Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Vihaatko eduskunnan salailua? Allekirjoita kansalaisaloite lobbausrekisteristä

  • Lobbaus läpinäkyväksi -kansalaisaloitekampanjan logo
    Lobbaus läpinäkyväksi -kansalaisaloitekampanjan logo

Eduskunnassa on eletty viime viikot erittäin absurdia näytelmää. Tilanteen keskiössä ovat kansanedustajiin vaikuttavat lobbarit ja heidän vierailutietojensa julkisuus. Eduskunta ei ole halunnut antaa vierailijatietoja julkisuuteen. Se tuhosi kiisteltyjä tietoja oikeusprosessin aikana ja jossain vaiheessa jopa kieltäytyi noudattamasta korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä tietojen julkisuudesta. Aivan uskomaton sirkus.

Missä tasapuolisuus tuomioistuimen edessä?

On äärimmäisen karua, kun korkein kansallinen lakia säätävä instituutio kylmästi nostaa keskisormen pystyyn tuomioistuimelle. Ajatelkaa hetki. Ei grillikioskilla kännissä Jorea naamaan tintannut Pena voi ilmoitusasianaan todeta tuomion jälkeen, että no enpä suorita. Tai voihan se todeta, mutta sitten tulevat reinikaiset. Eivätkä muuten tule kahville. On täysin jäätävää, että eduskunta jättää tällaisen tuomioistuimesta piittaamattomuuden viestin kansalaisille.

Eduskunta antoi periksi pitkin hampain, odottavissa koodareiden vastaisku

Viimein torstaina eduskunnasta tuli tieto, että lobbareiden tietoja sisältäviä vierailijalistoja aletaan luovuttamaan pyynnöstä. Luovutuksen jälkeen tiedot kuitenkin tuhotaan edelleen. No mitäpä luulette koodarien tekevän tässä tilanteessa? He automatisoivat asian. On naurettavan triviaalia koodata ohjelma, joka lähettää eduskuntaan automaattisesti kerran päivässä viestin, jossa vierailijatietoja kysytään. Jos eduskunta vaikeuttaa tätä prosessia, seuraavaksi asia joukkoistetaan tai ohjelmaa kehitetään paremmaksi. Näitä tietoja ei voi enää käytännössä pimittää.

Myös oikeita ongelmia - ja ratkaisu

Tietojen julkistamisessa on myös oikeita ongelmia. Vaarana on, että kansanedustajia tapaamaan tulleet ns. normikansalaiset joutuvat listoille ja seurantaan. Tämäkään ei ole toivottu lopputulos etenkään tapauksissa, joissa äänestäjä on lähestynyt kansanedustajaa kertoakseen jostain suuresta löytämästään epäkohdasta. Eräs avoimuuden ja yksityisyyden suojan puolia hyvin yhdistävä ratkaisukin onneksi löytyy. Se on lobbausrekisteri.

Mikä lobbausrekisteri on ja miksi se on tärkeä?

Lobbausrekisteri on tietokanta, jonne tallennetaan tietoa kansanedustajan sidosryhmätapaamisista. Sinne ei siis tallennettaisi tietoja yksityisluontoisista tapaamisista normikansalaisten kanssa. Puhemiesneuvosto valvoo rekisterin käyttöä.

On tärkeä nähdä, minkälaiset tahot käyvät eduskunnassa tekemässä vaikuttamisyrityksiä kansanedustajiin. Jos vastustat esimerkiksi turkistarhaamista, et varmaan tykkää, jos edustajasi kaveeraa jatkuvasti turkistarhaajaliiton delegaattien kanssa. Jos taas haluat armeijalle lisärahoitusta, toistuvat vierailut rauhanpuolustajaliitosta eivät myöskään herätä suurempaa luottamusta.

Lobbausrekisteri on yksi keino hallinnon ja lainsäädäntötyön avoimuuden parantamiseen. Se on tärkeä osa kansalaisen kuluttajansuojaa demokraattisessa järjestelmässämme.

Allekirjoita kansalaisaloite lobbausrekisterin puolesta

Avoimen ministeriön ja Open Knowledge Finlandin tarmokkaat tyypit ovat luoneet lakialoitteen, jonka tarkoituksena on saada lobbausrekisteri toimintaan Suomessa. Mikäli avoimuus ja parempi demokratia kiinnostavat, suosittelen lämpimästi aloitteen kannattamista sähköisessä palvelussa osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2653 . Palvelussa henkilöllisyytesi todennetaan. Useimmille tämä käy helpoiten pankkitunnuksilla. Nyt on aika toimia.

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi
Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kiitos linkistä, kävin allekirjoittamassa kansalaisaloitteen. Toivottavasti myös suuri osa lukijoista tekee saman, demokratiamme on todella huonossa kunnossa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Laitoin kannatukseni. On se ihan tyhmää eduskunnalta, että tuhoaa heti vierailijalistat!

Juhani Vehmaskangas

Turhahan tuo lobbausrekisteri nyt on kun uusimman päätöksen mukaan jokainen saa tiedot päivittäin vaikka sähköpostitse pyytämällä. Siksi en allekirjoita.

Viitaten eduskunnan tietohallintoyksikön sähköpostiin (jäljenpänä) pitää kuitenkin ihmetellä miten juuri eduskunnassa voi puuttua laissa määrätyt arkistonmuodostussuunnitelmat (ovat mm. vanhentuneita):

"Hei.

Ohessa vastaus asiakirjapyyntöönne dnro 67/05/2017:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Eduskunnalla on useita arkistonmuodostus-/tiedonhallintasuunnitelmia. Valitettavasti osa eduskunnan arkistonmuodostussuunnitelmista on päässyt vanhenemaan ja niistä puuttuu myöhemmin toiminnan piiriin tulleita asiakirjoja tai tietoja. Arkistonmuodostussuunnitelmia uudistetaan parhaillaan ja vuonna 2016 saatiin valmiiksi valtiosääntöisen toiminnan arkistonmuodostussuunnitelman uudistaminen moderniksi tiedonohjaussuunnitelmaksi. Työ hallinnollisen aineiston arkistonmuodostussuunnitelmien uudistamiseksi on käynnissä. Tämän viestin lopussa on linkki eduskunnan hallinnon arkistonmuodostussuunnitelmaan.

Kulunvalvonnan vierailijatietojen osalta on noudettu henkilötietolakia, jonka mukaan henkilörekisteri, joka ei ole enää rekisterinpitäjän toiminnan kannalta tarpeellinen, on hävitettävä. Toiminnan kannalta on ollut järkevää poistaa tarpeettomat tiedot automaattisesti kerran vuorokaudessa.

https://www.eduskunta.fi/pdf/sekalaiset/Arkistosaa...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ystävällisin terveisin
Aino Ollilainen"

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ei ole mitenkään turhaa allekirjoittaa, kun eduskunta tuhoaa heti vierailijalistat. Mikä siinä on vaikeaa ymmärtää?

Juhani Vehmaskangas

Nuo vierailijalistat saa päivittäin vaikkapa sähköpostitse pyytämällä. Lain mukaan myös ennakkoon tehty pyyntö pitää toteuttaa heti kun mahdollista.

Nyt siis vain sähköpostia eduskuntaan vaikkapa aluksi seuraavaan tapaan:
Pyydän, että minulle lähetetään päivittäin sähköpostitse eduskunnan vierailijalistat tämän vuoden loppuun saakka.

toki voi laittaa myös: ensi vuoden loppuun saakka, tai; kunnes toisin ilmoitan.

Ehkäpä joku toteuttaa tuollaisen pyynnön ja kokoaa asiasta rekisterin. Toki pitää ottaa huomioon rekisterin pitämisen vaatimukset. Tosin netti lienee jopa täällä Suomessa pullollaan monenlaisia laittomiakin rekistereitä. Heh :-/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut