Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Raha on paras lahja valmistuneelle

  • Raha on hyvä lahja. Kuva: CC BY-ND 2.0 Flickr.com/jeffedoe
    Raha on hyvä lahja. Kuva: CC BY-ND 2.0 Flickr.com/jeffedoe

Lukaisin tässä tapakouluttajan haastattelun, jossa kerrottiin muun muassa, että raha ei ole lahja. Perkele. Raha on lahja ja hyvä lahja onkin. Ehkäpä jopa paras lahja, jonka valmistunut nuori voi saada.

Case valmistuminen ja jatko-opinnot

Otetaanpa tilanne. Olet valmistunut nuori ja lähdet vaikkapa jatko-opintoihin uuteen kaupunkiin. Mitä tarvitset? Asunnon. Tarvitset myös muuttokuorman kohteeseen. Uudella paikkakunnalla tarvitsee myös syödä. Entäpä sitten, kun saat valmistujaislahjaksi 7-kiloisen jalopuisen norsuveistoksen tai Aalto-vaasin? Voitko maksaa niillä vuokrasi? Et varmasti. Siirtyykö muuttokuorma norsun voimalla? Ei ainakaan Suomessa. Voiko Aalto-maljakkoa syödä? Entä puunorsua? No ei varmasti. Paitsi jos on masokisti.

Rahalahjojen karsastuksen syy?

Ehkä tarpeettomien tavaralahjojen osalta yksi tavoite onkin saada lahjan saaja pakonomaisesti muistamaan lahjan antajaa? Muistamista sekin on, kun raahaat möhköfanttia viidennessä muutossa verenmaku suussa, tai jälleen kerran pakkaat mahdollisimman epäoptimaalliseen muotoon tehtyä maljakkoa pehmustevuoreen. Kyllä se muistamissuhde ihmisten välillä pitäisi rakentua jotenkin terveellisemmälle pohjalle.

Raha toimii

Rahalla voi kuitata kaikkia edellemainittuja päivittäis- ja projektitarpeita. Raha menee lisäksi pieneen tilaan, eikä sitä ole keinotekoisesti lukittu lahjakorttimuotoon, kuten lehden jutussa on "vihjattu". Lainausmerkit siksi, että vihjeen tarkoituksena on yleensä antaa hyviä, ei huonoja neuvoja. Raha opettaa lisäksi vastuullisuutta ja kasvattaa omia taloudenpitovalmiuksia. Mikäli lahjarahaa jää yli perustarpeiden, siitä voi saada hyvän pesämunan vaikkapa asuntosäästötilille.

Vanhemmat, ystävät ja muut juhlavieraat: Lahjoittakaa valmistujalle häpeilemättä rahaa, jos näin olette suunnitelleet. Raha toimii.

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi
Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mä en muuta annakkaan lahjaksi kuin rahaa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Kyllä teistä piraateista irtoaa hyviäkin julkimointeja. Mutta, mitäs teetg, kun on Orpo, eikä ole sitä rahakasta taustalla. Syntyy eriarvoissuutta, jota suomen kansa ei millään suvakoi.

Olkoon se yksi ruusu, jonka maakunta kustantaa jokaiselle arvon saavuttaneelle. Valtion Stipendi on sitten se varsinainen rahankantaja. Ällien mukaan (ja tietysti huomioiden lähtökohdat) taataan erilaiset mahdollisuudet kehittää itseään tiekarttansa mukaan ihmismoiseen elämään. Tietenkin kaiken pitää olla vastikkeellista.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Minulla taas, valmistujaisissani tai syntymäpäivilläni, jne. on annettu aina rahana. Koska sukulaiset ja ystävät eivät todellakaan tiedä, että mitä minulle pitäisi ostaa. Olen erikoinen ja tykkään asioista, joista vain harvat tykkäävät ja käytän rahat niihin omiin mieltymyksiini. Kyllä niitä ostettuja asioita muistaa, että keneltä ne rahat on saanut. En ole kyllä heittänyt niitä ostamiani asioita pois vaan säilyttänyt.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Onhan se linjassa aikanamme jossa materia on keskiössä ihan joka paikassa että lahjatkin annetaan rahana. Tapakouluttajan kanssa tykönäni suren sitä että niin moni asia mitataan vain ja ainoastaan rahassa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Nuorilla on rahaa vähän, mutta menoja paljon, joten tuossa elämänvaiheessa raha todella on paras lahja. Niitä kippoja ja vaaseja voi antaa siinä vaiheessa, kun ihminen on asettunut paikoilleen ja ansaitsee riittävästi perusmenoihinsa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minä annan teineillekin rahaa. Sen ikäisille on mahdotonta keksiä mitään muutakaan. Ainakin menee tarpeeseen.

Käyttäjän NinaVuorijrvi kuva

Raha on ns. helppo lahja. Ei voi mennä pieleen.
Ja itse asiassa rahalahjat ovat yleistyneet jo ihan lastenkin synttäreillä. Näin äitinä en ole pahoillani siitä, ei tule niin sanotusti turhaa tavaraa nurkkiin vaan lapsi voi sitten noilla rahoilla ostaa mitä oikeasti haluaa. Tai vaikka säästää, kuten esikoiseni tekee nyt (säästökohteena lemmikki ja sen tavarat).

Toki lapset ovat arvostaneet myös niitä tavaralahjoja mutta kun lahjaksi tulee viidennen kerran se sama legopaketti (esikoiseni on iso lego-fani)...mieluummin vaikka vitonen sieltä ja vitonen tuolta. Kun summa on kasassa niin saa ostettua sen tosi ison legopaketin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut