Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Vihapuhepoliisi Keijo Kaarisade on poistunut keskuudestamme

  • Keijo Kaarisade on jättänyt meidät tänään
    Keijo Kaarisade on jättänyt meidät tänään

Parodiallinen vihapuhepoliisi Keijo Kaarisade on poistunut twitter-keskuudestamme tänään. Tai todennäköisesti pikemminkin poistettu vasten tahtoaan. Keijo on kirjoittanut eräänlaisen tilinpäätöksen parodiahahmon historiasta tänne. Kannattaa lukea.

Kuka Keijo oli

Kuka Keijo sitten oli? Keijo oli jonkinlainen projekti, joka kritisoi vallanpitäjiä, poliitikkoja, virkamiehiä ja ilmiöitä. Keijoa syytettiin toistuvasti sananvapauden väärinkäytöstä. En ollut Keijon suuri fani ja toisinaan Keijolta tuli tosi kyseenalaistakin sisältöä. Mutta sen takia meillä on täällä sananvapaus. On surullista, mikäli Keijon kirjoituksen väitökset virkamiestason ajojahdista pitävät paikkansa. Vallanpitäjiä, virkamiehiä ja poliitikkoja ja ilmiöitä saa ja pitää kritisoida.

Mitä Keijosta jää käteen

Keijo puolusti sananvapautta, omalla toisinaan rujolla, mutta enimmäkseen laadukkaalla tavallaan. Surullisinta koko Keijon historiassa on se, että monet eturivin mediatoimijat menivät halpaa ja luulivat Keijon edustavan ihan oikeaa poliisia. Pahkasian tavoin parodiahorisontti oli jo tullut liian lähelle. Keijon poismeno pistää mietityttämään, mihin suuntaan julkinen keskustelu menee. Tuleeko toisten mielen pahoittamisesta rikos jossain vaiheessa? Toivottavasti ei.

 

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/eduskuntavaalit2019/
Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi
Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Poiston kohteiksi eivät joudu törkeimmät eivätkä karkeimmat vaan osuvimmat.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Luin tuolta linkkisi takaa ja petyin: ei todellakaan satiiria vaan uhriutumista ja vastenmielistä kitinää.

Tiedätkö sinä, miksi Twitter jäädytti tuon tilin? Siihen saattaa olla joku ihan järkeväkin syy.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Ihan hyvä se teksti oli. Satiiritili poistettiin, nyt oli analyysin paikka. Ei siellä mitään uhriutumista ollut.

Mitä some-bänneihin tulee, niin aika usein niissä on kyseessä joukko toimettomia spämmäämässä 25 tuntia vuorokaudessa ilmiantoja kunnes joku huonosti koodattu tekoäly räpsäyttää tilin säppiin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jos tietoa ei ole, niin syy tilin jäädyttämiseen voi olla mikä tahansa. Voi liittyä vaikka nimimerkin taustalla olevaan tahoon. Käsittääkseni nämä somejätit yrittävät tänä päivänä puuttua sisällön asiattomuuden lisäksi hämärään vaalivaikuttamiseen.

Ennen vanhaan kun lehdet julkaisivat nimimerkkikirjoituksia, nimimerkin tosiasiallisen henkilöllisyyden piti olla päätoimittajan tiedossa. Sillä vältettiin monta nimimerkkeihin liittyvää ongelmaa.

Kannatan sitä, että mediayrityksillä on oikeus päättää omista säännöistään ja julkisuuskuvastaan - saako esimerkiksi nimimerkin takaa levittää vaikeasti tarkistettavissa olevia valeita. Sananvapausongelmaa ei tässä näytä olevan, kun tuota roskaa näyttää olevan näkyvillä muilla kanavilla.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #21

Ei, sananvapausongelmaa tässä ei ole, eikä kukaan kai ole niin väittänytkään. Paalijärven artikkelissa ei mainita sananvapautta kertaakaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #24

Minun selaimellani kun katsoo Paalijärven artikkelia, niin sananvapaus mainitaan. Laskin itse asiassa tuosta nopeasti kolme kertaa.

Jos kannat natsilippua tai iskulauseesi on "Matut ulos!", poliisi tulee tarvittaessasi ihan fyysisesti kimppuusi. Se on nyt nähty, ja voi hyvin olla, että tuomioistuimetkin ovat vielä vuosien päästä sitä mieltä, että poliisi toimi oikein. Kannattaa muistaa, ettei absoluuttista sananvapautta ole missään yhteiskunnassa. Rajatonta oikeuttaa pahoittaa toisten mieltä ei siis ole yhtään missään.

Tämä siis oikeastaan Paalijärvelle.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #25

Minä en löydä kuin yhden, ja se on lauseessa, jossa Paalijärvi toteaa, että "Mutta sen takia meillä on täällä sananvapaus". Mainittu siis kerran, se on totta, mutta ei niin, että siinä olisi jotain ongelmaa. Kuten ei olekaan. Twitter saa poistaa, bannata ja hiljentää ihan niin monta käyttäjää kuin haluaa, eikä siinä ole mitään sananvapausongelmia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #34

Kyllä niitä mainintoja on kolme.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Jouni kysyy päivän ainoan älykkään kysymyksen. Tuntuu että kaikki muut vain kuorossa ylistävät tätä satiiria kyseenalaistamatta yhtään mitään.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Miksi pitäisi kyseenalaistaa oikeutta tämän tyyliseen satiiriin?
Ei siitä pitää kenenkään tarvitse.
Mikä voisi olla vastaus tähän tärkeään kysymykseen. Se olisi hyvä saada.

Tosin ajattelisin, että ärsyttävyys on tuo vastaus.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #7

Ei siihen oikeastaan muuta vastausta ole kuin se, että tietty ihmisryhmä on kovin viehtynyt totalitarismiin, niin kauan kuin kokevat itse olevansa sillä puolella joka sortaa.

Mikä jaksaa ihmetyttää on se täydellinen oppimiskäyrän puute. Tilanteilla on tapana muuttua, ja sortajista tulla sorrettuja.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

"Tuntuu että kaikki muut vain kuorossa ylistävät tätä satiiria kyseenalaistamatta yhtään mitään."

Keijolta löytyy hyvät ohjeet tähän kyseenalaistamiseen:

Ennen kuin naurat jollekin asialle internetissä...
Muista tarkistaa muilta:

1. Onko asia hauska?
2. Onko sille lupa nauraa?
3. Kuka on vitsin takana?

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Kun virkamies lukee tuota "Informaatiovaikuttamiseen vastaaminen" opasta, niin ensin hän tarvitsee tietoa mitä informaatiovaikuttaminen on. Se löytyy heti alusta tiivistelmästä:

"Tässä oppaassa informaatiovaikuttamisella tarkoitetaan toimintaa, jolla pyritään järjestelmällisesti vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen, ihmisten käyttäytymiseen ja päätöksentekijöihin sekä sitä kautta yhteiskunnan toimintakykyyn."

Aha... Se on jotain jolla vaikutetaan mielipiteeseen. Seuraavaksi virkamies katsoo oppaasta mistä voi tunnistaa informaatiovaikuttamisen ja se löytyy luvusta "Informaatiovaikuttamisen tekniikat".

"DISINFORMAATIO (s. 31)
−Valheet
−Manipulointi
−Sanojen suuhun laittaminen
−Satiiri ja parodia"

Satiiri... Parodia... Mielipiteisiin vaikuttaminen! Siinä se on! Ehdot täyttyvät ja on ryhdyttävä toimiin.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Luin aamukaffeen kera tuon oppaan ja samaisen kohdan. Tajusin viimein minkälaisessa sosialistisessa diktatuurissa elämme, ennen epäröin ettei se ole mahdollista, mutta nyt se vihdoin varmistui. Keisarilla ei ole vaatteita.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Asiallinen kirjoitus Keijolta ja suurkiitos hänelle satiirista, joka paljasti myös tunnettujen poliittisten keisareiden uudet aatteet.

Kari Suomalaisen hyllyttämisestä alkanut leimakirveiden ja uuskielen aika on ollut surullista katsottavaa ihmiselle, jonka entisessä kotimaassa vitsistä sai 10 vuotta pakkotyötä. Sekin utopia alkoi samanarvoisuuden tavoittelusta ja päätyi yksiarvoiseen diktatuuriin.

Keijo Kaarisade kirjoittaa: "Pelkään että huumori myös saattaa turruttaa ja passivoida ihmisiä puuttumasta oikeisiin ongelmiin."

Tähän pelkoon vastaisin, että huumori on totalitarismin tärkein vastavoima, koska se pitää ihmiset järjissään. Päinvastoin, huumori aktivoi ala-kulttuurin syntymistä niin taiteessa, kirjallisuudessa kuin kansalaistoiminnassa vastapainoksi tylsistymiselle ja passivoitumiselle, nauru vapauttaa ja valaa uutta uskoa elämään!

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

https://kaarisade.home.blog/2019/04/09/keijo-kaari...

"Yhteiskunnan tasolla moni paremmin tiedostava vaikuttaja tuntuu jo aidosti ajattelevan, että jos vain joku asia lakkaa miellyttämästä tai huvittamasta heitä, poliisin hälyttäminen apuun on mitä luonnollisin tapa reagoida. Näin ympäröivä todellisuus saadaankin aina sovitettua tiedostajan uskomuksiin, jos ei muuta niin voimaa käyttäen. Minkäänlainen tarve sovittaa omia uskomuksia todellisuuteen ei ole ilmeisestikään käynyt mielessä. Epämääräinen puhe “maalittamisesta”, “vihapuheesta”, “henkisestä väkivallasta” jne. tuo näitä infantiileja ja totalitaarisia asenteita ja ajattelumalleja myös kohti lainsäädäntöä ja lainvalvontaa."

Lukeekaa kokonaan ja jakakaa. Hommahan on täysin päälaellaan. Ne (muutama tässäkin ketjussa) piipittävät somesta joiden ei siellä pitäisi edes olla kun temperamentti, henkiset kyvyt, tiedot ja taidot eivät kerta kaikkiaan mahdollista erilaisten ihmisten, erilaisten ideoiden ja näkökantojen pohdintaa saati ymmärtämistä vaan kaikki eri mieltä oleva tulee kieltää jopa väärillä asioilla vitsailu ei vaan näille käy ...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Vasemmistoradikaalia satiirilehti Charlie Hebdoa vastaan tehtiin ensin polttopulloisku ja sitten raaka terrori-isku 2015. Kaarisateen satiirissa on ihan samasta asiasta kysymys, suu pyritään tukkimaan. Ketään ei sentään ole onneksi tapettu.

Jos tällä sordiino linjalla jatketaan, niin kuka oikeasti saa kritisoida. Mitään ?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Huumori on niin vakava asia, että siinä ei ole varaa minkäänlaiseen leikinlaskuun. Kevyet mullat Keijolle.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Vietnamissa tuli viime vuonna voimaan laki, jolla kielletään kommunistihallitukseen kohdistuva ”toksinen kritiikki”. Käyttäjätiedot tulee tällaisissa tapauksissa luovuttaa poliisille.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ovat vähän kömpelöitä tuon terminologian kanssa. Ehkä Suomesta irtoaisi asiantuntijoita auttamaan termien "vihapuhe" ja "informaatiovaikuttaminen" käyttöönotossa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Minusta vietnamilaiset ovat paljon rehellisemmällä tiellä kuin mitä Suomessa ollaan. Siellä ei anneta turhanaikaisten ja epäselvien määritelmien hämätä: kaikki valtaapitävien toimien arvosteleminen tai naurunalaiseksi saattaminen on ”toksista kritiikkiä”.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tuohonkin on olemassa lääke, tuttu DDR:stä ja Romaniasta: Ei koskaan sanota pahaa sanaa kommunistihallituksesta vaan kehutaan sitä, mutta sopivan ylitsevuotavan imelästi. Kehutaan sellaisia saavutuksia, joista ketään yli 5-vuotiasta ei koskaan muuten kehuta jne...

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Täällä Espanjassa / Kataloniassa on kuninkaan moittiminen, tai esim hänen kuvien polttaminen on suuri rikos, myös räppäreitä on laitettu linnaan ja täällä Katalonian puolella itsenäisyysliput, keltaiset nauhat ja poliittisten vankien vapautta ajavat banderollit on kielletty, mutta ainakin oma pikkukaupunkini on niitä täynnä. Rajoyn Ley Mordaza on varmaan lakimiehelle tuttu? Tämän EU sallii, mutta kummasti Puolan ja Unkarin tilanteeseen puuttuvat, saa nähdä mihin tämä uusien vaalien jälkeen menee, kun äärioikeistolainen Vox-puolue on saanut kannatusta ympäri maata.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Vihapuhe ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan voi tuntua mukavalta, mutta ei niistä kiihottajista jostain syystä tunnu kuitenkaan mukavalta se että heidän vihapuheitaan arvostellaan ja arvostelija leimataan todella herkästi vihapuhujaksi.

Tuntuu siltä että vihapuhujat haluaisivat itselleen vapauden vihapuhua ja lietsoa vihaa kansanryhmää kohtaan kaikessa rauhassa tulematta häirityiksi.

Voihan se heistä ollakin niin mukavaa, kunnes se johtaa väkivaltaan, holocaustin Ruandan kansanmurhan tai Kosovon muslimien jäukkomuhan kaltaisiin verilöylyihin.

-----------------

Vihapuheiden arvostelijoiden ääni yritetään tukahduttaa erilaisin konstein, leimaamalla, pelottelemalla, halventamalla, heidän sananvapauttaan rajoittamalla. Toivottavasti eivät kuitenkaan lannistu vihapuhujien massiivisen painostuksen edessä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Silloin kun satiirista ja parodiasta tulee jollekin ongelma, ollaan todella kaltevalla pinnalla.

”Vihapuhe” on mentaalihygieninen ongelma, molemmilla puolilla käytävää. Hyvien tapojen noudattamisella saavutetaan paljon, myös käytävän toisella puolella.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Miten vihapuhe liittyy Keijo Kaarisateeseen? Anna toki esimerkki missä Keijo harrastaa vihapuhetta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#15:
Tämä kommentti havainnollistaa erinomaisesti sen, kuinka hyvässä tarkoituksessa tuetaan totalitarismia.

Blogin aiheena oli huolestuminen satiirisivusto Kaarisateen sulkemisesta huolestuttavana esimerkkinä sananvapauden kaventamisesta.

Kommentoija käsittelee sitä suoraan vihapuheena ja rinnastaa sen Ruandan kansanmurhaan ja holokaustiin ja antaa ymmärtää, että sama on meilläkin edessä, jos sensuuri ei ole tiukkana. On päätelty, että jos päähän kopsahtaa tammenterho, taivas putoaa. Niinpä tammien kaataminen on täysin perusteltua.

Seuraavaksi hän esittelee mahtavan valtamedian ja valtion väkivaltakoneiston (poliisi, syyttäjälaitos, oikeuslaitos) avuttomina uhreina, joiden puhevapautta ollaan tukahduttamassa. Hyttynen on nähty kamelina ja kameli hyttysenä ja nähty sen hirveän hyttysen kuurniminen välttämättömänä.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

#33

Nimenomaan näin.

Mutta se minkä Vihavaisen kommentti osoittaa on, että Vihavaisella ei ole hajuakaan mistä hän kommentoi.

Mutta koska tili on poistettu, niin kyseessä täytyy olla vihapuhe.... eihän tilin poistolle muuta syytä enää nykymaailmassa voi edes olla.

Ja miksi näin voi sanoa, on se ettei Kaarisateen satiirissa ollut vihapuhetta vaan kyse oli vihapuhevouhotuksen parodioimisesta ja yhteiskuntakritiikistä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kommentoija käsittelee sitä suoraan vihapuheena ja rinnastaa sen Ruandan kansanmurhaan ja holokaustiin ja antaa ymmärtää, että sama on meilläkin edessä, jos sensuuri ei ole tiukkana."

Ei pidä vähätellä vihapuheen voimaa ja sen vaarallisuutta. Holokaustia ei olisi tapahtunut, eikä Ruandan kansanmurhaa, ellei näitä tapahtumia olisi hyvin valmisteltu vihapuheilla.

"On päätelty, että jos päähän kopsahtaa tammenterho, taivas putoaa. Niinpä tammien kaataminen on täysin perusteltua."

Miksi on perusteltua asettaa nopeusrajoituksia teille, tai käyttää turvavyötä. Ei ihminen välttämättä aja ylinopeutta vaikka ei olisi nopeusrajoituksia, eikä turvavyö pelasta jos ei joudu onnettomuuteen, harva joutuu.

Näitä turvatoimia perustellaan sillä että ne pelastavat valtakunnallisesti ihmishenkiä ja harva protestoi tätä tai kiistää tämän faktan.

"On päätelty, että jos päähän kopsahtaa tammenterho, taivas putoaa. Niinpä tammien kaataminen on täysin perusteltua."

Kaikki vihapuhe ei johda kansanmurhiin, mutta joskus niin käy ja tilastollisesti aivan varmasti, jos asialle ei tehdä mitään. Siksi kannattaa vihapuheita pyrkiä hillitsemään, tavalla tai toisella, jotta vältyttäisiin näiltä ikäviltä tapahtumilta.

Toni Tamminen

Onneksi meille jäi vielä Sipilä

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Monessa valtiossa on ollut/ on vieläkin huumori, parodia ja satiiri valtaa pitäviä (ja valtakoneistoa) kohtaan kielletty. Näissä valtioissa on myös salainen poliisi, "uudelleen koulutus"-leirejä, poliittisia vankeja, jne. Suomi on matkalla todella uljaaseen joukkoon.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Keijo Kaarisade voinee jatkaa toimintaansa nimeämällä itsensä vaikka vihapuhesheriffiksi tai -valvojaksi sekä poistamalla tunnukset sekä kuvan, jonka pohjalta on mahdollista sekoittaa hänet viralliseen poliisiin.

Tämän ei kuvittelisi olevan toiminnnan ja levittämänsä viestin kannalta ongelma varsinkin, kun saadun lisäjulkisuuden myötä halukkaat ja entiset seuraajat löytänevät tuonkin helposti.

Muutama vuosi sitten oli keskustelua kylteistä liittyen koiran kytkemiseen kiinni, joita pystyi printtaamaan netistä. Kyltissä oli omin luvin käytetty poliisin tunnusta eli tuota miekkaa. Poliis teki asiasta jopa esitutkinnan, mutta päätti ettei ole tarkoituksenmukaist alähteä asiaa liiemmin penkomaan, kun Lemin kunta poisti nuo.

https://esaimaa.fi/uutiset/lahella/1dc52027-9848-4...

Mielestäni sekaannuksen vaara on olemassa. Asiaa tutnematon ei oikein voi olla varma siitä, koittaako tässä joku leikkiä poliisia hieman logoa muuttamalla vai haluaako poliisi olla leikkisä. Lisäksi vaikkapa kännyn näytöltä jo ikänäön vaivaama meikäläinen ei ainakaan välttämättä huomaa yksityiskohtia. Poliisikin on aktiivinen somessa ja siksikin sekaannus voi syntyä, on eri asia vaikkapa sketsiohjelmassa tehdä näin, jolloin konteksti automaattisesti sijoittaa tekemisen fiktion ja parodian puolelle.

Näin ollen itse ehdottaisin herralle toiminnan jatkamista, mutta poistaen sekaannuksen mahdollisuus ehdottamallani tavalla. Stetson päähän ja tähti rintaan vaan.

Mainehan tosin kohoaa paremmin, kun tästä muutama viikko kohistaan tähän tapaan ratkaisun sijaan. Uhriutuminen rules.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

On ymmärrettävää jossei ihan jokainen tunnista ehkä maailman kuuluinta (ja parasta) stand up - koomikko Louis CK:tä joka Keijo Kaarisateella (nimen luulisi hieman kiinnittävän huomioita) on kuvana ja sekaannus syntyy, mutta luulisi pienen tarkastelun, tutkimisen jälkeen vitsi löytyvän jopa viranomaisille joten jos tämä oli liian vaikea vitsi mihin tulee raja laittaa? Jos on kuvana Aku Ankka uskooko vaikka Niko silti yhä, että Akuhan se siinä ei joku pilatili?!?

Varmuuden vuoksi lisäys. Sekaannus syntyisi jos kirjoittaisi jollain oikealla nimellä ja profiilikuva olisi joku tavallinen eikä julkkis kuten tässä kohtaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Nimiä voi nykyään valita varsin vapaasti ja humoristejakin sillä alueella löytyy.

Sarjakuvahahmon Aku Ankan vertaaminen poliisiin on nyt taas vain asian kärjistämistä tahallaan olkiukkona.

Muutama vuosi sitten tutkimuksessa osoitettiin kuinka ihmisen keskimääräinen keskittymiskyky alittaa kultakalan ollen nykyajan somemaailmassa noin 8 sekuntia.

Kyse ei siis ole siitä, löytääkö viranomainen tarkastelussaan vitsin vaan siitä, saattavatko lukijat erehtyä. He eivät välttämättä tarkastele ja tutki kummoisesti.

Minä olen parodian, sarkasmin ja ironian ystävä, mutta silti ymmärrän miksi sekaannus voi syntyä. Meitä kun on moneen junaan ja aika moni viime aikoina on ns valepoliiseihinkin haksahtanut, mikä on ilmiönä ikävä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #29

Olen eri mieltä. Juuri oli jopa Hesarissa juttu liian vaikeasta Fingerporista* joka ei auennut monellekaan. Tässä taas mennään toiseen suuntaan eli vitsin tarvitsee olla niin helppo, että kaikki sen ymmärtävät. Mutta kun moista vitsiä ei ole jo ihan siitä syystä, että on näitä täysin huumorintajuttomia ihmisiä (joiden ei ainakaan somessa tästä syystä pitäisi olla.) Eli joko on sitten niin pyhiä asioita kuten poliisi jota ei näillä lakeuksilla jumalauta pilkata tai sitten vitsi tarvitsee olla niin lapsellinen, Aku Ankka - kuvalla, että sen kaikki ymmärtäisivät (eivät siltikään.)

*

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006063374.html

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #30

Edelleenkin pointtisi menee sivuun itse ongelman suhteen. Fingerporista tuskin kukaan mitenkään voi luulla sen edustavan viranomaista - sekaannuksen mahdollisuutta siinä ei ole. Tässä sellainen on, kaikki ei nyt vaan ole niin fiksuja ja tarkkaavaisia kuin sinä - mieti tätä kansan kirjoa hetki.

Kyse ei ole siitä ymmärtääkö joku vitsin vaan siitä, että on mahdollista jonkun ottaa tämän vihapuhepoliisin viesti poliisin kantana. Siksi poliisin kaltaisilla viranomaisilla on suurempi suoja kuin muilla tahoilla.

Tämän vuoksi on esim seuraavia rajoituksia esim puvun käytöstä:
"Poliisin virkavaatteista ja niiden käytöstä säädetään tarkasti poliisilaissa (872/2011). Poliisin virkavaatteita saavat käyttää ainoastaan poliisimiehet sekä poliisissa työskentelevät ylivartijat ja vartijat. Virkavaatteiden käyttö on säädelty tarkasti, koska virkavaatteet ovat tärkeä keino tunnistaa, milloin tekemisissä poliisin kanssa. Tästä syystä niiden käyttöä myös valvotaan tarkasti. Poliisin virkapuvun oikeudeton käyttö sekä lainvastainen esiintyminen poliisina ovat kriminalisoituja tekoja"

Twitterissä taas on kuvattu säännöt sekaannusten välttämiseksi, joiden mukaan toimitaan. Löytyvät sieltä, esim parodiatilit ovat sallittu kunhan pidetään sääntöjen vaatimalla tavalla huolta siitä, että sen tunnistaa varmasti sellaiseksi. Nyt näin ei ilmeisesti olla toimittu.

Tarkkaan ottaen myöskään kaupallisten firmojen tavaramerkkejä ei voi miten tahansa käyttää. Et voi noin vaan esim luoda IKEA:n kupeeseen IKEÄ-tuotemerkkiä sanakaltaisilla tuotteilla. Pari pistettä tehda A:sta Ä ei riitä vaan oikeuskeikka on todennäköisesti edessä.

Tässäkin tapauksessa on myös tavallaan kyse myös poliisin "tavaramerkin" väärästä käytöstä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #31

Pisteet siitä, että kirjoitat vasta-argumentin auki joka ei rivirölleiltä onnistu. Mutta uudestaan olet silti väärässä. Viranomainen kattaa kekkoslovakiassamme puoli Suomea, puoli Suomea on jonkin sortin viranomaisia. Teorian tasolla olisi mielenkiintoista jos Napoleon Bonaparten kuvalla varustettu tili Jamo Toosa kehottaisi puolustusvoimattomuuden komentaja hyökkäämään Venäjälle tms. ehkä moinen muotoilu olisi tarpeeksi 'tyhmä' että kaikki ymmärtäisivät kyseessä olevan parodian mutta se viiva on todellakin piirretty veteen. Olisiko tämä keissi tarpeeton jos Keijolla olisi ollut kuvana Reinikainen joka olisi ollut ehkä tarpeeksi helppo kaikille? Se ongelma ja vitsi tässä on siis siinä, että Helsingissä yksi poliisi alkoi twuuttailemaan kaikenlaista sekavaa ja tekee sitä yhä joten Keijoa ei erota hänestä siis jos on samalla agendalla joka tarkoittaa, että Keijo on toiminut oikein ei väärin.

Twitteristä, facebookista, somesta poistetaan kaikki varmuuden vuoksi kunhan joku ammattipöyristyjä ilmiantaa päivän 445342543 : n havaitsevansa 'vihapostauksensa' tms. vaikka paremmassa maailmassa tämä ilmiantaja olisi se kuka pääsisi jäähylle esim. huumorintajun puutteesta.

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

"Keijo Kaarisade voinee jatkaa toimintaansa nimeämällä itsensä vaikka vihapuhesheriffiksi tai -valvojaksi sekä poistamalla tunnukset sekä kuvan, jonka pohjalta on mahdollista sekoittaa hänet viralliseen poliisiin."

Herra Kivapuhe-Ilmari (https://twitter.com/Ilmari2019) on liittynyt hiljan Twitteriin. Ottaa varmaan Keijon paikan, vaikkei kaverilla tietenkään ole mitään tekemistä herra Kaarisateen kanssa. Keijohan oli vihapuhepoliisi.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Minä en kyllä yhtään pidä suunnasta, minne ollaan Suomessa menossa. Tämä tapaus "Kaarisade" nyt ei kovin merkittävä ole, mutta osa eräänlaista jatkumoa.

Viimeaikoina eräät kulttuuritapahtumat ovat peruneet työkeikkoja ja nimityksiä.
Sanomisista voi oikeutetusti olla montaa mieltä, mutta lainvastaisiksi niitä ei ole todettu. Tuomarina on toiminut somekirjoittajien verkosto, joka on ottanut oikeudekseen päättää, mitä saa sanoa.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005710983.html
https://yle.fi/uutiset/3-10707819

Vielä tätäkin absurdimmaksi on tullut erilaisten kulttuuritekeleiden sensuuri. Esimerkiksi eräs lastenohjelma on hyllytetty, koska siinä on pukeuduttu intiaaniksi. Tamperelaisen sarjakuvatapahtuman mainoksessa oli Mämmiläsarjakuvassa esiintynyt afrikkalainen hahmo, joka koettiin loukkaavaksi, ja mainos oli poistettava.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005660097.html
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006017893.html

Tässä aletaan olla vaarallisella tiellä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut