Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Kieltääkö Rinteen hallitus myös kahvin nuorilta?

  • Mukillisessa kahvia on yhtä paljon kofeiinia kuin 2 energiajuomatölkissä
    Mukillisessa kahvia on yhtä paljon kofeiinia kuin 2 energiajuomatölkissä

Uudessa hallitusohjelmassa halutaan kieltää energiajuomien myynti alle 16-vuotiaille. Mediassa on poliitikkojen suulla puhuttu energiajuomien ongelmina suuresta sokeri- ja kofeiinisisällöstä. Sokeripuoli pitää paikkansa. Mutta entäs se kofeiini?

Oheinen kuva saattaa hätkähdyttää. Mukillisessa kahvia on nimittäin yhtä paljon kofeiinia kuin kahdessa 330 millilitran energiajuomatölkissä. Jos kofeiinista ollaan huolissaan, Rinteen hallituksen pitäisi johdonmukaisesti kieltää myös kahvin myyminen alle 16-vuotiaille. Tapahtuukohan? En pidättele hengitystäni.

Itsehän en kannata kumpaakaan kieltoa vaan enemmän keskustelua lasten ja nuorten kanssa kofeiinin ja muiden päihteiden vaaroista.

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi
Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minä taas olen kuullut että Rinne aikoisi panna niin kovat verot kahville että köyhällä kansalla ei olisi enää varaa juoda kahvia ollenkaan. Vain tosi rikkaat porvarit pystyisivät kustantamaan itselleen tämänkin nautinnon.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

oLKAHVIA.IHAN SODAN JLKEEN MYYNNIISÄ VERO KAHVIA.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Olen jo vauvelina juonut kahvia. Aikuisuudessani olen juonut vähintään pannullisen päivässä.

Amerikkalainen serkkuni ihmetteli sukulaisten vierailuissa, että aina kahvia keitetään ja ei ihme, että Suomi on ylivoimainen kahvin kulutuksessa ja mikään maa ei pääse lähellekään.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Maailmalla on melko yleistä, esim. kouluissakin, että energiajuomat on kielletty mutta kahvi on sallittu. Sairaalahoitoa vaativia yliannostuksia tapahtuu nimenomaan energiajuomien kohdalla, teinit eivät juo kahvia janoonsa sellaisia määriä että joutuisivat siitä sairaalaan. Siinä mielessä terveydelliset ongelmat näyttävät kasautuvan energiajuomien kohdalle eikä kahvin kohdalle, joten energiajuomien kohtelu terveydellisesti haitallisempana on perusteltu tosiasia. Kohtuudella käytettynä ei kumpikaan liene kovin haitallista.

https://www.caffeineinformer.com/the-coffee-and-en...

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Noh, asioista olisi hyvä sitten keskustella niiden oikeilla nimillä. Keskustalaisministerit olivat huolissaan kofeiinista ja sokerista.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Maailmalla on aivan yleistä että kouluissa on tarjolla makeata limonadia,automaateista kuten suomessakin,sairaaloita myöten.Roskaruokaa saa myydä ihan kelle vaan,ja syöttää sokeria vauvasta vaariin.Suomestakin on tullut oikein amerikan mallimaa näitä epäpuhtaita elintarvikkeita levitellessä joka tuutista.EU tunkee sekin suomen markkinoille kaikenlaista sontaa,jota kehutaan ihan tv:tä myöten.

Lääkebisnes kukoistaa:kohteena lapset ja nuoret.

Kahvi aiheuttaa joillekin paniikkikohtauksia jne.nostaa verenpainetta.Jos on niin tehdäkseen.Lääkäri kehui kuinka juo energiajuomia yövuorossa,on kuulemma vähempi haittaa kuin kahvista.

Nykyihmisten ja ravintoloiden ruuissa on paljon lisäaineita,ja näytetään niitä työnnettävän joka paikkaan muuallekin.Allergiat lisääntyvät kun suomi on siirtynyt omavaraisuudesta epäpuhtaan tuontiruuan ja juomien suurkuluttajaksi.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Terve. Katsoin Hesarin "kofeiinikoneesta" (lähteeksi mainittu Duodecim) näitä kahvin ja energiajuomien kofeiinimääriä, ja siitä saa hieman toisen kuvan. Sen mukaan yksi kuppi kahvia tarkoittaa 64 milligrammaa kofeiinia, kun 0,33 litran energiajuomatölkissä on kofeiinia 80 milligrammaa.

Kun kirjoitat, että muki kahvia tarkoittaa kahta tölkkiä energiajuomaa, on kyseinen muki melko suuri, sillä yllä olevalla matematiikalla se vastaisi kahta ja puolta kuppia.

Lähde: https://www.hs.fi/tiede/art-2000005183356.html

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Liitteenä olevassa kuvassa onkin sellainen "amerikkalainen kahvimuki", joka hyvinkin vastaa kahta normaalia suomalaista.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Lasketaanpa:

1 Battery:
Korkea kofeiinipitoisuus (32 mg/100 ml)
3,30 dl => 105,6 mg kofeiinia

2 Batteryä:
211,2 mg kofeiinia

Täysi muki vettä:
628g
Tyhjä muki vettä:
301g

Vetoisuus:
628g - 301g = 327 g => 3,27 dl

Juhlamokka suodatinkahvi ( https://www.paulig.fi/inspiroidu-opi/kaikki-kahvis... )
Kofeiinia: 64 - 80 mg / 100ml, olkoon vaikka 72 mg / 100ml = 72 mg / 1 dl

Siis kahvimukillisessani on kofeiinia:
3,27 * 72 mg / 1dl = 235,44 mg

Tämä on suurin piirtein yhtä paljon kuin kuvan Battery-tölkeissä yhteensä => checks out.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Ja vielä mukeista jatkaakseni, saamieni tietojen mukaan ehkäpä tunnetuimman suomalaisen mukin eli mörkö-mukin vetoisuus on 2,6 dl, eli siitäkin tuleepi 182,2 mg kofeiinia, joka on myös jo 86% 2 Batteryn kofeiineista.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Meniköhän tuo suhde oikein.330 cl energiajuomaa tekee n 105 mg kofeiinia.Kahvikupillisen järjellinen vaihteluväli on 50-100.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Meni se, MUKILLINEN (327 ml) kahvia vasta noin kahta ja puolta kahvikupillista.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Energiajuomissa ei ole vain kofeiinia vaan kaikkea muutakin, kuten tauriinia ja kaikenlaisia muita ainesosia. Näiden ja kofeiinin yhdistelmän on havaittu vaikuttavan sydämen sykkeeseen ja verenpaineeseen huomattavasti voimakkaammin kuin pelkän kofeiinin.

Lisäksi toki se, että tölkki virvoitusjuomaa menee helpommin alas kurkusta kuin kuppi kahvia, jota ei edes voi valmistaa kadulla kävellessä, bussissa istuessa tai varsinkaan lenkkeillessä. Sikäli, jos vaarat tapahtuvat nimenomaisesti fyysisessä rasituksessa, pelkästään verenpainetta kohottavan kofeiinin käyttö sellaisessa tilanteessa voi olla riski.

Kuten Mittler edellä huomautti, riskejä ei voi vertailla vain pitoisuuksia vertailemalla. Käyttäjät tuskin tiedostavat tavanomaisten piristeiden vaikutuksia uusissa tilanteissa ja käyttötavoissa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Keskusta saa varmaan läpi myös ajamansa vanhempien kotiintuloajat,jota se Huovisen keskikaljan laimentamistalkoissa ajoi silloin aikanaan..klo 11 illalla pitää isipapien ja äityköiden olla kotosalla sanoo keskusta.SDP huovinen taas vaati sensuuria nettiin,kun saksalainen lapsipornosta kiinni jäänyt pedofiilipelle sdp:poliitikko paljastui,eli jäi kiinni verekseltään.Huovisen mielestä nettisensuuri piti laajentaa välittömästi koskemaan suomalaisia koska pedofiilit,vaikkei niitä vaikutusvaltaisia poliitikoita ynm.rahaukkoja jne.ympäri maailmaan sillä suomalaisten sensuurilla kiinni ole saatukkaan..

Epäselvää oli vaan se,kuka siellä vahtia pitää vanhempien tuloista ja menoista,vuortyöläisten ynm.epätavallisia työaikoja pakosta noudattavien lapset kiikutetaankin sitten näiden huostafirmoihin ja sossut saavat duunia tehtyyn tarpeeseen.

SDP laittaa varmasti keskustan avustamana perheisiin PERHETYÖNTEKIJÖITÄ varalta ,ennakkoon jo siellä synnytyslaitoksella ja vahtii sossujen kanssa ikkunoiden alla ettei lapset saa energiajuomia.Lääkityksiä lapsille kyllä saa jatkaa,pakolla ja ilman lupia edelleen.Ei niin nuukaa vaikka itsemurhiin johtavat.Kyllä se energiajuoma on se kaikkein vaarallisin tappaja ja uhka.

Mopokortit pitää kieltää,sekä naimalupa ei avioliittolupa sitten kyseessä, 16v.kun saa siitä itse päättää.Kannattaa varmaan laittaa panta jalkaan vielä ja kamerat koteihin,jotta nähdään missä liikkuvat ja mitä tekevät.SDP ja keskustan rouvakerholaisten märkä uni alkaa toteutumaan ,tämä ei tosin vielä riitä,siellä on sarja aivan sairaita testejä ynm.varattu perheille "seulomisiin" ja puoskareiden dignoosien pohjaksi ja pakkotoimien takeeksi.

Vai pitääkö kutsua supo apuun,nyt kun tuli uusi tiedystelulaki voimaan kesäkuun alusta?1.6.2019

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Kahvilla taitaa kyllä olla yhteiskunnan laajuudella melkoisesti tuottavuuslisää että tuskin siihen puututaan millään tavalla.

Sen sijaan sen hinta nousee sitten muista syistä pilviin että tuollaista luksusta ei persaukiset pääse nauttimaan.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ollaan hyvässä seurassa.

"Myös esimerkiksi Saudi-Arabia on rajoittanut juomien myyntiä ja puuttunut niiden mainontaan." (YLE)

Käyttäjän AirZero kuva
Eetu Rantakangas

Luulisi, että kaavailtu sokeri- tms. vero jo itsessään vähentäisi epäterveellisimpien energiajuomien kysyntää ja siirtäisi väkeä nollakalorisiin juomiin. Niitäkin kun markkinoilta löytyy.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Monessa kaupassa on tämä kielto ollut jo pitkään voimassa ilman lakiakin, varsinkin koulujen lähellä olevat pikkukaupat. Pennut ostaa kuusi tölkkiä kerralla ja pian ovat ylivilkkaita kauhukakaroita. Hyvä kielto ja tarpeen. Kahvi ei jostain syystä maistu alle 15 vuotiaille yhtä hyvin...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Nyt on pakko olla erimieltä, yleensä en ole kieltojen kannalla mutta kun koulussa ei saa enää sääntöjä ylläpitää. Vaikka ettei energiajuomia saa juoda kouluajan aikana. Niin pakko alkaa sääntöjä lailla sitten muuttelemaan!

Vaikka ponttisi on kofeniinin saanilla. Niin pari asiaa ei silti täsmää.

1. vaikka kahvissa olisi samanverran kofeniinia, niin harvat lapset juovat kahvia, varsinkaan joka pv. JA vaikka he sitä joisivat he eivät tuo kahvia termostaatissa kouluun, tai käy sitä ostamassa kaupasta! Joten he juovat sitä paaaljon vähemmän kuin energiajuomia!

Toinen juttu on taas se ero mitä kaikkea muuta paskaa se energia juoma sisältää!

Ei tässä tarvitsisi alkaa lakia laittamaan pystyyn jos lapset osaisivat juoda sitä vähemmän! Joillain, aika monella ei yksi tölkki pv:ssä riitä, hyvä että kaksi!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut