Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Nelosolut tuhosi Espoon Leppävaaran: Kuvareportaasi

  • Suositeltu minimivarustus kauppareissulle vuonna 2018
    Suositeltu minimivarustus kauppareissulle vuonna 2018

Olemme pitkin loppuvuotta saaneet kuulla uuden alkoholilain ongelmista sen vastustajilta. Nelosolut kaupoissa kuulemma syöksee kansakunnan mitä moninaisimmilla tavoilla rappioon ja aiheuttaa täydellisen anarkian välittömästi. Valitettavasti kaikki varoitukset osoittautuivat todeksi. Tämä on kuvareportaasi nelosoluen tuhoamasta Espoon Leppävaarasta.

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi
Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Herään järkyttävään näkyyn. Vahvaa, keskushermostoon vaikuttavaa A-olutta käyttävät ihmiset ovat leiriytyneet läheiseen leikkipuistoon. Lasten leikkipaikan varusteet on poltettu nuotiossa. Älämöly on korvia huumaava.

 

Leppävaaran kauppakeskus Sellon vieressä olevalla Ratsukadulla on menossa järkyttävä autoralli kaikkien yrittäessä sisään hakemaan alkoholia.

 

Sellon Viaporintorilla on äärimmäisen kyseenalaisen kansanjuhlan tuntua: Ihmiset juovat, tappelevat ja tekevät tarpeitaan holtittomasti minne sattuu. Valitettavasti poliisi ei ole ennättänyt paikalle, vaikka tarvetta olisi. Ehkä muissa kaupunginosissa on vielä pahempi tilanne?

 

Väkijoukko on luonnollisesti intaantunut myös roskaamaan. Lasinsiruja, tölkkejä ja makkarapapereita on joka paikassa määrissä. Tässä kuvassa pahin humalaisten aikaansaama rytökasa.

 

Kauppakeskuksen autohalli pullistelee kaljanhimoisten kansalaisten autoista.

 

Kassajonot ovat kosmiset. Edes tuhat ilmaista ämpäriä jakava Paavo Väyrynen ei saisi aikaan tällaista kansainvaellusta.

 

Saatanallinen vahvojen oluiden osasto on helppo havaita ihmispaljoudesta. Vielä 10 asiakasta lisää ja koko paikka luhistuu singulariteettiin.

 

Ja tässä se nyt on. Tuo uusi keskushermostoon vaikuttava aine, joka vaivutti Leppävaarankin ikeensä alle heti ensimmäisenä päivänä. Siskot, veljet ja kanssaihmiset; olemme tuhon omat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

40Suosittele

40 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (71 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Suomessa myytiin vuonna 2016 yhteensä 756 miljoonaa litraa erilaisia panimotuotteita, joista 382,9 miljoonaa litraa oli olutta. Se tekee 83 litraa henkeä kohden. Tilasto perustuu Panimo- ja virvoitusjuomateollisuus­liiton jäsenyritysten kotimaanmyyntiin.

Ilmeisesti Leppävaara kuuluu sitten ns. "kuiviin" alueisiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

383 per 83 = 4,6, eli tarkoittanet aikuisväestöä, Suomessahan on 5,5 miljoonaa ihmistä. Lisäksi osa juodusta oluesta juodaan turistien kitoihin.

Mutta yhtä kaikki, sanotaan, että keskiverto juo siis kaksi litraa viikossa, mikä menee reilusti yli tuon 83 litraa vuodessa.

Tuo valtava ryyppääminen tarkoittaa silloin yhtä puolen litran tölkkiä joka toinen päivä. Siitä voi tietysti ottaa silloin joka toinen päivä lasillisen lounaan yhteydessä ja toisen illallisen yhteydessä, mutta seuraavalle päivälle ei enää tilastollista kiintiötä riitäkään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ulkomailta tuodaan turistireissujen myötä noin 75 miljoonaa litraa alkoholia, mikä ei luonnollisestikaan näy Suomen myyntitilastoissa.

Litramääräisesti olut edustaa merkittävää osaa kokonaismäärästä ainakin Baltian maihin suuntautuvilla matkoilla, sillä absoluuttiseksi alkoholiksi muutettuna määrän arvioidaan olevan ainoastaan tasolla 7-8 miljoonaa litraa.

P.S. Kokonaisalkoholikulutus suomalaisilla yli 15-vuotiailla on keskimäärin 11 litraa absoluuttista alkoholia vuodessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #39

Jos edes osa tuosta turistituonnista saadaan kotimaiseen myyntiin, niin hyvähän sekin olisi. Vaikkakin uskon, että tuo litramäärä turistituontia on vahvasti liioiteltu, sillä se tarkottaisi sitä, että reissaajat tuovat suurinpiirtein yhtä paljon kuin Suomessa ostetaan paikan päällä. Sitä en kyllä suostu uskomaan.

Ja mitä tuohon 11 litraan juovaa kohden tulee, niin sekin tarkoittaa vajaata litraa kuukaudessa eli kolmasosadesin päivässä etanoliksi muutettuna. Kaksi ruokalusikallista, yksi aterialla ja toinen yömyssyksi.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #40

#40
''Jos edes osa tuosta turistituonnista saadaan kotimaiseen myyntiin, niin hyvähän sekin olisi.''

Miksi se pitäisi saada takaisin?

Maaseudelta kaupunkiin viiniä ostamaan on niin pitkä, että samalla käy pari kertaa vuodessa Latviassa.

Silloin on kotivarasto kunnossa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #42

Se olisi hyvä saada Suomen rahakierron piiriin. Toki nytkin suomalaiset kotimaisia tuotteita suureksi osaksi sieltä ulkomailta rahtaavat, mutta se ei hyödytä Suomen kauppaa ja sitä kautta kansantaloutta.

Prosentuaalisesti katsoen harvat kuitenkaan Viroon tai Latviaan lähtevät juomiaan hakemaan, vaikka siellä paikan päällä tarkastellen vilkkaalta näyttäisikin. On eri asia mennä merten taakse kuin naapurikaupunkiin.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #43

#43
''Prosentuaalisesti katsoen harvat kuitenkaan Viroon tai Latviaan lähtevät juomiaan hakemaan''

Tuo on totta. Vain kaksi tai kolme henkilöä hakee koko kylälle.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #40

Suomen tullin arvioita. Uskoni tullimiehiin tässä heidän arviossaan on vankkumaton kun Helsingissä olen seurannut laivoista purkautuvien ihmisten kantamuksia.

P.S. 11 litraa etanolia vuodessa on merkittävä määrä kulutettavaksi, jos koko kiintiö jää joulunpyhinä juotavaksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #51

Niin, ja jos se koko määrä kulutettaisiin minuutissa vaikkapa 13.3. klo.: 13:00 niin se olisi vielä merkittävämpi määrä!

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Lisää Alkomatematiikkaa.
Join vuoden jokaisena viikkona yhden saunaoluen 1/3l - 4.7%
Nyt juon sen saman pullollisen, mutta prosentti onkin 5.5. Kun tosta lasket, paljonko nousee nihilistikuluttaja 100% alkoholimäärä/ vuosi, niin alkaako maksa paukkumaan.

Entä jos suurkulutan sen 2 l/ 5.5& ja kerrotaan se sillä kaljapopulaation päälukumäärällä. Mitä jää viivan alle ja kenelle jää.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Koskettava kuvasarja kertakaikkiaan. Mitä olisikaan tapahtunut, jos oma toiveeni olisi mennyt läpi ja ruokakaupoissa olisi alettu myymään punaviiniä??!!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olisimmeko siellä me kaikki punaviheriäisten kuplien pikkusnobit arvailemassa Pirkka- ja K-menu tai Kotimainen ja Rainbow -punaisten bouquetia?

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen

"Pirkka-viini-fobia" ei ole tästä maailmasta. :)

Tämä on jotain sellaista, joka vaatii selvittämistä. Ensinnäkin Suomessa on kymmeniä yksityisiä alkoholijuomien maahantuojia. Viinien ja muiden alkoholijuomien maahantuonnin monopoli päättyi Suomen liityttyä EU:iin – ainoastaan vähittäismyynnin monopoli jäi yli 4,7 %:n vahvuisten juomien osalta Alkolle (sittemmin tilaviinit ja sahdit ovat murentaneet osaltaan monopolin yksinvaltaa). Mutta siis maahantuojat ovat ne, jotka tuovat moninkertaisesti enemmän vaihtoehtoja Suomeen, ei Alko. Edelleen: joka uskoo, että 1 monopoli pystyy tarjoamaan suuremman valikoiman kuin 1 + n vähittäismyyntiliikettä, kannattaa muistaa edesmenneen itänaapurin valikoima tai käydä tutkimassa vähänkin suurempien päivittäistavarakauppojen oluthyllyjen valikoimaa – puhumattakaan sellaisesta vaihtoehdosta, että Suomeen tulisi myös alkoholin myyntiluvan saaneita gourmet-kauppoja, joita on vanhoissa eurooppalaisissa sivistysmaissa, alkaen Tanskasta ja Virosta. Edelleen – Suomi ei ole viinituottajamaa, joten KAIKKI viinit joudutaan tuomaan ulkomailta; laitoin tämän faktan, koska usein kuulee sanottavan, että muissa Euroopan maissa on huonommat valikoimat. Riippuu näkökulmasta: esim. Ranskasta saattaa saada elintarvikeliikkeistä huonommin vaikkapa australialaisia viinejä, koska Ranska on suuria viinimaita, eivätkä maan kansalaiset osaa edes kaivata jotain toiselta puolelta maapalloa tuotavia viinejä. :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #69

On syytä ottaa huomioon, että Suomen vähittäiskauppa on äärimmäisen keskittynyttä ja ketjuuntunut yhteen tukkukauppojensa kanssa. Suurten kauppakeskusten hyllyille ei tulisi laajaa valikoimaa kuin suurimmissa n.s. "ostoshelveteissä" suurten kaupunkien ympärillä.

Suuret ketjut tuskin käyttäisivät pieniä maahantuojia vaan omia osto-organisaatioitaan, Inex Partners j.n.e.

Meidän muutakaan vähittäiskauppaamme ei voi verrata keskieurooppalaiseen. Miksi K- ja S-ketjut käyttäytyisivät viiniä myydessään eritavoin jos se vapautettaisi samaan asemaan kuin muu vähittäiskauppa?

On totta, että suurissa viinimaissa kauppojen viinivalikoima on suppea siinä mielessä, että tuontiviinejä on vähän ja ihmiset todellakin nyrpistelevät nenäänsä australialaisille ja etenkin USA-laisille "mukamasviineille". Onko meidän siis pyrittävä samaan ja hajotettava nykyinen laajan ja laadukkaan valikoiman tarjoava zydeemi?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Kerrassaan pelottavaa, että tällaiseen maailmaan tuli tänään herättyä.

Onkohan missään tietoa, mistä oluista tarkalleen on nyt julkaistu IV-haara?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ison meren takaa kanssa tulee uutinen, joka tulee tuhoamaan yhden suurimmista talousalueista, Kalifornian.

Siellä on tästä päivästä alkaen laillista ostaa,käyttää ja kasvattaa kannabista.

:)

http://www.bbc.com/news/world-us-canada-42532776

Käyttäjän Apoleon kuva
Aapo Puskala

Mutta kai sentään vain keskikannabista eikä vahvempaa IV-kannabista?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Kyllä kyllä. Sitä pahimmanlaatuista suonensisäistä kannabista.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Kävin ostamassa läheisestä K-marketista yhden aidon lonkeron, joka maksoi 2.8 euroa tölkki eli 67,20 euroa laatikko. Näillä hinnoilla ei taida tulla suurta ryntäystä, lonkero on kalliimpaa K-marketissa kuin Alkossa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Monet unohtavat, että tänä samana päivänä astui voimaan nelosoluen ja vahvojen lonkeroiden kauhukuvien vastapainoksi merkittävä alkoholiveron korotus, tasolta, joka jo ennestään oli Euroopan Unionin korkein. Lonkerot ovat alkoholiprosenttiinsa nähden raskaimmin verotettua juomatyyppiä. Ei ole epäilystäkään, että Viron ja Latvian kauppojen valikoimat kelpaavat suomalaisille jatkossakin. Jos viinarallin haluaa tehdä houkuttelemattomaksi, pitäisi Alkon monopoli purkaa kokonaan ja alkoholin verotusta keventää reippaalla kädellä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Edes tuhat ilmaista ämpäriä jakava Paavo Väyrynen ei saisi aikaan tällaista kansainvaellusta."

Luuletko Väyrysen jakavan jotain ilmaiseksi?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Väyrynen jakaisi "ilmaisia ämpäreitä" ihan samassa tarkoituksessa ja yhtä ilmaisesti kuin muutkin niitä jakavat. Ovathan liikkeenjohdon ja markkinoinnin konsulentit osanneet opastaa jo vuosikymmeniä "never underestimate the value of free".

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Minusta Hannu Kärkkäinen osasi omassa jutussaan katsoa terävästi kaiken höpöretoriikan (puolin ja toisin toteutetun) läpi. Hän kirjoitti:

Alkoholiverotus nousee ilmeisesti 10,6% oluiden osalta. Pakkohan sitä on tietenkin nostaa, koska alkoholiverot tuottivat vuonna 2016 vain 1,35 mrd €.

Kuluttajat saivat 0,8 % korotuksen kaljan prosentteihin ja samalla 10,6 % korotuksen hintoihin oluen osalta.

Ihan hyvin myyty ja innokkaan reippaasti ostettu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jälkeenpäin tulee mieleen, että prosenttikorotuksesta pidettiin yllä tietoisesti moista älämölöä juurikin siksi, että hinnankorotusta ei olisi huomattu.

Juha Kuittinen

"Noin puolet suomalaisten saamasta kokonaisalkoholista tulee oluesta. On aivan varma, että lisäämällä alkoholin myyntipaikkoja (350 -> 5300) ja alkoholipitoisuutta (4,7% -> 5,5%), suomalaisten alkoholin kulutus ja sairaudet lisääntyvät välittömästi ja merkittävästi."

https://www.laakariliitto.fi/uutiset/lausunnot/alk...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «lisäämällä alkoholin myyntipaikkoja (350 -> 5300) ja alkoholipitoisuutta (4,7% -> 5,5%)»

Jos lääkäriliiton logiikka on tätä tasoa, voimme ehkä olla huoletta. Väitteessä esitetty looginen konjunktio tarkoittaisi, että molempia lisättiin.

Alkoholiahan ei aiemmin myyty vain Alkoissa (355 toimipisteittä) vaan aiemminkin niissä 5300 kaupassa. Alkoholin myyntipaikat eivät siten lisääntyneet. Möyskään Alkossa myytävän alkoholin alkoholipitoisuutta ei ole nyt lisätty lainkaan.

    «Noin puolet suomalaisten saamasta kokonaisalkoholista tulee oluesta. On aivan varma, että ... suomalaisten alkoholin kulutus ja sairaudet lisääntyvät välittömästi ja merkittävästi»

Alkoholin haittavaikutukset eivät ole lineaarisia vaan suuressa käytöstä lineaarista suurempia. Nelosolutkin on vielä mieto alkoholijuoma ja sen käyttäjäkunta ja käyttötilanteet ovat erilaisia kuin väkevien juomien käytössä. Nelosesta ei alkoholin suurkuluttaja saa vielä edes känniä.

Relevanttia voi silti olla, miten nelosen lisääntynyt käyttö vaikuttaa alkoholiriippuvuuden kehittymiseen ja muuta sellaista.

Merkitystä on kuitenkin paljon myös kulttuurilla. Eniten olutta maailmassa juodaan Tsekissä, kaksi kertaa niin paljon kuin Suomessa. Kuitenkin tsekkiläisten alkoholinkäyttö on vain hieman suomalaisia suurempaa. Lienee sanomatta selvää, että Tsekissä kaikkea alkoholia saa marketeista – alkot ovat aika pohjoismainen juttu.

Alkoholin käytön vähentäminen on sinällään terveyden kannalta ymmärrettävä tavoite, mutta terveystavoitteita voi edistää myös vähentämällä kulutustottumuksia. Siinä mielessä tämä lakimuutos voi olla hyvään suuntaan, vaikka lisäisikin jotain käyttöä.

Jää epäilemättä nähtäväksi, miten Lääkäriliiton ennuste pitää paikkaansa.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Tuo "välittömästi" on myös aikamoinen huuli. Itse tunnen vielä olevani yhtä terve kuin eilenkin, ehkä minulla on hyvät geenit :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"On aivan varma, että ..."

Tuollainen varmuus pohjautuu virheellisen käsitykseen siitä, että ihmiset osatvat olutta siitä riippuen kuinka paljon sitä on tarjolla.

Kyllä jokainen sen oluensa ostaa silloin, kun sitä haluaa juoda. Niin ennen ja niin tulevaisuudessakin.

Ilkka Huotari

Roomakin hajosi moraaliseen rappioon (ja maahanmuuttoon). Lopun alkuja.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Moraalinen rappio = Valtion johtokoneisto hyysäsi valtion varat juhliin ja turhuuksiin ja aiheuttivat taloudellisen konkurssin.

Maahanmuutto = Roomalaiset omisti orjia 3 kertaa enemmän omaan väkilukuunsa nähden.

Ilkka Huotari

Voi olla noinkin.

"Nykyisissä tulkinnoissa korostetaan eniten imperiumin taloudellisia vaikeuksia, sisäisiä sosiaalisia muutoksia ja ulkoisten uhkien aiheuttamaa painetta."

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kävin äsken ostamassa kaksi pulloa neloskaljaa. Otan kaljaa lähinnä janojuomaksi, joten taidan jatkossakin pysyä halvemmassa keskarissa. Mutta pitihän sitä pitkästä aikaa kokeilla sitä vahvempaa lajia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Olemmeko me kommentoijat tässä todistamassa vapaan IV-oluen ensimmäisen uhrin syntymistä aivan livenä ?

Tommi O. Pälve

Nyt on kyllä mainiota settiä! :D

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Ruokakauppa tarjoaa ensimmäisenä olutta ja kyytipojaksi valmiseineitä.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Ei sitä nelosta tai limuviinaa porukka osta, korkea hinta huolehtii siitä ja tottuminen kolmosolueen.

Käyttäjän AarreTaalikka kuva
Aarre Taalikka

Siis,mikä hyöty nyt saavutettiin?

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Se että lidlistä saa oikean vahvuista vehnäolutta, eikä vedellä jatkettua omituisen alkoholilain takia. Ja se, että on pikkuisen vähemmän Alkoa.

Käyttäjän AarreTaalikka kuva
Aarre Taalikka

Vai niin.Joitakin vuosia sitten suoritettiin testi ns. olutharrastajien keskuudessa.Testin tulos oli,että nämä harrastajat/asiantuntijat eivät erottaneet keski- ja A-olutta toisistaan.Alko on miellyttävä paikka asioida ja sen hinnoittelukaan ei merkitse minulle mitään koska en ryystä olutta kaksin käsin.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo Vastaus kommenttiin #26

Olutharrastaja on kiinnostunut toisenlaisista tuotteista, karhun kolmosessa prosentteja on 4,6%, nelosessa 5,3%. Olutharrastaja harvemmin on keskittynyt bulkkilagerin alkoholipitoisuuden pienien heittojen aistivaraiseen havainnointiin.
Miksipä ruokakaupatkin ei voisi olla valtion monopolin hoidossa, hangosta Nuorgamiin joka kaupassa täysin sama valikoima.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #26

Alan 'ammattilaiset' sen sijaan olisivat huomanneet eron välittömästi.

Kun taas harrastaja, joka on opetellut ennemminkin huomaamaan onko lasissa pilseneriä vai hellesiä eikä sinänsä ole kiinnostunut siitä mihin veroluokkaan juoma sattuu kuulumaan, ei välttämättä sitä tosiaan osaakaan erottaa.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Uskaltaisin väittää, että tämän on kuluvan vuoden hauskin blogi-kirjoitus :) !

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Tämä vaikuttaa vallan erinomaiselta terveysteolta.

Kuvitellaan että Toimi Tolkunmies ostaa 10 keppanaa (3,03 €/l) 10 €:lla. Kymmenestä keppanasta Toimi saa puhdasta alkoholia 155 ml.

Sitten meillä on Päivi Päihdekäyttäjä -joka ostaa samalla rahamäärällä nelosolutta (4,06 €/l), niin hän saakin ostettua sitä ainoastaan seitsemän täyttä tölkkiä.
Tästä määrästä Päivi saakin sitten puhdasta alkoholia ainoastaan 127 ml.

Vaikuttaa siltä, että tämä on kansanterveyden kannalta hyvä päätös, jos vain kaikki siirtyisivät käyttämään ainoastaan nelosolutta pysyttäen alkoholiin käyttämänsä rahamäärän samana.

Käyttäjän AarreTaalikka kuva
Aarre Taalikka

Käytännössä Päivi Päihdekäyttäjä (omasta mielestään vain viihdekäyttäjä) lisää rahamäärää ja ostaa 10 nelosolutta.Lienee turha haaveillakkaan muusta sillä Päivillä homma on jo lähtenyt lapasesta.

Käyttäjän mhiltunen kuva
Mikko Hiltunen

Ja mikähän on siis tähän asti estänyt Päiviä olemaan käyttämättä rahaa siihen yhdenteentoista kolmoseen tai jopa täyteen tusinaan? Mahtaisiko olla se että kymmenellä kolmosella pääsee juuri sopivaan olotilaan? Jos joku sitten ostaakin jatkuvasti saman määrän nelosia ja ne nauttimalla se olotila meneekin "yli", luulisi että jossain vaiheessa se "kymppikassi nelosia" muuttuukin "kasikassiksi" tjsp.

Yllä oleva tietysti sillä oletuksella, että tavoiteltu olotila EI ole täysi kooma vetämällä kaikki alkoholit putkeen, mikä ei tietääkseni ole juuri kenelläkään oluen juojalla tavoitteena. Siihen on ihan eri aineet.

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Eiköhän päihdekäyttäjän ainoa ostokriteeri ole "Most bang for the buck". Eli alkoholin määrä/hinta ratkaisee. Tällöin käyttäjä ostaa tietysti eniten prosentteja mahd. halvalla mikä toteutuu keskioluessa kaikkein parhaiten.

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen

Ihan parasta Pahkasika-tason parodiaa. :)

Marko Parkkola

Tampereen Lentävänniemen K-kaupassa oli vain kiljulonkeroa ja kolmosolutta. Säästyimme maailmanlopulta. Huhujen mukaan Lielahti on jo tuhottu.

"Yönä monena ihminen pelätä saa
Kolkuttajat, kolkuttajat oveen kolkuttaa
En voi mennä ulosillä kukaties
Siellä minua pelottaa A-nelosmies"

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vakavasti puhuen uskon kerettiläisesti siihen, että alkoholikulutus voi jopa laskea tämän uudistuksen myötä. Ihmisten käyttäytyminen kun ei ole matemaattisten rationaalisten mallien tai laskelmien mukaista, vaan sosiopsykologiset seikat vaikuttavat enemmän.

Jo pelkästään edullisemman hinnan vuoksi keskari tulee säilyttämään asemansa markettikuluttajien suosikkijuomana oluiden kohdalla. Mutta kun siellä niitä "nelosiakin" on tarjolla, niin useat Alkon reissut jäävät tekemättä, jopa silloinkin kun niitä nelosia ei osta. Kun ne ovat siellä aina saatavilla, niin miksi niitä juuri tänään pitäisi ostaa. Katsotaan sitten huomenna jos tekee mieli ...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kuikka kirjoitti: "Vakavasti puhuen uskon kerettiläisesti siihen, että alkoholikulutus voi jopa laskea tämän uudistuksen myötä. Ihmisten käyttäytyminen kun ei ole matemaattisten rationaalisten mallien tai laskelmien mukaista, vaan sosiopsykologiset seikat vaikuttavat enemmän."

Kuikka yhdessä edukuntamme kanssa kumosivat juuri porvarillisen kansantaloustieteen perusaksiooman tiivistetymmin kuin K.Marx konsanaan.

Janne Liukkonen

Voi tätä turmiota... Lisäksi tuli vielä luvattu täystyöllisyys eli kyseessä on Danten H.tti.

Onnea hallitukselle, taisi olla ensimmäinen läpiviety hanke.....

Käyttäjän jarmosaari kuva
Jarmo Saari

Kuvasarjan sarkasmin särmää voisi arvioida, jos valokuvista selviäisi esimerkiksi kuvanottohetki. Tällaisenaan se jää arvottomaksi irvailuksi.

Sarkasmi on haastava tyylilaji seuraajalleen ja - etenkin tässä - vielä haastavampi tekijälleen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuten tiedät päivänvalon aika ei ole pitkä tähän aikaan vuodessa - ei edes Leppävaarassa. Kunka paljon lisäinformaatiota se sinulle toisi asiaan liittyen, jos tietäisit, että kuvia on otettu klo. 10:30 tai klo. 15:00?

Kävin itse eilen illalla S-Marketissa eikä siellä paljon porukkaa ollut kuuden maissa. Kaljahyllyjen luona ei ketään muuta kuin minä, joka ostin kaksi purkkia - keskaria.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Jarmo hyvä, se mikä tämän jutun taiteellisessa vaikutelmassa jää vajaksi, on vähäistä siihen verrattuna, mitä tämä sarkastnen pläjäys kertoo tiettyjen päättäjien arviointikyvyn tasosta. Erityisesti siitä, minkälaisena metsäläisenä he vielä tänäkin päivänä pitävät suomalaista ihmistä. Lisää tällaista, kiitos.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Arvoisat keskustelijat,

Joku oli ilmoittanut oheisessa linkissä esitetyn Marko Parkkolan kommentin asiattomaksi. Toivon, että kyseessä oli vahinkopainallus, eikä "naama ei miellytä"-tason kiusa. Mikäli jonkun pärstävärkki tai muut ominaisuudet tällä sivulla eivät hivele omia tuntoja myötäkarvaan, kannattaa pohtia, onko järkevää viettää sivulla yhtään enempää aikaa. Poiskin kun pääsee.

http://m.asuka.fi/uploads/parkkolan_asiattomaksi_i...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Saattaa olla syynä sekin, että Parkkola on valmiiksi toimituksen bännissä ja seikkailee sivustolla ilman kuvaa. Minä olen luullut, että nuo ilmoitukset ovat merkki siitä, että toimitus pyrkii siivoamaan sivustolta kuvattomia.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Parkkolan profiilisivulla kuva on tällä hetkellä näkyvissä itsellä: http://markoparkkola1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kay...

Mutta blogin etusivulla kuvaa ei näy itselläni. Noh, en lähde arvailemaan tämän enempää.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #54

Ylläpito pitää minua ennakkosensuurissa. Kaikki maailman ongelmat ratkeavat, kun minun kirjoituksia tarkkaillaan herkeämättä.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi Vastaus kommenttiin #60

Taas poistuivat nämä jo kertaalleen hyväksytyt kommentit :D Tällä on ainakin itseäni työllistävä vaikutus. Älkää nyt hyvät ihmiset jaksako...

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Suomi on pussikaljakulttuurin luvattu maa. Alkoholilla opetellaan säätekemään tunteita, vedetään ns perseet ja yritetään päästä ikävistä, monen sukupolven takaa tulevista vaikeista tunteista eroon, mutta turhaan. Kiskotaan niin kauan kun joudutaan polvilleen, alkoholisoidutaan. Mitä hienoa on kävellä viinilasi kädessä, en ymmärrä sitä muuten kuin syvänä alemmuuden tunteena. Nykyään teinit kävelevät energiajuoma tölkit kädessä. Harjoittelevat siinä lonkerotölkkiin tarrautumista, sitä aikuistumisen riittiä mikä alkoholiin täällä vahvasti liitetään. Mihin oikeastaan alkoholia tarvitaan? Kertokaa te minulle kun en käsitä. Ollaanko me silloin jotenkin enemmän eurooppalaisia kun sitä viiniä sais sieltä Prismasta? Siitäkö se muka on kiinni? Siis alemmuudentuntoisia jotka yrittävät hoitaa omaa alemmuudentuntoaan alkoholilla? Sitäkö tää on?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kommenttisi kolmessa ensimmäisessä virkkeessä luonnehdit vain marginaalisen osan alkoholikäytön olemusta, Suomessa tosin jopa kymmenisen prosenttia alkoholia käyttävistä aikuisista voisi kuulua tuohon kategoriaan.

"Mitä hienoa on kävellä viinilasi kädessä, en ymmärrä sitä muuten kuin syvänä alemmuuden tunteena."

Ei kai moni sen kanssa kävelekään, korkeintaan keittiöstä pöydän ääreen. Tai sitten kokkareilla, jos lasi on tarjoiltu seisoville vierasryhmille tarjottimelta. Ei kaiken tarvitse olla "hienoa", hauskaakin voi olla ilman, että analysoi sitä hienouden kannalta. En ymmärrä mistä tuon syvän alemmuuden tunteen liitit viinin nauttimiseen.

"Nykyään teinit kävelevät energiajuoma tölkit kädessä. Harjoittelevat siinä lonkerotölkkiin tarrautumista, sitä aikuistumisen riittiä mikä alkoholiin täällä vahvasti liitetään."

Energiajuomat ovat todellakin nuorison keskuudessa ikääntyneempiä ihmisiä suuremmassa suosiossa, mutta ilmeisesti vain siksi, että he kuuluvat siihen sukupolveen, jonka aikana kyseisten juomien markkinointi on alkanut. En usko, että sillä on mitään tekemistä alkoholin juomisen harjoittelun kanssa ja nuorisohan on raitistunut huomattavasti viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana.

"Mihin oikeastaan alkoholia tarvitaan? Kertokaa te minulle kun en käsitä."

Tuon kaltaiseen asennoitumiseen olen yleensä ottanut kantaa toteamalla, että ei ihminen tarvitse paljon mitään muutakaan. Vettä ja kaurapuuroa, se riittää. Mutta jos itse hauat toisinaan jotain muutakin, niin ei kenenkään toisen tarvitse sinua tulla siitä kritisoimaan, kuten ei sinunkaan tarvitse kritisoida sellaisia, jotka nauttivat jostain muusta kuin itselläsi on tapana. Juotko joskus kokista tai tuoremehua? Mihin niitä tarvitaan, vesikin kelpaa!

"Ollaanko me silloin jotenkin enemmän eurooppalaisia kun sitä viiniä sais sieltä Prismasta?"

Kyllä vain! Suomi olisi silloin ottanut askeleen kohti mannereurooppalaista käytäntöä.

"Siitäkö se muka on kiinni? Siis alemmuudentuntoisia jotka yrittävät hoitaa omaa alemmuudentuntoaan alkoholilla? Sitäkö tää on?"

Suora vastaus kysymykseesi: se ei ole sitä. Löylyn päälle saattaa maistua kylmä olut, mutta ei lämmin punaviini. Ostereiden kanssa sopii kuiva ja mineraalinen kylmä valkoviini, mutta ei mikään muu. Ravioli Con Pesto Rosso puolestaan edellyttää täyteläistä italialaista punaviiniä hiukan alle huoneen lämpöisenä tarjottuna. Miksi tietynlainen ruokakulttuuri pitäisi tuomita alemmuudentunteeksi? Onko läskisoosin syöminen sitten ylemmyyden tunnetta ruokkiva toimenpide?

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Suomi on joka tapauksessa pussikaljakulttuurin maa jossa opitaan jo äidin maidossa että tunne-elämää säädellään alkoholin avulla. Tätä nykyistä lakiuudistusta ajettiin panimoteollisuuden ehdoilla. Siinä toisten onnettomuus, alkoholinkanssa läträäminen, muuttuu toisten vauraudeksi, panimoteollisuuden osakkeenomistajien osingoiksi. Toisten onnettomuus on toisten vaurautta, kätevää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #64

Oluen juominenhan on onnea!

Saksalaiset sanovatkin: "Im Himmel gibt´s kein Bier, so trinken wir es hier!"

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen Vastaus kommenttiin #64

Olisi ihan suotavaa, että tuo suomalaisiin kohdistettu alkoholirasismi olisi jotenkin tieteellisestikin todistettua. :)

Toni Joronen

Olenkohan minä sitte pahempi tapaus. Sillo ku otan nii en tyydy oluisii... ehei.. mä otan tilavuudeltaa vähintää 40% olevia litkuja. Kukaan ei pysty vetämää nii paljo olutta ilman oksentelua että tulis tehtyä mitää umpihölmöä.. yleensä näilläki jotka "olutpäissään" hölmöilee, on elimistössään myös jotai kirkkaampaa ja vaahdottomampaa..

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lisähavaintoja tältä illalta. Kävin kahdessa eri marketissa, Lidl:ssä ja S-Marketissa. Molemmisssa löytyi vaatimaton rivi niitä "nelosia", mutta muutamaa hintatutkijaa lukuunottamatta ne eivät näyttäneet saavuttavan suosiota. En nähnyt kenenkään niitä ostavan.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Mitähän muuten poliisi tykkää tästä uudistuksesta?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Oppivat tykkäämään ajan kanssa, kun huomaavat, että se ei ole vaikuttanut negatiivisesti mihinkään.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kyllä kai osa ainakin naispoliiseista juo silloin tällöin lonkeroa tai Bacardi Breezeriä.

Käyttäjän IlkkaVuori kuva
Ilkka Vuori

Minä eilen kävin, Helsingin pahimman lähiön Pulikaupungin, kummassakin kaupassa: En löytänyt ensimmäistäkään A-oluttölkkiä. Toisessa kaupassa oli etsintäkuulutus kuvan kera: Wanted - varas, tuo heti A-oluet takaisin!..

Kysyin kauppiaalta, että varasko vei kaikki A-oluet ? Kuulemma vei ja jokunen ehdittiin ostaakin.

Viereisessä kaupassa ei myöskään ollut yhtään A-olutta - ei tosin ollut etsintäkuulutustakaan. Enkä viitsinyt kysyä - kun ei ollut henkilökuntaa jolta olisi kysynytkään..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut