*

Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Tein viranomaisille kantelun kiristyskirjefirma Hedman Partnerssista

  • Hedman Partners käsittelee vuositasolla 10 000 ihmisen henkilötietoja ilman henkilörekisteriselosteita
    Hedman Partners käsittelee vuositasolla 10 000 ihmisen henkilötietoja ilman henkilörekisteriselosteita
  • Tein kantelun tietosuojavaltuutetulle epämääräisestä henkilötietojen käytöstä
    Tein kantelun tietosuojavaltuutetulle epämääräisestä henkilötietojen käytöstä

Kuten olemme saaneet lukea viime viikkoina, lakifirma Hedman Partners on lähetellyt torrent-käyttäjille kiristyskirjeitä.  Olen itse seurannut tilannetta pitkään (kts. kirjoitus) ja saan viikottain useita yhteydenottoja aiheesta. Havaitsin kuitenkin tänään, että yritys toimii henkilörekisterien suhteen lainvastaisesti. Tein aiheesta kantelun tietosuojavaltuutetulle.

Kantelun sisältönä ovat Hedman Partnerssin edustajan omat ilmaisut. Uutisessa on kirjoitettu tällä tavalla: "[Edustaja] odottaa Hedman Partnersin saavan käsiinsä vuoden aikana yli 10 000 suomalaisen yhteystiedot. Karhukirjeitä asianajotoimisto on lähettänyt jo tuhansiin osoitteisiin."

Mielenkiintoista. Henkilötietolain 10 § kuitenkin sanotaan "Rekisterinpitäjän on laadittava henkilörekisteristä rekisteriseloste, josta ilmenee: 1) rekisterinpitäjän ja tarvittaessa tämän edustajan nimi ja yhteystiedot; 2) henkilötietojen käsittelyn tarkoitus; 3) kuvaus rekisteröityjen ryhmästä tai ryhmistä ja näihin liittyvistä tiedoista tai tietoryhmistä; 4) mihin tietoja säännönmukaisesti luovutetaan ja siirretäänkö tietoja Euroopan unionin tai Euroopan talousalueen ulkopuolelle; sekä 5) kuvaus rekisterin suojauksen periaatteista. Rekisterinpitäjän on pidettävä rekisteriseloste jokaisen saatavilla."

Tutkin Hedman Partnerssin nettisivua osoitteessa http://www.hedman-attorneys.com/fi . En löytänyt sieltä henkilörekisteriselostetta mistään. Kysyin asiaa myös Googlelta (kts. oheinen kuva). Ei löytynyt.

Koska Hedman Partners käsittelee vuositasolla jopa 10 000 ihmisen henkilötietoja ilman vaadittavaa henkilörekisteriselostetta, katson, että toimintatapa saattaa täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Tietojen suuri määrä voi tehdä rikoksesta törkeän. Tämän takia tein tietosuojavaltuutetulle oheisen kantelun yrityksen toiminnasta. Toivottavasti viranomaiset saavat laittoman toiminnan kuriin.

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Täytä Piraattipuolueen puoluerekisterikortti. Ohjeet: http://allekirjoita.fi/

 

P.S. Aikaisemmin tietosuojavaltuutettu on linjannut TTVK ry:n osalta vastaavassa tilanteessa, että rekisteriselosteen pitäisi olla netissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

30Suosittele

30 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Turha potkia tutkainta vastaan. Se mikä on Hollywoodissa päätetty, se on laki läntisessä maailmassa.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Höpön löpön. Meidän täytyy nyt osoittaa, että kansalaisoikeudet menevät tekijänoikeuksien edelle. Ei jäädä tuleen makaamaan, the game is on.

Käyttäjän KariHalkola kuva
Kari Halkola

Miettikää nyt tämä kirjoittamani hyvin tarkkaan, siis oikein tarkasti:
1. Saadakseen IP osoitteen torrent clientista on myös itse jaettava ja ladattava sitä samaa, josta kirjeen vastaanottajaa ahdistellaan. Torrentclientit jakaa ja lataa aina, siis aina. Eli IP osoitteen Hedmanille luovuttava taho rikkoo tekijänoikeuslakia ihan itse jakamalla tiedostoa.
2. Jaetun tiedoston pitää olla toimiva, muuten se on vain kasa toimimattomia bittejä, pelkkä nimi ja sama koko ei tee siitä tekijänoikeusrikkomusta, eikä myöskään se, että jakaja jakaa siitä vain osan ja loput on jotain muuta tai koko tiedosto ei ole jaossa tällä IP osoitteista tekijänokeuksia "valvoessaan".
Ns. Chisu casessa oli se ongelma, että tiedosto ei ollut toimiva, joten silloin menee pohja tekijänoikeusrikkomuksesta.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Hedmanneilla ja Hollywoodilla on koko koneisto takanaan. Siis ei Suomen oikeusjärjestelmä.

Rku Vll

Torrent-clientissa on mahdollista olla jakamatta jos haluaa. Näin menettelevistä käytetään termiä leecher. Leecher saattaa olla piraatinmetsästäjä, joten heidän yhteytensä monasti estetään ja toimintaa pidetään "moraalittomana" noissa piireissä.

P2P-verkon toimintaperiaatteen vuoksi tuollainen lataaminen on toki melko tehotonta, mutta mahdollista esim. Hollannissa menetellään monesti tuollain, koska torrentilla saa ladata laitonta materiaalia, mutta ei jakaa.

Suomessa taas torrentin käyttö katsotaan pääsääntöisesti rangaistavaksi, mutta muu lataaminen esim. weppiselaimella on laitonta, mutta ei rangaistavaa.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Väsyneenä valtaan suositun threadin!

Aiheena relevantti Paalijärven kiristyskirjekeskustelu aamutv:ssä aiemmin.

http://ollimarkkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2074...

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Mainiota, nyt minun ei tarvitsi tehdä tätä samaa tear-downia itse!

Eliza Rask

Mitä tälle asialle kuuluu? Onko kantelu tuottanut tulosta tai vastauksia?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut