Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Kerroin ETYJ:ille kuinka Ruotsin vaalit voitaisiin korjata

  • Lähetin ETYJ:n vaalitarkkailijoille kirjeen, jossa kerron Ruotsin ongelmista ja yhdestä ratkaisuehdotuksesta
    Lähetin ETYJ:n vaalitarkkailijoille kirjeen, jossa kerron Ruotsin ongelmista ja yhdestä ratkaisuehdotuksesta
  • Ehdotukseni uudeksi ruotsalaiseksi äänestysjärjestelmäksi sisältää yhdistelmälistan
    Ehdotukseni uudeksi ruotsalaiseksi äänestysjärjestelmäksi sisältää yhdistelmälistan

Muunmuassa professori Teivo Teivainen kiinnitti ansiokkaasti huomiota ruotsalaiseen vaalisalaisuuteen. Tai pikemminkin sen puutteeseen: Ruotsissahan äänestetään perinteisellä listavaalilla, jossa äänestäjät ottavat julkisesti vaaliviranomaisien pöydältä sen oman puolueensa lapun. Kaikki siis defaulttina näkevät, mitä puoluetta äänestät, ellet rupea kikkailemaan. Sairasta! Tällaista odottaisi jonkun sotilasjuntan äänestyspaikalta, ei pohjoismaalaiselta demokraattiselta oikeusvaltiolta.

Ongelmana myös vaalilippujen repiminen ja demokratian toteutumattomuus pienpuolueiden osalta

Vaan eipä vaalisalaisuus ole ainoa ruotsalaisten ongelma. Jokaisen puolueen täytyy itse huolehtia omat vaalilippunsa äänestypaikoille omalla kustannuksellaan. Aivan järjetön duuni. Valtapuolueet ovat tosin suuressa viisaudessaan päättäneet, että jos puolueella on jo edustuspaikkoja tai tarpeeksi suuri kannatus, fyffet saa takaisin valtiolta. Pienpuolueet eivät saa mitään elleivät riko 1% äänikynnystä.

Vaalilippuja on myös kadonnut. Takavuosina joku paikallinen vaalivirkailija ei ollut Ruotsissa tykännyt Piraattipuolueesta vaaleissa. Mitä hän teki? No hävitti tietenkin puolueen vaaliliput. Sairasta, että tämmöiselle on edes mahdollisuus. Näissä vuoden 2018 vaaleissa oli myös jotain hämminkiä ruotsidemokraattien vaalilippujen kanssa.

Ratkaisuna puolueen ja ehdokkaiden yhteinen vaalilista

Olin kirjottamassa ruotsalaisen vaalisalaisuuden ja demokratian tilasta ETYJ:in vaalitarkkailijoille, mutta huomasin sitten vaan että pannahinen, multa löytyy valitusta aiheesta, mutta ei ratkaisua. Innovoin sitten paniikissa 5 minuutissa äänestysjärjestelmän, jossa voi äänestää listalta joko puoluetta tai ehdokasta. Jos äänestää puolueen numerolla, äänestää ehdokkaita siinä järjestyksessä, jossa puolue heidät haluaa inekseen. Jos äänestää puolestaan ehdokkaan numerolla, antaa äänensä puolueelle, mutta nostaa oman ehdokkaansa sijoitusta listalla. Uusi järjestelmä tukee sekä listavaalien periaatteita, mutta tarjoaa myös vaalisalaisuuden uutena ominaisuutena.

Tarjoan järjestelmäni auliisti Ruotsin ja muiden demokratian banaanitasavaltojen käyttöön lisenssivapaasti. Koko kirjeeni ETYJ:ille löytyy osoitteesta http://paalijarvi.fi/b/OSCE_Swedish_Elections_Election_Secrecy_2018_Paal... . Kyseessä on insinöörin tekemä puolijuridinen dokumentti, joten antakaa anteeksi jos se ei ole aivan täydellinen :D

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi
Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kirjoitat "Tällaista odottaisi jonkun sotilasjuntan äänestyspaikalta, ei pohjoismaalaiselta demokraattiselta oikeusvaltiolta."

Noin ja kun vielä tutkailee kuinka kauan kestää virallisen vaalituloksen julkaiseminen, niin jopa mainitsemasi tahot saavat tuloksen nopeammin aikaan. Tosin sitähän ei voi mennä vannomaan mihin tulos perustuu.
Ruotsissakin näyttää vieläkin laskettavan ääniä. Vain osa vaalialueista on valmis. Onkohan äänestyslippuja kadonnut vai mistä johtunee pitkittäminen?

Lisäys; laskin äske 22 vaalipiirin kohdalla olevan vielä vajavaiset lopulliset tiedot. Nyt on sentään jo torstai eli neljäs päivä menossa aika pitkällä vaalipäivän jälkeen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Laskentaa hidastaa "ennakkoäänestyksen" jatkuminen vaalipäivään saakka. Eli koska Ruotsissa voit äänestää "ennakkoäänestyspaikoissa" myös vaalipäivänä klo 20 asti, kestää äänestäneiden tarkistus (tuplien poisto) ja itse laskenta luonnollisesti pidempään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Itse pidän Ruotsin vaalisysteemiä "aataminaikuisena". Mitään vaalisalaisuuttahan ei nykyisessä vaalitavassa ole. Jo puolueiden eri väriset listat kertovat salaisuuden puutteesta. Sitäkään en ymmärrä, että ennakkoon äänestyksen voi muuttaa uudelleen äänestämällä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #5

Äänestysjärjestelmänsä nyt on mitä on. Karmeimpana puolena pidän itse listavaalia, joka on tietysti järkyttävän suhmuroinnin alku ja juuri. Kommentillani halusin vain selventää, että ääntelaskennan kestoon on varsin looginen selitys. Ihan ottamatta kantaa onko se hyvä asia ettei ole pakko hakeutua omalle äänestyspaikalle, jos mielii vaalipäivänä äänestää.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Onhan äänestyspaikalla särmit jonne voi mennä laittaamaan esipainetun äänestyskortin kirjekuoreen jossa on tarkistusreikä ettei tyhjää voi antaa kun itse ei uurnaan saa pistää.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Vähän samanlaista kun pitäisi riisua alasti porukan edessä ja sitten saisi pukea kalsarit pukukopissa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

En tiedä oletko vain viljellyt sarkasmia sanoessasi "Onhan äänestyspaikalla särmit jonne voi mennä laittaamaan esipainetun äänestyskortin kirjekuoreen jossa on tarkistusreikä ettei tyhjää voi antaa kun itse ei uurnaan saa pistää."

Kuitenkin noita mainitsmiasi tyhiäkin näyttää olevan kasa päin "Ogiltiga röster - blanka" tänä mennessä tarkistuslaskennan mukaan 21684.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Äänestyskuorta ei saa itse pudottaa se näkyi suomentelevision uutisissakin.
Ihmettelin tätä uutista itsekin.

Äänestyslippuja oli kolme ja ne pudotettiin uurnaan kirjekuoressa pilkistävän äänestyskortin värin mukaan eri aukkoihin

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska Vastaus kommenttiin #11
Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Prof. Teivo Teivainen:

Professori pöyristyi ja otti yhteyttä ruotsalaisviranomaisiin:
”Vakavia ongelmia vaalisalaisuudessa”

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/258630-professor...

Teivaisen mielestä Ruotsissa noudatetaan vaalisalaisuutta hyvin heikosti. Hän kertoo olleensa vaalitarkkailijana eri puolilla maailmaa ja huomauttaa, että muualla vastaava vaalisalaisuuden ”löperö” hoitaminen olisi skandaali, mutta koska kyseessä on Ruotsi, asiaan ei kiinnitetä huomiota.

”Ei Ruotsiin mitään kansainvälisiä vaalitarkkailijoita”, Teivainen sanoi.

”Veikkaan ja toivon, että tämä on teema, johon kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota. Siihen, että Ruotsissa vaaleissa on järjestämistavassa, nimenomaan vaalisalaisuuden kohdalla, vakavia ongelmia.”

*

Tuohon kommentoin, kuten blogissani 12.9.2018

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26088...

jo kerroin, että ETYJ:n vallitarkkailijat kävivät Ruotsissa perehtymässä maan vaalijärjestelmään toukokuussa 2018. Tarkkailijaryhmän laatimassa julkisessa raportissa todettiin mainittuja puutteita vaalipaikoilla sekä todettiin muun muassa se aivan pöyristyttävä asia, että Ruotsissa, kun on kolmet vaalit yhtä aikaa, painetaan vaaleja varten 650 miljoonaa vaalikorttia! Katsoin moneen kertaan raportti onko siinä painovirhe, mutta ainakaan korjausmainintaa en raportin yhteydestä havainnut.

No, ehkä siinä oli painovirhe.

Mutta lisäksi raportti totesi, että etenkin etäisimmillä äänestyspaikoilla on vaikeuksia saada riittävästi vaalikortteja ja niiden täydennyksiä! 650 miljoonaa, eikä riitä kaikkialle. Kuka panttaa?

Edelleen todettiin joitain havaittuja ongelmia uuden vaalirahoituslain edellyttämien toimenpiteiden täytäntöönpanossa. Tarkoittanee samaa kuin Suomessakin vaalirahakohun yhteydessä:
puuttuu tietoja tai ne ovat vajavaisia.

*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Totesit blogissa:
"Jokaisen puolueen täytyy itse huolehtia omat vaalilippunsa äänestypaikoille omalla kustannuksellaan. Aivan järjetön duuni."

Tämä on aivan totta.

ETYJ:n vaalitarkkailijat Ruotsin -retkellään toukokuussa 2018 kuulivat yksittäisiä kansalaisia ja kansalaisjärjestöjä, ja tämä seikka tuli silloin myös esille. Tarkkailijat myös mainitsivat siitä raportissaan:

POliitikoilla/Puolueilla on vaikeuksia saada vaalilippuja kaikille äänestyspaikoille, etenkin syrjäisimmille paikoille lippujen toimittaminen saati niiden täydentäminen jos loppuvat kesken, tuottaa vaikeuksia.

Raporttia lukiessa en aivan tajunnut, mitä tuo tarkoitti. Meillähän ei tällaista "itsetehtyä" ongelmaa tunneta kun vaalipaikoilla on julkisvallan toimesta ehdokaslistat ja sitten BLANCO vaalilipukkeet tyhjine ympyröineen, johon äänestäjän tehtävä sitten on piirtää siisti numero/numerosarja.

Hiukan ihmettelen. Mutta tiedän kyllä miksi Ruotsi tällaista systeemiä ylläpitää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Muistaakseni viranomaiset painattavat luokkaa 650 miljoonaa vaalilistaa. Saatavilla on myös blancolistoja. Tuo itse painattaminen ja jakelu koskee siis niitä, jotka eivät ylitä kynnystä viranomaisen listapainolle.

Edit; kyllä se vaan olikin puolueen vastuulla toimittaa vaaliliput äänestyspaikoille. Hullua hommaa.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Amatöörimäistä puuhastelua sivistysvaltiolta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Jatkuu...

Ilta-Sanomat, 14.9.2018 klo 11
Ruotsin vaalituloksen vahvistaminen venyi – tulee todennäköisesti vasta sunnuntaina
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005827433.html

".. Viranomaiset myöntävät tiedotteessaan ääntenlaskennan vieneen oletettua enemmän aikaa. Yksi merkittävä syy heidän mukaansa on, että yllättävän moni on äänestänyt ennakkoon hyvin lähellä vaaleja. Ruotsissa voi äänestää ennakkoon vielä vaalipäivänäkin.

Vaalit pidettiin sunnuntaina, mutta alustava tulos valmistui lopulta vasta eilen (Perjantaina). Sen mukaan punavihreä blokki saa valtiopäiville 144 paikkaa, porvariallianssi 143 ja ruotsidemokraatit 62.

Blokkien väliseksi eroksi jäi vain 26 300 ääntä. .."

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Merkillepantavaa vaaleissa oli, että ryhdikkäästi ruotsidemokraatteja vastustanut keskusta ja vasemmisto kasvattivat kannatustaan. Ympäristöasiat ehtivät syksyn lehtien pudotessa pudota jo listalta, kukaan ei enää muista viime kesän ennätyshelteitä ja metsäpaloja, niistähän on jo kuukausi aikaa. Ja MP ei riittävän selkeästi ottanut etäisyyttä ruotsidemokraatteihin, kuten eivät kokoomus eikä demaritkaan. Niinpä niille kaikille tuli takkiin. Tässäpä hyvä vinkki vaaleihin valmistautuville puolueille Suomessa: älkää yrittäkö kalastella maahanmuuttovastaisten ääniä, tai takkiin tulee.

Ilkka Huotari

Ruotsidemokraattien politiikkahan ehkäisisi ilmastonmuutosta, mutta kun kaikki muut haluavat massamaahanmuuttoa pohjoiseen, niin ...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Suomalainen media tosiaan seurasi antaumuksella Ruotsin valtiopäivävaaleja. Yleisradio haali päivätolkulla puhelimeen haastateltavia ja penäsi, tuleeko myös Suomen eduskuntavaaleista lopulta maahanmuuttovaalit. Ei tullut Ruotsinkaan vaaleista. Äänestyspäätökseen olivat vaikuttaneet SVT:n ovensuukyselyn mukaan eniten terveydenhuolto- ja koulutuskysymykset. Maahanmuutto oli vasta kahdeksannella sijalla.

Ylen kehystyksen kruunasi maanantaina 9.9. A-studio, jonne oli koottu ne muutama ruotsia osaava poliitikko keskustelemaan vaalituloksesta. 20-prosenttinen maisteri, kopiotyttö Laura Huhtasaari käytti jälleen ruutuaikansa jankkaamallla ainoaa tuntemaansa sanaa, kansallismielisyys, kysymyksestä "riippumatta ja huolimatta", niin kuin hänen mestarinsa, entinen kielititeteilijä, nykyinen nettikirjoittelija sanoisi. Maarit Feldt-Ranta ymmärsi näin vaalien alla erinomaisesti, että maahanmuuttajat aiheuttavat ongelmia. Juhana Vartiainen toisteli, että oikeistopopulistipuolueet ovat yhden asian liikkeitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut