Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Onko Väyrysen erottaminen Kansalaispuolueesta edes lainmukainen?

  • Väyrynen Kansalaispuolueen hallituksen jäsenenä (kuvakaappaus puolueen nettisivuilta)
    Väyrynen Kansalaispuolueen hallituksen jäsenenä (kuvakaappaus puolueen nettisivuilta)

Hämmentävää settiä. Paavo Väyrynen on kuulemma erotettu omasta Kansalaispuolueestaan. Mutta onkohan erottaminen ollut lainmukainen? Asiasta liikkuu niin paljon erilaista ja ristiriitaista informaatiota, että täyttä totuutta on mahdotonta sanoa. Yritän kumminkin.

Homman pihvithän ovat tässä:

Lain mukaan vain yhdistyksen kokous voi erottaa hallituksen jäsenen. Edelleen lain mukaan yhdistyksen hallitus ei voi erottaa istuvaa hallituksen jäsentä yhdistyksen jäsenyydestä.

Minulla on asiasta omakohtaista kokemusta. Erotimme vuonna 2014 Uudenmaan piiriyhdistyksessämme mielestämme omavaltaisesti toimineen puheenjohtajan yhdistyksen jäsenyydestä. Tämä oli virheellinen päätös. Asiaa selvitettiin PRH:n lakimiehiä myöten ja tultiin tällä avustuksella nopeaan lopputulokseen, että istuvaa hallituksen jäsentä ei voida erottaa yhdistyksen jäsenyydestä. Seuraava hallituksen kokous pyörsi päätöksen ja kutsui kokoon yhdistyksen kokouksen päättämään uudesta hallituksesta. Samat pääperiaatteet pätevät myös puolueeseen: Puoluehallituksen jäsentä ei voi erottaa laillisesti puolueen jäsenyydestä.

Sitten mennään päivän uutisjuttujen puolelle. Ylen uutisessa kerrotaan:

"Erottamisesta päätti puoluehallitus tänään lauantaina." .

Nyt herää kysymys, että mistä Väyrynen on erotettu? Puolueen jäsenyydestä hallituksen päätöksellä? Ei pitäisi olla mahdollista, sillä istuvaa hallituksen jäsentä ei voi hallitus erottaa puolueen jäsenyydestä. Kun aloitin tämän tekstin kirjoittamisen, Väyrynen oli vielä ainakin listattuna hallituksen jäseneksi.

Entä, onko Väyrynen sitten erotettu hallituksen jäsenyydestä hallituksen päätöksellä? Tämä on mahdotonta, sillä vain yhdistyksen/puolueen kokous voi hallitusjäsenen erottamisen hallituksesta tehdä.

Uutisjutuissa on kerrottu myös Kansalaispuolueeseen liittyvistä päätösten käräjäperusteisista toimeenpanokielloista ja keskenään kilpailevista kokouksista. Joidenkin tietojen mukaan ainakin "väyrysläisten" pitämä kokous olisi ollut puoluekokous, eli yhdistyksen kokous. Mutta tiedä häntä.

Minulla on nyt sellainen vaikutelma tilanteesta, että joko media ja/tai muuta tahot eivät ole uutisoineet kaikkia tietoja tilanteesta juurta jaksain, tai sitten Väyrysen erottaminen Kansalaispuolueesta on ollut laiton ja hän on tälläkin hetkellä tosiasiallisesti puolueen jäsen.

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi
Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Juuri näin. Kaikkea oleellista ei kerrottu. Erottaminen voi olla myös maksettu juttu, jolla Väyrysen maine on pilattu ennen vaaleja. Casessa on se hyvä puoli, että totuutta vaikea piilottaa kauan.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Olet Juha asian ytimessä. Maksettu. Kuka maksoi onkin mielenkiintoista.

http://blog.oikeus.pro/fi/blogi/:action/viewentry/...

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Kari Uoti kohta ui taas julkisuuteen sanomaan, että Väyrynen haastaa itsensä oikeuteen! Todistajaksi haastetaan Varjo-Paavo kertomaan, kuinka etelänmetia on hänestä taas tehnyt syyllisen. Todistaja väittää myös Sauli Niinistön, Juha Sipilän ja joukon markkinaliberaaleja tehneen hänelle "mällin", joka laukesi ennen aikojaan. Syytetty Paavo-varsinainen-Väyrynen lupaa tulla takaisin ja aikoo perustaa "Yhtä-köyttä-Yhdistyksen" ja aikoo palauttaa Joulumaan menetetyn maineen ja aikoo myös hankkia kesään mennessä valkoisen parran ja punaisen tonttulakin.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Tämä on todellakin hämmentävä juttu. Koko asia tuli täysin puun takaa ja varsin outoa on, jos puolue todellakin meni erottamaan hallituksen jäsenen tuosta vain. Jokin haisee ja pahasti.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Näissä Väyryseen liittyvissä sotkuissa, jotka ovat melkein kaikki Paavon omaa syytä, "haisee" todella pahasti!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Periaatteessa aivan sama, oikeutta sitten vaa käymään, sillä siinne Väyrynen pääsee kuitenkin rahoitussotkujaan selvittelemään.

Niinkuin Sipilä tänään sanoi, niin lopulta melko surullista, että tällaiseen naurettavaan touhuun häviää melkoinen poliittinen ura.

Uskottavuus on merkityksellisin asia politiikassa, ja vaikka tämä sitten joskus laittomaksi todettaisiinkin, niin kuka enää haluaa tällaista henkilöä äänestää.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Puhuiko Sipilä itsestään vai Väyrysestä?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kansalaispuoluoluetta on moitittu siitä, että se olisi vain Väyrystä varten, mutta nyt näyttäisi siltä, että puolue pystyy toimimaan ilman Väyrystäkin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Väyrysen poliittisen kohtalon ratkaisevat ne ihmiset, jotka tehokampanjalla "ostettiin" presidenttiehdokkuuden taakse. Nyt sitä luottamuspääomaa mitataan.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Muistaako vielä kukaan, mitä Paavo heille lupasi? Kuun taivaalta? EU-eron? Euro-eron? Eron Keskusta-puolueesta? Eron yritystensä johdosta? Eron...? Mitä hän tarjosi vastapalvelukseksi? Omalla kuvallaan varustetun tee-mukin. (Niin kuka nyt teetä Suomessa joisi!). Kahvia kun juodaan pikkukupposista sievästi pikkusormi pystyssä hifistellen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kansalaispuolueen sääntojen mukaan jäsenten ottamisesta ja erottamisesta päättää yhdistyksen hallitus, erottaminen on ollut yhdistyslain mukainen siis.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Mutta hallitus ei voi erottaa yhdistyksen jäsenyydestä istuvan hallituksen jäsentä. Olen selvittänyt tämän nimenomaisen asian PRH:n lakimiehiltä vuonna 2014. Joten kunnioittavasti luulen, että olet väärässä. Ellet sitten tarkoita, että Väyrynen oli jo ennen tätä erotettu hallituksesta jäsenkokouksen/puoluekokouksen myötä. Vaan oliko? Kansalaispuolue listaa vieläkin Väyrysen hallituksen jäseneksi: http://kansalaispuolue.fi/yhteystiedot/

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Oman käsitykseni mukaan keskeistä on se, mitä voidaan todistaa. Puolueet ovat aatteellisia yhdistyksiä, joten niihin käsitykseni mukaan sovelletaan yhdistyslakia. Sen 14. pykälä yhdistyksestä erottamisesta sanoo seuraavaa:

"14 § Yhdistyksestä erottaminen

Yhdistys voi erottaa jäsenen säännöissä mainitulla erottamisperusteella. Yhdistyksellä on kuitenkin aina oikeus erottamiseen, jos jäsen:

1) on jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut;

2) on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä; tai

3) ei enää täytä laissa tai yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja."

Lähde: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1989/198905...

Tässä tulee mieleen kaksi asiaa. Oliko kansalaispuolueen kokous päätösvaltainen ja voidaanko todistaa, että Väyrynen on käyttänyt huomattavia kansalaispuolueen rahasummia omien menojensa täyttämiseen? Jos noihin kumpaankin kohtaan voidaan vastata kyllä, niin silloin mielestäni kakkoskohta täyttyy ja voidaan sanoa, että Väyrynen on tehnyt kansalaispuolueelle menettelyllään merkittävää vahinkoa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Lakimies ei ole laki, vaan hänen tulkintansa, käräjäoikeus on lain ensimmäinen aste.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Lienee todennäköistä, että Sipilän luottamus puolueensa sisällä kohenee entisestään. Paavon kosto epäonnistui.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Ei Sipilän luottamusasemassa ole ollut koko aikana puolueen sisällä mitään ongelmaa! Väyrynen sai presidentin vaaleissa keskustalaisia ääniä noin kolmanneksen, arvioi lehtimiesveteraani Kari Hokkanen jossakin kolumnissaan. Loput tulivat ns. poliittisilta tuuliviireiltä yli puoluerajojen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kansalaispuolueen säännöt on hyväksytty rekisteröitäessä ja sääntöjen mukaan "3. Jäsenten ottaminen ja erottaminen

Jäsenten ottamisesta ja erottamisesta päättää yhdistyksen hallitus.
...
5. Hallitus

Kansalaispuolueen asioita hoitaa vuosikokouksessa valittu puoluehallitus, johon kuuluu 3-20 jäsentä. Puoluehallituksen jäseneksi voidaan valita yhdistyksen jäseneksi hyväksytyt eduskunnan ja Euroopan parlamentin jäsenet ja entiset jäsenet sekä enintään viisi yhdistyksen muuta jäsentä."

http://kansalaispuolue.fi/tietopankki/puolueen-s%C...

Uutisoinnin mukaan V:lle olisi annettu useita viikkoja aikaa korjauksen tekemiseen tekemiinsä menettelyihin ja kun sitä ei ole saatu, niin puoluehallitus on erottanut Väyrysen.

Sami Kilpeläinen on oman ilmoituksensa mukaan (puheenvuorossa) "Olen myös Kansalaispuolueen puheenjohtaja." Piia Kattelus Kansalaispuolueen varapuheenjohtaja. Lisäksi puolueella näyttää nettisivun mukaan olleen 3 jäsentä sekä asiantuntijajäseniä. http://kansalaispuolue.fi/yhteystiedot/

Epäselvää tässä "sekamelskassa" taitaa olla, onko Väyrysen joukkojen pitämä kokous, jossa yhdistyksen hallitukseen kerrotaan valitun Väyrynen, Hauta-aho ja Akseli Erkkilä, laillinen? Sääntöjen mukaan kun yhdistyksen vuosikokous valitsee puoluehallituksen jäsenet. Milloin vuosikokous on pidetty ja onko se ollut laillinen?

Väyrynen on näköjään taitava pakansekoittaja.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Puoluehallitus ei voi erottaa Väyrystä, mikäli tämä on ollut istuva hallituslainen. Näin menee laki ja sen tulkinta. Olen vastaavanlaisen tapauksen varmistanut PRH:n lakimiehiltä vuonna 2014.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Voihan puoluehallituksen puheenjohtaja viedä oikeuden käsitettelyyn V:n erottamiseksi tai PRH:n annetuksi toimeksiannoksi puolueeseen kohdistuvien väärinkäytöksien perusteella, jollei ole jo viety. Tuo menettely lienee mahdollinen.

Taitaa olla niin ettei kaikkea ole kerrottu julkisuuteen.

Lisäys klo 17:48
Demokraatissa olevan kirjoituksen mukaan Kansalaispuolueen puoluekokous on pidetty tänään ja se on valinnut uuden puoluehallituksen sääntöjen mukaan. Ei pitäisi olla mitään epäselvyyttä etteikö Väyrysen erottaminen ole laillisesti päätetty.
https://demokraatti.fi/nyt-puhuu-hajonneen-kansala...

Toisaalla on myös uutisoitu jätetyn poliisille tutkintapyyntö.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi Vastaus kommenttiin #12

Linkkaamasi Demokraatin juttu sanoo:

"Aamulla Kansalaispuolueen se osa, johon kuuluvat puolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen ja varapuheenjohtaja Piia Kattelus tiedottivat, että Paavo Väyrynen on erotettu kansalaispuolueesta tilinkäyttöön liittyvien väärinkäytösten ja vaaliraharikkomusten vuoksi. Heidän mukaansa puolueen vuosikokous on määrä pitää Oulussa tänään kello 16.15."

Miten Väyrynen on voitu erottaa ennen puolueen vuosikokousta? Tässä on nyt kyllä nimenomaan suuret epäselvyydet olemassa erottamisen laillisuudesta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #22

No, kyse on kaiketi siitä että puoluekokous on kutsuttu koolle nimenomaan puoluhallituksen tekemän esityksen perusteella erottaa Väyrynen jäsenyydestä kerrotuin perustein. Lienee vain kerrottu esityksen olevan jo erottaminen, vaikka erottamisen tekee puoluekokous uuden puoluehallituksen nimittämisen yhteydessä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Oliko Väyrynen puoluehallituksen jäsen, silloin kun puoluehallitus hänet erotti?
https://demokraatti.fi/nyt-puhuu-hajonneen-kansala...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Puolueen vuosikokous uutisoinnin mukaan on tuon erottamisen tehnyt tänään. Kts linkki kommentissani 12.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Riippuu siitä, oliko se "hallituksen kokous" laillinen, jossa Väyrynen on valittu puouehallitukseen?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #19

Miksi ei olisi ollut laillinen, kun Väyrynenkin oli kutsuttuna paikalle, mutta ei tullut. Sitä paitsi puolueen sääntöjen mukaisesti on koolle kutsuttu tänään Ouluun vuosikokous, joka nimittää uuden puoluehallituksen. Tosi asiassa lienee jo nimitetty ja ilman Väyrystä. Noin uumoilen.

Ei kannata spekuloida vanhoilla puoluehallituksen nimittämissillä jossain historiassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #24

Tarkoitin sitä "puoluehallitusta", joka tänään valitsi hallitukseen mm. Paavo Väyrysen! Sitä kokousta, jossa Kilpeläinen, Komsi ja Kattelus eivät olleet paikalla.

Käyttäjän Petrustaskinen kuva
Petrus Taskinen

Eiköhän Paavo Väyrysen erottaminen todeta laittomaksi, ja Paavo palaa takaisin puolueeseen heti Keskustan puoluekokouksen jälkeen. Jos siis lähdetään siitä, että Väyrystä ei jostain käsittämättömästä syystä valita Keskustan puheenjohtajaksi. :)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Marginaalipuolueissa tällaiset häslingit ovat pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Ei vaan osata ja asia kuin asia menee niin lujaa tunteisiin, että ei ymmärretä puida asioita edes julkisuudelta piilossa. Ns. uudet liikkeet vetävät myös erilaisia hörhöjä puoleensa. Siis henkilöitä, jotka kiertävät kansanliikkeestä ja puolueesta toiseen sekoittamassa asioita.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Janne,

erottamisen laittomuudesta :

Mikäli KP:n hallitus on erottanut Väyrysen puolueen ja samalla hallituksen jäsenyydestä, niin päätös on lain ja sääntöjen vastaisena mitätön. - Uutiset puhuvat hallituksesta.

Hallituksen jäsenen erottaminen kuuluu "pakollisena tehtävänä" yhdistyksen kokoukselle, eli sille joka on jäsenen valinnutkin.

Sitä tehtävää ei voida säännöillä luovuttaa yhdistyksen hallitukselle (Yhdistyslaki 23 § Kokouksessa päätettävät asiat: 1. mom 4) hallituksen tai sen jäsenen taikka tilintarkastajan valitsemisesta tai erottamisesta).

Yhdistyksen "rivijäsenen" ottaminen ja erottaminen voidaan säännöillä määrätä hallituksen tehtäväksi.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Kiitoksia yhdistysammattilaisen yhteenvedosta!

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Heikki Santala, noin on kuten kerrot normaalisti, mutta kun katsoo Kansalaispuolueen sääntöjä, niin eihän varsinaisia jäseniä voi olla kuin minimimäärä valittavaksi puoluehallitukseen ( Puoluehallituksen jäseneksi voidaan valita yhdistyksen jäseneksi hyväksytyt eduskunnan ja Euroopan parlamentin jäsenet ja entiset jäsenet sekä enintään viisi yhdistyksen muuta jäsentä.). Kaikki ei voi edes päästä jäseniksi niin halutessaan (ovat asiantuntijajäseniä). joten voineeko tuolla olla merkitystä jäsenyydestä erottamiseen jopa puoluehallituksessa? Nythän tuo erottaminen taitaa olla tapahtunut puoluekokouksessa.

http://kansalaispuolue.fi/tietopankki/puolueen-s%C...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Laillista tai ei, kovin hyvää ei puolueelle lupaa, että kahdessa vuodessa on päästy jo sisäisiin ristiriitoihin...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut