänkään tajuava ymmärtää, että antibiootteja pitäisi käyttää ainoastaan tautien hoitoon eikä ennaltaehkäisyyn (kuin erikoistapauksissa). Eläinten jatkuva antibiootittaminen on puolestaan täysin järkyttävä strategia.

Tosin eivätpä ihmisetkään paljoa paremmin pärjää. Ei ole harvinaista, että tutulta lääkäriltä ruinataan antibiootit jokaiseen pikkuflunssaan, joka paranisi itsestään muutaman päivän vuodelevolla. Kuureja jätetään lisäksi kesken ja tuodaan kuvioihin kuningas alkoholi, jonka vaikutuksen alla tötöillessä lääkkeet unohtuvat tai päätyvät railakkaan norjalaispuhelun saattelemana vessanpönttöön.

Kaikki tämä antibioottien väärinkäyttö johtaa vuositasolla suuriin menetyksiin ja riskeihin. Mikrobit kehittävät jatkuvasti vastustuskykyä antibiootteihin. Lääkkeiden jatkuva väärinkäyttö saa aikaan sen, että taudinaiheuttajista kehittyy ennen pitkää niin tappavia, että potilaat tarvitsevat kovia ja kalliita tehohoitoja selvitäkseen tartuntataudeista hengissä. Kunnon pandemian sattuessa päälle sairastuneita kaatuu kuin heinää. Antibioottien väärinkäyttö tappaa kanssaihmisiä. Ihan oikeasti.

Minulla on kuitenkin ehdotus asian korjaamiseksi: Vaihdetaan kannabiksen ja antibioottien väärinkäyttörangaistukset päittäin! Asia on ainoastaan järkevä, sillä siinä missä ganjakoululaiset pistävät lähinnä oman päänsä sekaisin, antibiotistit ihan oikeasti aiheuttavat muille hengenmenetyksiä.

Siinä rupeaa sikafarmarin punttikin tutisemaan amoksiliineja porsaille lapioidessaan kun havaitsee, että toimestaan saattaa saada pari vuotta linnaa. Väärin perustein antibiootteja määrännyt lääkäri julistettaisiin toimintakieltoon. Jos kyseessä olisi lääketieteen opiskelija, hänet erotettaisiin koulusta vuodeksi tai pariksi ja rekisteritietoihin tehtäisiin merkintä turvallisuusselvityksiä varten - eihän tällainen väärinkäyttäjä saa huippuvirkoihin päästä. Ei-toistuvasta antibioottien yrjöämisestä voitaisiin tuomita rikesakko, toistuvasta ehdollista. Oppisivat sen alkoholinkin kanssa olemaan.

Miltäs tämä kuulostaa? Laitetaanko kansalaisaloite vireille saman tien?

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Täytä Piraattipuolueen puoluerekisterikortti. Ohjeet: http://allekirjoita.fi/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut