Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Suuri hehkulamppuhuijaus - näin selätetään Xerox!

 • Kuva 1: Irrotetut muistimoduulit.
  Kuva 1: Irrotetut muistimoduulit.
 • Kuva 2: Irrotetut piirilevyt.
  Kuva 2: Irrotetut piirilevyt.
 • Kuva 3: Piirilevyltä irrotetut pitkäjalkaiset 24C02WP-muistipiirit. Kuvassa myös uudet 1-kiloiset CSI:n 24C01WI-muistit.
  Kuva 3: Piirilevyltä irrotetut pitkäjalkaiset 24C02WP-muistipiirit. Kuvassa myös uudet 1-kiloiset CSI:n 24C01WI-muistit.
 • Kuva 4: Apujalkojen kolvaaminen pintaliitospiirin oli jälleen kerran hankalaa ja pikkutarkkaa hommaa.
  Kuva 4: Apujalkojen kolvaaminen pintaliitospiirin oli jälleen kerran hankalaa ja pikkutarkkaa hommaa.
 • Kuva 5: Uusi muistipiiri juotettuna piirilevylle.
  Kuva 5: Uusi muistipiiri juotettuna piirilevylle.
 • Kuva 6: Muistipiiri päällyspuolelta juotettuna.
  Kuva 6: Muistipiiri päällyspuolelta juotettuna.
 • Kuva 7: Valmis muistimoduuliyksikkö odottelemassa asentamista rumpuun.
  Kuva 7: Valmis muistimoduuliyksikkö odottelemassa asentamista rumpuun.
 • Kuva 8: Korjatulla rumpuyksiköllä tulostettu testisivu.
  Kuva 8: Korjatulla rumpuyksiköllä tulostettu testisivu.

Kirjoitin viime viikolla, kuinka tulostinvalmistaja Xerox vaikeuttaa lasertulostimiensa (ainakin Xerox Phaser 7700) rumpuyksiköiden pitkäikäisempää käyttämistä. Rumpuyksiköissä on mikropiiri, joka käskee jossain vaiheessa tulostinta lopettamaan tulostuksen. Selvitin asiaa juurta jaksain.

Xerox käyttää Phaser 7700 -tulostimiensa rummuissa laskuripiirinä yleistä tyyppiä 24C02. Kyseisiä piirejä löytyy eri valmistajilta täydellisen tai lähes täydellisen pinniyhteensopivina. Tarkemmin sanottuna täydellisellä koodilla puhutaan piiristä 24C02WP tai ST24C02WP. Jos asia kiinnostaa, kannattaa katsastaa relevantti datasheet 24C02WP-piiristä.

Alkuperäisessä blogikirjoituksessa virittelin ajatusta kommunikoida piirille suoraan I2C-protokollalla. Töissä ajatuksesta kerrottuani työkaverini esitti asiasta mielenkiintoisen ehdotuksen. Hän suositteli uuden, pakastavedetyn muistipiirin käyttämistä. Tämä säästäisi kehitysaikaa I2C-protokollaan tutustumiselta, semminkin kun joka tapauksessa jonkinlaista tinailua joutuisi prosessissa tekemään. Otin neuvosta vaarin.

Koska käytettävissä ei ollut täysin vastaavanlaisia muistipiirejä, käyttöön valikoitui CSI:n 24C01WI. Luultavimmin lähin vastaava löytämäni datasheet kyseiselle piirille on tässä. Mikä tekee tilanteesta mielenkiintoisen on se, että tämä korvaava piiri on kooltaan vain puolet siitä, mitä alkuperäinen. En antanut tilanteen häiritä määräänsä enempää, vaan laitoin hihat heilumaan ja kolvin kuumaksi.

Prosessi alkaa vanhojen muistimoduulien irrottamisella rumpuyksiköistä (kuva 1). Tämän jälkeen tinaimuria ja kolvia käyttäen irrotetaan piirilevy muovikannattimista (kuva 2). Operaatio vaatii 6 jalan läpikäyntiä. Sen jälkeen irrotetaan vanhat muistipiirit levyltä (kuva 3). Jouduin käyttämään tässä itse lievää väkivaltaa, mutta lopputulos on toimiva. Kuvassa myös uudet CSI:n mikropiirit.

Vaikein työvaihe on uusien muistipiirien juottaminen pitempiin jalkoihin ja koko hökötyksen juottaminen kiinni piirilevyyn (kuvat 4, 5 ja 6). Jouduin käyttämään muisteina pintaliitoskomponentteja, koska muunlaisia ei ollut saatavilla. Pirun tarkkaa puuhaa, ja tällaisella sunnuntaikolvaajalla tinaa kuluu enemmän kuin tarpeeksi. Lopputulos kuitenkin ratkaisee. Kuvassa 7 "korjattu" muistimoduuli odottamassa asentamista rumpuyksikköön.

Olin erittäin skeptinen tämän ratkaisun toimimisesta. Ajattelin, että tulostimessa on pakko olla jonkinlainen kryptattu suojaus estämässä tämänkaltaiset peukaloinnit. Kuinka väärässä olinkaan. Kävi ilmi, että piiri toimii ilmeisesti vain tyhmänä "matkamittarina" tulostetuille sivuille. Edes muistin puolikokoisuus (2kb => 1kb) ei tunnu haittaavan tilannetta. Kuten kuvasta 8 näkyy, ilo testisivun tulostumisen jälkeen oli käsin kosketeltava.

Olen Janne Paalijärvi, ehdokkaana Uudeltamaalta numerolla 166. Jos koit kirjoittamani jutun mielenkiintoiseksi, liity toki tukijakseni Facebookissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

. .

Joo mulla oli toi sama homma kanonin väriprintterin kanssa. Sehän on myydään asennusvärikasetein, jotka on tietenkin vajaita. Täyttöväriä ei tietenniin just siihen uuteen malliin saanut. Datalaskuri saksasta - just siihen malliin ei sitä saanut.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Uskomatonta kuinka tällaisilla laskureilla pakotetaan ostamaan uusia satojen eurojen hintaisia osia aivan toimivien tilalle, samalla kun vanhat menevät kaatopaikalle, ellei sitten samantien käydä ostamassa uutta printteriä tilalle. Kummallista miten näistä ei juuri julkisuudessa puhuta, mutta hirveä vääntö on siitä montako wattia jokin laite saa valmiustilassa ollessaan verkosta ottaa.

Jyrki Paldán

"Ken tekee työkseen ikuista jälkeä, näkee ikuista nälkää"

Näin vain on näppylät markkinoilla.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Itse ostaessani printteriä huomasin, että oli vaikeaa saada tietoa siitä, kunka vajaatäyttöinen uutena myytävän printterin mustesäiliö on. Tämän tiedon kaivamiseen kului huomattavasti aikaa ja vaivaa.

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Tuommoista se on.. nykyajan kertakäyttökulttuuri.

Tässä tapauksessa olisi tosi helppo tehdä itse tietokoneelle ohjelma + kaapeli johon tuon 'loppuunkäytetyn' rummun voisi laittaa kiinni ja resetoida sivulaskurit.

Valitettavasti tuo saattaa olla laitonta, ainakin mikäli valmistajilta menee kysymään. Onhan tarvikekasetit ja kasettien täyttökin koitettu kieltää.

Henri Tuhola

Ihan täyttä asiakkaan silmään kusemista Xeroxilta. Voitais tehä sama kuin Sonylle, eli ei osteta mitään jossa sen saastan nimi seisoo!

Tietty kaikki ne firmat paskan myymistä harrastaa se kyllä tiedetään. Tämmönen 'korjattavissa' oleva laskuri on pikkujuttuja.

Eniten vituttaa se että kun jotkut valmistuttavat näitä piirejänsä (nvidia) niin ne suojelevat datalehtiä ja kaikkea muutakin ohjelmoijan kannalta olennaista tietoa 'bisnessalaisuuksina' päästämättä taviksia niitä lukemaan.

Sanon että nvidia saa painua perseeseen sitten kun niillä on kunnollinen uraauurtava kilpailija. Mieluiten ehkä jo sitä ennen.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Jotain tämmöistä epäilinkin kun meillä "hajosi" tulostin. Kiitos tästä artikkelista, oli hyvin valaiseva.

Shemu P

Hyvä kirjoitus. Ennen kuin tuomitsee printtereiden valmistajat, olisi hyvä tietää perustelut miksi he laittavat laskurin joka pysäyttää koko tulostimen kun on tullut täyteen? Miksi tulostimet vaikuttavat kestävän yli maksimi tulostusmäärän? Eli onko taustalla joku aito tekninen huoli, kestävyys tai peräti turvallisuusriski, vai onko kyse siitä, että luotetaan asiakkaiden pysyvän samassa tulostinmerkissä kun ostavat uuden tilalle?

Tuo maksimi tulostusmäärä on ilmoitettu, mutta aika pienellä.

Kalle Kaitala

Jos nyt hirveästi alkaisi foliohattu päässä kiristämään, voisin sanoa että valmistajat ovat keksineet hatusta vetämällä jonkin luvun jonka ylittämisen jälkeen rummun vikaantumisen todennäköisyys on yli 10%.

Koneet on kyllä useimmiten suunniteltu niin, että vaikka rumpuun jotain vikaa tulisikin (pinnoitteen häipyminen jolloin muste ei enää jää rummun pintaan kiinni eikä näinollen siirry paperiin, tai siirtyy paperiin täysin), ei siitä aiheudu muuta ongelmaa kuin tulosteen laadun heikentyminen tai tyhjä/täysin musta paperi.

Perustan mielipiteeni yli kymmenen vuoden kokemuksiin eri tulostinlaitemerkeistä, joilla tuo rummun kuluminen näkyy eri tavoin. Onhan tuo ongelmallista kun kukaan ei pysty mitään absoluuttista laitteiden kestosta sanomaan. Eipä näistä taida mitään puolueettomia tutkimuksiakaan olla.

Shemu P

Voi olla noinkin. Tulostinvalmistajien tulot muodostuvat käsitykseni mukaan halvoissa tulostimissa lähes ainoastaan musteista (itse laite voi mennä jopa tappiolla), siitä tulostimen hinnan osuus nousee laitteen hinnan noustessa, ja kalleimmissa "toimistotulostimissa" on jo hyvä kate valmistajalle. Siis pelkässä tulostimessa. Kokonaan asia erikseen ovat painotalojen laitteet.

Kalle Kaitala

Lainaan tässä erästä nimettömänä pysyvää, toisen käden kautta saatua HP:n markkinointimiestä, jonka mukaan isommatkin yrityslaitteet voisi saada vaikka ilmaiseksi jos vaan sitoutuu palvelusopimuksella heidän toimittamaansa tulostinympäristösoftaan. Toki kyse on vähän isomman volyymin asiakkaista, mutta joo, on sen raudan osalta voittomarginaali isommissakin laitteissa ihan olematon. Ja joskus aikaisemmin tuli nähtyä myös pylväskuva, jossa HP:n mustesuihkun musteen litrahinta oli tuhansia kertoja suurempi kuin esim. elämää pelastavien verituotteiden. Myös sivuhintojen määrittelyllä puljataan hienosti, nyttemmin on kyllä alkanut jo huomaamaan että veloitusmalleja aletaan rukkaamaan enemmän ihan aidon prosentuaalisen peiton suuntaan, kun vielä nykyiset sopimukset menevät ihan vaan mustavalko/väri -kahtiajaottelulla.

Shemu P

Voithan hankkia autonkin leasing-sopimuksella. Silloin "raudan" hinta on alhainen. Tai saat kännykän lähes ilmaiseksi, kun sitoudut 2 vuoden sopimukseen. Rauta on lähes "ilmainen".

Eli ei tuo logiikka muuta itse raudan hintaa, jos sen ostaa suoraan. Palvelusopimukset ja niiden hintaan jyvitetty raudan hinta on eri asia, kuin pelkkä raudan hinta. Got it?

Markus Koskelainen

Toi on kaksipiippuinen juttu. Vika laitetaan helposti tulostimen piikkiin jos tulostaa paskaa, kattomatta paljo laskurit näyttää. Valmistajat haluaa että tulostin jälki on priimaa, se että tulostus lakkaa ykskaks on hieman väärin. Kuittauspainikkeella vois kuitata että ymmärrän että viimisiä vedellään ettei laatu ole priimaa.

Samsungin clp-510 tulostimeen saa laskuripiirejä ja on oma ohjelma jolla voi nollata itse piirinki. Hieno 3 johtoa printteriportista laskuriin.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Selvä, en edes jaksanut lukea kunnolla, koska en käsitä teknologiasta juuri mitään, mutta se tuli selväksi etten IKINÄ, EN MISSÄÄN OLOSUHTEISSA osta minkäänlaista vimpainta tuollaiselta huijaripuljulta.

Sigmundur Hakkarainen

Ei valitettavasti taida olla pelkästään kyseisen valmistajan metku vaan industry standard; jos haluat kuluttajahintaisen tulostimen, tuollaiset niissä varmaan on ellei toisin jossain mainita.

Käyttäjän ElSonico kuva
Sonico Elephas

Ostin juuri tänään hehkulamppuja rikkoutuneen tilalle. Katsoin sitten jo oston jälkeen pakkausta, ja huomasin että käyttöiäksi luvattiin 5000 tuntia. Tämä tietysti toi mieleen tuon "Hehkulamppu huijaus" -dokumentin.

Onkohan valmistajien käytännöt muuttuneet tuon dokumentin jälkeen? 4kpl pakkaus maksoi alta $3 ja merkki on No Name.

Käyttäjän ylepola kuva
Sakari "Ykä" Lepola

Hei juuri tällaista innovatiivisuutta Suomi tarvitsee. Minusta on hienoa, että todennäköinen oman ammattikuntani jäsen ei kaihda kajoamista kolviin, räikkään, rälläkkään jne. mitä nyt kulloinkin tarvitaan asioiden ja vehkeiden saattamiseksi oikealle tolalleen. Hyvä Janne!

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Uusissa LED-lampuissa mainostellaan 50 000 käyttötunnin kestoa. Valitettavasti tilanne vaan on se, että nuo LED-osat saattaisivatkin tuon tuntimäärän kestääkin, mutta muu elektroniikka ko. lampuissa ei kestä.
Tästä alkaa olla jo omakohtaista kokemusta useammankin lampun osalta. Ja nämä ovat kalliitakin, säästötarjoustaloissakin jonkun 20€.
Kyllä meille niinpaljon moskaa koitetaan syöttää että ihmetyttää.
Toivottavasti noissa tulostimissa on kerrottu tuo maksimi tulostusmäärä, muutenhan kuluttajaa harhautetaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut