Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Kiristyskirje kotiin, uhri 800 kilometrin päässä tapahtuma-aikaan

  • Väitetty laiton lataus on tapahtunut 18., 19. ja 20. päivä lokakuuta 2015
    Väitetty laiton lataus on tapahtunut 18., 19. ja 20. päivä lokakuuta 2015
  • Henkilö itse oli kuitenkin jossain aivan muualla kuin latauspuuhissa kotonaan. Hän oli 800 km. päässä Lapissa samoilemassa.
    Henkilö itse oli kuitenkin jossain aivan muualla kuin latauspuuhissa kotonaan. Hän oli 800 km. päässä Lapissa samoilemassa.
  • Kirjeen saaneen onneksi hänen reittinsä oli tallentunut Google Mapsiin. Kirjeen väitteet ovat siis perättömiä.
    Kirjeen saaneen onneksi hänen reittinsä oli tallentunut Google Mapsiin. Kirjeen väitteet ovat siis perättömiä.

Minuun otti yhteyttä lukija, joka oli saanut Hedman Partnersin kiristyskirjeen. Kirjeessä väitetään henkilön ladanneen laittomasti Black Sails -sarjan jaksoja. Tämä on tosin täyttä valetta. Kirjeen saanut otti yhteyttä ja kertoi, ettei ole ladannut tai jakanut kyseistä sarjaa. Lisäksi hän oli tapahtuma-aikaan 800 kilometrin päässä Lapissa samoilemassa.

Väitetyt tapahtumat ovat sattuneet 18.10., 19.10. ja 20.10. viime vuonna (katso oheinen kuvakaappaus kiristyskirjeestä). Henkilö oli kuitenkin onnekas, sillä hänen samoilureittinsä oli tallentunut Google Mapsiin. Ohessa kuvakaappaus reitiltä Sodankylästä päiviltä 18.10.2015 ja 20.10.2015. Henkilö ei täten ole mitenkään voinut olla kotonaan koneidensa ääressä latailupuuhissa 19.-20. päivä, kuten Hedman Partners valheellisesti väittää.

Lisätodisteeksi henkilö tarjosi vielä tilitietonsa, joista käy ilmi, että hän on nostanut rahaa Sodankylässä reissullaan 18.10. ja 20.10. Tässä vaiheessa alkaa olla selvää, että saatu kirje on pelkästään häikäilemätön yritys saada lypsettyä 1 500 euroa, väitettyyn piratismiin mitenkään syyllistymättömältä henkilöltä. Tämä on suorastaan sairasta.

Miten voi olla mahdollista, että viranomaiset pitävät vallitsevaa käytäntöä kaikin puolin toimivana? Miten voi olla mahdollista, että markkinaoikeus luovuttaa väitettyjen lataajien IP-osoitetietoja lakifirmoille taulukkolaskentaohjelmista otettuja kuvakaappauksia vastaan? Ja tärkeimpänä, miten voimme olla tilanteessa, jossa netinkäyttäjän yksityisyydensuoja voidaan edes teoriassa murtaa ilman pitäviä todisteita siksi, että hänellä olisi ollut joitakin videotiedostoja jaossa? Tilanne on täysin kestämätön ja koko oikeusjärjestelmää halventava.

Piraattipuolue otti kantaa kiristyskirjeitä vastaan jo 2010. Valitettavasti viranomaiset tai istuvat päättäjät eivät kuunnelleet. Tuloksena meillä on nyt häikäilemättömien lakifirmojen hyväksi toimiva kiristyskirjejärjestelmä, jossa kirjeitä lähetetään vuositasolla noin 10 000 kappaletta markkinaoikeuden resursseja vieden. Miten meni noin niinku omasta mielestä?

Mikäli haluat osoittaa tukesi kiristyskirjehulluutta vastaan, allekirjoita Piraattipuolueen puoluerekisterikortti osoitteessa http://allekirjoita.fi/

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/
Varapuheenjohtaja
Piraattipuolue

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Syyttömille on ennenki lähetelty näitä ja siitä tuli tässä tapauksessa iso työ kaivaa todisteita ettei ole syyllinen.

http://yle.fi/uutiset/syyton_perhe_uhattiin_haasta...

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Juuri näin. Kirjeen saajan esittämät pankki- ja reittitiedot ovat mielestäni vähintään yhtä hyvä, ellei jopa parempi juridinen kiisto, kuin Ylen uutisissa mainitut VPN-logit. Logithan riittivät osoittamaan, että perhe ei ollut syyllinen vaan kyseessä oli jonkinlainen virhe. Jälleen kerran.

Ja ainahan voi sitten jossitella koneiden etäkäytöstä ja muusta sellaisesta. Henkilö itse otti minuun yhteyttä ja kertoi puhelimessa, ettei hän ole waretuksiin syyllistynyt. Uskon häntä näillä tiedoilla tässä vaiheessa huomattavasti enemmän kuin vastapuolta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Onko kokemusta siitä, mitä tapahtuu, jos a) ei tee mitään, b) kiistää kaiken kerran eikä tee mitään?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Jos kerta on pitävät todisteet syyttömyydestä niin oikeuteen vaan. Eihän juttua voi hävitä. Sopii asianajajan kanssa, että hän laskuttaa 1000e/h ja häviäjähän joutuu maksamaan oikeudenkäyntikulut. Alkaa kiristystoimisto harkitsemaan kuinka heppoisesti kirjeitään lähettelee.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Tämähän on ns. spammikampanja, joku pelokas ja tietämätön maksaa aina.

Riittää kun ilmoittaa ettei ole ladannut ja kusettakaa jotain muuta. Juttu jää siijen, silllä ko. pulju ei lähde käräjille koska se ei ole tuottavaa ja häviämisen riski on olemassa.

Tuomioon vaadittaisiin käytännössä poliisin takavarikko ja tietokoneen tutkinta. Tähänkin voi varautua salakirjoittamalla kiintolevyn.

En usko, että poliisia hirveästi edes kiinnostaa jonkun sarjan jaksojen lataukset.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Ja kun niitä lähetellään kymmenen tuhatta ja haastetaan oikeuteen vain varmimmat keissit, joissa jokukin oli netissä menny tunnustelemaan, niin siitä saadaan pelotevaikutusta sitten kans syyttömillekin, ettei uskalla olla tekemättä mitään jos suurin osa tai kaikkikin oikeusjutuista menee läpi.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Sikäli kuin tämä blogi ei ole pelkästään puolueen mainos, kyseinen "kiristyskirje" pitäisi linkittää kokonaiskuvan saamiseksi.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

En linkittele kirjeitä, koska Hedman Partners yksilöi kirjeen tarkempien aikaleimojen perusteella, kenestä on kysymys. Tästäkin on esimerkkejä netissä. Kirje on muuten ihan perusmuotoinen kiristyskirje, jossa vaaditaan 1500 euroa warettamisesta. Uutena asiana näissä kirjeissä on se, että jos et maksa, kimppuusi käy seuraavaksi perintätoimisto Arvato Finance omalla armadallaan. Saatava pitää luonnollisesti kiistää heillekin.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

"Strategisia" tietoja voi peittää, ja siitä huolimatta kokonaisuudesta voi saada järkevän käsityksen.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän markkusalomaa kuva
Markku Salomaa

En ole kyseisenlaista kirjettä ikinä nähnyt mutta jos kirjallisesti reklamoi laskun ei se ole perintäkelpoinen. Tämä asia on hyvä ilmoittaa myöskin perintätoimistoon, että saatava on kiistanalainen jolloin heidän on keskeytettävä perintätöimet.

Käyttäjän tiipou kuva
Teemu Havulinna

Mainostamisen tässä hoitaa kiristyskirjeiden lähettäjä :D

Antti Lehto

Onhan olemassa toki mahdollisuus että kone on ollut kotona päällä sillä aikaa kun henkilö on ollut poissa kotoaan. Monet ihmiset pitävät konetta päällä kuukausia, jopa vuosia eivätkä he ole kotona päivystämässä sitä.
En sano että näin ei olisi tässä tapauksessa ja koneen päällä olemista on vaikea mennä todistamaan.

Lataaminen on vaikeaa jos ei ole paikalla, mutta jakaminen ei juurikaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Saksassa näitä kirjeitä lähetetään 500 000 - 1,5 miljoonaa vuodessa. Kyseessä on iso bisnes, joka ei paljoa saajansa kasvoja katsele. Täällä laki on vielä Suomeakin tiukempi ja hirteen joutuu aina yhteyden haltija. Tuossa taannoin luin tapauksesta, jossa työntekijä oli ladannut laittomasti työvuoroissaan tavaraa työnantajan tarjoaman WI-Fi -yhteyden kautta. Kun tuomionpäivä sitten koitti, niin työntekijä päätti maksamisen sijaan nostaa firmasta kytkintä, ja työnantaja jäi yksin painimaan tuhansien eurojen laskujen kanssa.

Käyttäjän tiipou kuva
Teemu Havulinna

Aika paljon tulee ihmisiltä kommentteja siitä miten voi vain reklamoida tai kiistää jos ei ole tehnyt mitään ja homma on fine.
Ja sävy on vähintäänkin se, että ihan oikeinhan tässä toimitaan.

Tämä juttu ei edes liity siihen pitäisikö nettilataamisen olla rangaistavaa vai ei ja pitäisikö ihmisten joutua siitä vastuuseen vai ei.

Tämä liittyy vain siihen onko lakifirmoilla oikeus käyttää piraattijahtia keppihevosena ja lähetellä satunnaisille ihmisille uhkailukirjeitä ja rahastaa sillä.

Näitä kirjeitä tulee ihmisille jotka osaavat hädintuskin käyttää sähköpostia.

Mm. vanhuksille ja dementoituneille. Ihmisille joilla ei ole käsitystä eikä uskallusta alkaa taistelemaan vastaan kun he eivät oikein edes ymmärrä mitä on tapahtunut.

Se ei vain voi olla ok, että tälläinen käytäntö hyväksytään ja on kirjeiden vastaanottajien vastuulla todistaa syyttömyytensä.

Oli nettilataamisesta mitä mieltä tahansa, niin uhkailemisen ja kiristyksen ei pitäisi mielestäni olla ok...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Hyvään asianajajatapaan kuuluu asian sovinnollisen selvittämisen mahdollisuus (7.1).
http://www.asianajajaliitto.fi/files/1660/B_01_Hyv...

"Kiristyskirjeissä" lienee kysymys tästä normaalista ja hyvästä tavasta. Ehkäpä siksi Paalijärvi ei halua kirjettä linkittää.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Siis, onko ongelmasi, että et ole ikinä nähnyt yhtään Hedman Partnerssin kiristyskirjettä? Voin kaivaa netistä sinulle sellaisen kun on enemmän aikaa. Tätä kirjettä en julkaise tätä enempää uhrin yksityisyydensuojan takia, kuten kerroin (Hedman Partners harrastaa käyttäjien tunnistamista kirjeiden perusteella tapauksissa, joita kirjeitä jaetaan netissä).

Terveisin Janne Paalijärvi

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #16

"Ongelmani" on blogisi ilmeinen tendenssi.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö Vastaus kommenttiin #17

Tulin vain tervehtimään.

Terveisin Harri Kivistö

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #18

Sekin on mukavampaa kuin mainostaminen blogin varjolla.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #19

K.K:"Sekin on mukavampaa kuin mainostaminen blogin varjolla."

En oikein ymmärrä miten tämä blogi eroaa esim. omistasi, joissa sivutaan edustamasi ry:n ajamia asioita?
Eikö siis piraattipuolue, tahi sitä edustava, saisi ottaa kantaa tällaisiin asioihin, mitkä ymmärtääkseni ovat juuri heidän "ominta alaansa"?

PS jos mainoksen haluat nähdä "blogin varjolla", niin eiköhän siitä esimerkki ole vaikkapa tässä.

Terveisin Kalervo Niementaus

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #21

Monestiko olen esittänyt blogini lukijoille johonkin yhdistykseen liittymistä?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #22

Monestikko tässä blogauksessa esitetään yhdistykseen liittymistä?

Vinkki: 0 kertaa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #23

"Mikäli haluat osoittaa tukesi kiristyskirjehulluutta vastaan, allekirjoita Piraattipuolueen puoluerekisterikortti osoitteessa..."

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Antti Lehto Vastaus kommenttiin #24

Kannattajakortin allekirjoittamine ei sitouts mihinkään, eikä se se liittä allekirjoittanutta puolueen jäseneksi.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #26

Suora kehotus toimia tietyllä tavalla sitaatti kuitenkin on.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö Vastaus kommenttiin #27

Tulin taas tervehtimään.

Terveisin Harri Kivistö

Jani Palomäki

Minulle tuli kirje tältä HP:lta. Menemättä kaikkiin yksityiskohtiin, tiedot liittymän omistuksesta oli saatu DNA:lta. Mutta, mutta... Olen tullut DNA:n asiakkaaksi vasta n. 6kk väitetyn teon jälkeen. Tuntuu, että tätä hommaa tehdään täysin sokkona eivätkä kirjeet ole kiristyskirjeitä kummempia. Mietin vain, miten olisin voinut huuhaa-väitteet vääräksi todistaa, jos tuolloin olisin DNA:n asiakas ollut.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Siis olet saanut kiristyskirjeen, jonka mukaan olet warettanut DNA:n liittymältä 6 kuukautta ennen kuin sinulla on koko liittymää ollutkaan? What the...

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Kun laittaa hakusanaksi Googleen Hedman niin löytyy helposti varmaankin Muron pisin keskusteluketju. Siellä löytyy materiaalia kirjeistä, markkinaoikeuden IP-osoitetietojen haku- ja luovuttamispapereista, Hedmanin haastehakemuksista, Turren vastineesta. Lukemista riittää varmaankin muutamaksi päiväksi jos meinaa koko keskustelun lukea. Osa trolleja, osa huolestuneita ihmisiä ja muutamia todella hyviäkin keskustelijoita jotka ovat ottaneet asiaan kantaa.

Tiivistetysti asia on että "hämäräperäinen" saksalainen yritys seuraa Torrent liikennettä kyseenalaisella valvontaohjelmalla ja kerää ihmisten IP-osoitteita. Useat Torrent ohjelmat lataamisen oheksi jakavat ja jakamista tässä seurataan. Scanbox ja jotkut muut firmat omistavat tai näennäisesti omistavat tekijänoikeudet jaettuihin teoksiin. He ovat palkanneet Hedmanin ja joitakin muita lakifirmoja hakemaan markkinaoikeudelta päätöksen IP-yhteystietojen luovuttamisesta koska tekijänoikeudella suojattua materiaalia on muka jaettu merkittävässä määrin. Se että onko yhden hakemuksen yli 100 osoitetta tekijänoikeuslaintarkoittama yksittäistapaus on hyvin kyseenalaista mutta se ei ketään valvontaviranomaista tai tietosuojavaltuutettua kiinnosta. Markkinaoikeus antaa kumileimasimena määräyksen teleoperaattoreille luovuttaa osoitetiedot. Hedman ja muut "lakipuljut" lähettävät kirjeen.

Tämä kirje ei ole lasku vaan sovintoesitys. Sitä ei voida siirtää suoraan perintätoimistolle. Kyseessä on riita-asia joka kuuluu markkinaoikeuden toimialaan. Arviolta 5.000-10000 kirjettä on lähetetty. Korvausvaatimukset ovat tähtitieteelliset aiheutettuun vahinkoon nähden.

Bisnes toimii käytännössä massapostituksen ja pelottelun avulla. Maksa tai seuraa jatkotoimia. Koska tulonlöähde uhkaa kutistua on julkisuudessa hyvin markkinoitu laaja haaste-oikeuteen kampanja pitkälti osa showta, mutta todellisuutta niille joihin haaste osui arvonnassa. Monien maiden oikeusasteissa tekijänoikeustrollit ovat hävinneet. Miten suomessa käy, sitä ei vielä tiedä kukaan. Ja oleellisempaa on mikä on oikeudenkäyntien lopputulos, korvaussummat ja kuka maksaa oikeudenkäyntikulut.

2 asiaa on sovittu ennen oikeudenkäyntiä, 1 menee keväällä markkinaoikeuteen ja 11 haastetta on markkinaoikeudessa varmuudella tulossa.

Mitä tehdä jos sait kirjeen.

- Älä panikoi. Odota rauhassa että markkinaoikeus ratkaisee ensimmäiset jutut ja tee sitten ratkaisusi

- Lue Murosta osa keskustelusta, lähinnä DrVatasen kommentit

- Älä missään nimessä maksa vielä, älä ota mitään yhteyttä, älä sovi mitään.
Jos maksat ovat rahat menneet varmasti,
jos otat yhteyttä niin todennnäköisyys haasteeseen kasvaa koska puhut itsesi "pussiin" heidän kanssansa,
jos teet maksusopimuksen niin peli on menetetty koska olet tehnyt vapaaehtoisen sopimuksen joka voidaan periä.

- Jos saat perintätoimistolta kirjeen ilman tehtyä sopimusta niin ilmoita perintätoimistolle että kyseessä on aiheeton ja riitautettu saatava ja mene poliisin puheille koska sopimusehdotusta ei voida siirtää perintään ilman oikeuden päätöstä.

- Odota rauhassa kohti kevättä miten oikeudenkäynneissä käy. Nauretaanko trollit pihalla vai saavatko vastaajat hirveät korvaukset myös trollien kulujen osalta. Ja ennenkaikkea mikä on kohtuullinen korvaus. 600 € maksaminen sarjan marginaalisesta jakamisesta on kohtuutonta. Jos markkinaoikeus päätyy esimerkiksi 50 € korvaukseen niin tähän voi esimerki tulevaisuudessa myöhemmin vedota jos riitauttaa asian.

JOS SAIT KIRJEEN NIIN TÄRKEIN OHJE UUDELLEEN:

ÄLÄ PANIKOI. ODOTA ENSIMMÄISEN OIKEUDENKÄYNNIN LOPPUTULOSTA JA TEE SITTEN RATKAISUSI

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Tuohon loppuun sen verran, että ne tietenki valkkaa selvimmät tapaukset jotka haastaa oikeuteen. Sen lopputulos ei siis välttämättä kerro paljoa keskivertokirjeensaajasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut