Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Haukuitko neekeriksi tai natsirasistiksi? Lisäsit ehkä muiden kannatusta.

  • Haukkumalla nostaa eniten vastapuolen kannatusta. Kuva: CC BY-NC-ND 2.0 Flickr/amanky
    Haukkumalla nostaa eniten vastapuolen kannatusta. Kuva: CC BY-NC-ND 2.0 Flickr/amanky

Havahduin vaalien jälkeen ikävään ilmiöön. Kerron anekdoottisesti mitä osapuilleen tapahtui. Kohtasin Internetissä kaksi ihmistä. Toinen heistä oli ilmeisen pettynyt perussuomalaisten vaalivoittoon haukkuessaan viesti toisensa jälkeen persuja natsirasisteiksi. Ja eipä ennättänyt montaa minuuttia kulua tästä, kun toisella puolella Internettiä se toinen henkilö ilmaisi halunsa paimentaa neekereitä.

Jos rupesit mielessäsi jo muotoilemaan kritiikkiä vain toiselle osapuolelle edellämainituista tai muulla tavoin vakavasti arvottamaan näitä tekoja keskenään, minun on ikäväkseni pakko sanoa, että olet todennäköisesti osa ongelmaa etkä sen ratkaisua. Molemmat teot ovat nääs perseestä. Ihmiset Internetissä tuntuvat jotenkin muuttuneet politiikan osalta tosi paljon viimeisen muutaman vuoden aikana. On tullut mahdottoman suuri riidankylvämishalu kaikkea itselle vastakkaista kohtaan. Samalla on tullut täydellinen sokeus omien virheiden ja ongelmien tunnistamiseen ja tunnustamiseen. Ja jos joku yksi "vastapuolelta" tekee jotain pahaa, kaikki "vastapuolen" viiteryhmän edustajat dehumanisoidaan samalle tasolle.

Sen lisäksi, että edellämainittu toiminta on kokonaisuudessaan arvomielessä kyseenalaista, se todennäköisesti vain lisää vastapuolen kannatusta. Suomalaiset ovat lainkuuliasta fair play -kansaa, joka asettuu altavastaajan puolelle. Haukkumalla, ja etenkin perusteettomasti haukkumalla ihmisryhmiä, nostat mitä todennäköisimmin inhokkisi kannatusta. Jatkuva sota persujen ja "vihervasemmiston" kanssa tuotti totisesti tulosta. Jos silmäni eivät pahasti harita, niin persut näyttivät nostaneen paikkansa 39:ään ja vihreät lisäsivät vasemmiston kanssa paikkojansa yhteensä 15 paikan verran 42:een. Olen päivä päivältä varmempi, että tämä on leirien vastapuolien syytä. Itse ongelma on luonnollisesti suurempi kuin nämä 3 edellämainittua esimerkkipuoluetta.

Mitä nyt tapahtuu yhä kiihtyvämmällä tahdilla on totaalisen surullista. Ja itseasiassa aivan helvetin vaarallista. En halua manata mitään, mutta kyllä on päässä pyörinyt skenaario, että vieläkö saadaan sisällissota aikaiseksi. Ihmisten pitää ottaa käyttäytymisessään ja ajattelussaan askeleita rationaalisuuden suuntaan ja pois intomielisestä lauma-ajattelusta. Kiihkoton totuus pitää nostaa ylimmäksi arvoksi. Muuten meidät paha perii.

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi
Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Post Scriptum. En ole tässä asiassa synnitön, vaan suoltanut hyvinkin paljon vihaista kommentaaria niinkuin moni tietää. Meidän pitää muuttua yhdessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Hyvä kirjoitus. Aiheutin toisessa blogissa eräälle pellervolle sydämentykytyksiä kun kirjoitin samasta asiasta. On jotenkin säälittävää että aikuiset ihmiset päivästä toiseen jaksavat tätä rasisti-suvakki -leikkiä. En leiki sun kaa -juttu on päivän sana jopa politiikassa.

Sama juttu. En ole synnitön mutta olen yrittänyt kiinnittää nimittelyjen turhuuteen samaa huomiota. On olemassa neutraalimpiakin ilmaisuja kuin rasisti, natsi, natsipelle jne. Harva pystyy loukkaantumaan pellervosta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Matematiikassa kaksi samansuuruista mutta vastakkaimerkkistä lukua kumoaa toisensa kun ne lasketaan yhteen. Some -puolella asia on toisin. Kaksi vastakkaismerkkistä typeryyttä ei kumoa toisiaan vaan tuloksena on (vähintään) kaksinkertainen typeryyden määrä.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Joo tässä taitaa jonkinlainen itseisarvofunktio operoida vahvasti

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Toisaalta... vanhat puolueet ei tavallaan tarjoa nuorille sukupolville mitään. SDP on muuttumassa eläkeläisten puolueeksi, ja Kokoomus vain tietyn klikin eturyhmäpuolueeksi. Keskustaa ei kukaan halunnut äänestää vain Sipilän imagon takia, vaikka ei Sipilä oikeasti ollut niin huono, kuin mitä olisi voinut olla esimerkiksi joku SDP:n vetämä hallitus.

Uskoisin, että nämä vaikuttaa jonkin verran siihen, että nimenomaan PS, Vihr ja Vas nousee.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eihän se ole haukkumista jos puhuu totta?

Jos totuuden sanomisesta joku hyötyy, niin ei se mua haittaa.

Aion jatkossakin puhua totta, vaikka se sitten jotain hyödyttäisi.

Joskus se totuus kuitenkin paljastuu.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Taitavat ne haukkumisten harrastajat, jotka pystyvät osoittamaan oikeasti todeksi ne mielipiteensä, joita todeksi väittävät, olla suunnilleen yhtä harvinaisia kuin haistelemattomat koiran perseet.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Totta saa ja pitää puhua. Mutta kiihkottomasti, faktoja valikoimatta, pyrkien vain ja ainoastaan siihen totuuteen. Ymmärtävästi, rakentavasti, mutta määrätietoisesti. Ja koko ajan on hyvä pitää mielessä että saattaakin itse olla väärässä. Jos näin käy, se on tunnustettava.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Riidankylvämishalu johtuu pitkään jatkuneesta agressioriippuvuudesta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Pyysimme muutama vuosi sitten Shanghaissa töissä olevaa amerikkalaista ystäväpariskuntaa Karibian-risteilylle. He ovat musta pari New Yorkista.

Mies totesi kutsuun, että ei helvetissä, esivanhemmat menivät siihen halpaan, ja katso, mitä siitä seurasi.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Ihmiset Internetissä tuntuvat jotenkin muuttuneet politiikan osalta tosi paljon viimeisen muutaman vuoden aikana. On tullut mahdottoman suuri riidankylvämishalu kaikkea itselle vastakkaista kohtaan.
..........................

Minkä puolueen edustajat sitä vihapuhetta kylvävät niin innokkaasti, että haluavat jopa lakiin joustoa, että saavat asiat sanottua?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Nykyään sanomisten pitää olla niin tasaisen tylsiä, että ihan ahdistaa. Neekeri, natsi ja muiden vastaavien sanojen kuuleminen virkistää mieltä. Mielästäni meidän pitäisi opetella käsittelemään räväkämpää retoriikkaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut