Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Poliisi ja sen kohtaaminen luonnossa

  • Suomalainen poliisi, Copus Finlandicus. Kuva: CC BY-SA 3.0 Wikimedia Commons/Soppakanuuna
    Suomalainen poliisi, Copus Finlandicus. Kuva: CC BY-SA 3.0 Wikimedia Commons/Soppakanuuna

Viime päivinä sosiaalisen median kansantribunaalit ovat kohisseet Suomessa valtoimenaan rehottavasti poliisiväkivallasta. Koska on mahdollista, että kyseessä ovat pelkästään onnettomat väärinkäsitykset ja tietämättömyys, olen päättänyt kertoa hieman poliiseista ja siitä, miten kannattaa toimia jos kohtaat poliisin luonnossa.

Koko ja ulkonäkö
Poliisi on yleensä noin 170-200 senttimetriä pitkä kädellinen, ja sen paino vaihtelee 70 ja 120 kilon välillä. Poliisin turkki on yleensä tumman- tai vaaleansininen ja se kantaa vyötäröllään virka-asetta. Jotkut, niinsanotut siviilipoliisit, ovat erikoistuneet jäljittelemään perusihmisten ulkomuotoa. Heidän turkkinsa on samanlainen kuin normikansalaistella. Molemmat poliisityypit kantavat myös virkamerkkiä, joka on pyynnöstä esitettävä.

Levinneisyys ja käyttäytyminen
Poliisii liikkuu ympäri vuorokauden, mutta sen liikkeet painottuvat virka-aikaan ja valoisaan aikaan. Poliisit liikkuvat myös tehostetusti suurten yleisötapahtumien alla ja kansallisina juhlapyhinä. Poliisin kohtaaminen johtuu yleensä siitä, että poliisi on suorittamassa jotakin heille annettua tehtävää. Kohtalaisen näköaistin ja puhekyvyn avulla poliisi pystyy havaitsemaan ihmisen kymmenien metrien päästä ja ottamaan tämän tarvittaessa puhutteluun. Poliisia tavataan koko maassa ja se elää yhdyskunnittain niinsanotuissa poliisilaitoksissa.

Poliisin luonteenpiirteitä
Poliisit ovat yksilöitä, jotka voivat käyttäytyä eri tilanteissa eri tavalla. Useimmat poliisit ovat asiallisia, mutta joskus joukkoon mahtuu myös perusoikeuksista piittaamattomia mätämunia. Poliisin aseman ja luonteenpiirteiden takia poliisin läheisyydessä kannattaa käyttäytyä aina hyvin asiallisesti, oli oma turkki minkälainen tahansa.

Näin vältät vaaratilanteet poliisin kanssa

  • Käyttäydy asiallisesti kohdatessasi poliisi. Poliisi on yleensä paikalla suorittamassa jotakin sille annettua tehtävää.
  • Mikäli poliisi pyytää sinua antamaan henkilötiedot tai tekemään jotain muuta, tähän kannattaa suostua viipymättä ja ilman dramatiikkaa. Poliisin käskytystä on lain mukaan pääsääntöisesti aina toteltava, muuten tilanne saatetaan tulkita niskoitteluksi.
  • Mahdollisen humalatilan vaikutukset itseensä kannattaa tiedostaa. Kännissä lohkaistu sika- tai donitsivitsi ei ole omiaan nostattamaan molemminpuolista kunnioitusta, mikä poliisin asiakaspalvelutilanteessa on usein hyödyksi. Kannattaa myös huomioida, että selvin päin oleva poliisi saattaa osata arvioida paremmin kokonaisvaltaista tilannekuvaa kuin parin promillen päihtymystilassa kekkuloiva asiakas kello kolmelta aamuyöstä.

Mikäli jokin menee pieleen kohtaamisessa poliisin kanssa

  • Eräs allekirjoittaneenkin hyväksi kokema toimintatapa kohtaamistilanteissa on näytellä asiallista. Tämä strategia toimii onnistuneesti yli 99%:iin tapauksista. Akuutin poliisitilanteen mentyä ohi asiakas voi puntaroida, pitäisiko kokemuksen oikeuttaa hallinnollisiin tai juridisiin jatkotoimiin poliisia kohtaan. Tämä arviointi kannattaa luonnollisesti tehdä hyvin nukutun yön jälkeen ja ilman päihdyttävien nautintoaineiden vaikutusta.
  • Jos näet poliisin varmasti rikkovan perusoikeuksia, on suotavaa dokumentoida tilanne. Parhaiten tähän käy vaivihkaa nauhoittavaa välinettä käyttäen, tai videokuvaamalla. Tilanteessa kannattaa käyttää välineistöä, joka tallentaa nettiin harhaisen some-postauksen sijasta varsinaisen ääni- tai videosisällön tilanteesta. Näin ollen poliisi ei voi poistaa materiaalia kuvaajan hallusta.
  • Väärin toimineesta poliisista voi tehdä hallintokantelun. Hallintokantelu voidaan tehdä esimerkiksi eduskunnan oikeusasiamiehelle tai poliisihallitukselle.
  • Mikäli hallintokantelu ei riitä, poliisin toiminnasta voi tehdä myös rikosilmoituksen.

Näillä ohjeilla uskon poliisin ja asiakkaan kohtaamistilanteiden hoituvan mitä mallikkaimmin jatkossa. Kohtaamisiin!

 

Janne Paalijärvi

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Poliisi joutuu pyynnöstä esittämään myös poliisipassinsa jossa näkyy valokuva ja hänen nimensä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Päätit sitten laittaa ainoastaan urospoliisin kuvan näytille.

Miksi ?

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Täytyy olla patriarkaatin salaliitto ja seksismiä...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Peruukkia päähän ja vähän huulikiiltoa, siinä on kaksi sukupuolta. ;)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

mistä tiedämme identifikoituuko kuvan poliisi mieheksi, naiseksi vai intersukupuoliseksi?

Jore Puusa

Vaikka ao kuva on commons lisenssillä on sen julkaiseminen poliisia halventavassa jutussa ehdottomasti väärin.
Ao poliisin henkilökohtaisella kuvaa ei voi journalistisin perustein käyttää kuvittamaan "humoristiseksi" tarkoitettua juttua ilman hänen lupaansa - jota kirjoittajalla ei ilmeisesti ole.
me lehtikuvaajat katsomme surullisina ihmisten piittaamattomuutta esim intimiteettisuojalaista koska tämänkin kuvankäytön jälkeen joku meistä joutuu työtehtävissä menemään ao henkilön luokse ja pyytämään kuvauslupaa jotain juttua varten.
Kehotan poistamaan ao kuvan tai pyytämään luvan sen käyttöön ja tutustumaan intimiteettisuojalakiin.

Jore Puusa
lehtikuvaaja
Kuvajournalismin opettaja.

Käyttäjän timohellman kuva
Timo Hellman
Jore Puusa

Miten niin en ole tosissani. Olen lehtikuvaaja ammatiltani ja tapellut viimeiset 25 vuotta immateriaalioikeuksien ja intimiteettisuojatapausten kanssa. Ei se että kuvan saa jostain tuosta vaan tarkoita en sen saa julkaista tuosta vaan.
Vai voinko käyttää naamaasi kuvituskuvana pedofiliajutussa?

Käyttäjän PenttiPrnnen kuva
Pentti Pärnänen Vastaus kommenttiin #8

Noin yleisellä tasolla olet oikeassa, mutta tässä yksittäisessä tapauksessa asia ei ehkä olekaan noin yksinkertainen. Kuvassa on nimittäin Marko "Fobba" Forss, joka katsottaneen julkisuuden hahmoksi viimeistään hänen asettauduttuaan kansanedustajaehdokkaaksi ja toimittuaan omasta aloitteestaan yhteiskunnallisena keskustelijana. Tämä yhteiskunnallinen keskustelu meni jossain vaiheessa niinkin pitkälle, että hän sai apulaisoikeusasiamieheltä huomautuksen rasistisista viesteistään ( http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/61128-ylikonstaape... ). Ja kuten tiedät, julkisuuden hahmoilla yksilönsuojan taso katsotaan matalammaksi ja heidän tulee sietää rankempaakin kritiikkiä jollaista tämä blogiteksti kiistämättä on, aihepiirin osalta yhteys Forssiin syntyy myös tuon esittämäni huomautuksen aiheen kautta joka ei muuten ollut ainut kaltaisensa tapaus vaan Forssin "aatteellinen toiminta" sosiaalisessa mediassa oli pistetty merkille jo aiemmin.

Tavallisen "ei-julkisuuden hahmo" poliisin kohdalla tilanne olisi täysin toinen juuri niin kuin esitätkin ylempänä.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Moikka Jore

Muistan, että muutamia vuosia sitten valitit, kuinka vien työsi kuvaamalla Wikipediaan. Uhkasit lähettää työpaikalleni 2 maahanmuuttajataustaista insinööriä viemään oman työni ja todella halvalla. Olemme nyt pomoni ja osastonjohtajan kanssa tässä odotelleet audienssia kieli pitkällä pari vuotta, mutta mitään ei ole tapahtunut. Saivatko insinöörisi paremman tarjouksen muualta vai mikä tässä mättää?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Janne Paalijärvi,

Et sitten vastannut asialliseen kysymykseeni #2 vaan päätit tuoda esiin joitain vanhoja henkilökohtaisia kaunojasi toista kommentoijaa kohtaan.

Ei kovinkaan ryhdikästä käytöstä Piraattipuoluetta edustavalta blogistilta.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi Vastaus kommenttiin #12

Pekka Toivonen meni nyt pahasti omaan pikkunäppäryyteensä asiassa. Kysymällä miksi käytän mielestäsi urospuolisen poliisin kuvaa teet itse sukupuolioletuksen. Et sinä tiedä, identifioituuko kuvan poliisi mieheksi, naiseksi, intersukupuoliseksi vai joksikin muuksi. Aivan kuten Tuomas Heikkilä tuossa yllä ansiokkaasti toteaa. Sen lisäksi, että et osaa jäsentää sukupuoliasioita, et myöskään ilmeisesti osaa lukea kuin valikoidusti.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #14

Janne Paalijärvi,

Tunnistan kuvasta nettipoliisi Marko Forssin, jonka tiedän mieheksi. En oleta mitään.

P.S. Pohjanmaalla on sanonta, joka sopii sinuun ja ajatusmaailmaasi tosi hyvin :

Ei kannata olla itseään kätevämpi.

Janne P Hukkinen Vastaus kommenttiin #17

Saanen tuoda keskusteluun seuraavan huomion. Kyse oli nähdäkseni siitä, millainen Marko Forssin sukupuoli-identiteetti on – omasta mielestään. Sillä, millaiseksi muut hänen sukupuolensa kokevat, olettavat tai "tiedtävät mieheksi" ei tässä kohdin ole niinkään merkitystä.

Jore Puusa

Piraattipuolue on joukko ihmisiä joiden mielestä Internetistä saa ottaa vapaasti toisten tekemää journalistista aineistoa.
(Sarkasmivaroitus) sanan olen lisännyt teksteihini tarvittaessa senjälkeen kun huomasin että esim. teille kirjoittaminen sai aikaan palvelunestohyökkäysksiä ja uhkailuja lapsiani kohtaan ---- alkuperä lopulta löytyi riveistänne.
-
Olen edelleen sitä mieltä että kuvien varastaminen saa aikaan ammattilaisuuden loppumisen. Tuon yhteenoton jälkeen on kaksi kollegaani tehnyt työnsä kaltaistenne kuvavarkaitten takia menenettyään ....itsemurhan..välillisesti siis varastamista suosivan ajatusmaailmanne takia. Yli 20 superammattilaista on työttöminä samasta syystä, itsehän maksat heidän korvauksensa.
Tästä aiheesta on turha kaltaisesi kanssa jatkaa.
kehotan muistamaan miten muutama vuosi sitten varastitte kuvapankista kuvan jonka manipuloitte tunnistamattomaksi ( tyttö kaltereiden takana) Kuvan © holderin pyyntö hävittääa materiaali ja olla käyttämättä sitä sopimusta vastaan--- ei toiminut.
Te piraattipuolueessa olette alhaisinta roskaa kun asia liittyy siihen miten katsotte webiin ladatun materiaalin olevan vapaasti käytössänne ja varastettavissa---- muusta poliittisesta agendastanne en pahemmin välitä.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi Vastaus kommenttiin #13

Puusa. Nyt joku roti näihin sun juttuihin.

Jore Puusa Vastaus kommenttiin #15

Lopetan lopullisesti kuvavarkauksia suosivan ihmisen ja puolueen kanssa "keskustelun". Jos kaupasta suklaapatukan varastaminen on rikos, niin on praattipuolueenkin suosima ammattilaisten kuvien varastaminen verkosta.
Over and out.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Tässä Chris Rock opastaa, kuinka toimia jenkkilässä.

"...First: Obey the law... Laws were made for a reason..."

Saattaisipa jopa toimia Suomessakin...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut