Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Neuvot oman somepalvelun perustamisesta bännien jälkeen ovat lyhytnäköisiä

  • Kuva: CC BY 2.0 Flickr.com / ticalia
    Kuva: CC BY 2.0 Flickr.com / ticalia

Aina toisinaan ihmisiä bännätään Facebookista, Twitteristä, Youtubesta tai jostain muualta. Toisinaan esto kestää hetken, joskus taas on kerättävä digitaaliset kimpsut ja kampsut ja lähdettävä koko loppuelämäksi. Hämmentävää on, että toisinaan kuulee ihan fiksuinakin pitämiltäni ihmisiltä, että "ainahan voit perustaa oman sosiaalisen median palvelun" kun joku on saanut bännit vaikkapa Facebookilta. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen.

Mikä tässä on taustalla?

Mihin nämä edellämainitun kaltaiset huutelut sitten perustuvat? Ne perustuvat todennäköisesti jollain tasolla jonkinlaiseen anarkokapitalistiseen teoriaan, jossa markkinoilla ei ole juuri minkäänlaista valtiollista säätelyä, vaan jokaisella yrityksellä on valtiosta riippumatta lähes täydet mahdollisuudet kehittää liiketoimintaansa. Oletuksena on siis tällainen tietynlainen utopistinen erikoistilanne, jossa mainehaitta on tärkein ulkoinen toimintaa säätelevä ilmiö.

Markkinaympäristö ei ole tyhjiö

Kun mennään vähän pidemmälle ajattelussa, huomataan yksi tärkeä ongelma. Nimittäin, markkinaympäristömme ei ole tyhjiö vaan toimii vuorovaikutuksessa yhteiskunnan kanssa. Yhteiskunta säätää lakeja, toisinaan hyvinkin monimutkaiisa ja outoja, jopa reaktiivisia lakeja rajoittamaan myös sosiaalisen median palvelujen toimintaa. Uuden toimijan on todella vaikeaa vastata näiden lakien vaatimuksiin. Vanhat, jopa yleispalveluvelvoituksen piiriin rinnastuvat monopolityyppiset some-jätit puolestaan.. niillä on kyllä paukkuja 100% määräystenmukaisuuteen. Katson, että kilpailutilanne on epäreilu eikä sovellu anarkokapitalismin kontekstiin. Edelläkuvatuista syistä katson edelleen, että oman somepalvelun perustamista bännätyltä vaativan joukon vaade ei ole reaalimarkkinatilanteessa juurikaan realistinen.

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi
Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

En ymmärrä miksi edes puhut laeista ja sääntelystä rajoittavana tekijänä, kun kilpailu somejättien kanssa on muutenkin täysin mahdotonta. Kapitalistisessa yhteiskunnassa suuryritykset ovat osa sitä ja valtion tulee valvoa, että ne totuttavat yhteiskunnan ihanteita. Sitä varten pitää säätää lakeja. Somejäätit eivät saa rajoittaa sananvapautta, teollisuuslaitosten pitää noudattaa työsuojelua, ravintolaketjut eivät saa kohdella rasistisesti asiakkaita, kauppojen pitää myydä turvallisia tuotteita jne..

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

On eri asia, että kuinka paljon pitää valvoa. Siihen en varsinaisesti ota nyt kantaa. Pyrin puolestaan ottamaan kantaa siihen, että jotkut henkilöt jotka edustavat sekä "tee oma some"- että "anarkokapitalismi rules"-kantoja eivät täysin ymmärrä reaalimarkkinatilannetta.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"tee oma some" on täysin absurdi kehoitus. Yhtä järkevää kuin kehoittaa kommunistia muuttamaan Neuvostoliittoon.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Oli vähän kapulakieltä, mutta tulkitsen niin että kirjoittaja alleviivaa suurten toimijoiden kuten Facebook de facto valtaa sensuroida sananvapautta yli sen mikä olisi laillista keskustelua (ilmiselvä esimerkki: vähäpukeiset valokuvat), ja että jättien markkina-asema on niin ylivoimainen, että kilpailevaa palvelua on turha yrittää perustaa, jonka kautta laajempi sananvapaus voisi toteutua.

Nämä huomiot ovat totta, joskin VKontakte ja joku Kiinan some-palvelu ovat onnistuneet omilla markkina-alueillaan, osittain myös siksi että Facebook lienee estetty Kiinassa?

Mielelläni näkisin GDPR-lain lisätulkintana ja pykälänä, että some-palveluilla on velvollisuus tarjota rajapinta jolla eri some-palvelut voivat muodostaa yhteisen sosiaalisen verkoston. Voisit siis olla myös jonkun muun palvelun kuin Facebookin käyttäjä, ja silti näkisit sen kautta kaikki tuttavat ympäri maailmaa, ja he näkisivät sinut, vaikka käytätte eri some-palveluita. Tällainen laki olisi game-changer, ja Facebookin osake kyllä putoaisi kuin haavan lehti siinä samalla.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Todella mielenkiintoisia konsepteja heitit. Pitääpä asetella mietintämyssyyn!

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Twitterissä tuli myös hyvä huomio ( https://twitter.com/Oldemari/status/11336520373238... ) :

"Niissäkin tapauksissa, joissa kasvava vaihtoehtopalvelu on saatu pystyyn, on pian huomattu ettei se riitä. Seuraavaksi pitäisi luoda koko infra alusta alkaen, kun eri hostaus- ja maksujenvälityspalvelut yksi toisensa jälkeen kieltäytyvät yhteistyöstä."

Tämä on todella hyvä huomio. Anarkokapitalismi hyväksyisi mainehaitat, mutta uuden maksunvälityspalvelun tekeminen pystymetsästä kaikki yhteiskunnan lait huomioiden on täysin mahdotonta. Tämä ikäänkuin kasvattaa kokonaisongelman vaikeutta toiseen tai kolmanteen potenssiin.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Miksi jokainen markkinoilla oleva hostaus- tai maksujenvälityspalvelu kieltäytyisi yhteistyöstä?

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Jos mietitään vaikka Wikileaksin maksuvälinesaartoa niin siinä jo kai oltiin käytännössä täydessä saarrossa. Tämmöisiä juttuja varten on toisaalta onneksi Bitcoin, joka auttaa jotakin.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #13

Wikileaks on USA:n hallituksen ja armeijan hampaissa, USA:n talouspakotteiden kestävän palvelun tekeminen on kyllä työlästä, mutta ihan helposti ei tule tilannetta että se olisi tarpeellista. Jos ei sitten ole jo lähtökohtaisesti tiedossa että aiotaan jakaa kaupallista musiikkia ilmaiseksi, tai USA:n salaisia diplomaattisähkeitä, tms. liian isojen poikien ärsyttämistä liian pienillä resursseilla.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Robert Habeck, Saksan vihreiden toinen keulahahmo, jätti pari kuukautta sitten hyvästit Facebookille ja Twitterille.

www.robert-habeck.de/texte-blog/bye-bye-twitter-un...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Sehän on pelkkä vitsi järjettömyyteen (vittuiluun) jossa sanotaan 'no Huusko antoi banaanin, yksityinen yritys tekee mitä lystää, mutta aina voit perustaa oman puheevuoron', 'et saanut pankista rahaa, mutta ain voit perustaa oman pankin' ...

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Ehkä tässä on vähän semmonen liukuva skaala. Oman usarin perustaa helpommin kuin oman facebookin. Monimutkainen asia, muuta varmaa en osaa sanoa.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Koetappa vaikkapa vähittäiskauppiaana bannata joku kaupastasi tai olla myymättä ruokaa tms. Ei taida onnistua kovinkaan helposti. Tai onnistuu mutta perästä saattaa kuulua pahastikin.

Ikävä kyllä sosiaalisen median alustat ovat paikoin välttämättömiä. Itsekin tuossa laitoin kaikki banniin tietyksi ajaksi ja kyllä niitä on osin otettava takaisin käyttöön, koska ovat niin oleellinen osa tätä päivää ja tiedonvälitystä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Riippunee paljolti ”bannin” syystä. Jos joku kusee salaattiruukkuun, syö pullat paistopisteestä ja paskantaa pakastealtaaseen, en usko porttikiellon aiheuttavan mitään jälkipelejä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut