Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Mielenosoitus kiristyskirjeistä maanantaina 2.5.

  • Mielenosoitus kiristyskirjeistä maanantaina 2.5.

Piraattipuolue järjestää kiristyskirje-aiheisen mielenosoituksen Helsingissä maanantaina 2.5.2016. Mielenosoituksen tarkoituksena on kritisoida Suomessa käynnissä olevaa kiristyskirjetoimintaa, jossa internetissä musiikki- tai elokuvatiedostoja jakaneita henkilöitä uhataan oikeustoimilla, mikäli he eivät maksa 600-1500 euron suuruisia korvauksia.

Samana päivänä kello kymmeneltä käynnistyy markkinaoikeudessa Suomen ensimmäinen kiristyskirjeoikeudenkäynti. Kokoonnumme aamulla klo 9.00 markkinaoikeuden edustalle (Radanrakentajantie 5) vaatimaan viisaita ja oikeudenmukaisia päätöksiä.

Kiristyskirjetoimintaan liittyy monia ongelmia. Eräs näistä ongelmista on kirjeiden lähettäminen sellaisile henkilöille, joilla ei ole tiedostojen jakamisen kanssa mitään tekemistä. Erään kiristyskirjeen saajan väitettiin jakaneen tiedostoja liittymästään puoli vuotta ennen kyseisen liittymän hankkimista. Toisen kirjeen sai 70-vuotias isoäiti, joka ei osannut käyttää edes Youtubea. On mahdollista että jopa joka seitsemäs kiristyskirje voi päätyä väärään osoitteeseen.

Toinen ongelma liittyy yksityisyydensuojaan. Lain mukaan liittymän haltijan tiedot on luovutettava jos kyseessä olevasta liittymästä on jaettu tietoja merkittävässä määrin, mutta useissa kiristyskirjeissä vaaditaan korvauksia vain yhdestä videotiedostosta. Onko oikein että ihmisten henkilötietoja luovutetaan markkinaoikeuden päätöksellä muille kuin viranomaisille? Onko ruutukaappaus taulukkolaskentaohjelmasta riittävä todiste tekijänoikeusrikkomuksesta? Miksi poliisi jättää systemaattisesti tutkimatta tapaukset, joissa kirjeitä on lähetetty väärin perustein?

Piraattipuolue on tasa-arvoon, avoimuuteen ja yksilönvapauksiin keskittyvä tietoyhteiskuntapuolue, joka on oikeudenmukaisemman tekijänoikeusjärjestelmän puolella.

 

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/853150661463398/

 

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Ropi Jarrela

Ehkä poliisilla on resurssipula kun se ei tutki. Jättää poliisi paljon muutakin tutkimatta. Yksilön etu ei siinä paljoa paina kun tutkintaa rajoitetaan esim. kustannusperusteisesti.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Poliisi jättää tutkimatta, koska "Totuus on, että tämänhetkinen laki mahdollistaa kirjeiden lähettelyn. Se on ihan laillista. Tilanne on kuitenkin ongelmallinen, jos kirjeitä lähettelevät yksityiset, kaupalliset tahot operaattorilokien perusteella. Operaattorilokit kun eivät näytetysti ole täysin luotettavia. Tällöin kirjeitä lähtee henkilöille, joilla ei ole mitään tekemistä väitetyn lainvastaisen jakamisen kanssa edes IP-osoitteensa osalta. Ja koska toimijat ovat yksityisiä, kaupallisia tahoja, niillä on insentiivi olla uskomatta vastaselityksiä."
http://www.jussikari.fi/kun-todisteen-luotettavuus...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut