Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Mihin ovat kadonneet rakkikoiratoimittajat?

  • Toimittajan pitäisi toimia näin kohdatessaan poliitikon. Kuva CC BY-NC-ND 2.0 Flickr.com/trunglq
    Toimittajan pitäisi toimia näin kohdatessaan poliitikon. Kuva CC BY-NC-ND 2.0 Flickr.com/trunglq

Olen pohdiskellut työkavereitten kesken erästä outoa suomalaista kehityskulkua, joka koskee journalismia, politiikkaa ja toimittajia. Tuntuu siltä, että Suomesta ovat lähes tyystin kadonneet toimittajat, jotka kyselevät poliitikoilta vaikeita.

Nyky-Suomessa poliitikkoja kohdellaan silkkihansikkain. Heitä haastatellaan kuin rokkitähtiä. Saatetaan kysyä ehkä pari kysymystä, jotka vievät poliitikon asemaa senttimetrin sadasosan epämukavuusalueelle. Mutta ei sen kummempaa. Itseasiassa tuntuu, että rokkitähdiltäkin kysytään vaikeampia kysymyksiä. Ei asioiden pitäisi olla näin. Asioita pitäisi tivata ja nyhtää poliitikoilta ja osoittaa loogisia epäjohdonmukaisuuksia.

Jonkinlainen outo konsensusajattelu on valloillaan. Toimittajat eivät tunnu huomaavan tai jaksa puuttua kun poliitikko jättää vastaamatta kysymykseen, kaartelee tai vastaa pahasti vierestä. Ei tällaisista tilanteista saisi päästää kuin koira veräjästä. Ehkäpä ainoa hampaat omaava toimittaja tuntuu tällä hetkellä olevan Susanne Päivärinta. Hän haastaa ansiokkaasti poliitikkoja ja saattaa heitä verbaalisesti kiperiin tilanteisiin. Bravo! Mutta siihen tarjonta aika pitkälti jääkin.

Osasyy ongelmiin on varmaankin medioiden entistä suuremmat kaupalliset kytkökset puolueisiin. Esimerkki: Maakuntalehden toimittaja ruotii paikallispoliitikkoa sillä seurauksella, että puolue pistää vaali-ilmoittelun vuodeksi jäihin. Esimerkkitapauksia parin vuoden ajalta on. Eihän kaupallisuudessa mitään pahaa toki ole, kunpa se vaan ei vaikuttaisi journalistiseen sisältöön negatiivisesti.

Media on vallan vahtikoira. Siksi sen pitäisi näyttää hampaansa joka kerta kohdatessaan poliitikon.

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

"Rakkikoiratoimittajan" leipä näet käy tunnetusti lyhyeksi, jollei ehkäpä ole jo saavuttanut tiettyä koskemattomuustasoa. Monesti pätee tämä.

Puudeleita yleensä palkataan. Kansa näet usein tyytyy siihen lehtitilauksiakin valkatessaan...

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

"Rakkikoiratoimittajien" aikana riitti, että toimittaja tuputti lisää sosialismia ja vaati rauhanohjuksia ja sai näistä aikaan "vaikeita kysymyksiä". Pistoolihaastattelu, älkää kierrelkö, vastatkaa kyllä tai ei.

Nykymaailma on monimutkaisempi. Elämme taloustaantumassa, jossa niinsanotut ekonomistitkin ovat ulalla, Suomessa sote-uudistus on monessa solmussa, viennin kilpailukykyä ei näköjään saada kuntoon, työttömyys tapissa, ylikansoitetuista maista hyökyy Eurooppaan ja Suomeen kansainvaellus, asuntokupla, Venäjä törmäilee, jne. Asioita ja epäkohtia on paljon, mutta toimittajat eivät näitä osaa käsitellä joutumatta naurunalaisiksi, parasta käyttää vain silkkihansikkaita.

Olen huomannut, että toimittajat kompensoivat ymmällä oloaan tekemälla tutkivaa journalismia sateenkaarista ja han-hon-hen saivartelusta ja muusta huuhaasta, jossa he tuntevat olonsa turvallisemmaksi.

"Rokkitähdet" ovat tietenkin aina otollinen syventymisaihe ja paremman puutteessa voi heitellä rasismikortteja.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Kieltämättä onneksi ajat ovat muuttumassa pakon edesssä.

Mutta elämme nyt sotien jälkeen Suomen historian pahinta allikkoa eikä talousviisaammekaan ole vuosikausiin osanneet lähinnä muuta kuin peesata poliitikkojamme. Nyt olemmekin olleet taloudessamme jo kipsissä kahdeksan pitkää vuotta ja loppua ei näy.

Suomen kannalta oli vikatikki liittyä €:on. EU sinällään on meilläkin vielä ainakin toistaiseksi toiminut niin kuin Ruotsissa ja Tanskassa, mutta valuutta on ollut väärä. Britit ratkaisevat melko paljon Eu:n tulevaisuutta jatkossa. Veikkaan heidän kuitenkin mukana pysyvän.

Oikeassa olet, että Suomessa olemme keskittyneet aivan liian pitkään epäolennaisuuksiin. Luuppi on ollut hukassa jo ainakin vuosikymmenen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

EU:n myönteiseksi muuttunut Soini on muuttunut kestosuosikiksi TV:n lähetyksissä, muutos on suuri niin Soinissa, kuin uutisoinnissakin.

Jari Nyberg

Saatat olla oikeilla jäljillä. Itse pidän esimerkiksi maahanmuutto- ja ilmastokeskustelua seuranneena syynä toimittajien omaa mielipidettä asioista. Uutisointi on Suomessa on aikaa sitten mennyt propagandan puolelle. Jos oikeita uutisia haluaa, niitä pitää lukea ulkomailta.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Näin on päässyt käymään. Usein toimittajia ei kiinnostakaan totuus, varsinkin jos se ei tue heidän näkemystään asiasta.

Tämä ei ole mikään salaisuus, mm US:n toimittaja on ilmoittanut että he eivät ensisijaisesti nojaa faktoihin vaan lehdellä on agenda mikä on etusijalla. Tjmsp.

Toimituksesta käsin on helppo jättää asiasta "epäsopivaksi" katsotut kohdat pois. Siksipä juuri pitää seurata eri lähteitä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitä mieltä olet peruskoululaisen Myrsky Virmavirran ensimmäisestä kysymyksestä Susanna Koskelle noin parin minuutin päästä videon alkamisesta:

https://www.facebook.com/marjakaroliina/videos/108...

"Miksi valehtelitte meille?"

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Naseva kysymys ja Koski väänteli vaivautuneena potaskaa.

Rami Niemi

Helppoa, kun ei ne poliitikot osaa vastata edes helppoihin kysymyksiin niin ei kukaan viitsi tentata vaikeitakaan ;)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tämän päivän sylikoiratoimittajat haastattelevat vain toisiaan:

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/politi...

Vanhaan hyvään aikaan "toimittaja haastattelee toimittajaa" oli kielletty formaatti. Nyt on Timo Haapalan, Pekka Ervastin ja Marko Junkkarin triumviraatti, joka pyörittää koko sopulilaumaa.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

''Mihin ovat kadonneet rakkikoiratoimittajat?''

Ne on kortistossa. Onhan niistä täälläkin muutama purkamassa kiukkuaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut