*

Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Tein viranomaisille kantelun kiristyskirjefirma Hedman Partnerssista

  • Hedman Partners käsittelee vuositasolla 10 000 ihmisen henkilötietoja ilman henkilörekisteriselosteita
    Hedman Partners käsittelee vuositasolla 10 000 ihmisen henkilötietoja ilman henkilörekisteriselosteita
  • Tein kantelun tietosuojavaltuutetulle epämääräisestä henkilötietojen käytöstä
    Tein kantelun tietosuojavaltuutetulle epämääräisestä henkilötietojen käytöstä

Kuten olemme saaneet lukea viime viikkoina, lakifirma Hedman Partners on lähetellyt torrent-käyttäjille kiristyskirjeitä.  Olen itse seurannut tilannetta pitkään (kts. kirjoitus) ja saan viikottain useita yhteydenottoja aiheesta. Havaitsin kuitenkin tänään, että yritys toimii henkilörekisterien suhteen lainvastaisesti. Tein aiheesta kantelun tietosuojavaltuutetulle.

Kantelun sisältönä ovat Hedman Partnerssin edustajan omat ilmaisut. Uutisessa on kirjoitettu tällä tavalla: "[Edustaja] odottaa Hedman Partnersin saavan käsiinsä vuoden aikana yli 10 000 suomalaisen yhteystiedot. Karhukirjeitä asianajotoimisto on lähettänyt jo tuhansiin osoitteisiin."

Mielenkiintoista. Henkilötietolain 10 § kuitenkin sanotaan "Rekisterinpitäjän on laadittava henkilörekisteristä rekisteriseloste, josta ilmenee: 1) rekisterinpitäjän ja tarvittaessa tämän edustajan nimi ja yhteystiedot; 2) henkilötietojen käsittelyn tarkoitus; 3) kuvaus rekisteröityjen ryhmästä tai ryhmistä ja näihin liittyvistä tiedoista tai tietoryhmistä; 4) mihin tietoja säännönmukaisesti luovutetaan ja siirretäänkö tietoja Euroopan unionin tai Euroopan talousalueen ulkopuolelle; sekä 5) kuvaus rekisterin suojauksen periaatteista. Rekisterinpitäjän on pidettävä rekisteriseloste jokaisen saatavilla."

Tutkin Hedman Partnerssin nettisivua osoitteessa http://www.hedman-attorneys.com/fi . En löytänyt sieltä henkilörekisteriselostetta mistään. Kysyin asiaa myös Googlelta (kts. oheinen kuva). Ei löytynyt.

Koska Hedman Partners käsittelee vuositasolla jopa 10 000 ihmisen henkilötietoja ilman vaadittavaa henkilörekisteriselostetta, katson, että toimintatapa saattaa täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Tietojen suuri määrä voi tehdä rikoksesta törkeän. Tämän takia tein tietosuojavaltuutetulle oheisen kantelun yrityksen toiminnasta. Toivottavasti viranomaiset saavat laittoman toiminnan kuriin.

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Täytä Piraattipuolueen puoluerekisterikortti. Ohjeet: http://allekirjoita.fi/

 

P.S. Aikaisemmin tietosuojavaltuutettu on linjannut TTVK ry:n osalta vastaavassa tilanteessa, että rekisteriselosteen pitäisi olla netissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

30Suosittele

30 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Carlo Hyvönen

Hyvä huomio. Oliko muuten niin, että yksityishenkilöistä ei edes saisi kerätä henkilötietoja ilman asianomaisten lupaa.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Huomasimme itseasiassa henkilötietolakia tutkiessamme, että Hedman Partnerssin toiminta voi olla muutenkin yllättävän hataralla pohjalla. Jatkamme tutkimista.

Käyttäjän HeikkiTunkkari kuva
Heikki Tunkkari

Henkilörekisterilaki siis käsityksesi mukaan kuuluu noudatettavien lakien joukkoon, ja sitä rikkovat pitää ilmiantaa, tekijänoikeuslaki taas eI. Kaksoisstandardi?

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi Vastaus kommenttiin #4

Tottakai henkilörekisterilakia pitää noudattaa. Sitä rikkova lakitoimisto on sellainen, jolta soisi lupien lähteän hyvi vikkelään, jos asioita ei saada kuntoon. Ihmisten kotikopioinnin kyttääminen ja muu noitavaino on ihan typerää ja sen takia me yritämmekin saada sitä dekriminalisoitua.

Käyttäjän HeikkiTunkkari kuva
Heikki Tunkkari Vastaus kommenttiin #6

Kysyn uudestaan: edustaako puolueesi kantaa, että jokainen voi valita mitä lakia noudattaa, mitä ei. Ja olet jokaiselle valmis tämän oikeuden suomaan, asiasta riippumatta.
Vihreiden edustama kansalaistottelemattomuus oli alussa viatonta, rikottiin julkisesti lakia, jonka ongelmat pyrittiin osoittamaan, mutta oltiin valmiita ottamaan rangaistus vastaan. Aika pian oli sitten vuorossa iskut, joista tekijä ei halunnut jäädä kiinni.
Puolustat ohessa kotikopiontia, joka on laissa sallittua, ja samalla tiedät hyvin että takana on myös hyvin järjestäytynyttä luvatonta sisällön jakamista, jossa jotkut ovat hyötyneet miljoonia.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #14

Paalijärvihän ei täällä kai missään sanonut etteikö lakeja pitäisi noudattaa.

Piraattipuolue edustaa kantaa että tekijänoikeuslaki on huono ja pyrkii muuttamaan sitä. Puolue pyrkii toki muuttamaan muitakin huonoja lakeja.

Mainitsemasi kotikopiointi on luonnollisesti kaksisuuntaista. Kun joku kopioi, joltakulta kopioidaan. Piraattipuolue pyrkii vapauttamaan epäkaupallisen kopioinnin.

Käyttäjän HeikkiTunkkari kuva
Heikki Tunkkari Vastaus kommenttiin #15

Toivottavasti tuotte puolueenne kannan esiin vastaavissa keskusteluiissa.
Mitä tarkoitat epkaupallisella kopionnnilla, eli vaaditko oikeutta jakaa mitä tahansa missä tahansa milloin tahansa ja kuinka paljon tahansa, kunhan ei pyydä siitä rahaa tai hanki itselleen tuloja julkaisemalla mainoksia tai muuten.
Viimeinen kappale: näet vain kaksi osapuolta, eli ilmeisesti sen joka on hankkinut laillisesti tai laittomasti sisällön, ja sen joka häneltä sen kopioi.
Mihin ne tekijät unohtuivat kun niitäkin saattaa yhdessä musiikkikappaleessa olla useita. Heillä ei siis olisi mitään sanomista tähän?
Ja saako laittoman kopion kopioida epäkaupallisesti jälleen eteenpäin.
Asiaa helpottaisi kaikkien kannalta, jos pystyisitte miettimään niitä 200-400 000 suomalaista muusikkoa, sanoittajan, säveltäjää jne, jota nimitätte halveksien tekijänoikeusmafiaksi, ja joista useimmat saavat nykytilanteessa muutamia satoja tai tuhansia töistään.
Ja täsmentämään noita vastauksianne myös heidän työtään kunnioittavaan muotoon.
Kiitoksia asiallisista vastauksista.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #18

>Toivottavasti tuotte puolueenne kannan esiin vastaavissa keskusteluiissa.

Puolueemme kanta on käsittääkseni aika hyvin esillä ja siitä ei pitäisi juuri olla epäselvyyksiä. Jos joku ei ole ymmärtänyt että Piraattipuolue tavoittelee tekijänoikeuslain muutosta epäkaupallisen kopioinnin vapauttamiseksi, olen pahoillani. Se löytyy kyllä puolueohjelmastamme ja siitä on blogattu moneen kertaan ja eiköhän aihe ole mainittu uutisissakin joskus.

>Mitä tarkoitat epkaupallisella kopionnnilla...

Mitä sillä nyt voi tarkoittaa? Kuten blogin lopussa TTVK:n toiminnanjohtaja totesi, halutaan että tuo nyrkkisääntö pätisi myös Internetissä.

Tuo mainostuloilla tienaaminen on kyseenalaista, koska torrentsivustoilla ei ole tekijänoikeuden alaista materiaalia. Kyse on käyttäjien rikkomuksista. Käytännössä esimerkiksi Youtuben ja Kickass torrentin välillä on lähinnä aste-eroja. Kickass torrents käsittääkseni esimerkiksi poistaa linkkejä jos sinne lähetetään DMCA-pyyntöjä, niin kuin Youtubekin poistaa videoita. Google on varmasti suurin mainosten avulla luvattomalla sisällöllä rahastaja.

>Viimeinen kappale: näet vain kaksi osapuolta

En puhunut osapuolista, vaan kopiointitapahtumasta. Kun jotain ladataan, niin sen täytyy tietenkin tulla jostain eli jostain jaetaan.

>Mihin ne tekijät unohtuivat kun niitäkin saattaa yhdessä musiikkikappaleessa olla useita. Heillä ei siis olisi mitään sanomista tähän?

Kuten totesin, tekijä ei unohtunut, kun puhuin tekniikasta enkä osapuolista. Kuitenkin kyllä, tekijällä ei pitäisi mielestäni olla mitään sanomista tähän. Oikeutta estää kulttuurin leviämistä ei pitäisi olla, eikä siihen ole taloudellisia syitäkään, kuten tuoreessa blogissani todetaan. Linkki blogiini löytyy tästä: http://ollimarkkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2074.... Moraalisia syitä tiedon ja kulttuurin levittämisen pysäyttämiseksi ei oikein löydy, päin vastoin, nämä esteet hidastavat ihmiskunnan kehitystä. Jos et halua että tekemäsi kulttuurin osa leviää, älä levitä sitä.

>Asiaa helpottaisi kaikkien kannalta, jos pystyisitte miettimään niitä 200-400 000 suomalaista muusikkoa, sanoittajan, säveltäjää jne, jota nimitätte halveksien tekijänoikeusmafiaksi, ja joista useimmat saavat nykytilanteessa muutamia satoja tai tuhansia töistään.

Katso blogauksessani olevaa kuvaa. Pidän itseäni jonkinlaisena muusikkona ja luovan alan ihmisenä muutenkin, emmekä nimitä näitä taiteilijoita tekijänoikeusmafiaksi.

Sen sijaan tekijänoikeusteollisuudessa levyfirmat, elokuvafirmat, epämääräiset yhdistykset (eräs "tiedotuskeskus"), harrastavat varsin mafiamaista toimintaa, kuten tässä kiristyskirjejutussa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #14

Mikä ei ole oikeus, eikä kohtuus, sen ei pidä olla lakikaan.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #4

Toki esimerkiksi yritykset jotka käyttävät piraattiohjelmistoja tulisi periaatteessa ilmiantaa. Se esimerkiksi vääristää kilpailua, mikä on varsin ikävää. Monissa tapauksissa nämä joutuisivat ostamaan kyseisen ohjelmiston kuitenkin, esimerkiksi koska artisti ei nyt vaan osaa muuta kuin sitä photoshoppia, joten kyseessä on Adobelle tulonmenetys.

Mutta tässä ei ole kysymys lakia rikkovan yrityksen ilmiantamisesta. Tässä on kysymys potentiaalisesti syyttömien yksityishenkilöiden kiristämisestä. Ensinnäkin todisteet ovat huonot, eivätkä yksilöi tekijää, joten oikeustoimilla uhkaillaan usein henkilöä joka ei ole tehnyt rikosta. Toiseksi väitetyt tappiot ovat hyvin kyseenalaisia. https://piraattipuolue.fi/tiedostonjakaminen-osa-2

Piraattipuolue ei halua purkaa tekijänoikeuslakia, vain muuttaa sitä.

MUOK: Tilanne olisi heti paljon parempi, mikäli nämä vaan haastettaisiin oikeuteen, eikä uhattaisi tehdä sitä jos kirjeen saaja ei maksa summaa X.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Turha potkia tutkainta vastaan. Se mikä on Hollywoodissa päätetty, se on laki läntisessä maailmassa.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Höpön löpön. Meidän täytyy nyt osoittaa, että kansalaisoikeudet menevät tekijänoikeuksien edelle. Ei jäädä tuleen makaamaan, the game is on.

Käyttäjän KariHalkola kuva
Kari Halkola

Miettikää nyt tämä kirjoittamani hyvin tarkkaan, siis oikein tarkasti:
1. Saadakseen IP osoitteen torrent clientista on myös itse jaettava ja ladattava sitä samaa, josta kirjeen vastaanottajaa ahdistellaan. Torrentclientit jakaa ja lataa aina, siis aina. Eli IP osoitteen Hedmanille luovuttava taho rikkoo tekijänoikeuslakia ihan itse jakamalla tiedostoa.
2. Jaetun tiedoston pitää olla toimiva, muuten se on vain kasa toimimattomia bittejä, pelkkä nimi ja sama koko ei tee siitä tekijänoikeusrikkomusta, eikä myöskään se, että jakaja jakaa siitä vain osan ja loput on jotain muuta tai koko tiedosto ei ole jaossa tällä IP osoitteista tekijänokeuksia "valvoessaan".
Ns. Chisu casessa oli se ongelma, että tiedosto ei ollut toimiva, joten silloin menee pohja tekijänoikeusrikkomuksesta.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Hedmanneilla ja Hollywoodilla on koko koneisto takanaan. Siis ei Suomen oikeusjärjestelmä.

Rku Vll

Torrent-clientissa on mahdollista olla jakamatta jos haluaa. Näin menettelevistä käytetään termiä leecher. Leecher saattaa olla piraatinmetsästäjä, joten heidän yhteytensä monasti estetään ja toimintaa pidetään "moraalittomana" noissa piireissä.

P2P-verkon toimintaperiaatteen vuoksi tuollainen lataaminen on toki melko tehotonta, mutta mahdollista esim. Hollannissa menetellään monesti tuollain, koska torrentilla saa ladata laitonta materiaalia, mutta ei jakaa.

Suomessa taas torrentin käyttö katsotaan pääsääntöisesti rangaistavaksi, mutta muu lataaminen esim. weppiselaimella on laitonta, mutta ei rangaistavaa.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Väsyneenä valtaan suositun threadin!

Aiheena relevantti Paalijärven kiristyskirjekeskustelu aamutv:ssä aiemmin.

http://ollimarkkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2074...

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Mainiota, nyt minun ei tarvitsi tehdä tätä samaa tear-downia itse!

Eliza Rask

Mitä tälle asialle kuuluu? Onko kantelu tuottanut tulosta tai vastauksia?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut