Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Tilastotietoa nuorista kuntavaaliehdokkaista

  • Puolueiden nuorten kuntavaaliehdokkaiden määrät järjestettynä prosenttiosuuden mukaan
    Puolueiden nuorten kuntavaaliehdokkaiden määrät järjestettynä prosenttiosuuden mukaan
  • Puolueiden nuorten kuntavaaliehdokkaiden määrät järjestettynä lukumäärän mukaan
    Puolueiden nuorten kuntavaaliehdokkaiden määrät järjestettynä lukumäärän mukaan

Oikeusministeriö julkaisi tietopalvelussaan tilastotietoja vuoden 2017 kuntavaaliehdokkaista (PDF). Laskin tilastotietoja puolueiden nuorista kuntavaaliehdokkaista. Nuorella kuntavaaliehdokkaalla tarkoitan tässä alle 30-vuotiasta ehdokasta. Mukana tarkastelussa olivat vain puoluerekisteriin merkittyjen virallisten puolueiden ehdokkaat.

Absoluuttisesti eniten nuoria kuntavaaliehdokkaita oli keskustalla, peräti 697 kappaletta (9,3% puolueen ehdokkaista). Toisena on kokoomus 539 ehdokkaalla (9,4%) ja kolmantena demarit 389 ehdokkaalla (6,3%).

Kun tarkastellaan prosenttiosuuksia, havaitaan, että eläinoikeuspuolueella peräti 40% sen ehdokkaista on nuoria (6 nuorta ehdokasta). Toisena tulevat piraatit 38%:lla (52 nuorta ehdokasta) ja kolmantena liberaalit 30,4%:lla (17 nuorta ehdokasta).

Keski-ikätilastoissa nuorempia edustavat jaetulla ykköstilalla piraatit ja eläinoikeuspuolue 34 ikävuodella. Kommunistipuolue KTP:n ehdokkaiden keski-ikä on vanhin, 61 vuotta.

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Näkee toisessa kuvassa melko selkeästi se, että puoluetukea saavat ovat asettaneet tuplasti enemmän kuin mitä toiset eivät saa puoluetukea (Kristillisdemokraatit saavat puoluetukea).

Ei tuollaista voi hyväksyä, että Keskusta saa niin paljon ehdokkaita suhteessa piraatteihin 13,4 kertaisen isomman määrän? Samoin ei voi hyväksyä niitä muitakaan puoluetukea saavien puolueiden määriä.

Piraattipuolue on siis ainoa, joka ei saa tukia mutta pystyy silti järjestämään enemmän jäseniäänsä kentälle?

Anni Kivistö

Ainoastaan eduskuntapuolueet saavat vaalitukea.

Siellähän ne keskenään jakavat veronmaksajien rahoja omiin vaalikampanjoihinsa satoja tuhansia, jotkut ovat eduskuntavaalien alla saaneet jopa lähes miljoonan vaalituet.

Luonnollisesti se tarkoittaa, että noiden puolueiden mainoksia joutuu näkemään joka paikassa, koska niillä on varaa mainostaa jopa esim televisiossa. Erittäin harvoilla, jos yhdelläkään, meistä muista sitä mahdollisuutta on.

Vaalituet pitäisi joko poistaa kokonaan tai jakaa kaikkien puoluiden kesken.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Olen vahvasti sitä mieltä, että ehdokkaan ikä tai sukupuoli ei saa vaikutta äänestyspäätökseen.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Arvojen ja ajatusten pitäisi vaikuttaa eniten kyllä. Sukupuoli käytännössä itelle on yks hailee, mutta kyllä iästä voi mielestäni päätellä jotain, vähintään jotain pientä. Sain ponnen tekstin kirjoittamiseen Twitteristä, jossa oltiin laskettu ikätietoja, mutta ei oltu vaivauduttu ulottamaan laskentoa joka puolueeseen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tiedoksi vain, että Saarijärven työväenyhdistys (SDP) keräsi ainoana yhdistyksenä Keski-Suomessa täyden listan ehdokkaita.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Itseäni yllätti Keskustan ja Kokoomuksen nuorten ehdokkaiden suuri määrä. Oma puolueeni (SDP) ei saanut nuoria suhteelisesti yhtä paljon listoille. Kolmella suurella on lähes yhtä monessa kunnassa listoja, kuitenkin SDP taistelee samassa sarjassa Vihreiden kanssa. Suurin osa nuorista meillä on kaupungeissa, joten pienissä kunnissa SDP alkaa häviämään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut