Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Ylen Jääskeläisen outo huumori JSN:stä irtaantumisesta

  • Ylen Jääskeläinen vihjaili ensin JSN:stä lähtemisellä, myöhemmin kertoi lausuntojensa ollen sarkasmia
    Ylen Jääskeläinen vihjaili ensin JSN:stä lähtemisellä, myöhemmin kertoi lausuntojensa ollen sarkasmia

Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen nostatti pienoisen myrskyn mediassa vihjailemalla siitä, että Yle olisi lähdössä Julkisen sanan neuvostosta (JSN). Myöhemmin Jääskeläinen kertoi puheidensa olleensa sarkasmia. Tapahtunut oli todella huonoa pelisilmää kansallisen yleisradioyhtiön päätoimittajalta.

Media tarvitsee yhtenäisyyttä

Elämme valemedioiden aikakautta. Näinä aikoina oikean median yhtenäisyys ja uskottavuus joka sektorilla on tärkempää kuin ehkäpä koskaan aikaisemmin. Uskon, että lähitulevaisuudessa tämä merkitys korostuu entisestään. JSN:n omavalvontarooli mediakentässä puolustaa paikkaansa. Se, että JSN valvoo sekä kaupallisia, että julkisia toimijoita on vahvuus, joka pitää ehdottomasti säilyttää.

Jääskeläisen toiminta ja asema

Jääskeläinen selitti lausuntojaan jälkikäteen sarkasmiksi. Vaikka sarkasmi on tässä kohtaa parempi vaihtoehto kuin JSN:stä lähteminen, koko tapahtumasarja osoittaa, miten huonolla pelisilmällä Jääskeläinen on liikenteessä. Muistellaanpa nykytilannetta. Meillä on nyt Suomessa yleisradioyhtiö, joka on kärsinyt vakavasta uskottavuusongelmasta. Ongelmasta, joka riitti riistämään asemamme kansainvälisen lehdistövapauden ykkösmaana. Tällaisen yleisradioyhtiön päätoimittajana minä en lähtisi mediaan kertomaan Kummeli-ministeritason sarkasmia siitä, kuinka JSN:stä kannattaisi erota. Media-alan ammattilaisena Jääskeläisen tulisi kyetä älyämään, mitä siitä voi seurata.

Poliittisesta valvonnasta

Piraattipuolueelle sananvapaus on tärkein arvo, jonka demokraattinen yhteiskunta voi tarjota. Puolue vaati aikaisemmin Jääskeläisen eroa Ylestä (lehdistötiedote). Tiedote sai myös jonkin verran kritiikkiä, koska sen katsottiin implikoivan poliittisen toimijan sekaantumisesta mediaan. Ymmärrettävä ja asiallinen kritiikki. Median ei ikinä pitäisi olla journalistisesti poliittisessa kontrollissa. Piraatit katsoivat vaikeassa tilanteessa, että Jääskeläisen ero olisi vähiten huono ratkaisu turvaamaan parhaiten suomalaista sananvapauskehitystä jatkossa. On toki muistettava, että Yleisradiolla on aina jonkinlaisia poliittisia kytköksiä, mutta journalismin laatuun tämä ei saa vaikuttaa heikentävästi. Mikäli Jääskeläinen oikeasti tarkoitti uuden, JSN:stä erillisen valvontaelimen perustamista, minun on aika vaikea kuvitella, miten uusi toimija olisi epäpoliittisempi.

Julkisen sanan neuvostolla on paikkansa suomalaisen mediakentän yhdistäjänä ja laatujournalismin takeena. Annetaan sen tehdä työnsä.

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kuka johtaa Yleä? Toimitusjohtaja Kivinen vaiko päätoimittaja Jääskeläinen? Vaiko ihan eduskunta, joka sekin haluaisi itseään ainoana arvostella.

Harri Salonen

Jep, miksei Kivinen tee mitään? Nyt voisi tämäkin mies tehdä jotain palkkansa eteen jyrähtämällä Jääskeleiselle ja antamalla vaikka suullisen huomautuksen.

Valitettavasti Jääskeläisellä(kin) on kavereita eduskunnassa, jonka takia varovainen toimitusjohtaja todennäköisesti pidäyttäytyy ottamasta kantaa. Muuten voi vaikka Sipilä pistää teksti- ja sähköpostiviestejä.

Sananvapaus tässä (taas) häviää.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Missä on Jääskeläisen mokausraja?

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Ruotsissa asiasta puhutaan SVT Aktuellt uutisissa skandaalina, mitä sanalla sitten tarkoitetaankin. Vahvuusarvo vaihtelee tilanteen mukaan. Kuitenkin sotku on valmis, siitä on ollut haittaa, eikä sitä voi poistaa ennen kuin joku "luudan" kanssa siivoaa. Jotkut ovat lähteneet vapaaehtoisesti riitelemästä, mutta puhtaampaan ilmaan on vielä matkaa. Atte Jääskeläinen ei näillä teoillaan saa luottamustaan takaisin. Ammattitaito otti ja petti, koska petetyksi tulivat myös alaiset. Hänen esillä olonsa on rasite yhtiölle nimeltä YLE. Markkina-arvo miinusmerkkinen. Tuo Ruotsin TV:n uusin kannanotto ke.24.05 alkaa 32-min kohdalla, sään jälkeen. https://www.svtplay.se/video/13828668/aktuellt/akt...

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Valemedioiden puolesta JSN on huono asianajaja. Se kuitenkin pääosin on vain pukki kaalimaan vartijana, jonka puolueettomuus on vain huono vitsi. Taktisesti Jääskeläisen näkemys oli ehkä huono, mutta faktuaalisesti JSN:sta tulisi pyrkiä eroon. Se ei ole viimeiseen vuosikymmeneen ollut uskottava toimija.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Jääskeläisen tulisi erota, koska nykytilanteessa hän on "rampa ankka". Tuon julkisen pyörityksen jälkeen hänellä ei ole asiaa eikä uskallusta puuttua toimittajien tekemiseen.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Jääskeläinen jättää YLE:n. Mistäs seuraava kohu sitten rakennetaan?
http://yle.fi/uutiset/3-9637513

Olen edelleen samaa mieltä, kuten prof. Wiberg kirjoitti, että kuukausia velloneessa kohussa oli kyse "herkkähipiäisten toimittajien egopullistelusta".
Jääskeläinen on yrittänyt tuoda esiin perusteluja sille, että jutuista uutisoinnissa ollaan varovaisia ts. aikaisempien virheuutisten mukanaan tulleita juridisia vastuita.
Joku jopa heitti ilmoille ajatuksen, että olisiko journalistinen vastuu eri kuin juridinen vastuu. Tuntuisi näin maallikkona, että laki sitoo myös journalisteja. Ajatellen myös vahinko joka aiheettomien epäilyjen kohteelle tulee, pelkästään löysässä hirressä roikkumisesta. Kun Sipiläkin vapautui epäilyistä, samoin kun Matti Vanhanen aikoinaan lautakasajupakastaan. Houkutus pahansuopiin tulkintoihin, skuupin toivossa on ilmeinen, varsinkin kun sillä voi myötäillä herravihaisen kansan ennakkokäsityksiä.
Ja jos Sipilän minuuttiaikataulu ei anna myöden vastata toimittajan sähköpostikyselyyn annetussa ajassa, niin sellaista sattuu. Onko kansalaisilla velvollisuus tehdä yhteistyötä median kanssa aina ja joka tilanteessa, kun tämä ei ole viranomainen eikä oikeusistuin?

Samoin Atte Jääskeläinen toi TV:n A-tentissä vai mikä sen ohjelman nimi oli, että pohjoismaisen tutkimuksen mukaan YLE:ssä toimintaa tehdään paljon tehottomammin kuin vaikka Ruotsissa. Tämä näkökohta vaiettiin täysin.

Vain koska Jääskeläinen on paha poika, niin millään hänen sanomisillaan ei ole merkitystä?

Marko Parkkola

Ei kai piraattipuolueen jäsen moiti valemedioita ja puolusta valtamedioita ja JSN:n paikkaa systeemissä? Uskon että olen syönyt jotain sopimatonta ja näen omiani nyt :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut