Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Kantelu syrjäseutujen asunnottomien sosiaaliturvan toteutumisesta

  • Asunnottomien sosiaaliturvan toteutumisessa on ongelmia etenkin maaseudulla. Kuva: CC BY-NC-ND 2.0 Flickr/eberg
    Asunnottomien sosiaaliturvan toteutumisessa on ongelmia etenkin maaseudulla. Kuva: CC BY-NC-ND 2.0 Flickr/eberg

Lähetin juuri eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun syrjäseudun asunnottomien sosiaaliturvan toteutumisesta. Koko kantelu alla.

Arvoisa oikeusasiamies,

Kantelen teille syrjäseutujen asunnottomien sosiaaliturvan toteutumisesta. Tietooni on tullut esimerkiksi Kansaneläkelaitoksen harjoittama menettelytapa, joka saattaa evätä asunnottoman henkilön sosiaaliturvan toteutumisen. Ongelma korostuu pitkien etäisyyksien syrjäseuduilla. Pyydän, että oikeusasiamies tutkii, noudattaako Kansaneläkelaitos tasapuolisuusperiaatteita asunnottomien asiakkaiden etuuskäsittelyssä.

Taustaa

Kansaneläkelaitokselta voidaan hakea erinäisiä sosiaaliturvaan liittyviä etuuksia. Tietooni on kuitenkin tullut, että vaikka etuus olisi muuten myöntämiskelpoinen Kansaneläkelaitoksen osalta, etuutta ei tosiasiallisesti myönnetä, mikäli henkilö on asunnoton ja osoitteeton. Tällöin tukikäsittely pysähtyy tilaan "odottaa tietoja väestörekisterijärjestelmästä". Tietooni on tullut myös, että tukea ei ole maksettu, ennenkuin hakija on asettanut viranomaisten rekistereihin postiosoitteekseen jonkun oikean osoitteen.

Asia on ongelmallinen tilanteessa, jossa sosiaaliturvaetuuksiin oikeutettu asiakas on asunnoton, eikä hänellä ole varsinaista postiosoitetta. Kansaneläkelaitos on tarjonnut tällaisessa tilanteessa ratkaisuksi Poste Restante -osoitteen käyttämistä.

Ratkaisuehdotus on kuitenkin ongelmallinen. Suomessa postinjakelusta enimmäkseen vastaava liikeyritys Posti Oy on viime vuosina karsinut rankalla kädellä Poste Restante -palvelua tarjoavien toimipisteidensä määrää. Poste Restantea ei ole tarjolla läheskään jokaisessa kunnassa. Syrjäseuduilla Poste Restanten "perässä" joutuu matkustamaan lähimpään kaupunkikeskukseen. Matkaa voi tulla kymmeniä kilometrejä. Myös suurten kaupunkien Poste -Restante -palveluiden määrää on supistettu merkittävästi ja asiointietäisyydet ovat tämän takia kasvaneet myös näiden kaupunkien sisällä.

Katson, että vallitseva käytäntö asettaa asunnottomat Kansaneläkelaitoksen asiakkaat muita asiakkaita huonompaan asemaan. Pitkien etäisyyksien syrjäseuduilla ongelma korostuu entisestään. Jokaisen Kansaneläkelaitoksen asiakkaan tulisi olla oikeutettu saamaan hänelle lain mukaan kuuluvat sosiaaliturvaetuudet riippumatta asuinpaikasta ja -tavasta. Tarkemmin sanottuna asunnottomuus ei saa olla este sosiaaliturvan toteutumiselle. Mikäli asiakas on asunnoton, häneen pitäisi voida olla yhteydessä päätösasioissa muilla tavoin, esimerkiksi sähköisesti (jos asiakas on tämän sallinut).

Ratkaisuanne odottaen,
Janne Paalijärvi

Espoossa 19.9.2018

 

 

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi
Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut