Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Blogikirjoitus, jota varten olisi pitänyt rikkoa lakia

  • Suomeen halutaan moottorisahojen lupäjärjestelmää. Kuva: CC BY-NC 2.0 Flickr/nathanhphotography
    Suomeen halutaan moottorisahojen lupäjärjestelmää. Kuva: CC BY-NC 2.0 Flickr/nathanhphotography

Taannoin uutisoitiin moottorisahan ajokorttijärjestelmän rantautumisesta Suomeen. Koska aihe kuulosti vähintäänkin hassulta, halusin kirjoittaa siitä jutun. Kuten aina, aloitin faktojen selvityksellä. Loppuvaiheessa seinä nousi vastaan, sillä kirjoitusta varten olisi pitänyt rikkoa Suomen rahankeräyslakia.

Otetaanpa vähän taaksepäin. Suomeen oltiin ajamassa siis moottorisahojen lupajärjestelmää. Se olisi ollut ainakin alkuun vapaaehtoinen. Tosin, emme tiedä miten tulevaisuudessa olisi käynyt. Ruotsissa moottorisahaluvat ovat lehtitietojen mukaan pakollisia työtehtävissä. Rupesin siis tarkistelemaan tilastoja moottorisahaonnettomuuksista. Otin yhteyttä Tilastokeskukseen ja suomalaisiin suuriin vakuutusyhtiöihin.

Sain jonkinlaiset tilastot Tilastokeskukselta ja hieman tietoja myös vakuutusyhtiöiltä, joskaan en kattavasti. Seuraavaksi loin katseeni länsinaapurimme Ruotsin paikalliseen tilastokeskukseen, Statistiska centralbyråniin (SCB). Ruotsalaiset tilastot olisivat jutussani elintärkeitä, sillä ne kertoisivat, mikä on ollut lupajärjestelmän perustamisen vaikutus moottorisahaonnettomuuksiin. SCB kertoi, ettei se tilastoi tarvittavalla tarkkuudella niitä tietoja, joita etsin. He ohjasivat minut seuraavaksi Socialstyrelsenin asiakkaaksi.

Socialstyrelse ei valitettavasti tilastoinut julkisesti nettiin myöskään tietoja moottorisahakuolemista tai -onnettomuuksista tarvittavalla tarkkuudella tai ajanjaksolla. Mutta, he olivat valmiita selvittämään nuo tiedot minulle. Tässä kohtaa jouduin suuriin ongelmiin, sillä tiedot olisivat maksaneet minulle vähintään 2200 kruunua, ehkä enemmänkin.

No, mutta eihän raha ole ongelma, voisin laittaa yksityishenkilönäkin pystyyn joukkorahoituksen tietojen hankintaa varten, eikö niin? Väärin. Suomen valtio on suuressa viisaudessaan rahankeräyslaissa päättänyt, että tällainen rahan kerääminen esimerkiksi tilastotietojen hankkimiseksi blogikirjoitukseen on yksinkertaisesti aivan vitun laitonta. Minulla ei siis ole käytännössä laillisesti mitään mahdollisuutta saada tarvittavia tietoja kirjoitustani varten tässä taloudellisessa tilanteessa. Moottorisahojen lupajärjestelmästä kertovaa blogijuttua ei koskaan tullut.

Ei voi taas kuin ihmetellä, mitä suomalaispäättäjien päässä liikkuu. Elämme vuotta 2016, mutta rahankeräyslakimme on kuin suoraan Neuvostoliitosta.

Janne Paalijärvi

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Ruohonleikkureilla sattuu enemmän onnettomuuksia, joten kenttää voi laajentaa. Pensasleikkurit ja trimmerit.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Entä kakkuvatkaimet ja pölynimurit?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Itseoppineena moottorisahankäyttäjänä nuo tiedot kiinnostaisivat. Täältä tulee tarkoitukseen 20 euroa (oma-aloitteisesti lahjoitan, ei tarvitse siis laittomasti kerätä).

Toivoisin, mutta en usko, että Suomen lainvalmistelijat jaksaisivat hankkia noin halvalla saatavia tietoja Ruotsista - vaikka ne olisivat erittäin oleellisia tämänkin pakkosääntelyhankkeen kannalta.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Kunhan noita kortteja alkaa olla vino pino jotta voi töitä tehdä "laillisesti", seuraavaksi tulee korttienhallintakurssi jolla suoritetaan korttienhallinta-kortti. Kurssilla käydään läpi kuinka noita meitä totaaliselta anarkialta suojelevia kortteja tulee säilyttää, käyttää ja huoltaa. Ilman korttienhallinta-korttia ei ole mitään asiaa työmaille jos kortteja on enemmän kuin neljä kappaletta. Ja onhan niitä, sillä Suomi rakastaa korttipelejä jotka pelastavat meidät totaaliselta anarkialta. Näin Suomi nousuun.

Käyttäjän ollimax kuva
Olli Mäntyranta

Tietysti voit kerätä rahoituksen käyttämällä jotain journalistien joukkorahoituspalvelua. Olen itse rahoittanut muutamaa artikkelia sellaisessa, ja myöhemmin lukenut rahoittamiani juttuja, joten ei se rahoituksen kerääminen varmaankaan ihan vitun laitonta ole kun vähän selvittää miten pitää toimia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En tiedä laillisuudesta tältä osin, mutta sain kuvan että blogisti oli vähän selvittänyt. Ajattelitko että jonkun suorittama rahankeräys on todiste sen laillisuudesta? En ihan pelkästään sillä argumentilla ostaisi väitettä. Koska blogisti on piraatti olettaisin hänen ajatelleen jakavansa tietonsa vastikkeetta, jolloin käsittääkseni rahan kerääminen on "ihan vitun laitonta". Esimerkissäsi kyse lienee ollut maksullisen artikkelin ennakkotilauksesta?

Käyttäjän ollimax kuva
Olli Mäntyranta

Blogisti ei millään lailla eritellyt tai edes maininnut eri vaihtoehtoja, mitä mahdollisesti oli tarkastellut. Siitä päättelin ettei hän ollut juuri paneutunut asiaan, mutta luonnollisesti voin erehtyä.

Ainakin tämä yksi palvelu, mihin olen tutustunut, toimii niin, että juttu on ensin niiden luettavissa ja jaettavissa, jotka ovat sitä rahoittaneet, ja myöhemmin ne ovat vapaasti kaikkien saatavilla.

Eli tarkkaan jutusta maksavat ne, jotka pitävät aihetta niin tärkeänä, että haluavat maksaa siitä että sitä tutkitaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #8

Olihan tuotoksen vastikkeettomuus tuossa aivan selvästi ilmaistu. En oikein ymmärrä miten joidenkin rajaehtojen täyttyessä myydyt ennakkotilaukset silloin liittyvät asiaan?

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Jos tarkoitit esimerkiksi Rapport-palvelua, siellä sanotaan näin:

"Hyväksymme palveluun ainoastaan vakiintuneita journalismin ammattilaisia. Vahvoilla näytöillä esimerkiksi toimittajaksi opiskelevat tai tietokirjailijat voivat päästä mukaan."

En ole journalismin ammattilainen, pelkkä harrastelija. En ole toimittajaopiskelija tai tietokirjailija.

Jos puolestaan unohdetaan lahjoitustoiminta, rahallistaminen vaatii aina jonkun vastikkeen. Mesenaatit ja kumppanit toimivat hyvin hyödykkeille, joissa vastike on jotain konkreettista, esimerkiksi käsinkosketeltava tuote. Abstrakteihin hyödykkeisiin pureutuminen on kaikkea muuta kuin yksinkertaista. Onko pääsy artikkeliin hyväksyttävä hyödyke? Entä early access -pääsy? Jossain vaiheessa myös verottaja kiinnostuu ja asiaan liittyvät hallinnointi- ja selvityskulut saattavat ylittää keräyshyödyt.

Suomessa lisäksi virkamieskulttuuri asiassa on ollut perin tuomitsevaa ja virkaintoista. Esimerkiksi Wikipedian rahankeräystä selvitettiin poliisin ylimmissä toimielimissä, samoin Senja Larsenin kirjaprojektin samainen viranomainen julisti lainvastaisesti myös konkreettisen vastikkeen tapauksessa: https://senjaopettaa.fi/2012/09/11/poliisihallitus...

Käyttäjän ollimax kuva
Olli Mäntyranta
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllähän Raket 10 halkaisi käyttäjiensä päitä, mutta sahojen turvallisuutta ja metsurin vaattuskin on ratkaisevast kehittynyt hyvään suuntaan.

Juhani Nurminen

Hmm. ilmeisesti et ole töissä kun 250 euron kulu on kynnyskysymys. Tai sitten vaan juttu ei kuulu ainakaan tosi tärkeiden listalle, heh :-D

Moottorisahan työkäytöstä sen verran, että jotta puita pääsisi työkseen vaikkapa metsään kaatamaan niin pitää olla metsurin koulutus.

Aina kun palkkaa vastaan moottorisahaa käytetään niin pitää olla lain mukainen suojavaatetus: turvatakki ja haalarit, turvasaappaat, visiiri, kuulosuojaimet, hanskat, ja yksin työskennellessä kännykkä. Em. suojavarusteuden tulee olla ehjiä, eli "nirhaistuja" ei saa käyttää.

Jos sitten noiden suojainten kanssa onnistuu itsensä muuten telomaan kuin jäämällä kaatuvan puun alle niin on vähintään silmäänsahaamisen maisteri.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

"Hmm. ilmeisesti et ole töissä kun 250 euron kulu on kynnyskysymys. Tai sitten vaan juttu ei kuulu ainakaan tosi tärkeiden listalle, heh :-D"

Ja ensimmäinen "vitun köyhä"-huuto raikaa sieltä. Porista päin katsottuna saattaa näyttää, että pääkaupunkiseutu pursuaa mannaa ja hunajaa kaikille töyssäkäyville. Valitettavasti totuus on toisenlainen varsinkin nuorille. Ja elämäntilanteita on myös erilaisia.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Enpä ole tarvinut metsurin koulutusta puita kaataakseni. Husqvarnan sahan mukana tulleen opaslehtisen olen lukenut. Suojavrusteenani on ollut järki ja kuulosuojaimet.

Juhani Nurminen

Toki olen itsekin puita kaatanut ihan vaan kumisaappaat jalassa. No on toki ollut housut ja paita, ja silleen, mutta en olekaan saanut siitä palkkaa, omaksi ilokseni olen omia puita kaadellut, ja silloin ei työturvallisuuslakia tarvitse noudattaa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Nurminen ei ole varmaan koskaan kaatanut isoa mäntyä pakkasella, jonka okst ovat käsivarrenpaksuiset ja katkessaan kannolle tullessaan hengenvaaralliset.

Pakopolku on sivullepäin tehtävä jo valmiiksi ennen puun kaatamista.

Jyrki Paldán

Rahankeruulain jollain tavalla ymmärtää jos sen tarkoituksena on kitkeä hyväntekeväisyyden nimissä tehtäviä huijauksia, sekä mahdollistaa hyvin toimivien hyväntekeväisyysjärjestöjen rahoituspohja sekä uskottavuus. Sitä en kyllä ymmärrä miksi rahankeräyslaki estää rahankeräyksen vaikka rahan käyttötarkoitus ei olisi hyväntekeväisyyttä, ja se olisi ilmoitettu avoimesti.

Entä oletko tutustunut mahdollisuuksiin kerätä rahoitusta jonkin yrityksen tai toiminimen kautta vapaaehtoisena maksuna? Ymmärtääkseni tuota kautta monia vastaavankaltaisia tapauksia on saatu tehtyä laillisesti. Tuolloin toki saa sitten heittää hyvästit sosiaaliturvalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut