Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Juha Sipilältä urkintalupaus

  • Juha Sipilä teki urkintalupauksen. Kuva: CC Attribution 4.0 Wikimedia Commons/User:Zunter
    Juha Sipilä teki urkintalupauksen. Kuva: CC Attribution 4.0 Wikimedia Commons/User:Zunter
  • Suomalaiset nettiseurantaan. Siinä Sipilän teesit terrorismin torjuntaan. Kuva: CC BY-NC 2.0 Flickr.com/ierrotcarre
    Suomalaiset nettiseurantaan. Siinä Sipilän teesit terrorismin torjuntaan. Kuva: CC BY-NC 2.0 Flickr.com/ierrotcarre

Tukholman terroriteon ruumiiden sopivasti kylmettyä ja vaalihuoneistojen ovien napsahdettua lukkoon pääministeri Juha Sipilä (kesk. tied.) pystyi jälleen kertomaan, mitä ajatteli. Sipilä vaati ns. urkintalain eteenpäin viemistä nopeutetulla aikataululla.

Tulitukea Ruotsista

Kyseinen laki mahdollistaisi kaikkien suomalaisten ulkomaille suuntautuvan nettiliikenteen seurannan. Ja miksi tätä halutaan? Hallitukset yhä enenevässä määrin näkevät jatkuvan kansalaisten seurannan itseisarvona. Mutta erityisesti Tukholman tapahtumien jälkeen asiaa on helppoa perustella terrorismin torjunnalla. Ruotsissa Börjen ja Svenin nettikäyttäytymisen seuraaminen on katsottu olevan tehokas tapa kitkeä terrorismia. Jostain syystä perjantain isku onnistui silti.

Perustuslain peukalointia

Suomalaista nettiurkintalakia on jatkuvasti ajettu kuin käärmettä pyssyyn. Milloin minkäkin tapahtuman jälkeen haaskalla ovat kärkkyneet esimerkiksi puolustusministeriö ja Supo. Suomesta tulee kuulemma tietoturvan Afganistan heti, jos valvontaoikeuksia ei saada. Urkintalain nopeutettu toteuttaminen vaatii muutoksia perustuslakiin. Perustuslakiin kajoamisen pitäisi aina saada kansalaisten hälytyskellojen soimaan. Pitäisi pysähtyä miettimään ja kysymään: Onko tämä todella tarpeellista? Ja vieläpä nopeutetulla aikataululla, joka vaatii 5/6 enemmistön eduskunnassa.

Lain tarpeellisuus

Minun mielestäni urkintalakia ei tarvita. Kansalaisilla on oikeus yksityisyyteen. Emme voi emmekä saa uhrata sitä terrorismin torjunnan alttarille. Valtion pitäisi puolustaa ihmisten perusoikeuksia, ei kaventaa niitä. Emme saa antaa terroristien voittaa muuttamalla elintapojamme ja suhtautumistamme tärkeisiin perusarvoihimme!

Urkintalupaus

Juha Sipilä on tehnyt urkintalupauksen. Pelkään vilpittömästi, että tämä lupaus on sellainen, jonka hän ihan oikeasti haluaa pitää.

 

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Näinpä.

Lakiehdotus on luettavissa lausuntopalvelun kautta. Sieltä löytää myös eri tahojen antamat lausunnot. Piraatteina annettiin myös oma tiukkasanainen lausunto.
https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Partici...

Ensinnäkin oikeasti tehtyjen rikosten tutkinnan sijaan halutaan käyttää näitä keinoja rikosten "torjunnassa". Tulkinnallisia termejä pitäisi välttää. Voidaan todeta että ollaan vähän niinku torjuntahommissa, niin voidaan tehdä mitä vain. Lausuntoja lukiessa voi tosin todeta että meininki on jo aika lailla tuollaista.

Samalla tuossa puretaan viestinnän salaisuutta kun todetaan että "kansallinen turvallisuus" on uhattuna. Tulevaisuuden päättäjille annetaan vähän liian kovia laillisia aseita tässä. Nytkin monet päättäjät kokevat esimerkiksi maahanmuuttajat "kansallisen turvallisuuden" uhkana. Jotkut poliitikot voivat kokea vasemmiston tai oikeiston sellaisena.

Timo Tuovinen

Miksi käärmettä ajettaisiin pyssyyn? En moista toimintaa ole missään nähnyt tapahtuvan, niin tarkoittaako tässä ettei urkintalakeja missään ajeta?

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Kyseessä on supisuomalainen sananlasku. Esim. hesari on kirjoittanut aiheesta:

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005152937...

Käyttäjän kaijokela1 kuva
Kai Jokela

Kirjoituksessa oli niin paljon vertauskuvia että sisältö jäi vähän mulle hämäräksi.
Missä on viitteet tai linkki kyseiseen urkintalakiin ja sen sisältöön?

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Varsinaisen urkintalain lakiteksti on vielä hämärän peitossa, mutta tässä yritetään saada ensin perustuslakimuutosta läpi, jotta urkintalaki voitaisiin saada läpi. Koska se loukkaisi kirjesalaisuutta.

Tässä linkki lausuntopalveluun, josta voi lukea eri lausuntoja perustuslakimuutokseen liittyen. Siellä on linkki eduskunnan sivuille, josta voi lukea mietinnön perustuslakimuutoksineen ja perusteluineen.

https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/ShowAll...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut