Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Pääsääntöisesti kukaan ei takavarikoi tietokonettasi kiristyskirjeasioissa

  • Tämä warettava pronssipatsaskin nukkuu yönsä rauhassa, eikä pelkää koneensa takavarikkoa. Kuva: CC BY-NC 2.0 Flickr/artandmale
    Tämä warettava pronssipatsaskin nukkuu yönsä rauhassa, eikä pelkää koneensa takavarikkoa. Kuva: CC BY-NC 2.0 Flickr/artandmale

Tähän väliin lyhyesti päivän kiristyskirjeasioista. Mediassa on ollut jälleen tänään pelottelua, kuinka Hedman Partnersin trenssitakkiset tutkijat tulevat viemään tietokoneesi kiristyskirjeasiassa. Minun on hyvin vaikea uskoa tähän. Minulla on nimittäin edessäni markkinaoikeudesta saamani vastaus tietopyyntöön noin kuukauden takaa. Siinä erityisesti todetaan seuraava:

"Muissa tekijänoikeudellisissa hakemus asioissa turvaamistoimipäätökset sisältyvät pääasiaan ja niistä annetaan myös päätös. Turvaamistoimi vaateet ovat pääsääntöisesti näissä asioissa hylätty."

Eli pääsääntöisesti kukaan ei tule viemään konettasi siviilitakavarikkoon kiristyskirjeasioissa. Saahan sitä toki yrittää. On hyvä, että ihmisillä on harrastuksia.

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi
Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Marko Parkkola

Sanoisitko, että mediassa on ollut asian tiimoilta #fakenews?

Käyttäjän TuomasHeinonen kuva
Tuomas Heinonen
Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

Kuka sen siviilitakavarikon suorittaisi? Poliisi vai Hedmanin juristi?

Kuinka takavarikkotapauksissa varmistetaan, ettei takavarikoija väärennä kovalevyn sisältöä?

Jos on useampia laitteita, takavarikoitaisiinko kaikki? Kuinka kauan takavarikko kestäisi? Jos kestää viikkoa kauemmin, on jo kiusanteosta kysymys.

Miksi pitää takavarikoida kone, eikö kloonaus paikanpäällä riitäisi?

Jne

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@3. Rikosasioissa esimerkiksi törkeissä talousasioissa tilinpito, patentti yms. päätyisivät markkinaoikeuden määräämään takavarikkoon. Siinä tiedetään olevan yksi sellaiseen takavarikkoon päätynyt patenttiloukkaukseen ollut tapaus ja siitä on ollut aikoja sitten.

Sitä paitsi nämä eivät ole koskaan olleet rikoksia vaan riidanalaisia aiheita mitä poliisikin siinä olankohauksilla oli selitellyt, etteivät voi tehdä mitään vaan pitää ottaa yhteyttä siihen riidan aiheuttajaan. Eikä se vaatimus ole edes lasku vaan summittainen lähetetty pyyntö, että maksaisitko tämän, koska meillä ei ole varmuutta siitä, että olet se henkilö, joka ehkä laittomasti teki waretuksen taikka ei mutta maksaisit joka tapauksessa? Eikä asiaasi auta mikään sanomasi vaikka julistaisit, että huomenna kello 13.20 iskeytyisi minimeteori suoraan päähäsi keskellä kaunista lenkkeilypolkuasi pitkin...

Vaikka sopisit taikka maksaisit mutta joudut jatkossa maksamaan aina vain lisää kuten MOT:n ohjelmassa loppupäässä joku sopimuksen sovittuaan oli saanut taas kirjeen ja maksuvaatimukset.

Ei takavarikossa voida mitenkään varmistaa, että juuri se kone on waretuksien takana. Yhtä hyvin voisi vaihtaa tilalle vanha kone ja se toinen on laitettu ihan muualle ja sitä ei voi hakea koska sen omistaa joku toinen. Ongelma siinä on, että tietokoneiden komponenttien osat vaihtuvat usein alan harrastajien keskuudessa ja ne eivät ole olemassa alle vuodessa.

Eri asia on sitten ne tietämättömät tontut, ketkä ostavat kivijalkakaupassa tietokoneen ja eivät koskaan tee niille mitään päivityksiä.

EDIT: Eräissä tapauksissa takavarikko esimerkiksi lapsipornon epäilyksistä kestää enintään 3 kuukautta ja sitä pidemmälle ajalle tarvittaisiin sitten oikeuden määräys. Näitä tapauksia ymmärtääkseni kestäisi enintään 3 kuukautta ja sen jälkeen luovutettaisiin laitteet takaisin tai sitten luovutettaisiin jo ajoissakin kuin sen 3 kk.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut