Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Raimo Vistbackan säätiösuunnitelma on lainvastainen

 • Katkelma Perussuomalaisten Tukisäätiön säännöistä. Korostettuna säätiön tarkoitus.
  Katkelma Perussuomalaisten Tukisäätiön säännöistä. Korostettuna säätiön tarkoitus.
 • Katkelma säätiölaista. Lain mukaan johdon on huolellisesti edistettävä säätiön tarkoituksen toteutumista.
  Katkelma säätiölaista. Lain mukaan johdon on huolellisesti edistettävä säätiön tarkoituksen toteutumista.

Raimo Vistbacka kertoili viikolla julkisuudessa, kuinka perussuomalaisille ei heru rahaa Vistbackan johtamalta Perussuomalaisten Tukisäätiöltä. Säätiöllä/Vistbackalla ei kuulemma ole kiinnostusta ja myös Huhtasaaren puheesta oli pöyristytty. En ole lakimies (TM), mutta tulkintani mukaan Vistbackan suunnitelmat ovat lainvastaisia.

Tiivistelmä säätiölaista

Lukaisin tätä kirjoitusta varten hieman säätiölakia. Mielenkiintoisimpina kohtina lain 1 luvun 2 § säätiön tarkoituksesta ja toimintamuodoista, 1 luvun 4 § johdon tehtävistä, 6 luvun 2 § säätiön tarkoituksen muuttamisesta, lisäksi kokonaisuutena lain 14 luku säätiön valvonnasta ja 8 luku vahingonkorvauksista .

Analyysini laista on lyhykäisyydessään seuraava:

 1. Säätiöllä on lain mukaan tarkoitus, joka määritellään säännöissä.
 2. Säätiön johdon on huolellisesti edistettävä säätiön tarkoituksen toteutumista ja säätiön etua.
 3. Mikäli säätiön tarkoitusta halutaan muuttaa, uusi tarkoitus ei saa olennaisesti poiketa vanhasta tarkoituksesta.
 4. Rekisteriviranomaiset valvovat säätiön omien sääntöjen ja säätiölain noudattamista.

Perussuomalaisten Tukisäätiön säännöt

Tilasin "joutessani" Raimo Vistbackan johtaman Perussuomalaisten Tukisäätiön säännöt PRH:lta. Sääntöjen kopio löytyy osoitteesta http://paalijarvi.fi/b/perussuomalaisten_tukisaatio/perussuomalaisten_tukisaatio_saannot.pdf . Säännöissä sanotaan säätiön tarkoituksesta seuraavaa:

"Säätiön tarkoituksena on tukea ja edistää Perussuomalaiset rp -nimisen rekisteröidyn puolueen, sen piiri- ja paikallisyhdistysten sekä erityisjärjestöjen ja perussuomalaisen-liikkeen toimintaa. Lisäksi säätiö tukee Suomen Maaseudun Puolueen ja SMP-läisen liikkeen tutkimusta ja historiankirjoitusta sekä niihin rinnastettavaa toimintaa. Säätiö voi myös auttaa SMP-läisen liikkeen veteraaneja, sotaveteraaneja, sekä näiden leskiä ja perheitä."

Pari kiistanalaisempaa kohtaa ylläolevaan sisältyy. Mitä tarkoitetaan tässä kontekstissa veteraanilla? Onko esimerkiksi Timo Soini SMP-läisen liikkeen veteraani? En tiedä. Säätiön toimintahistoria varmasti valaisee tämän kirjauksen sisältöä. Säätiö voisi tukea SMP-läistä historiantutkimusta, mutta melkoisiin taulukauppoihin saa Timo Soini ryhtyä, että nämä varat kanavoituisivat loikkariperussuomalaisten vaalikassaan. Siitä saattaisivat jo viranomaisetkin kiinnostua.

Raimo Vistbackan uho

Aamulehti muiden ohessa kertoi Perussuomalaisten Tukisäätiön puheenjohtaja Raimo Vistbackan aivoituksista. Vistbackalla ei kuulemma ole "kiinnostusta tukea Halla-ahon puoluetta". Tässä kohtaa Vistbacka astuu harhaan. Säätiön puheenjohtajana Vistbackan on lain mukaan edistettävä huolellisesti säätiön tarkoitusta. Säätiön ylin tarkoitus on, kuten yllä todettiin, "Perussuomalaiset rp"-nimisen puolueen ja sen yhdistysten sekä perussuomalaisen liikkeen tukeminen ja edistäminen. Johtopäätökseni on, että Vistbacka ei voi pelkällä omalla mielihalullaan lopettaa Perussuomalaiset rp -nimisen puolueen tukemista säätiön taholta. Se olisi lainvastaista toimintaa.

Juridiset sanktiot

Mikäli Vistbacka säätiöhallituskumppaneineen toteuttaisi uhkauksensa, päädyttäisiin asiassa melko varmasti juridisiin sanktioihin. Niiden tulkinta on hieman monimutkaista, mutta päädyin asiassa seuraaviin johtopäätöksiin:

 1. Mikäli Vistbacka jakaa nykymuotoisen säätiön varoja vastoin tarkoitusta, hänet ja osalliset voidaan tuomita säätiörikoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.
 2. Jos Vistbacka ei jaa rahaa (mikäli sitä säätiön taseessa on olemassa) Perussuomalaiset rp -puolueelle, tuomioistuin voi rekisteriviranomaisen pyynnöstä erottaa säätiön hallituksen jäsenen tai jopa koko hallituksen. Ääritapauksessa tuomioistuin voi myös nimittää uuden hallituksen, kuten kävi ns. Riihi-säätiön tapauksessa.
 3. Säätiössä lainvastaisista päätöksistä voidaan tuomita henkilökohtaiseen vahingonkorvausvastuuseen.

Analyysiä Vistbackan lausunnoista säätiöasiassa

On juridisessa mielessä ihmeellistä, että Vistbacka uhoaa lehtihaastatteluissa katkaisevansa Perussuomalaiset rp:n tukemisen tukisäätiöstä käsin. Vielä omituisemmaksi asian tekee se, että Vistbacka on toiminut Alajärven nimismiehenä ja hänellä on varatuomarin arvo. Joko Vistbacka bluffaa rajusti tai sitten olen itse tajunnut joitain asioita pahasti väärin. Jälkimmäinenkin on mahdollista, sillä kuten todettua, en ole lakimies. Sinänsä tässä tekstissä käsitelty säätiöasia ei olisi ensimmäinen juridinen epäselvyys perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoamisessa.

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Marko Parkkola

Olen edelleen sitä mieltä, että kyseessä voi olla myös rikoslain tarkoittama petos.

"Joka, hankkiakseen itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä ... on tuomittava petoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

Jonkin toisen eduskuntaryhmän rahallinen tukeminen olisi vastoin säätiön sääntöjä, jolloin säätiön hallitus olisi hankkinut toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä.

I'm not a lawyer jne.

EDIT: Unohdin myös luottamusaseman väärinkäytön.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Minun käsitykseni mukaan Vistbacka ei ole "kartalla" tässä asiassa ja syynä voi olla bluffaaminen.

Siksi uusi puheenjohtaja Halla-aho ei myöskään ole "kartalla" sikäli kuin hän yhä elättelee ideaa puoluetoimiston siirrosta muualle.
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005253461.html

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Entä jos uuden toimiston hankinta (vuokraus) liittyy säätiön alasajamiskuvion tarkoitukseen? Tuskinpa PS tarvinnee noin prameita toimistotiloja, joten siinä mielessä uusien tilojen vuokraamiselle lienee peruste.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Säätiön alasajohalu on kuin yritys potkia omia jalkojaan. Perussuomalaisten puoluetuen määrä ei laske (kiitos Soinin), joten talouden heikkenemisellä muuttoa ei voi ainakaan perustella.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Persujen juhannus yhtä perheriitaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

:D Riidan valvoja on paikalla. Hieno homma.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Soinit ja Vistbakat on osoittaneet että säännöillä, demokratialla, moraalilla ei ole väliä. onko siis laillakaan ?

Tuskin noille pojille on väliä

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Kirjoittajalle pisteet. Väittäisin myös että Vistbacka on heikoilla hangilla uhossaan. Lakimiehet asialle vaan jos on tarvetta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Olenkohan minäkään puolueen veteraani, sillä olen kuulunut Pientalonpoikiin jo 1965 saakka, sitten SMP;seen ja Perussuomalaisiin aina erottamiseeni saakka, vaikko erottamispöytäkirjasta puuttuvan kokouksen puheenjohtajan ja pöytäkirjantarkastajien omakätiset alle kirjoitukset sekä päätös pöytäkirjantarkastajien valinnasta.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Eikö Perussuomalaiset ota nyt takaisin sellaisia jäseniä, jotka sieltä on aiemmin erotettu? Sinähän olet vähän kuin Eesti, jonka uutta itsenäisyyttä Suomen ei tarvinnut tunnustaa kun ei ollut sitä aiempaa tunnustusta koskaan perunut.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Jospa Halla-aho Johannes Kastajan päivän kunniaksi ottaa sut takaisin?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Toivottavasti puoluehallitus ilmoittaa erottamiseni olleen mitätön.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Jos ei ole bluffi, niin silloin on onnistuttu luomaan melkoisen nerokas porsaanreikä, joka onneksi paljastuu ja vastaava voidaan jatkossa estää. Uskon kyseessä olevän väsyneen taistelijan viimeinen sotahuuto, eli bluffi.

e. pokeriturnauksissa tuollaisen haistaminen on oleellinen osa kasansa kasaamista ;)

Tomi Lappalainen

Säätiölakia olennaisempaa on lukea hallituksen esitys säätiölaiksi HE 166/2014 vp, jossa kuvataan se mitä lainsäätäjä on tarkoittanut lakia säätäessään. Lain tulkinta näet lähtee hallituksen esityksestä. Sitten voitkin kirjoittaa blogisi uusiksi :)

Tomi Lappalainen

Säätiölakia olennaisempaa on lukea hallituksen esitys säätiölaiksi HE 166/2014 vp, jossa kuvataan se mitä lainsäätäjä on tarkoittanut lakia säätäessään. Lain tulkinta näet lähtee hallituksen esityksestä. Sitten voitkin kirjoittaa blogisi uusiksi :)

Tomi Lappalainen

Säätiölakia olennaisempaa on lukea hallituksen esitys säätiölaiksi HE 166/2014 vp, jossa kuvataan se mitä lainsäätäjä on tarkoittanut lakia säätäessään. Lain tulkinta näet lähtee hallituksen esityksestä. Sitten voitkin kirjoittaa blogisi uusiksi :)

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Parasta olisi käyttää säätiön rahat sääntöjen kiistattomasti sallimaan tarkoitukseen, SMP:n historian tutkimiseen. Tutkimusrahoja humanisteille ei ole koskaan liikaa.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Halla-aho pedanttina ihmisenä ei tule katsomaan sivusta jos säätiön rahoja ohjataan siniselle liikkeelle.

Muutenkin koko säätiö instanssina on jo aikansa elänyt. En pidä yhtään ajatuksesta, että säätiöt ja ammattiyhdistysliikkeiden businekset on vapautettu veroista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Säätiön säännöissä ei ole mainittu millä tavoin ja kuinka paljon tuota perussuomalaisten toimintaa tulee tukea. Toisin sanoen säätiön johdolla on mahdollisuus päättää muutoksista nykyiseen hyvinkin rajusti ilman, että varsinaista juridista ongelmaa tulee.

Toinen juttu on, että kun pykälissä on maininta: "Mikäli säätiön tarkoitusta halutaan muuttaa, uusi tarkoitus ei saa olennaisesti poiketa vanhasta tarkoituksesta", niin säätiön hallitus voi todeta, että uuden soinilaisen puolueen tukeminen jatkaa säätiön perustamisen aikoihin määritellyn tarkoituksen toteuttamista, koska uusi puolue tulee olemaan Soinin johtaneen perussuomalaisen puolueen henkinen perillinen. Tässä kohden voidaan toki päätyä raastupaan, mutta päätös tulee sitten riippumaan siitä kummalla osapuolella on paremmat juristit asianajajinaan.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Ei todellakaan ole mahdollisuutta muuttaa säätiön tarkoitusta ilman viranomaisten hyväksyntää.

Säätiöiden toimintaa valvotaan viranomaisten toimesta ja haluaisin nähdä sen tarkastajan joka katsoo sormien läpi säätiön varojen käyttämisen vastoin sen alkuperäistä tarkoitusta.

Jos tarkastellaan säätiölakia niin siellä on erikseen mainittu säätiön lähipiiri ja lähipiirille tehtyjä varainsiirtoja voidaan pitää raskauttavana asianhaarana.

Siten "soinilaiset" säätiön lähipiiriläiset eivät voi ohjata varojenkäyttöä omien mielihalujen mukaisesti, vaan joutuvat noudattamaan säätiölain määräyksiä toiminnassaan.

Säätiön tarkoituksena on tukea PUOLUEEN toimintaa, ei puolueen eduskuntaryhmästä eronneen ryhmän.

Soini kuvitteli betonoivansa puolueen rahat - LEX Soini ja säätiön henkiinherättäminen (tämä lienee vanha SMP:n säätiö uudella toiminta-ajatuksella).

Ei rahapuoli mennyt kuin Strömsössä, joten omasta puolueesta ja eduskuntaryhmästä eroaminen on ottanut varmasti koville.

Itse luottaisin tässä valtion tarkastusviranomaisiin ja heidän näkemykseen asiasta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Marko, puolueen toiminnan tukemisen keinoista ei ole vähäisintäkään mainintaa. Suoraan PS-puolueen toiminnan rahoittamiseen ei säätiön sääntöjensä mukaan tarvitse ryhtyä. Säätiön varoja voi siis siirtää sellaiseen toimintaan, jonka säätiö katsoo olevan PS-puoluetta tukevaa. Sininen tulevaisuus -puolueen tukeminen tässä tarkoituksessa voi toki olla kaukaa haettua, muttei kuitenkaan mahdotonta.

Tuleva Sininen tulevaisuus rp voi käyttää säätiön rahoja rajattomasti sääntöjen mukaan SMP:läiseen tutkimukseen ja SMP-veteraanien tukemiseen.

Varat ovat täysin säätiön hallinnon käsissä. Tarkastusviranomaisilla ei ole mitään syytä puuttua säätiön toimintaan, ellei säätiö itse toimi aloitteellisesti ja yritä esimerkiksi muuttaa sääntöjään.

Toisaalta, kyllähän säätiö voisi yrittää laajentaa tuettavien puolueiden listaa uudella ryhmällä. Sekin voisi säätiön pohja-ajatuksen (SMP:läinen perintö) mukaan perusteltua. Sääntöjen muuttamisen hyväksyntä jäisi kyllä tarkastettavaksi ja tarkastusviranomaiset voisivat estää sääntömuutoksen, jos näkisivät sellaiseen aihetta.

PS-puolueella ei ole juridisesti (Säätiölaki) mitään määräysvaltaa säätiöön. sen mahdollisesti nostamalla kanteella on vain heiveröiset mahdollisuudet menestyä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Onkohan sattumaa vai ei, mutta jako sinisiin ja pysyvämmin perussuomalaisiin meni siten, ettei yksikään lakia lukenut kansanedustaja karannut. Ehkä PeSu osaa pitää puolensa oikeudessa?

Veikkaan, että säätiön varat menevät isolta osalta asianajajille.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Sehän lukee siellä siellä selvästi: "Lisäksi säätiö tukee Suomen Maaseudun Puolueen ja SMP-läisen liikkeen tutkimusta ja historiankirjoitusta sekä niihin rinnastettavaa toimintaa."

Uuden Vaihtoehdon toiminta on tuota "niihin rinnastettavaa toimintaa". Tutkivat tutkivan ja kokeilevan tutkimuksen valossa testaavat millä tavoin uuden eduskuntaryhmän ja uuden puolueen voi perustaa.

Säätiö ei sääntöjensä mukaan "joudu" antamaan ropoakaan PS -puolueelle. Sen tehtävänä on tukea PS:n toimintaa. Suorasta taloudellisesta tuesta ei ole vähäisintäkään mainintaa. Perussuomalaisten tukeminen voi tapahtua antamalla vaaliavustusta Sininen tulevaisuus -nimiselle puolueelle, jos säätiön hallitus sen katsoo Perussuomalaisia tukevan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minun lautamiesjärjelläni tuo "lisäksi" tarkoittaa, ettei yksinomaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Oleellista on kuitenkin kommentissa kirjoitettu sama asia, josta omassa kommentissanikin ylempänä mainitsin:

"Säätiö ei sääntöjensä mukaan "joudu" antamaan ropoakaan PS -puolueelle. Sen tehtävänä on tukea PS:n toimintaa. Suorasta taloudellisesta tuesta ei ole vähäisintäkään mainintaa."

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #26

Suorasta taloudellisesta tuesta ei ole vähäisintäkään mainintaa.

Säätiön kerätään varoja verovapaasti. Millaista muuta kuin taloudellista tukea se voi antaa?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #28

Se voi antaa tukea toimintaan, joka tukee PS-puoluetta. Perussuomalaiselle tai sen aatetta kantavalle lehdistölle annettava tuki voisi esimerkiksi olla sellaista. Tuki voi olla siis välillistä. Puolueen toiminnan rahoittaminen eli varansiirto suoraan puolueelle olisi taas suoraa taloudellista tukea.

Säätiölain yksi tarkoitus on estää veronkiertäminen. Palkansaaja ei voi esimerkiksi kiertää verotusta maksattamalla palkat yleishyödylliseen säätiöön ja kierrättämällä kertyneet palkat sitä kautta itselleen esimerkiksi varattoman ihmisen tukena. Yleishyödyllinen säätiö ei maksa kertyvästä vuokratuotosta veroa, joten samalla tavalla säätiön on pitänyt laatia sääntönsä niin, etteivät sen varat ole suoranaisesti puolueen varoja.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Lisäksi" toteutuu myös "euro sulle, miljoona mulle" -periaatteella. Silloin se ei ole "yksinomaan".

Koska säätiö ei Säätiölain perusperiaatteen mukaan voi olla puolueen rahoittaja, puolueella ei ole juridisesti mahdollisuuksia yrittää päästä rahoihin suoraan käsiksi. Ainoastaan kanne voisi koskea sitä, onko säätiön antamat tulevat lahjoitukset sopusoinnussa säätiön sääntöjen kanssa. Puolue ei voi siis vaatia itselleen mitään, mutta voi yrittää estää varojen käyttämisen Sinisen tulevaisuuden toiminnassa.

Halla-aho tuntee säätiön mahdollisuudet hyvin. Siksi hän koitti aluksi pitää huolta puolueen eheydestä. Kun loikkaus tapahtui, Halla-aho myönsi tappionsa säätiön varoihin. Itse tulkitsin sellaiseksi ilmoituksen siirtää puoluetoimiston uusiin tiloihin. Hänen mukaansa puolue ei halua rahoittaa kilpailevan ryhmän toimintaa. Tämä on mielestäni selkeä osoitus siitä, että Halla-ahokin ymmärtää varojen olevan pysyvästi hänen ulottumattomissaan.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Säätiön tarkoituksena on tukea ja edistää Perussuomalaiset rp -nimisen rekisteröidyn puolueen..."

Tuo sana "edistää" antanee aika vapaat kädet säätiölle jättää tukirahat jakamatta, jos se katsoo ettei raha edistä sitä, minkä säätiö näkee puolueen parhaaksi. Sillä ei tuon lauseen perusteella nähdäkseni ole mitään tarvetta rahoittaa puoluetta silloin kun se ei usko rahojen sen mielestä edistävän puoluetta.

Mene ja tiedä siitä sitten. Onneksi ei henkilökohtaisesti kiinnostakaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut