Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Kiristyskirjefirma Hedman Partnerssille turpaan markkinaoikeudessa!

  • Kiristyskirjelähettäjä Hedman Partners sai turpaan markkinaoikeudessa. Kuva: CC BY-NC-ND 2.0 Flickr.com/nathaninsandiego
    Kiristyskirjelähettäjä Hedman Partners sai turpaan markkinaoikeudessa. Kuva: CC BY-NC-ND 2.0 Flickr.com/nathaninsandiego

Hedman Partners sai tänään kiristyskirjeasiassa turpaan markkinaoikeudessa oikein kunnolla. Lakifirma käytännössä syytti yksityistä suomalaisyritystä siitä, että sen asiakastilojen IP-osoitteesta oli jaettu laittomasti tekijänoikeuden alaista materiaalia. Oikeus päätti kuitenkin toisin, ja määräsi oikeudenhaltijat maksamaan syyttömän yrittäjän oikeudenkäyntikulut 28 135,60 euroa.

Oikeuden perustelut

Markkinaoikeus perustelee päätöstään sillä, että kantaja ei ole esittänyt tarvittavaa näyttöä siitä, että yrittäjä olisi itse henkilökohtaisesti suorittanut väitetyt oikeudenloukkaukset. Lisäksi päätöksessä huomioidaan yrittäjän käyttämän langattoman tukiaseman pitkä kantama, avoimuus ja muut ominaisuudet. Oikeus totesi lisäksi, että yrittäjä on käyttänyt ulkopuolista asiantuntijaa tutkimaan, sisältävätkö yrittäjän ATK-laitteet laittomasti jaettuja sisältöjä. Näitä sisältöjä ei tarkastuksessa löytynyt.

Analyysiä päätöksestä

Päätös vahvistaa suomalaista oikeuskäytäntöä sen osalta, että IP-osoitteen haltija ei ole vastuussa siitä, mitä muut henkilöt tällä IP-osoitteella tekevät. Tämä on luonnollisesti ainoa oikeudenmukainen näkökohta asiaan; jokainen vastaa omista tekemisistään itse. Hedman Partnerssin taktiikkana on ollut lähettää summamutikassa jopa kymmeniätuhansia kiristyskirjeitä suomalaisiin IP-osoitteisiin ja olikin vain ajan kysymys, milloin ensimmäisestä hudista saadaan tuomio markkinaoikeudesta.

Hedman Partners pitää lähettämiään kirjeitä tekopyhästi "mahdollisuutena sovintoon" tekijänoikeuden loukkausasioissa. Syytetyn yrittäjän vastineessa kuitenkin kerrotaan, että yrittäjä on ehdottanut, että Hedman Partners voisi tarkistaa epäillyt tietokoneet näin halutessaan. Näin ei kuitenkaan koskaan tapahtunut. Tämä vahvistaa entisestään käsitystäni siitä, että kiristyskirjetoiminta on raakaa bisnestä, jossa "sovittelua" ei oikeasti haluta tehdä. Tälle toiminnalle on laitettava stoppi.

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

31Suosittele

31 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jos oikeus toimisi, Hedman Partnerssille olisi tullut tuomio kiristyksestä.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Kirjeasiat on "yksityisoikeudellisia riita-asioita". Kiristys menisi rikosoikeuden kautta. Valitettavasti poliisi on linjannut monissa tapauksissa ykskantaan, että he eivät asiaa tutki. Poliisit joko luikertelevat vastuusta tai sitten eivät ihan oikeasti ymmärrä koko tilannetta. Yksityisoikeudellinen riita-asia ei voi olla sellainen tekosyy, jolla saa automaattisesti syytesuojan kiristys- ja/tai petossyytteiltä joka tilanteessa.

Jouko Vartiainen

Vastoin arvelujasi Paalijärvi poliisi "ymmärtää" tilanteen paremmin kuin arvaatkaan. He siis tietävät ettei lainsäädäntö anna heille valtuuksia nykymuodossaan puuttua asiaan. Poliisin "syyttelyn" sijaan voisit tehdä voitavasi lainmuutoksen edistämisessä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #11

Uskon myös, että poliisi ymmärtää tilanteen ja siksihän onkin ohjeistanut, ettei kirjettä pidä maksaa ja puhuvat uhkailukirjeistä.

Itse olen laittanut KRP:hen ja verottajalle asiasta viestiä, koska epäilyksenä on, että näiden avulla voitaisiin jopa kansainvälistä rahanpesua harrastaa. Korostan sitä, että tämä on epäilys, jota ei voi osoittaa todeksi vasta kuin sitten, kun tähän oikeutettu virkamies kirjanpidon tutkii.

Kerron tässä miten tämä olisi käytännössä mahdollista. Nämä trollifirmat Hedman Partners, Adultia ja TOT-Viljakainen lähettävät kirjeitä, joissa jokaisessa on oma viitenumeronsa. Jokaisen viitenumeron kohdalla on summa, sanotaan keskimäärin 800 euroa. Kun kerrotaan, että kirjeitä olisi lähetetty 60000 kpl, tämä tarkoittaisi 48 miljoonan euron saatavia myyntireskontrassa.

Kun nämä viitenumerolliset 48 miljoonan saatavat ovat avoimina siellä myyntireskontrassa, niin jos näyttää siltä, ettei niitä kukaan maksa, niin silloin sinne voi maksaa kuka vaan ja tällöin saadaan näyttämään, että asia on ok, vaikka juuri pestiinkin likaista rahaa valkoiseksi.

Tämä on siis spekulaatiota, mutta asiakasvaraintilin avulla tosi yksinkertainen keino hoitaa pesu kirjanpidollisesti.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi Vastaus kommenttiin #11

Nykylaki antaa aivan varmasti valtuuksia puuttua erityisesti räikeimpiin kiristyskirjetapauksiin, jotka lipsahtavat "sovittelusta" oikeudettoman kiristyksen puolelle. Tätä minä ajoin takaa.

Lienee kiistatonta, että vaikka tällainen kiristyskirjeasia alkaisi yksityisoikeudellisena riita-asiana, se voi kehittyä kokonaisuudeksi, jossa on vahvoja oikeudettomia kiristyselementtejä. Ja sehän on väärin. Sekä rikoslain, että suomalaisen yleisen oikeustajun mukaan.

On aika naivia kuvitella, että joidenkin poliisien bulkkivastaus tyyliin "emme ota kantaa yksityisoikeudellisiin riita-asioihin" riittäisi kattamaan aivan kaikki juttukokonaisuudet.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Mainittakoon tässä vielä lukijan huomio siitä, että tuomio ei ole vielä lopullinen, vaan siitä voidaan valittaa eteenpäin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Se tässä toiminnassa on kaikkein surullisinta, että koko näiden kanteiden teho perustuu niihin oikeudenkäyntikuluihin, mitä suomalaisessa riitaoikeudenkäynnissä joutuu maksamaan jos häviää.

Ei kenelläkään ole ongelmaa maksaa 100€ korvausta jos oikeutta on oikeuden mukaan rikottu, mutta kenelläkään taviksella ei ole tuon päälle varaa ottaa riskiä 30 000€ oikeudenkäyntikuluista.

Ja juuri tähän näiden kirjeiden voima perustuu, oikeudenkäyntikuluihin mitkä hävinneelle lankeaa. Keskituloisen yli vuoden nettopalkka.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Saksassa lähetetään pari miljoonaa kirjettä vuodessa. Yleisin neuvo on, että heitä ne roskiin. Kirjeitä tulee tasaisin väliajoin parin vuoden ajan, kunnes niitä ei enää tule. Eräs tutavani sai 280 euron kirjeen. Hän käveli lakitoimistoon, palkkasi miehen ja maksoi tälle 160 euroa. Lakimies hoiti asian, eikä kirjeitä tullut enää koskaan uudestaan. Periaatteessa tuo on "tyylipuhdas" bisnesmalli, sillä suurin osa ihmisistä panikoi. Pelottelukirjeellä ihmiset saadaan maksamaan, josta lakitoimisto ottaa sitten oman siivunsa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Pitää korjata tässä, että missään nimessä ei saa heittää kirjettä roskiin, vaan säilöä se mahdollisimman hyvin.

Tulet tarvitsemaan sitä rikosilmoituksen teossa sekä oikeuskanslerille ja muille viranomaisille kanteluissa ym. Se on sinulle todistusaineisto näiden toiminnasta ja se voi olla sinun "vapaudu vankilasta"-korttisi.

Jokaisen kirjeensaajan kannattaa seurata ajantasaista keskustelua MuroBBS-palstalla, niin tietää miten menetellä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #7

Entä toista tai kolmatta tai useampia kirjeitä? Eikö ne muka päde? Siellä Muropaketissahan on useaan otteeseen sanottu, että viskaa roskikseen tai siihen kuuluisaan ruskeaan aukkoon?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #10

Aiemmin on tosiaan ollut tuommoista ohjetta, mutta itse olen ollut sitä mieltä koko ajan, ettei kirjettä saa hävittää, koska sitä voi vielä tarvita.

Eilisen MAO:n päätöksen jälkeen viimeistään jokainen ymmärtää, että kirjettä ei saa heittää roskiin, käyttää takansytykkeenä, laittaa silppuriin tai käyttää vessapaperina, koska sillä on merkittävää todistusarvoa.

Esim. omassa kirjeessäni vaaditaan hyvitystä A Walk Among the Tombstones -elokuvasta, johon Scanboxilla ei ole kuin pohjoismainen lisenssi. Kuitenkin markkinaoikeudelle lähettämässään tietojenluovutuspyynnössä on laitettu koko maailman kokonaisyleisö ja parven määrä keskimäärin vuorokaudessa.

Eli on siis jo alunperin harhautettu markkinaoikeutta ja sitten tiedot saatuaan myös sitä kirjeensaajaa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #12

Mielenkiintoista. Minun mielestäni voisi tilata Hedman ja Partnerilta uuden kirjeen, jos sattuisi ensimmäisen kirjeen hukkaamaan? Eikö ne koko ajan lähettele uusia postejaansa?

Mutta entä jos ne ei uskalla lähettää toista kertaa kirjettä? Siksi minua kiinnostaa, että yritetäänkö siinä lähettää asiakkaan pyynnöstä toista kertaa viestiä? En tiedä, en ole kokeillut mutta ((lakimies Turussa hävisi väittelyni kirjoitustulkin palkasta), tyhmästi lähettivät minulle melkein täydellisen selonteon),voihan muut kokeilla, että tuleeko sitä toista viestiä?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #13

En osaa sanoa tuohon. Semmoinen ohjeistus kyllä murolla on annettu, ettei ota yhteyttä näihin trolleihin ollenkaan, ettei joudu tikun nokkaan.

Itse olen ottanut yhteyttä ja antanut vastineeni kirjeeseen. Lisäksi olen nyt pyytänyt Hedman Partnersilta selvitystä mihin diaarinumeroon perustuu toisen elokuvan osalta vaatimus, koska semmoista IP-osoitetta ei löydy markkinaoikeuden päätöksestä eikä DNA:ltakaan, kun asiaa viime keväänä selvittelin. Vielä ei Joni Hatanmaalta vastausta ole kuulunut.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #14

Täytyy kyllä myöntyä, että heihin ei kannata missään tapauksessa ottaa yhteyttä. Parempi pysyä erossa. Katsellaan siihen asti, mitä sinä Muropaketissa blogailet...

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja Vastaus kommenttiin #12

Juuri näin. Mun mielestä tässä on harhautettu markkinaoikeutta. He saisivat ottaa paljon tiukemman linjan siihen kenelle luovutetaan IP-osoitteitta.
Nämä laskennalliset "parvet" yms. ovat suorastaan naurettavia.

Juuso Hämäläinen

Oikeusjärjestelmä on mätä. Se elättää juristeja, jotka toimivat asianajajina.

Näen parhaana konstina siivota järjestelmä siten, että tuomioistuin hoitaa juttujen tutkinnan ja käsittelyn virkamiestyönä sekä syyttämisen että puolustuksen osalta. Oikeuteen ei siis laskettaisi enää asianajajia ollenkaan.

Oikeuskulut tulisi kohtuullistaa ja niiden suuruuden tulee olla ennakoitavissa.

Oikeuden saaminen ei saa maksaa kymmeniätuhansia tai jopa enemmän. On käsittämätöntä, että saatu rangaistus voi olla paljon pienempi kuin maksettaviksi tulevat oikeuskulut.

On myös kohtuutonta, ettei moni uskalla hakea ns oikeutta pelätessään jutun häviämistä ja kustannuksia. Yksilöllä ei ole varaa käydä oikeutta pientä isompaa yritystä vastaan. Oikeusturvavakuutukset ovat kattavuudeltaan naurettavia. Kymppitonnilla, joka yleinen katto vakuutuksessa oikeuskuluille, ei pääse kuin oikeusprosessin alkuun monissa jutuissa.

Järjestelmä on umpimätä eikä vastaa mitään kohtuullista käsitystä oikeudenmukaisuudesta.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Lisäksi kun huomioi sen, että markkinaoikeus on erityistuomioistuin, niin ainakin omassa kotivakuutuksessani oikeusturvan kohdalla sanotaan, että kuluja ei korvata erityistuomioistuimessa.

Markkinaoikeus teki viisaan päätöksen tänään. Se ei kuitenkaan poissulje sitä, että 60000 ihmisen yhteystiedot on määrätty luovutettavaksi näille tekijänoikeustrolleille. IP-osoitepyynnöt on tehty massahakemuksina ja luovutusmääräykset on annettu massapäätöksinä, eikä IP-kerrallaan tarkastellen merkittävyyskynnystä. Toisin sanoen, markkinaoikeus on pyyhkinyt suomalaisten yksityisyyden suojalla lattiaa, mennen tullen ja palatessa.

Niko Sillanpää

Hedman partners ja muutama muukin kyseistä kiristystä harrastava pitäisi saattaa pois markkinoilta ts. konkurssiin.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Näiden tekijänoikeustrollien osalta siihen on keino jättää kirje maksamatta, jolloin toiminta lakkaa kannattamattomana.

Oikeudenkäynneillä ja rikospykälillä uhkailemalla ihmiset on saatu maksamaan. Tämä on tietenkin täysin moraalitonta toimintaa, koska oikeuden ja poliisin pitäisi olla kansalaisten puolella, mutta kuten esille on tullut, monet pelkäävät juurikin noita korkeita oikeudenkäyntikuluja.

Onneksi eilinen MAO:n päätös antoi toiveita paremmasta.

Käyttäjän AriThti kuva
Ari Tähti

Onko joku perehtynyt asiaa niin hyvin, että ymmärtää mistä tuo 1000€ per leffa korvausvaatimus tulee. Jos yhtää ymmärrän, bittorrentin jakosuhde on abt 1.5 eli yhtä ladattua leffaa kohti jaetaan puolikas. Jos taas oletetaan vaikka että ko leffan videovuokrauksesta (c) omistaja saisi 2€ itselleen, olisi heidän tappio 1.5*2€ = 3€, eikä suinkaan 1000€. En tunne asiaa yhtään joten tämä lasku voi olla päin prinkkalaa, tunteeko joku tätä finanssipuolta paremmin?

Vai onko tämä 1000€ ajateltu "pelotteeksi"?

Käyttäjän DmitriGlouchenko kuva
Dmitri Glouchenko

Tämähän on selkeä kavallustoimintaa. Lähetetään 100.000 uhkauskirjettä, jotka siis todella vaikuttavat "oikeilta" kun osoite nimi ja muut tiedot täsmää. Juridisesti kokematon saaja, arvioi että 600-1500e summa saattaa tulla hänelle halvemmaksi kuin oikesjuttuun lähteminen ja maksaa kiristysfirmalle "lunnaat" Lainsäädännössä on porsaanreikä, mitä epärehellinen lakifirma Hedman olevinaan "ovelasti" käyttää hyväksi. Jos edes 1% kiristetyistä suostuu maksamaan 600-1500e suuruisen summan lunnaita kiristäjille, kiristysfirma saattaa tehdä 600.000- 1.500.000e rahaa. Mielestäni toiminta pitäisi kieltää ja Hedman Partenrsia ja sen työntekijöitä rankaista ihan kunnon tuomiolla. Esimerkiksi Intiassa edelleen annetaan homoseksuaalisesta käytöksestä julkisesti 100 raipaniskua. Mielestäni Hedmanin toimijat pitää eristää yhteisöstä noin 10 vuodeksi massakavalluksesta ja epärehellisestä liiketoiminnasta, jossa siis myös väärinkäytetään "lakifirman asemaa". Nimikkeneä voisi olla törkeä petos tai sen yritys kertaa 100.000kpl. Jos niistä nyt yhteisesti saisi vaikka 100-200 vuotta voisi tasapuolisesti sitten jakaa työntekijöille sitten ne ansaitsemansa 10-15v.

Tekijänoikeuslaki on puutteellinen - yksityisihmisen toiminta EI MITENKÄÄN aiheuta vahinkoa tekijänoikeudella suojatun sisällön tuottajalle. Lakia pitäisi muuttaa niin, että tekijänoikeus säilyy tietyn ajan julkaisusta esim. 6kk tai 12kk, jonka jälkeen jakaminen olisi sallittua missä tahansa, ilman seuraamuksia jakajalle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut