Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Internet ollaan rikkomassa EU-direktiivin linkkiverolla - toimi nyt!

  • Linkit ovat todellisessa vaarassa joutua uudessa EU-direktiiviehdotuksessa verolle.
    Linkit ovat todellisessa vaarassa joutua uudessa EU-direktiiviehdotuksessa verolle.
  • Linkkiveron ongelmiin huomiota kiinnittävän kampanjan nettisivuilla voi osallistua esimerkiki näin.
    Linkkiveron ongelmiin huomiota kiinnittävän kampanjan nettisivuilla voi osallistua esimerkiki näin.

Minulla on huonoja uutisia vapaan Internetin ystäville. Suunnitteilla oleva EU-direktiivi on käytännössä rikkomassa nykymuotoisen Internetin. Asiaan sisältyy pari pahempaa ongelmaa, mutta keskityn nyt ns. "linkkiveroon", joka kätkeytyy direktiiviehdotuksen 11. artiklaan. Artiklassa nimellisesti halutaan "suoja lehtijulkaisuille digitaalisten käyttöjen osalta", mutta toteutuessaan artikla voisi tarkoittaa sitä, että netissä linkkaaja joutuisi maksamaan tekemistään linkeistä veron kaltaista maksua.

 

 

Esimerkki linkkiverosta

Annan esimerkin. Linkkaan alla MTV3:n uutiseen. Linkki sisältää myös otsikon.

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/skootteri-leimahti-liekkeihin-kesken-ajon-kontiolahdella/6942518


EU:n ehdotetun mallin vahvimmin lobatussa tulkinnassa joutuisin nyt maksamaan MTV3:lle linkkiverona rahaa siitä, että olen linkannut heidän uutiseensa. Tämä on täysin järjetöntä ja rikkoo kaikkia Internetin periaatteita vastaan! Tätä ei yksinkertaisesti voi hyväksyä! Ei missään nimessä.

 

 

Mitä voit tehdä?

* Osallistu Save The Link -kampanjaan osoitteessa https://savethelink.org/ . Täyttämällä tietosi (esimerkkikua ohessa), olet mukana mepeille suunnatussa kampanjassa.

* Ota suoraan yhteyttä Suomen europarlamenttiedustajiin. Kerro heille, että EU:n direktiiviehdotuksessa tekijänoikeudesta esitetty 11. artiklan linkkivero on täysin kaikkia Internetin perusperiaatteita vastaan. Suomalaismeppien yhteystiedot löytyvät esimerkiksi tästä pdf-tiedostosta. Pyydä artiklan 11 poistamista. Sähköposti on hyvä yhteydenottotapa, puhelu vielä parempi.

* Nostata asiasta keskustelua sosiaalisessa mediassa. Jaa informaatiota 11. artiklan katastrofaalisista vaikutuksista vapaalle Internetille.

 

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi
Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

 

PS. Myös artikla 13 on vaarallinen. Siitä Arto Lampilalta hieman enemmän: http://artolampila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256646-taistelu-internetista

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

National Geographic -kanavalla oli dokumenttia Hitleristä. Natsien eräs menestysresepti oli median haltuunotto. Mm. edistettiin radioiden yleistymistä, mutta samalla poistettiin kilpailijoita mediakentästä. Radiolähetykset toimivat oivallisena propagandana.

Nyt ei ole Hitleriä, mutta "joku" pyrkii ottamaan internetin haltuunsa. Hyvässä tarkoituksessa, tietenkin.

Niin että allekirjoitin tuon vetoomuksen.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Tietenkin paras tapa taistella tällaista järjettömyyttä vastaan on erota EU:sta. Se on läpeensä korruptoitunut organisaatio, jossa kehitellään jatkuvasti tämänkaltaisia älyttömyyksiä.

Kansalaisten aika ei ikinä riitä estämään kaikkia tällaisia virityksiä, jonka varaan korruptoituneet mepit ja eurobyrokraatit laskevat. Vaikka silloin tällöin yksi tyhmä esitys onnistuttaisiinkin torppaamaan, niin lukuisat muut menevät läpi heittämällä.

Ainoa keino estää tällaista tapahtumasta tulevaisuudessa on erota kokonaan EU:sta. Mitä nopeammin, sitä parempi.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Ei välttämättä. Jos erotaan, ne päättää tämmöisestä ilman meitä.

Paras tapa taistella näitä vastaan on äänestää piraatit niin europarlamenttiin, kuin eduskuntaankin. Saadaan resurssit ja mahdollisuus tehdä asioille jotain.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Melko järjenvastaista. Luulisi sitten sellaisten alustojen voittavan, jotka vapauttavat linkkaajat tuota verosta, kun kaikki menevät jatkossa "verovapaille" sivuille. Mainostulothan ovat ainakin tässä vaiheessa olleet koko internetin rahoituksen juju. Joitakin harrastajatason tekijöitä voi tukea vapaaehtoisin maksuin, jos on niiden tuottamaan sisältöön tyytyväinen.

Tämä lienee valtamedian juoni pyrkiä säilyttämään oma asemansa. Samalla myös monet muut valtaapitävät tahot hyötyvät mediakontrollista, kun voidaan taata virallisten narratiivien pitävyys ja mediahiljaisuus kiusallisten tapausten kohdalla. Esimerkiksi Britanniassa ollaan törmätty viime aikoina tapauksiin, joissa viranomaiset (tai oikeammin heitä käskyttävät) olisivat halunneet pitää yllä tiukempaa sensuuria.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ei tule toimimaan ellei EU rakenna samanlaista suljettua nettiä, kuin on Kiinassa.

Ne jotka haluavat jakaa netissä linkkejä, rupeaisivat käyttämään EU:n ulkopuolisia palveluja.

Onko EU näennäisvapauksia kannattava ja todellisuudessa kansalaisten vapauksia rajoittava suljettu keskusjohtoinen järjestelmä?

EU:lle on tulossa jossain vaiheessa julkisilla paikoilla tapahtuva automaattinen kasvojen tunnistus hyväksyttäväksi. Sitä kokeillaan jo Saksassa.

Käyttäjän SakariHelke kuva
Sakari Helke

Tein kommentin Youtube puolelle ja yritän saada ihmiset mukaan talkoisiin. Saa jakaa:

https://www.youtube.com/watch?v=kkncRglya70

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Tämän tulisi olla suosituimpien ykkösenä. Toivottavasti kaikki havahtuvat ajoissa.

Henkilökohtainen nootti: Heleva** per**** saa**** että sitä nettiä pitää aina olla sörkkimässä. Vähintään puolen vuoden välein on joko Euroopassa tai sitten lätäkön takana Amerikassa vetämässä joku direktiivi joka vaivihkaa veisi netin kivikaudelle - yllättäen jonkun ison firman eduksi.

Olisi kiva, jos näitä lobbareita saataisiin joskus tilille. Tai edes poliitikoita.

Mutta joo, eikun talikot ja soihdut kaapista.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Luulisi että moinen verotus kääntyy hyvin pian medioita vastaan, tälläiset linkit todennäköisesti tuo päivittän suurimman osan lukioista nettilehtien sivuille.

Poliitikoilla salama välähtänyt ja kukaan ei ola tajunnut tarkistaa kytkentöjä savun hälvettyä.

Tosin toinen mikä tälläisiä päätöksiä saa aikaiseksi on ihmisten pohjaton ahneus.

Käyttäjän EeroTanskanen kuva
Eero Tanskanen

Luin läpi ja maallikkona vaikutti ihan pätevältä tuo direktiiviehdotuksen 11 artikla. Kyseessä siis laajennetaan sisällöntuottajien nykyisin hallitsemat oikeudet video/kuva ja äänimateriaalista lehtimateriaaliin.

Jos tahallaan jättää huomioimatta 2001/29/EY 5. artiklan, tai ottaa siitä ääritulkinnan, niin kyllä sillä voi pelotella ihmisiä linkkiveron vaaralla.

Ehkä tässä on käynyt sitten tuuri, että tuo jo yli 15 vuotta vanha direktiivi joka "sallii linkkiveron" on tähän asti jäänyt esim. MTV3:n uutislähetysten videokuvan linkeistä perimättä vaikka siihen heillä olisi aivan yhtä pätevät oikeudet. Tämä uusi direktiivi kun vain laajentaa samat säännöt lehtisisältöön.

Myöskin kaupalliset radiotoimijat ovat yli vuosikymmenen ajan valuttaneet silkkaa rahaa sormien läpi kun eivät ole tähän tarttuneet.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Meta-asia: Hmm, jostain syystä tämä kommentti oli lmoitettu asiattomaksi. Miksi ihmeessä?

Käyttäjän MikkoSegersvrd kuva
Mikko Segersvärd

Joku trolli ehtinyt tännekin sabotoimaan oikein asiallista kommentointia aiheesta. Häiritsi varmaan se, että kommentoija oli perehtynyt asiaan lukemalla lähdemateriaalia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut