Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Valmistaja vetää töpselin seinästä - muistikortit käyttökelvottomiksi

  • Surullisenkuuluisa Eye-Fi-kortti, josta ollaan tekemässä lähes käyttökelvoton valmistajan päätöksellä.
    Surullisenkuuluisa Eye-Fi-kortti, josta ollaan tekemässä lähes käyttökelvoton valmistajan päätöksellä.
  • Ilmoitusluontoinen asia, tuhoamme ostamasi tuotteen toiminnallisuuden syyskuussa, terveisin valmistaja.
    Ilmoitusluontoinen asia, tuhoamme ostamasi tuotteen toiminnallisuuden syyskuussa, terveisin valmistaja.

Ostin vuosia sitten niinsanotun Eye-Fi-muistikortin. Hienona ominaisuutena kortilla oli se, että sitä kautta pystyi siirtämään valokuvia suoraan kamerasta Internettiin. Nyt valmistaja on päättänyt vetää töpselin seinästä. Samalla järkyttävä määrä kalliita muistikortteja muuttuu tarkoitukseensa nähden käyttökelvottomiksi.

Taustaa ja toimintaperiaate

Ostin vuonna 2012 netin kautta Eye-Fi-muistikortin. Hintaa värkille tuli sata jenkkidollaria. siihen vielä postit ja käsittelykulut ja liikuttiin varmaan jossain 120 USD:n luokassa. Kortin asetusten säätäminen vaati omaa Windows- tai Mac-asiakasohjelmaa. Myös kuvien lataaminen langattomasti omalle tietokoneelle vaati samaista ohjelmaa ja jokaisen uuden Wlan-verkon lisääminen myös. Kuvat lataantuivat Eye-Fi:n muodikkaaseen pilvipalveluun, josta ne tupsahtivat Facebookkiin tai kotikoneelle. Kotikoneella minulla oli ajossa skripti, joka siirsi kuvat automatisoidusti verkkojaon kautta Linux-palvelimelle, josta niitä pystyi lähettelemään esim. Google Plussaan. Kaikenkaikkiaan kätevä systeemi.

Mustia pilviä kerääntyy taivaalle

No eipä siinä, hommahan toimi aikansa. 2014 kuvien latailussa rupesi kuitenkin olemaan ongelmia, joita ei saatu selvitettyä kunnolla. Vuonna 2015 kuvien latautuminen Facebookkiin lakkasi kortiltani tyystin. Asiakaspalvelu oli asian suhteen sormi suussa. Tai sitten he tiesivät, mitä oli tulossa. Olin jo alun perin hieman miettinyt Eye-Fi:n bisnesmallia. Satasen bulkkihinnalla saisi käyttöön itse fyysisen tuotteen ja pilvipohjaisen latauspalvelun. Mietin, kuinka kauan firma pystyi pitämään toiminnallisuudet yllä.

Eye-Fi pudottaa pommin

Uhkakuvani kävivät toteen kun pari viikkoa sitten Eye-Fi teki ns. dick moven. Se ilmoitti yksipuolisesti, että vanhojen asiakkaiden korttien tärkeimmät ominaisuudet, eli kuvien lataaminen langattomasti nettiin ei enää toimisi syyskuussa. Tämä tekee yli 14 Eye-Fi-tuotteesta käyttökelvottomia primääritarkoitukseen. Toki rahalla saa ja hevosella pääsee. Maksamalla joka vuosi noin puolet kortin ostohinnasta lunnaina Eye-Fi:lle, se toimisi edelleen. Ei kiitos, nämä eivät ole ne ehdot, joilla kortin alun perin hankin. Koska tuotteet toimivat lisämaksulla edelleen, kyseessä ei ole edes mikään lopullinen tekninen ongelma, vaan pelkästään Eye-Fi:n rahanahneus ja piittaamattomuus vanhoja asiakkaita kohtaan. Kortin tallennusominaisuudet toimivat edelleen, mutta sepä ei paljoa lämmitä, sillä vastaavan toiminnallisuuden kortteja saa netistä noin kahdeskymmenesosalla alkuperäisen hankintahinnasta.

Taustalla kuluttajan kannalta vaarallinen bisnesmalli

Taustalla vaikuttaa joidenkin Internet of Things (IoT)-valmistajien härskit bisnesmallit. Asiakkaan hyvässä uskossa ostamaa tuotetta heikennetään ja lopulta muutetaan sen käyttö kokonaan maksulliseksi, vastoin alkuperäisiä markkinointikuvausta. Joissakin tapauksissa kokonaisia tuotteita on lakannut toimimasta täysin. Rautaa ja pilvipalveluita yhdistelevät tuotekokonaisuudet voivat olla kuluttajan kannalta äärimmäisen vaarallinen bisnesmalli, sillä IoT-valmistaja saattaa koska tahansa nykäistä töpselin seinästä ja tai laittaa lapun luukulle. Tai sitten ruveta vaatimaan lunnaita, kuten Eye-Fi:n tapauksessa.Tämän takia myös kuluttajasuojaviranomaisten pitäisi seurata tarkasti alan toimijoita ja annettava tarpeen vaatiessa sanktioita. Olen 110% varma siitä, että Eye-Fi:n sekoilu ei jää alalla viimeiseksi.

Mitä olisi voitu tehdä toisin

Mikäli Eye-Fi olisi katsonut brändinsä ja asiakastyytyväisyytensä olevan merkittävämpi tekijä kuin rahalliset pikavoitot, se olisi voinut tehdä asioita hieman toisin. Yhtiö olisi voinut jatkaa vanhojen tuotteiden tukea uusien tilaajien kustannuksella. Vähintä mitä se olisi voinut tehdä, olisi ollut sellaisten ohjelmaversioiden julkaisu, joka olisi mahdollistanut korttien konfiguroinnin ja käytön esimerkiksi yleisiä tiedonsiirtoprotokollia ja asiakkaiden omia palvelinohjelmistoja käyttäen. Näin ei haluttu tehdä, vaan asiakkaalle nostettiin pystyyn keskisormi. En tule ikinä ostamaan enää yhtään Eye-Fi-tuotetta ja tulen suosittelemaan samaa boikottia myös muille valokuvausharrastajille mahdollisuuksien mukaan.

 

Janne Paalijärvi

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

 

Päivitys 2016-07-14: Näyttää siltä, että Toshiba on tehnyt samantyyppisen, mutta ensinäkemältä huomattavasti paremman tuotteen kuin Eye-Fi. Toshiban tuote on nimeltään FlashAir. Tuotteen Developer-sivujen mukaan kortti osaa ottaa itse yhteyttä Internettiin ja sitä voi joka skriptata LUA-kielellä. Ei muuta kun tilaukseen ja testiin! Lisätietoja: https://flashair-developers.com/en/documents/tutorials/advanced/1/ ja https://flashair-developers.com/en/documents/tutorials/lua/1/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Niin, meillä Conikuvat.fi:llä näitä kortteja on ostettu viisi, viimeisimmät alle vuosi sitten. Leijonaosa suomalaisesta conivalokuvaamisesta hyödyntää näitä, etenkin meidän studiossa missä erinäiset cosplay- ja muut pukuharrastajat saavat itsestään kuvan. Maksutta. Jouduimme jokusen aikaa keräämään rahaa kasaan näiden hankkimiseen ja nyt kertovat meille että näillä saa pyyhkiä persettä.

Voin muuten todeta että olen joutunut etsimään sisäistä zen-rauhaani aika urakalla välttääkseni ratkaisua johon liittyy joukkotuhoaseita.

Kortit on hankittu EU-alueelta vieläpä, eikös tässä jo kuluttajansuojallakin ole asiaa...

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Auts, todella harmillista kuulla :( Joissakin uusissa korteissa _saattaa_ olla joku ilmainen koeaika uudehkoille korteille, kannattaa tsekkailla. Myös eri korttivalmistajilla saattaa olla oma versionsa, joka toimii. Kannattaa tutkia.

Verkosta löytyy myös muutama hyvin epävakaasti toimiva ja kortteja särkevä OS-työkalu, joilla kortteja voi yrittää sörkkiä omalla vastuulla. Itse en kuitenkaan tohdi. Netissä pyörivän python-kikkareen avulla saisi kai jonkinlaisen lähiverkkotoiminnallisuuden aikaan, tosin tässäkin skenaariossa a) kortti pitäisi konffata Eye-Fi:n softalla ja luottaa sen säilyvän täältä ikuisuuteen sekä b) esim. yksinkertaisen langattoman 3G-tukiaseman avulla lataaminen ei onnistuisi, koska yhteyttä lähiverkkoon ei ole.

Eli ainakin Eye-Fi:n aikaisemmin valmistamien korttien kanssa olemme nyt kusessa.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Vietimme hellän muutamatuntisen googlen äärellä mutta mitään semmoista ratkaisua ei tunnu olevan jossa kortin saisi ottamaan yhteyttä wlaniin x ja lähettävän kuvan tavalla x edelleen.

Eyefin softahan tuon voisi tehdä, mutta siihen on jostain käsittämättömästä syystä tehty toiminto että se ei toimi ellei sillä ole kirjauduttu pilveen. Kuvat eivät pilveen siirry, mutta edes kameran ja softan välinen linkki ei toimi ilman loginia. Olisi varmaan vartin homma niille tarjota softasta tyhmä versio ilman tätä toimintoa mutta ehei, sehän olisi asiakaspalvelua.

Ounastelen että kävijät jäävät ilman tätä toiminnallisuutta vaan jatkossa. Fiksuja kilpailevia tuotteita ei ole tällä kriteerillä "siirrä kaikki jpg-kuvat koneelle käyttäen tätä wlania". Kaikki kilpailevat ovat tableteille tai ondemand-käyttöön tehtyjä. Tiettävästi Transcend voisi olla optio, siellä on häkkeröi-se-itse linux kortilla johon voisi ehkä innostua pykäämään jotain.

Janne P Hukkinen Vastaus kommenttiin #3

Lienette tarkastelleet, millä tavalla EyeFI-yrittää yhteyttä pilveen?
Hyväksyykö login-menettely omia sertifikaatteja vai pelkästään EyeFI:n (hardkoodattuja)?
Tai minkälaisen evästeen tmv. kortti vaatii suostuakseen omien palvelimien käyttöön?

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

"jostain käsittämättömästä syystä tehty toiminto että se ei toimi ellei sillä ole kirjauduttu pilveen."
Molemmat tiedetään täysin hyvin, mikä se syy on.

Tosiaan starttuppeja ja tuotteita työnnetään markkinoille jatkuvalla syötöllä ja niin yritysten kuin tuotteidenkin elinkaari on mitä on.

Pilven ja IoT:n suhteen pitäis vetää hätäjarru päälle ja miettiä mihin ollaan menossa, varsinkin kuluttajien kannalta.

Seppo Hildén

"Ostin vuosia sitten niinsanotun Eye-Fi-muistikortin. Hienona ominaisuutena kortilla oli se, että sitä kautta pystyi siirtämään valokuvia suoraan kamerasta Internettiin."

120 dollaria...kun saman voi tehdä näppärästi, ilmaiseksi, ja kuvat itsellä backuppina pysyen muutenkin monella eri tavalla.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Jos modaat mun Canon Ixus-115 HS:ään Wlan-chipin ilmaiseksi, voidaan tavata vaikka saman tien.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

En tunne Eye-Fi -korttien toiminnallisuutta. Useimmissa uusissa kameroissa on wi-fi -tuki kuvien langatonta langatonta lataamista varten. Älypuhelimet siirtävät kuvat automaattisesti haluttuun pilvipalveluun myös 4g -verkon kautta.

Miten Eye-Fi -toiminnnallisuus poikkeaa tästä? - Uteliaisuuttani vain kyselen.

Itse en luota pelkkään pilvipalveluun, vaan siirrän kuvat ensin kotiverkon NAS -palvelimelle, joka siirtää ne itsenäisesti taustapalveluna pilveen. Kuvien lataus pilveen yleensä kestää aikansa, joten siinäkin mielessä on hyvä ylläpitää NAS -palvelinta pilvipalvelun ja kotiverkon välissä.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Eye-Fi kehitettiin ajalla, jolloin vastaavat toiminnallisuudet kameroissa olivat heikkoja tai puuttuivat kokonaan. Näin oli esim. itsellä, siksi "tarvitsin" Eye-Fi-korttia. Helpottihan se toimiessaan elämää kummasti. Kuvittele tilanne, jossa sinulla on joku vanha kamera. Semmonen joka kuvaa hienosti, mutta jossa ei ole näitä omia Wlaneja tai muuta. Näihin on investoitu joskus sen verran rahaa, että luopuminen vain verkko-ominaisuuksien vuoksi on aika huono diili. Selkeä paikka Eye-Fi-kortille, tosin maksaahan sekin rahaa, kuten nähty on.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Olen näihin tutustunut tusinan kameran verran. Esim. sinänsä täysin erinomainen Sonyn A7R2 sisältää tosiaan sisäänrakennetun langattoman - mutta. Ne sisäiset langattomat ovat rajoittuneita yksittäisten kuvien siirtoon ja käytännössä sekin mobiililaitteille. Jos haluan juuri ottamani kuvan vaikkapa em. kameralta nähtäville, se on noin 30 sekunnin työ per kuva. Se mitä haluan tehdä on että joka kerta kun otetaan kuva, se siirretään läppärille tai tabletille esikatselua varten. Eli kameroiden sisäinen wlan on jostain syystä jätetty väkevästi puolitiehen.

Tällainen automaattinen siirto kyllä löytyy joistain kameroista. Kuten Nikonin D4s/D5:tä. Runko 7 000 euroa ja tuo wlan-lähetin vielä 600 euroa päälle. Ei aivan oikea ratkaisu harrastajille.

Pilveä en tässä käytä enkä tietenkään siihen luottaisikaan. Se tässä on pöhköä, laite toimisi aivan ok ilman pilvitoimintoja, mutta siihen on rakennettu pakollinen lukko että pilveen pitää päästä, vaikkei se kuvia siirrä.

Jyrki Paldán

"Mikäli Eye-Fi olisi katsonut brändinsä ja asiakastyytyväisyytensä olevan merkittävämpi tekijä kuin rahalliset pikavoitot, se olisi voinut tehdä asioita hieman toisin."

Miksi katsoisi?

Jos ja kun yritysten tarkoitus on tehdä omistajilleen voittoa, tuohan on juuri paras tapa. Ensin pikavoitot kotiin, sitten firma myyntiin ja rahat uuteen yritykseen. Markkinataloutta parhaimmillaan ja menestyjät menestyy.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

No nyt löytyi Toshibalta joku vastaavantyyppinen härpätin, Flashair. En ole vielä varma, tukeeko tämä suoria uploadauksia nettiin, pitää lukea dokumentaatiota. Joku oli tehnyt tuotteesta oudolla tavalla kiehtovan sarjakuvakirjan. Mikäs sen parempaa kuin manga ja sulautetut järjestelmät yksissä kansissa. Rakkaat ystävät, tässä on FlashAir Doujinshi: https://flashair-developers.com/en/documents/books/

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Flashairissa oli joku kriittinen puute jonka takia se ei käynyt meille. Lähes kaikki kilpailijat on tehty mobiilituotteiden kanssa toimivaksi, ei oikeiden koneiden. Toki, tämä antaa vihiä siitä että Flashair olisi myös melko avoin ympäristö ja on tasan koodaajan innosta kiinni mitä siitä saa.

Se hauska puoli tässä on että maksaisin parin eyefi-kortin hinnan helposti tukea jollekin joka koodaisi tietyt perustoiminnallisuudet kilpailevalle tuotteelle. Ounastelen että lisäkseni pari muutakin tahoa niin tekisi. Jos joku nyt pistäisi keräyksen pystyyn "eyefi ilman sontaa" tuotekehitykselle niin tukijoita voisi tulla. Sen ei tarvitse olla uusi fyysinen tuote, parannettu softa vaan.

Tokihan joku rakas kilpailijakin saattaisi huomata tilaisuutensa tulleen.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Katsotaan kun saan kortin käsiini. Kyllähän opiskelijalle raha kelpaa :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut