Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Tehdäänpä vakava kilotavurikos

  • Tämän datan jakaminen on Scanboxin tanskalaisen digitaalijohtaja Torben Jørgensenin mukaan "vakava rikos".
    Tämän datan jakaminen on Scanboxin tanskalaisen digitaalijohtaja Torben Jørgensenin mukaan "vakava rikos".

Kuluneella viikolla media ja jopa jotkut kansanedustajat ovat heränneet kiristyskirjeilmiöön toden teolla. Kiristyskirjeet tarkoittavat siis toimintaa, jossa suomalaiset(kin) lakifirmat uhkailevat henkilöitä, jotka ovat jakaneet esimerkiksi elokuvia Internetissä. Ellei lakifirmoille makseta kirjeissä mainittua suojelurahaa, nämä uhkaavat viedä jutut oikeuteen. Helsingin Sanomissa oli kiristyskirjeitä käsittelevä juttu (linkki).

Älyvapaa kilotavulausunto

Juttu oli muuten ihan hyvää peruslätinää kirjeistä, mutta mielenkiintoni sai Scanboxin digitaalijohtaja Torben Jørgensen:in lausunto. Hänen mukaansa "Jo yhdenkin kilotavun jakaminen on vakava rikos." Minun piti vetää syvään henkeä tällaisen lausunnon lukemisen jälkeen, sillä se on täysin pähkähullu. Jørgensen on menettänyt täysin suhteellisuudentajunsa. Jos elokuvan jakamista Internetistä vertaa täytekakun syöntiin, kilotavu vastaa sitä hampaankoloon jäävää yksittäistä mansikansiementä. Jos leivättömän pöydän ääreen joutuu yhdestä tällaisesta siemenestä, olemme menneet kyllä jossain todella, todella pahasti metsään.

Vakavan rikoksen määritelmistä

Nojatuolijuristille "vakava rikos" konseptina on mielenkiintoinen. Toisinaan se on lähinnä poliittinen tai moraalinen, eikä niinkään juridinen konsepti. Lakikohtaisesti voidaan toki määritellä mitkä seikat tekevät lain rikkomistavoista esimerkiksi törkeitä. YK:n Kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden vastainen yleissopimus määrittelee vakavan rikoksen sellaiseksi, josta saa vähintään neljä vuotta vankeutta. Maalaisjärjellä voisi ehkä rinnastaa esimerkiksi järeiden telepakkokeinojen tutkinnallisen käytön olevan indikaatio vakavasta rikoksesta. Mutta Jørgensenille vakava rikos on kilotavun jakaminen Internetissä.

Tehdäänpä siis vakava kilotavurikos

Teen seuraavaksi rikoksen. Jaan oheisessa kuvassa kilotavun Scanboxin välittämästä elokuvasta "A Walk Among the Tombstones".  Mikäli Jørgensen:in lausunto kilotavun vakavista rikoksista pitää paikkansa, KRP tulee hakemaan minut yön aikana koppiin sängystäni tai kuulusteluihin viimeistään huomenna töistä. Jäänkin odottelemaan tulevia tapahtumia mielenkiinnolla.

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

P.S. HUOM! ÄLKÄÄ KIRJOITTAKO KOMMENTTEIHIN OMALLA NIMELLÄNNE, MIKÄLI OLETTE SAANEET KIRISTYSKIRJEEN! Tai älkää ainakaan paljastako itsestänne mitään raskauttavaa. Hedman Partners seuraa näitäkin kommentteja ja käyttää saatuja tietoja hyväkseen juridisten vaateiden laadinnassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Nämä jakamiset muutenkin niin jännä juttu. Piraattisatamakin on vielä pystyssä vaikka sen luojat otettiin kiinni.

Jari-Matti Mäkelä

Tietenkin on. Tekijänoikeustahot tarvitsevat jatkuvaa rikollisuuden läsnäoloa, jotta tekijänoikeuden kestoa voisi perustellusti pidentää 20v joka 20 vuoden välein ja lisäksi rangaistuksia pitää jatkuvasti koventaa. Suomessa on vielä matkaa siihen, että yhdestä mp3:sta saisi 300000 euron tietoiset tripladamaget, mikä on hyvä minimitavoite monelle tekijänoikeuslakimiehelle matkalla kohti kohtuullisia rangaistuksia nykyisestä ryöstöstä. Elokuvateatterissa varoitetaan kilotavunkin nauhoittamisen kännykällä esitetystä leffasta johtavan 10 vuoden linnatuomioon. Tuomion haluttaisiin olevan 20 tai 50 vuotta per kilotavu. Olisi paremmin linjassa rikollisuuden vakavuusasteen kanssa. Kilotavun kopiointihan on vakavuudeltaan siinä 5 ja 10 miljoonan ihmisen joukkotuhonnan välissä.

Käyttäjän JarkkoNiemi1 kuva
Jarkko Niemi

Toinen esimerkki yhdestä kilotavusta voisi olla vaikkapa profiilikuvastasi leikattu yhden kilotavun kokoinen osa. Mahtuukohan siihen edes yksi silmä, vai tuleeko vain 3*3 osa mustuaista?

Käyttäjän KasperiTurpeinen kuva
Kasperi Turpeinen

Tässä on minun koko profiilikuva pakattu 843 bittiin. http://pasteboard.co/r3tq0UACy.jpg

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

No hyvä, että se on edes jossain...

Käyttäjän JoonasGreis kuva
Joonas Greis

Ja vielä jos jatkaa alkuperäistä tapausta vastaavan esimerkin, niin tuo kilotavu vastaa pelkistetysti noin yhtä kahdeskymmenesosaa yhdestä elokuvan framesta (oletus: 4Gb, 25fps, 2:00h)

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Mahtava homma Janne ja kumppanit, että olette jaksanut tehdä töitä tämän asian eteen!

Itse en tiennyt tästä kirjebisneksestä tuon taivaallista, ennen kuin sain kirjeen. Kirjoitin asiasta blogikirjoituksen ja kirjauduin MuroBBS-palstalle keskustelemaan aiheesta.

Nyt siellä on yhteistyöllä saatu tehtyä aivan mahtava kooste tästä tekijänoikeustrollauksesta eli maailmanlaajuisesta Copyright Trollingista.

Olemme olleet yhteyksissä oikeusministeriin, opetusministeriin, markkinaoikeuteen, poliisiin, KRP:hen, mediaan jne. jne.

Tässä tämä hyvä kooste, jonka jokaisen kirjeensaajan kannattaa lukea, ennen kuin maksaa yhtikäs mitään. https://murobbs.muropaketti.com/posts/1718172645/

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Kyllä. Minulla on sellainen kutina, että Hedman Partnerssin ja kumppaneiden päivät tämän bisneksen kimpussa alkavat olla luetut. Vastustus rupeaa olemaan liian suurta joka rintamalla.

Todella ikävää, että HP:n toiminta on saanut jatkua näin kauan, mutta toisaalta itseäni hymyilyttää se, että olen omalla tiedotustoiminnallani onnistunut aiheuttamaan firmalle arviolta ainakin 100 000 euron vahingot.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Sinä olet ollut pioneeri tässä asiassa, mutta nyt on kirjeitä mennyt liian suurelle määrälle porukoita ja ihmiset ovat havahtuneet.

Onneksi jo poliisi antaa ohjeistusta, ettei kannata maksaa. Lisäksi mediassa äänenpainot ovat muuttuneet, Hesarin Juha-Pekka Raeste teki aivan loistavaa työtä.

Markkinaoikeuteen olen pannut virallisen kyselyn IP-tietojen luovutuksesta liian heppoisin perustein. Suomalaisten yksityisyyden suojalla on pyyhitty sitä itseään. On tämä aivan järkyttävää toimintaa.

Katsotaan nyt, kun olet julkisesti tunnustanut näin suuren rikoksen, että minkälaisen tuomion saat.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ettäkö kirjeiden tulostus ja lähettely olisi kustantanut yli 100 000? Aika monta kirjettä ovat lähettäneet.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi Vastaus kommenttiin #12
Jari-Matti Mäkelä Vastaus kommenttiin #12

Tekijänoikeusasioissa lasketaan aina potentiaalisia tulomenetyksiä. Tosin Jannen tapauksessa sellaiset menetykset varmaan voidaan oikeastikin laskea edes jossain määrin. Sitä on vaikeampi laskea, jos perheen tytär jakaa Nalle Puh -läppärillä yhden mp3:n torrent-tiedoston osia 15 sekuntia, onko korvattava summa 10 biljardia vai 100 tsiljardia vai 500 nnnghkiljardia.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #28

@28. Se kun lisätään siihen, että katsooko oikeus summan olevan realistinen vai ei, niin tuntuu siltä, ettei ne edes ajattele sitä vaan uskovat automaattisesti 100% TO-järjestöjen asianajajien liirumlaarum-selvityksiin ja kopsautetaan herkästi nuijaa hyväksytyksi.

Sinisilmäisimpiä oikeusasteita saa hakea maailmalta.

Onneksi ehkä nyt asiat muuttuvat piakkoin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@6. Katsos vaan, sinäkin olet täällä US:n puheenvuorossa. Kyllä minä seuraan Muropaketista keskusteluita, kun ne kiristyskirjeet alunperin olivat täysin vääriä. Hyvää toimintaa on sinulta, että sinulla on paksut munasarjat viedä asiat loppuun asti. Hedmanin pojat eivät todellakaan tienneet mihin lusikkansa laittoivatkaan.

Nostan hattua sinulle.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Joo, kiitos!:)

Aktivoiduin tuossa uudestaan, kun kirjoitin pakkoruotsin poistosta. Tarkoitus oli tästäkin aiheesta kirjoittaa, mutta en ainakaan vielä sitä oikein osannut tehdä. Onneksi Janne pitää tätä asiaa täällä yllä, niin voi ainakin kommentoida ja tuoda viestiä tuolta Muronkin puolelta miten asia edistyy.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #17

@17. Nyt varmaan ehkä osaat jo kirjoittaakin hyvin.

Netin alkuaikoina en oikein osannut kirjoitella ja monien kirjoituksien sekä palautteiden kautta olen oppinut kirjoittamaan aika hyvin. Harjoitus tekee mestarin kuten entinen peruskouluni minua ohjeisti aikoinaan.

Jos sinusta tuntuu siltä, että pystyt tekemään uuden blogin, niin antaa palaa vaan ja ei tarvitse pelätä palautteita. Aina on joukossa huonoja ja hyviä kirjoituksia.

Pakkoruotsista en ole kiinnostunut kommentoimaan. Korkeakoulussa minua yritettiin pakottaa opiskelemaan ruotsia ja laitoin korkeakoulun rehtorille anomukseni, jossa sanoin, että toinen äidinkieleni on viittomakieli ja siten ei tarvita ruotsia lainkaan.

Jälkeenpäin minulta vaadittiin todistus siitä, että osaan viittomakieltä, hankin semmoisen todistuksen entiseltä peruskoulultani allekirjoituksineen sekä leimoineen ja se meni läpi. Minun ei tarvinnut päntätä ruotsia lainkaan.

Mutta minun kävi sääliksi sitä lahjakasta ohjelmistokoodaria, joka ei osannut lainkaan ruotsia ja hän ei saanut pakollisuuden vuoksi tutkintoa itselleen ja hän lopettikin opintonsa siihen paikkaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Taidanpa avustaa rikosta jakamalla kirjoituksen Twitterissä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Hehheh.. Hyvä, tuomitaankohan sinut sitten osallisuudesta tähän rikokseen? Minäkin laitan kotisivuilleni tämän kirjoituksen, niin ehkäpä saan syytteen yllytyksestä tai sinänsähän rikos on jo tehty, niin teon tukemisesta vai mikä lienee nimike olisikaan;)

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Julkinen tiedote:

HUOM! ÄLKÄÄ KIRJOITTAKO KOMMENTTEIHIN OMALLA NIMELLÄNNE, MIKÄLI OLETTE SAANEET KIRISTYSKIRJEEN! Hedman Partners seuraa näitäkin kommentteja ja käyttää saatuja tietoja hyväkseen juridisten vaateiden laadinnassa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Sinänsä kommentteihin voi kirjoittaa omalla nimellään, muttei paljastaa sitä, että on saanut kirjeen. Yleisellä tasolla voi asiasta puhua.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Yleisellä tasolla voi puhua sinänsä. Nämä firmat tosin voivat yrittää käyttää kaikkea mahdollista kirjeensaajien julkista nettikommunikaatiota aihetodisteena oikeudessa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #18

Niinhän ne ovat tehneetkin. Muron ja Ylilaudan kirjoitukset käy mainioina todisteina. Siitähän on oikein näyttöä markkinaoikeudessa.

Facebook-kommentit kytätään raskauttavina todisteina, jonka lisäksi etsivät hiippailevat pusikoissa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #18

@18. Firmat voivat sitten käyttää aihetodisteina tehden itsensä typeriksi. Jos täällä avataan joku blogi, mikä käsittelee vaikkapa jotain rikosta ja siihen osallistuu n+ määrä kommentoijia esittämään näkemyksiään, niin tulisiko heitä olettaa automaattisesti rikollisiksi?

Toki asia on erikseen, jos joku vahingossa möläyttää tehneensä jonkun rikoksen, jonka vanheneminen on alle 2 vuotta taikka alle 10 vuotta riippuen teon vakavuudesta...

Yhteiskunta ei voi kehittyä, jos näistä vaikeista asioista ei voi keskustella vaan ollaan hiljaa ja painetaan villaisella?

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Minäkin jaan tämän 1024 kilotavun data, tämä voi olla jostakin tekijäinoikeuden alaisesta teoksesta tai sitten on olematta :

33503e8b1e246c3556434b74548a13e5bdb1fc5034531057b789f129fdc8
9a3157560764aa7c0a62fab6364aa4f11e243055d0dc2dcc789427f3b477
967d1e6ca4713ce1cca5c5e6a1d14f76f28b167236907cd2ef442a184fcd
dc05674794c4307f064b611bf1e0d8d97f8c832ddd33578d0b1e5dbb25bd
3e3682e33f6e95dc37b0fd4fd736e78b5fcfc17e145cb801d5f01476c478
2a311fa71e2aba6d31215db74d535c1bbfa39b2d78e92f016e11480e9fd8
5ac24919127c7341d19f8d1dcf5c6517e020c860b8200e6b4230d1cac818
f13d248d2b11011ac863159d4a6d120b4351d4fab9fe00b412f07e8bc7f6
16be8565464b80637a272db0734fc91a231543affb9455e34d6d9b5a1b41
8ad1e14560edc98155fec264dc1c5d21b28adad8ab180378fe11fe139776
24bfd8550c882a98bd7eb7486fc972afb98e055b5ac5e61c06d426b5bfe8
cc5fedaa5e1ec7aa40677d9c3f19fafcffe2cebb8d499094e6b855d10f15
4ff87132756fcda46a4b4cb65d22d4ac449af04b428fc848f459e9f2027b
0090f1c399459bcbd503a8b8599762be25ca08ba41f175f81ce2062913cc
fcd88f8d2b530e387dcd29c055567b95197e957235ff793af770ba1fdb78
91e81841ee136ead4a832370b8d65bda781dcd74c7709919e21bcec53b34
152070274f55eb3b63e603d7989ebfd149348b30ee3c53e22255f639ed68
3329fb8a363c7b6329b3f54ef961d9779841a0350837b871bb40ab2c1c07
49d9c4d12ea59120ebb7ac7ab84db86eb69e1e7db0b3eb876e2a27d98fd8
f6ae5c6c07fcc293e95427816274ca065f8fc785dde76cc2de5d8a1679d7
85eb2b73f5672fce496eb7a964e126065b8ae0be3fb4ebc2b36d28a303fe
c33de0d58a60746a86abb8b394681150a8ab5257f3d6afc2acbf3037b9f8
2ea7bbe2573ae29160dcba5513e2ceb5a91df67f6f5933cdc94fb1e8afff
039cfe0502a3540b3733a9c2984e642220ec6ce727205ddf2e019ab569a0
c423539a54def1e386c5079fe73fae82a94870147785031fb95e59bd786e
380977bf5460db045f38451fa8ffd6168b34543fbd7909d756782de898f7
2ff9886fa4371d2a13f532bb3c37dc7c595280342790889be7c170adda65
204fe5620b6bf96cd81dae64f14f95930744e36bbeb0ae4dee74e66a1a3c
7f60b867b39df8baadad02d29874a350b8993a559fac0df2593e7fd48e69
9041e5e11321b8054407cee7e830a53c7b7a8fcf9b8040b2fa359adaf30f
8dfc9d5e605f9df099e6d8af7f34f72a44668df43769419a7e5418b2b0d4
d7ca38d214a7ac6a652dffd94b4222745d8b21fe6a911286503039d2e12c
e2f425e773603271c7c6da67f33704da34a857b9d2dacd9483159541de5a
3469233093c1453f800f22804fddede64dec2034dc58219e034787ff206f
7b4d4612

Teoriassa voitaisiin luoda random:illa niin monta 1k paketteja että niiistä voitaisiin muodostaa mikä tahansa tekijäinoikeuden alainen teos. Syyllistynkö silloin tekijäinoikeusrikokseen jos jaan niitä kaikille halukkaille ?

Näiden pakettien määrä olisi tosin aikatavalla tähtitieteellinen ...

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Mikä tuossa on vanhenemisaika? Voiko tuo Hedari parteneineen alkaa tonkia vuosia vanhoja tietoja, jos uudet warettajat loppuvat kesken?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Täsmennän vielä, että jos tämä firma väittää, että vaikkapa Herra X on warettanut neljä vuotta sitten tekijänoikeuksilla suojattua materiaalia, herra X on todella pulassa. Tänä aikana on saattanut kiintolevy vaihtua, eikä kukaan oikeasti muista neljän vuoden takaisia tapahtumia. Herra X:n on käytännössä mahdotonta todistaa olevansa syytön, vaikka ei edes tietäsi miten laitonta sisältöä voi ladata. Ja tuomioistuimet uskovat sokeasti näitä lakimiehiä.

Käyttäjän JarkkoPesonen1 kuva
Jarkko Pesonen

Tekijänoikeusrikkomus vanhenee kahdessa vuodessa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@23. Lisätään vielä se, mitä on tullut ilmi. Kirjeet lähetetään sopivasti silloin, kun jos vastaaja haluaa selvittää liittymänsä lokeja, niitä ei enää ole saatavilla.

Muualla maailmassa oikeusasteet ovat pyytäneet kerätyistä tiedoista alkuperäisiä näytille ja jostain syystä näitä ei ole toimitettu ja näin ollen ne firmat ovat lopettaneet toimintansa, kun näytti olevan kiristystoimintaa vailla todisteita eikä oikeus hyväksynyt hataria todisteita.

Amerikassa oikeudessa päädyttiin siihen, että erään firman oli määrätty maksamaan korvauksia aiheettomista syytöksistä 100 dollaria per oletettu jakaja.

Ihmettelen kyllä, että noin kauan on annettu toiminnan jatkua ja asiat olisi voitu tarkistaa ajat sitten vilkaisemalla ulkomaiden oikeusasteista...

Tom Pesch

Aivan, asiassa ei ole mitään järkeä jos sitä katsoo elokuvan katsojan näkökulmasta. Yksi kilotavu on mitättömän pieni osa 4 gigatavun elokuvasta. Kannattaa kuitenkin joskus katsoa tekijänoikeusasioita TEKIJÄN näkökulmasta, niin asia saattaa avautua uudessa valossa. Jos yksi ihminen jättää maksamatta elokuvastasi, se ei ole vielä kovin vakava rikos, mutta jos 1 000 ihmistä mieluummin lataa ja jakaa elokuvaasi netissä kuin maksaa siitä, tekee se jo niin ison taloudellisen loven, ettei elokuvaa oikeastaan kannattaisi edes tehdä.
Suurin osa elokuvien nettilataajistahan ei tee muuta kuin raapii takapuoltaan, joten ymmärrettävästi heistä tekijänoikeuskysymykset tuntuvat IHAN KAUHEAN EPIKSILTÄ. Se, että asiasta tehdään vielä sananvapauskysymys, menee jo naurettavan puolelle. Tekijällä on oikeus päättää millä hinnalla teostaan levitetään. Piste.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Moi!

Täällä kyseltiin teon vanhentumisaikaa ja tuommoiset vastaukset sain Murosta.
https://murobbs.muropaketti.com/posts/1718176263/,
https://murobbs.muropaketti.com/posts/1718176840/ ja https://murobbs.muropaketti.com/posts/1718176846/

Lisäksi on tiedusteltu, että olisiko uudella kansalaisaloitteella mahdollisuuksia. Mitä mieltä piraatit tästä ovat?

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Kansalaisaloitetta tärkeämpää on se että seuraavissa vaaleissa äänestäjät äänestäisivät piraatteja kunnanvaltuustoihin.

Tai tukisitte piraatteja lahjoituksilla vaalityötä varten.

Itse olen ehdolla Oulussa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Itsekin olen epäileväinen kansalaisaloitteen suhteen, koska vaikka 50 000 allekirjoittajaa saisikin, niin sen edistyminen eduskunnassa voidaan muutaman hengen toimesta kuitenkin estää.

Nyt olisi tärkeintä, että jokainen on yhteyksissä eri instansseihin, jotta tämä trollibisnes saataisiin torpattua. Suoran demokratian keinoin eteenpäin!

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Ei kansalaisaloitetteen mahdollisuutta voi missään nimessä ohittaa olankohautuksella. Aloite on kuitenkin mutkikas eläin, ja sen valmistelussa pitää olla paljon lakiteknistä asiantuntemusta ja myös valmis faniorganisaatio. Piraattipuolue luonnollisesti auttaa siinä missä pystyy.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut