Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Suojatie Espoon Leppävaaran Lidlin viereen?

  • Ihmiset käyttävät ajorataa tiuhaan omana suojatienään
    Ihmiset käyttävät ajorataa tiuhaan omana suojatienään
  • Uuden suojatien summittainen paikka (Karttakuvan Copyright: Google Maps)
    Uuden suojatien summittainen paikka (Karttakuvan Copyright: Google Maps)

Kotini viereen Espoon Leppävaaraan Ratsukadulle on muodostunut omalaatuinen liikennekulttuuri. Ihmiset ovat ottaneet ajoradan Lidl-marketin kohdalla suojatiekäyttöön. Tästä aiheutuu luonnollisesti vaaratilanteita. Myös Suur-Leppävaaran asukasfoorumi on ollut huolissaan ihmisten liikenneturvallisuudesta paikalla. Näyttää siltä, että ratkaisuksi tarvitaan uusi suojatie.

Liikennekäyttäytyminen Ratsukadulla

Olen seuraillut liikennekäyttäytymistä Ratsukadulla alkuvuodesta lähtien. Ihmiset ylittävät melko tottuneesti kadun Lidlin kohdalta ilman suojatietä. Autoilijat ovat havaintojeni mukaan vielä onnistuneet väistämään jalankulkijoita ajoradalla, mutta olen nähnyt ruuhka-aikoina myös selkeitä vaaratilanteita, jotka säikäyttävät pahanpäiväisesti joka kerta. Kadun ylittäminen marketin kohdalla ilman suojatietä on todella yleistä. Tänäkään aamuna ei tarvinnut olla pihalla kuin 3 minuuttia ennenkuin ensimmäinen ylittäjä oli ajoradalla. Ruuhka-aikoina väkeä ja ylittäjiä on huomattavasti enemmän. Eihän se toki jalankulkijoilta ole oikein hortoilla ajoradalla, mutta minkäs teet, kun monen mielestä loogisin paikka suojatielle olisi juuri siinä marketin kohdalla.

Uusi suojatie

Näyttää siltä, että yksi ratkaisu parantaa liikenneturvallisuutta nykytilanteesta on rakentaa Lidlin eteen uusi suojatie. Aion edistää uuden suojatien rakentamista niin hyvin kuin se resursseillani ja positiollani on mahdollista. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kysymys on lähinnä rahasta. Esimerkiksi kaavoituksen puolesta asia vaikuttaa olevan kunnossa.

 

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi

Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

 

Disclaimer

Läpinäkyvyyden vuoksi korostan, että asun itsekin Ratsukadulla. Vaikka uudella suojatiellä olisi myös itseäni helpottava vaikutus, olen ottanut asian selvitettäväkseni sen takia, että olen äärimmäisen huolissani jalankulkijoiden liikenneturvallisuudesta. Itse käytän tällä hetkellä jo olemassa olevia suojateitä liikkuessani seudulla, vaikka nämä reitit pidentävätkin matkaani usein huomattavasti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Ihmisten käyttäytyminen on usein hämmästyttävää, mutta en siltikään oikein ymmärrä juuri tuon paikan suosiota. Okei, toisella puolen on kauppakeskuksen sisäänkäynti, mutta toisella puolen muurina (asuin)kerrostalo. Ei ylittäminen tuosta siis oikein oikotien merkkejä täytä, paitsi tietenkin ko. talon asukkaille. Etelän suunnalla on sitä paitsi olemassa jo suojatie, eikä näitä suojateitä kovin mielellään rakenneta lähekkän vallankin keskelle tieosuutta. Mutta jos paikka on noin suosittu, voitaisiinko eteläinen suojatie siirtää ko. kohtaan?

Puhtaasti autoilun kannalta suotavampaa olisi rakentaa ajoväylien väliselle korokkeelle aita, jolloin vaarallinen tien ylittäminen paikalla vähenisi.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Jostain syystä suosiota on tällä kohtaa merkittävästi ja etenkin ruuhka-aikoina. Olisiko mahdollista, että tuota summittaista reittiä tulee iso osa suoraan lännen asutuksista tulevista jalankulkijoista useamman korttelin matkalta? Ja varsinkin silloin, mikäli he käyttävät tuota puistoreittiä. Siitä sitten mukavuudenhalussa ei haluta koukata "taaksepäin" etelän suojatielle, vaan puikataan Lidlin kohdalta yli, sisään ja sitten vaikka köröttelemään liukuportaissa. Joku tämmönen mekanismi saattaa olla kyseessä.

Aita on tietenkin toinen ratkaisu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut