Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Hyvästä vihollisuudesta, ad Trump, Mars ja Kuu

  • Tämä Trumpin twiitti on joutunut ihmisten hampaisiin
    Tämä Trumpin twiitti on joutunut ihmisten hampaisiin
  • Nasan projekti käyttää Kuuta tutkimuksellisena "ponnahduslautana" Marsiin matkustamiseen
    Nasan projekti käyttää Kuuta tutkimuksellisena "ponnahduslautana" Marsiin matkustamiseen

Kuvittele seuraava tilanne. Vihaat jotain henkilöä. Sitten henkilö tekee jotain minä voi tulkita tyhmästi. Mitä tapahtuu? Aika yleiseltä tuntuva reaktio on se, että teko tuomitaan ykskantaan tyhmäksi miettimättä tarkemmin taustoja. Tuntuu höpöltä kun hyvä vihollinen sanoi jotain ja sitä vastaan voi nyt hyökätä kritisoimaan. Valitettavasti edellinen on älyllistä lepsuutta. Ennenkuin kritisoi, kannattaa miettiä, onko tekojen taustalla jotain selittävää tekijää.

Trump, Mars ja Kuu

Todettakoon alkuun, että minä en pidä Donald Trumpista. Syynä ovat hänen kärkkäät kauppapoliittiset ulostulonsa, jotka luovat markkinoilla toisinaan äärimmäistä turbulenssia. Trump joutui hiljattain ihmisten hampaisiin twiitattuaan tämän: https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1137051097955102720 . Vaikuttaa siltä, että monet ihmiset luulevat Trumpin oikeasti ajattelevan Kuun olevan osa Marsia.

Kun joku sanoo jotain hölmöä, kannattaa laittaa jäitä hattuun ja miettiä, että olisiko taustalla jotain selittävää asiaa. Aika usein näin on. Tämä vaikuttaa olevan asian laita myös Trumpin tapauksessa. Nasalla on nimittäin ohjelma, jossa Kuuta käytetään eräänlaisena tutkimuksellisena ponnahduslautana Mars-matkailuun.

Nyt seuraa kysymys. Kumpaa Trump mielestäsi tarkoitti, ihan käsi sydämellä? Sitäkö, että Kuu kuuluu taivaankappaleena Marsin alaisuuteen, vai sitä, että Kuu-projekti on osa Mars-projektia?

Tahallinen väärinymmärtäminen tuhoaa meitä

Asioiden tahallinen väärinymmärtäminen on huono homma. Se tuhoaa ja myrkyttää sekä empaattista että tieteellistä kapasiteettiamme. Myös itsellä ajattelu lipsuu tähän toisinaan. Tärkeintä on kuitenkin yrittää kehittyä ajattelussa ihmisenä ja yrittää ymmärtää asioiden taustoja ennen liian pitkälle vietyjä johtopäätöksiä.

Janne Paalijärvi - http://paalijarvi.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi
Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

Jos Obama olisi twiitannut tuon niin johan olisi tullut kehuja ja palkintoja. Punavihreät ovatkin siitä erikoista sakkia että heitä kiinnostavat enemmän sanat kuin teot. Onhan se ymmärrettävää kun ajattelee millaisia hirmutekoja heidän ideologiansa taustalla on.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Mä näkisin että tämä sama mekanismi toimii aivan täysin samalla tavalla, oli kysymyksessä sitten vasemmisto tai oikeisto. Eli "omia" propsataan susbstanssista huolimatta ja "vastapuolta" tölvitään. Ei kritiikissä mitään vikaa ole, mutta sen pitää kohdistua tosiasioihin.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Valtamedia jättää huomioimatta Trumpin tarkat, paikkansa pitävät arviot ja keskittyy vain pikku lapsuksiin. Viime vuonna jälleen uusi hurrikaani uhkasi, tällä kertaa Floridan itärannikkoa. Trump piti lehdistötilaisuuden, jossa hän kertoi tämän lähestyvän hurrikaanin olevan äärimmäisen märkä. Kun hurrikaani sitten saapui rannikolle, vesisade oli rankka, meriveden pinta nousi ja tyrskyt ulottuivat pitkälle, moni katu oli veden peitossa. Kukaan ei kiittänyt Trumpia siitä, että hänen ennustuksensa piti täydellisesti paikkansa. Jos Obama olisi osannut tehdä samanlaisen ennustuksen tulevasta hurrikaanista, hänet olisi promovoitu kunniatohtoriksi näistä ansioista.

Pikku virheet ja unohdukset saavat monen irvailemaan Trumpille täällä Suomessakin. Trump on pariin kertaan unohtanut vaimonsa nimen ja kutsunut häntä julkisuudessa Melanieksi. Eräskin tuttuni naureskeli Trumpille tämän takia mutta kuinka ollakaan! Tuttuni Antero Espoosta oli pikku kierroksella Helsingin keskustan legendaarisessa Mummotunnelissa ja hän heräsi aamulla naisen luota. Hän ei muistanut naisen nimeä, ainut minkä hän tiesi, että tuolla naisella ei ole sama nimi kuin hänen vaimollaan.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Kovasti täälläkin irvailtiin, kun Trump sanoi, että metsiä pitäisi "haravoida ja siivota". Kaikilla oli niin hauskaa.

Sitten metsänhoidon asiantuntija huomautti, että metsäpohjan "haravointi ja siivoaminen" ovat aivan täsmällisiä metsänhoidon termejä, kun traktorilla kerätään hakkuujätteitä.

Tai sitten tapahtui harvinaisen hyvä sattuma...

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Floridan asukkaat, pelastusviranomaiset ja meteorologit olisivat olleet pulassa, koska hurrikaanin mukanaan tuomia sateita ja meriveden tunkeutumista rannoilta ylemmäs sisämaata kohti ei olisi voinut mitenkään ennakoida ilman Trumpin antamaa varoitusta tulevasta. It's extremly wet.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Ensin ajattelin, että ihan sama, jos joku uuno tuosta nyt ei tajua tai halua tajuta, että kyse on projektista, se on oma ongelma. Varsinkin kun tuossa palvelussa viestejä on pakko yleensä lyhentää.

Huolestuttavaksi tämä muuttuu kun huomaa kuinka paljon heitä on.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Twiiteissä usein tiivistäessä katoaa lauseiden loogista rakennetta. Kuu on toki osa Mars...iin menemisen hanketta. Juuri viime kuussa (sic) Trump twiittasi: "we are going back to the Moon, then Mars." On siten selvää, että Trump ei ajattele Kuun olevan osa Marsia.

On kuitenkin käsittämätöntä, että ensimmäisessä lauseessa Trump torppaa NASA:n suunnitelmaa mennä kuuhun. Miten Kuuhun meno olisi osa Marsiin menoa jos sinne ei kannata mennä?

Ilmeisesti tuossa on vain ajatuksena, että Trumpilla on hyvä visio, mutta NASA ei jotenkin nyt toteuta sitä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Eiköhän Trump tuolla tarkoita että Kuu on hänen mielestään liian pieni askel/tavoite!

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Ilmeisesti Trump tosiaan haluaa narsistiudessaan antaa kuvan, että historiallinen Mars-missio tehtäisiin juuri Hänen Suuruutensa määräyksestä, kun NASA ei itsestään osaa katsoa riittävän isosti.

NASA:llahan on tietenkin suunnitelmissa myös miehitetty Mars-missio eli juuri tuo "Trumpin suunnitelma".

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #10

Trumpin kannattaa määrätä sellaista, mikä muutenkin halutaan toteuttaa. Tietysti tässä on sellainen vaara, että nyt Trumpin vastustajat haluavat perua kaikki Mars-lennot.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Näin se tässä tapauksessa varmaan on, ettei kyse ole Trumpin tietämättömyydestä, vaan visertimen tekstuaalisesta suppeudesta, jolloin olennaisiakin sanoja voi jäädä pois tiivistellessä.

Tällä tietoa en tosin pidä Marsin miehittämistä mitenkään järkevänä. En edes järkevämpänä kuin Kuuhun perustetun siirtokunnan rakentamista. Kuusta löytyy vettä (napajäänä), jolloin paineistetuissa luolissa voi asustella, auringonenergiaa on nelinkertaisesti Marsiin verrattuna jne.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Kuusta saisi myös fuusioreaktoriin polttoainetta.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Fuusioreaktorit taitavat olla vähän kaukana tulevaisuudessa vielä. Vielä teoreettisella asteella oleviin He3-raketteihin tarvittavan polttoaineen louhiminen olisi myös erittäin työlästä.

Kuitenkin ihan vety ja happi ovat rakettipolttoaineena jo yli 50 vuotta vanhaa teknologiaa, jota siis saadaan vedestä. Vedestä saa tehtyä nyt ainakin lähdöissä käyttökelpoista nestevetyä ja -happea. Ne kuitenkin haihtuvat nopeasti, eivätkä ole käyttökelpoisia pitkään ajoon.

Vedestä saa kuitenkin tehtyä vetyperoksidia, joka on varsin stabiili rakettipolttoaine ja toimii sekä sellaisenaan että hapettimena. Suurempi tarve olisi itse polttoaineelle. Tavallisimmissa rakettipolttoaineissa on typpeä tai hiiltä, jotka ovat Kuussa harvinaisia. Ainakin Kuusta löytyvää alumiinia ja joitain muita metalleja voisi käyttää polttoaineena.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut