Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Eihän tässä näin pitänyt käydä? Poliisille halutaan pääsy passien sormenjälkiin

  • Siellä lepää. Poliisille halutaan pääsy sormenjälkirekisteriin.
    Siellä lepää. Poliisille halutaan pääsy sormenjälkirekisteriin.

Kun joku sanoo, että poliisin valtaoikeuksia ei jossain asiassa tulla kasvattamaan, kyseessä on kategorisesti paskapuhe. Oulun lapsenraiskausringit toimivat hyvänä keppihevosena hallituksen laatiessa hätäisesti uuden linjauksen seksuaalirikollisuuden torjumiseksi. MTV3:n Jarkko Sipilä toi ansiokkaasti esiin varsinaisen toimenpideohjelman kansalaisoikeusongelmaiset kohdat.

Toimenpideohjelmassa peräänkuulutetaan käytännössä mm. poliisille pääsyä passien sormenjälkirekistereihin. Mutta hetkonen hetkonen! Muistatteko, mitä meille kansalaisille sanottiin silloin kun passeihin sormenjälkiämme ruvettiin pakottamaan? No meillehän sanottiin, että näitä sormenjälkiä ei ikinä tultaisi käyttämään rikostutkinnassa. Ja hyvä näin, sillä valtiolla pitäisi olla vain rikollisten sormenjäljet, ei syyttömien.

Kirjoitin itsekin aiheesta aikaisemmin. Tein myös valituksen sormenjälkirekisteristä ja yritin pienellä mediatempauksella myös nostattaa keskustelua aiheesta. Eipä varoituksiani juuri kukaan uskonut. Noh, kohta on tämäkin uhkakuva sitten realisoitunut. On ikävä huomata olevansa kerta toisensa jälkeen oikeassa ikävissä asioissa.

Lapsiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta on kamala asia, mutta sitä vastaan taistellessa ei kannata heittää menemään oikeusvaltion periaatteita. Toistan siis vielä kerran mitä ajan takaa: Syyttömien sormenjäljet eivät kuulu poliisille, eikä passien sormenjälkirekistereitä saa poliisille avata.

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/eduskuntavaalit2019/
Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi
Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    "Syyttömien sormenjäljet eivät kuulu poliisille, eikä passien sormenjälkirekistereitä saa poliisille avata."

Taas se vakiokysymys: Miksi rikoksiin syyllistymättömien pitäisi pelätä, mihin heidän sormenjälkiään vertaillaan?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ei pidä pelätä. Kysymys kuuluu miten sinutkin voidaan osoittaa syylliseksi rikokseen mitä et ole tehnyt.

Valvonta yhteiskunta ei ole nykyaikaa. Se sopii neuvvostoliittoon natsisaksäan, DDrään ja p+-koreaan

Miksi haluat kaventaa suomalisten oikeuksia yksityiséen

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tällä hetkellä ei välttämättä tarvitse pelätä, mutta maailma ei ole muuttumaton eikä myöskään tämä lintukoto Suomi. Jos kävisi vaikkapa kuten Turkissa tai lähempää jo Unkarissa, että yhtäkkiä mielipide tai hallitsevan vallan mielestä vääränlainen toimenpide muuttuisi rikokseksi, niin tiedot olisivat silloin käytettävissä.

Kun avataan jotain viranomaisille, niin yksityisyyden rikkomiselle pitää olla perusteltu syy ja sen tulee kestää myös tulevaisuudessa eri tilanteissa.

Lisäksi antaessaan tietonsa viranomaisille pitäisi luottaa annettuihin lupauksiin siitä, miten niitä käytetään.

Jos ajattelet vaikkapa Kiinaa, jossa kasvojentunnistusta käytetään moneen ja jopa pisteytetään kansalaisia, niin se näyttää etäiseltä, mutta mikään ei takaa Suomessakaan maailman säilyvän nykyisen kaltaisena.

Tänään mtv muuten uutisoi: Kaikkien passikuvat halutaan kasvoojentunnistusjärjestelmään

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kommentti-no-t...

Kuinka paljon haluat tekemisiäsi seurattavan ja mihin sinä Harri vedät rajan? Mikrosiru ihon alle?

Uskotko tulevaisuuden yhteiskunnassa olevasi nuhteeton ja sen tavoitteiden mukaisesti toimiva? Vaikkapa sormenjälkitieto tai DNA on käytännössä sama ikuisesti.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Poliisin vanha tuttu!

Rikollisten kiinnisaaminen perustuu siihen, että he ovat tehneet rikoksia aiemmin. Kun joku otetaan kiinni epäiltynä vakavasta rikoksesta, hänet kuvataan, otetaan sormenjäljet ja kukaties mitä muuta. Näin poliisi laajentaa dataa, jonka perusteella rikolliset jäävät kiinni, ja me kunnialliset kansalaiset voimme tuntea olomme hiukankin turvallisemmaksi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #8

Painavista rikostutkinnallista syistä poliisimies saa ottaa henkilötuntomerkit myös muusta kuin rikoksesta epäillystä, jos asia koskee rikosta, josta säädetty ankarin rangaistus on vähintään vuosi vankeutta. Näitä henkilötuntomerkkejä ei saa käyttää muun kuin tutkittavan rikoksen selvittämiseksi eikä säilyttää tai rekisteröidä muuta tarkoitusta varten.

Henkilötuntomerkkejä ovat sormen-, käden- ja jalanjäljet, käsiala-, ääni- ja hajunäytteet, valokuvat sekä tuntomerkkitiedot. Eli siitä ”kunniallisestakin kansalaisesta” saa poliisi ottaa henkilötuntomerkit.

Rikoksesta epäillystä saadaan ottaa myös DNA-tunniste ja tallettaa se poliisin henkilörekisteriin, jos rikoksesta säädetty ankarin rangaistus on vähintään kuusi kuukautta vankeutta.

Liikenteen vaarantamisesta ankarin rangaistus on kuusi kuukautta vankeutta, eli DNA-näytteen voi ottaa.

Poliisin valtuudet ovat täysin riittävät jo nyt. Niiden laajentaminen vaarantaa sen ”kunniallisen kansalaisen” vapautta ja yksityisyyttä paljon enemmän kuin edesauttaa rikollisten kiinnisaamista. Kaikissa säännöksissä on väärinkäytösten mahdollisuus.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Näyttäisi siltä, että allekirjoittanut espoolainen diplomi-insinööri, ent. toimitusjohtaja ja asiantuntija ei tule äänestämään piraatteja, jos he ovat vaikeuttamassa rikostutkintaa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Äönestä persuja jotka potkiva köyhiä päähän.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Tuntuu houkuttelevalta, jos tosiaan tekevät näin.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Hyvä Harri kun muistutit espoolaisuudestasi. Minäkin muistin nyt näin entisenä espoolaisena sitten muuttaa profiilikirjani nykyiseen kotikuntaani Mustasaareen, eli Korsholmiin. Tackar och pockar!

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"vaikeuttamassa rikostutkintaa."

Poliisilla on mittava keinovalikoima tutkia rikoksia jo nyt. Lainsäätäjä on säätänyt, millaisia keinoja poliisi saa käyttää eri vakavuusasteen rikoksia tutkittaessa.

Esim. lehdistön lähdesuoja olisi helposti murrettavissa, mikäli poliisi voisi käyttää salassapitorikosten tutkinnassa koko pakkokeinoarsenaaliaan.

Pakkokeinolaki on laadittu nimenomaisesti siitä syystä, etteivät totalitääriset keinot realisoituisi poliisin päivittäistoiminnassa.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Tämän jälkeen enää puuttuu se, että nimeltämainitsemattomat salonkikelpoista esittävät natsit valepuvuissa pääsevät valtaan, niin tie helvettiin on taputeltu.

Ja ilmankin sitä, hiljalleen alkaa viranomaisten mielivallan mahdollisuus ja todennäköisyys olemaan paljon mitään rikollisia suurempi.

Käyttäjän RiikkaNieminen kuva
Riikka Nieminen
Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Passin hankkiminen on nykyään erittäin vakava rikos. Rikoksentekijältä vaaditaan sormenjälkitunnisteet saadakseen matkustusasiakirjan.Orwell oli aikanaan liki optimisti.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kyse on lopultakin aika yksinkertaisesta asiasta, eli siitä, että luotetaanko poliisiin ja muihin viranomaisiin riittävästi, että uskotaan näiden tietojen käytön olevan asiallista niin nyt kuin tulevaisuudessakin? Jos voidaan olla varmoja siitä, ettei mikään tulevista hallituksista käy vahtaamaan vaikkapa oppositiota DDR:n tai Kiinan mallin mukaan (tai edes lievemmin), niin tuskin siitä mitään ongelmaa syntyy vaikka poliisit saisivatkin pääsyn ko. tietoihin.

Eli onko tosiaan niin, ettei Suomen kehitys mene missään tapauksessa suuntaan jossa sormenjälkiä voitaisiin käyttää vaikkapa poliittisten vuotojen selvittämiseen tai lehdistön lähdetietojen suojan murtamiseen?

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Tässä kommentissa ollaan asian ytimessä. Mikäli joku tietää nämä asiat 100% varmuudella, hän tietää myös viikon lottonumerot oikein ennalta.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Voidaanko sellaiseen organisaatioon, jonka johto on epäiltynä rikoksista, luottaa itseisarvoisesti?

Poliisiin tulee voida luottaa sekä organisaationa että yksilöinä, vaikka poliisissakin on omat mätämunansa.

Samalla kuitenkin tulee muistaa, että koskaan ei voida luottaa poliisin toimintaa ohjaaviin poliitikkoihin. Poliisi saa määräyksensä sisäministeriöstä ja vaikka poliisin tulee kaikessa toiminnassa noudattaa lakia, niin toiminnan painotukset määrää ministeri sekä kansliapäällikö.

Näinhän on toimittu mm. maahantuloasioissa.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Kammottaa ajatellakin sitä ehdotusta liikenteen GSM -pohjaisesta seurannasta. Meille on kerrottu, että tietoja EI MISSÄÄN TAPAUKSESSA käytettäisi muuhun, kuin tiemaksuihin.

Uhkakuva on selvä: poliisihallitus keksii, että hei, tossahan on todellinen sakotusautomaatti: seurantatiedoista voidaan varmaan reaaliajassa seurata autoja omistavien lampaiden käytös liikenteessä ja lähettää aina sakkoja kun rikoksen on havaittu tapahtuneen.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Joo, juuri näin. Olisi täysin sinisilmäistä uskoa, että ruuhkamaksujärjestelmää ei yritettäisi koplata sakotusautomaatiksi.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Olin ennen samaa mieltä isoveli-valvonnasta mutta maailma on muuttunut, paljon ja turvattomampaan suuntaan. Sormenjäljet rekisteriin ja kasvojentunnistus ovat mielestäni hyväksyttäviä asioita edellyttäen että kaikki maahan saapujat, jos papereissa on epäselvää tai papereita ei ole, rekisteröidään heti tullessa. Ja Poliisille/Rajavartijalaitokselle oikeus ottaa epäilyttäviltä henkilöitä sormenjäljet ilman rasisti- ym. soopaa vaikka paperit olisivat näennäisesti kunnossa. Ja tämä euroopan laajuisesti käyttöön.

Sitävastoin verkkoliikenteen massavalvonta ja viestisalaisuuden rapauttaminen eivät kuulu sivistysvaltioon, ainoastaan kun "on syytä epäillä" -kynnys ylittyy. Kuten tähänkin asti.

GPS-perustaisesta tiemaksukauheudesta olen täysin samaa mieltä. Jos se tulee, on muutettava muualle.

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

"Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both." - Benjamin Franklin

Käyttäjän JussiVaahtikari kuva
Jussi Vaahtikari

Kun matkaat Kiinaan, huomaat kuinka ensimmäisen kerran sormenjälkesi jää kuvan kera talteen Helsingin Kampissa. Sitten maahan tullessa ja sen jälkeen naamataulusi on millä tahansa hetkellä löydettävissä suurkaupunkien alueella. Ota käyttöön mobiilimaksaminen, joka on todella kätevä, vuokraa pyörä, auto tai maksa lippu mihin vain, jätät jäljen. VIranomainen tietää, missä olet, kuinka kauan ja kenen kanssa.

Siellä tieto odottaa hetkeä, jolloin ilmaiset arvostelevan kommentin vallassa olevista johtajista. Tosin nykyään se voidaan myös reaaliaikaisesti poistaa. Kaunista ja kliinistä - tai sitten ei. Ei kai sellaista viranomaistahoa maailmassa olekaan, joka ei haluaisi jatkuvasti lisää käteviä työkaluja. Meidän pitää vain näyttää heille se raja, minkä kohdalta emme enää aio taipua.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Kiina tuntuu vetäneen dystooppisessa Black Mirror -fanituksessa täydelliset överit. Hupaisasta viime kerralla Kiinassa käydessäni ainoa taho joka sormenjälkiä tallensi oli Suomen poliisi. Pientä ironiaa. Mutta ne olivat aavistuksen parempia aikoja ne.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut