Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen on erotettava

  • Omatunto on hyvästä silloin kun se toimii. Kuvamuokkauksen lähde: CC BY-SA 3.0 Wikimedia Commons/Matti_Nissinen.jpg by MakeF
    Omatunto on hyvästä silloin kun se toimii. Kuvamuokkauksen lähde: CC BY-SA 3.0 Wikimedia Commons/Matti_Nissinen.jpg by MakeF

Tahallisesta virkarikoksesta tuomittu valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen kirjoitti vuoden 2015 blogitekstissään seuraavaa: "Meillä jokaiselle on jo syntymässä annettu, hyvin sensitiivinen, mutta samalla erinomainen käytönkestävä työkalu korruption torjuntaan: omatunto. Sitä kannattaa kuunnella ja käyttää sekä toimia sen mukaisesti".

Nissisen oma työkalu ei toiminut. Korkein oikeus tuomitsi hänet 20.12.2017 sakkoihin virkavelvollisuuden rikkomisesta. Nissinen oli ostattanut organisaationsa piikkiin koulutuspalveluita veljensä firmasta. Teko oli oikeuden mielestä tahallinen. Mitä tekisi vastuullinen virkamies tällaisen tuomion saatuaan? Eroaisi. Mitä teki valtakunnansyyttäjä, lakimies Nissinen? Hän palasi muina miehenä töihin :D Näin meillä Suomessa...

Jos Nissisen teko olisi ollut vahinko, olisi hieman ymmärrettävämpää, mikäli hän olisi jatkanut virassaan. Mutta nyt ei ole kysymys edes tästä. Lehtitietojen mukaan nimittäin Nissisen alaiset olivat usean henkilön voimin kertoneet huolensa Nissien esteellisyydestä tämän suunnitellessa hankintapäätöksiä veljensä firmasta. Täysin tahallinen teko siis. Tällaisen teon tekijä ei ole tarpeeksi kunniallinen johtamaan Suomen syyttäjälaitosta. Ei, vaikka kuinka olisi tehnyt nuhteetonta uraa aikaisemmin.

Suurmiehen tunnistaa siitä, että hän uhraa itsensä yhteisönsä eteen. Nissinen on uhraamassa koko syyttäjälaitoksen uskottavuuden oman etunsa alttarille. Nissinen on erotettava. Muuta ulospääsyä tilanteesta ei yksinkertaisesti enää ole. Toivottavasti oikeusministeriö ja valtioneuvosto hoitavat asian kunnialla maaliin.

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi
Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen
Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Syytä olisi tosiaan erota. Jos ei eroa niin erottaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Onko oikeaa johtajuutta syyllistyä ensin esimiesasemassa tehtyyn rikokseen, sen jälkeen palata töihin kuin ei mitään ja vielä alentaa alaisiaan henkisesti osoittamalla heille omaa korvaamattomuuttaan meneillään olevien projektien läpiviemisessä?

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Valtakunnansyyttäjä on valtion virkamies ja hänen sovelletaan Valtion virkamieslakia (19.8.1994/750). Lain 4. luku käsittelee viranomaisen ja virkamiehen yleisiä velvollisuuksia. Käsitykseni mukaan valtakunnansyyttäjä on joutunut Korkeimman oikeuden tuomion perusteella tilanteeseen, joka on ristiriidassa sen kanssa, mitä lakiin näissä asioissa on kirjoitettu.
Virkamieslaki astui voimaan vuonna 1995 ja sen yhteydessä professorit ja oikeustieteen tohtorit Niklas Bruun, Olli Mäenpää ja Kaarlo Tuori julkaisivat erinomaisen kirjan ”Virkamiesten oikeusasema.” Siinä selvitetään juurta jaksain voimaan astunutta Virkamieslakia mm. virkamiesaseman vaatimusten ja virkamiesmoraalin osalta sivuilla 149-154.

Julkinen virka edellyttää aina julkista luotettavuutta.

Nykytilanne on kestämätön. Linkki puhukoon puolestaan, josta selviää valtakunnansyyttäjän tehtävät.

http://www.vksv.oikeus.fi/fi/index/valtakunnansyyt...

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Kososelta todella asiallinen kommentti. Esimiesasemassa olevalta vaaditaan korkeampaa itsekritiikkiä ja vastuullisuutta mitä alaisilta. Ei voi vaatia alaisiaan noudattamaan sääntöjä, joita itse rikkoo.
Herää myös kysymys millä luottamuksella henkilö hoitaa vaativia projekteja kun tekee sellaisen virheen, jota jokainen vähäisimmänkin virkatehtävän vastuunkantaja varoo työssään!
Jo se, että Nissinen ei itse eroa rapauttaa koko oikeusjärjestelmän luotettavuutta!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Yleisen laittomuuden rehoittaesssa ykisittäistä rikollista on vaikea siivota sivuun koska hän voisi halutessaan käräyttää muut rikolliset eli poliitikot ja viranomaiset. Tästä on vanha suomalainen sanonta hyvista veljistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut