Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Tietoturvaa kannattaa märehtiä kunnolla

  • IoT-laitteiden tietoturvaa märehtivän ZigBee-konsortion logo
    IoT-laitteiden tietoturvaa märehtivän ZigBee-konsortion logo

Ylellä on uutinen ns. asioiden internet (Internet of Things, IoT)-laitteiden tulevaisuudesta yhteiskunnassa. Otsikkoon on nostettu vaarallisesti lause "Tietoturvaa ei saa jäädä märehtimään liiaksi". Olen täysin päinvastaista mieltä; tietoturvaa pitää märehtiä ennemmin liikaa kuin liian vähän.

Internetin erinäköiset haittaohjelmat ja roskapostittajat ovat jo nyt miljardibisnes. Maailman verkottuessa entisestään on todennäköistä, että uhat kasvavat edelleen. Ubiikissa IoT-laitteiden yhteiskunnassa kiristysohjelma saattaa iskeä vaikka termostaattiin tai kodin kylmäkoneeseen. "Maksa rahat tai pakastin sulaa parketille", voisi haittaohjelma uhkailla. Ilkimys voisi myös häiritä kodin ruokahuoltoautomaatiota tilaamalla kotiin isot kasat parsaa.

Vain taivas on rajana rikollisten kekseliäisyydelle. Akateemisessa maailmassa on aivan oma tieteenalansa, joka keskittyy IoT-laitteiden tietoturvan parantamiselle. Homma ei ole mitään näpertelyä, vaan uhkat ovat todellisia ja niitä vastaan kehitetään jatkuvasti erinäköisisä suojauskeinoja. Uhkakuvia pitää märehtiä kunnolla, toisin kuin Ylen esiin nostamassa lausahduksessa annetaan ymmärtää.

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vivelu kuva
Ville Lukka

Olet ihan oikeassa, että asiat pitää suunnitella ja tehdä tietoturvan kannalta jo heti alusta pitäen.

Mutta mielestäni tuossa Ylen jutussa ei puhuta varsinaisesti tietoturvasta, vähän ehkä siitäkin. Termin väärinkäyttöä kaiketi. Viimeisessä kappaleessa puhutaan henkilön tiedoista ja niiden käytöstäa, ja siitä miten yritysten pitää olla vastuullisia ja ihmisten sallia tietojen kerääminen/käyttö.

Tietoturvallisuus on sinänsä helppoa ns. aloittaa: salaa kaikki liikenne. Sen lisäksi pitää tehdä muutakin, mutta siitä on hyvä aloittaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut