Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Vuodettu muistio paljastaa: uusi laki estää pääsysi PirateBayhin!

Sain eilen sähköpostiini Opetus- ja kulttuuriministeriöstä vuodetun muistion, joka paljastaa järkyttäviä tietoja uudesta tekijänoikeuslaista. Vuodettu dokumentti löytyy Piraattipuolueen sivuilta, osoitteesta: http://www.piraattipuolue.fi/images/muistio-27-5-11.pdf . Aiheesta lisää myös puolueen blogissa. Asiaa ovat käsitelleet lisäksi Afterdawn, Tietokone ja MikroPC.

Muistion kaksi ensimmäistä kappaletta kuuluvat näin:

"Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tekijänoikeuslain 56 g §:n säännöstä lisäämällä siihen säännös kiellosta välittäjälle tarjota yhteyttä tiettyyn verkkopalveluun tai sivustolle. Tämän säännöksen perusteella ehdotetaan edelleen 60 b §:ää muutettavaksi siten, että se mahdollistaisi kanteen ajamisen väitetyn loukkaajan lisäksi myös välittäjää vastaan kieltotuomion saamiseksi.

Tuomioistuin voisi määrätä, että välittäjän on lopetettava yhteyden tarjoaminen tekijänoikeutta loukkaavaksi väitettyä aineistoa välittävälle verkkosivulle. Oikeus olisi riippumaton välittäjän vastuusta tekijänoikeuden loukkauksesta. Tuomioistuin voisi asettaa määräyksen tehosteeksi uhkasakon."

Edellämainittu ei jätä paljoa arvailujen varaan sen suhteen, millä asenteella ministeriössä liikutaan. Kun palkattu lobbari puhuu, pienen ihmisen ääni hukkuu. Yksi uuden lakitekstin varsinaisista pykälistä kuuluu näin:

"56 g §

Jos joku loukkaa tekijänoikeutta, tuomioistuin voi kieltää häntä jatkamasta tai toistamasta tekoa. Tuomioistuin voi asettaa määräyksen tehosteeksi uhkasakon.

Jos lähettimen, palvelimen tai muun sellaisen laitteen ylläpitäjä (välittäjä), jonka palveluita kolmas osapuoli on käyttänyt tekijänoikeuden loukkaamiseen, tarjoaa yhteyden tiettyyn tietoverkon välityksellä tarjottavaan palveluun tai sivustoon, josta välitetään yleisölle merkittävässä määrin tekijänoikeutta loukkaavaa aineistoa, voi tuomioistuin kieltää välittäjää jatkamasta tai toistamasta tekoa. Tuomioistuin voi asettaa määräyksen tehosteeksi uhkasakon."

Teksti on todella jäätävää. Se tarkoittaa käytännössä, että Sonera, Elisa, Welho tai joku muu Internet-yhteyden tarjoaja estää pääsysi PirateBayhin. Luit oikein. Tämä tapahtuu kun TTVK tai muu tekijänoikeusjärjestö laittaa sieluttomat lakimiesarmeijansa liikkeelle.

Huvittavana yksityiskohtana esityksen vaikutuksissa ei mainita sanallakaan ihmisten viestinnästä, vaikka ministeriön esittämä malli kuvaa tosiasiallisesti järjestelmän, jossa on vahvoja valtiollisen sensuurin piirteitä. Tällainen sensuuri on Suomen perustuslain vastaista. Lopuksi varsinaisessa leipätekstissä todetaan: "Asiaa on valmisteltu tekijänoikeustoimikunnassa. Toimikunta on valmistelun aikana kuullut asiantuntijoita." Luulenpa, ettei kuluttajapuolella ole ollut toimikunnassa kummoistakaan edustusta. Herää myös kysymys, miten lainsäätäjät aikovat suhtautua tähän Euroopan unionin tuomioistuimen päätökseen.

Muutamia vuosia sitten suomalaisen nettisensuurijärjestelmän kritiikkinä esitettiin sensuurin hivuttavaa etenemistä kohti uusia muotoja. Harva uskoi, että järjestelmää käytettäisiin vertaisverkkosivustojen sensurointiin. Meille naurettiin päin naamaa. Kansalaiset uskoivat mieluummin kiemurtelevien viestintäministerien väitteitä. Väitteitä, jotka osoittautuivat jälleen kerran valheiksi. Kansan on aika pudottaa suomut silmistään ja äänestää niitä, jotka puolustavat todellisia vapauksia. Olen yksi heistä.

 

Janne Paalijärvi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Pekka Manner

"Sananvapaus ei ole absoluuttinen oikeus vaan sitä arvioidaan suhteessa muihin perusoikeuksiin,
jolloin perusoikeuden rajoittaminen voidaan sallia toisen perusoikeuden kuten omaisuuden suojan
toteutumiseksi. Asialla on myös suuri yhteiskunnallinen merkitys."

Pekka Manner

Tässä näitä jäseniä:

Bruun, Niklas professori Helsingin yliopisto Puheenjohtaja

Kangas, Satu johtaja Viestinnän Keskusliitto Jäsen

Tarkela, Pekka asianajaja Borenius & Kemppinen Jäsen

Kaira, Lauri apulaisjohtaja Gramex Jäsen

Nieminen, Arto puheenjohtaja Suomen Journalistiliitto ry Jäsen

Tähtivuori, Riikka asiantuntija Elinkeinoelämän Keskusliitto EK Jäsen

Vettainen, Hannele lakimies Teatteri- ja Mediatyöntekijät ry Jäsen

Rechardt, Lauri asianajaja Procopé & Hornborg Asianajotoimisto Oy Jäsen

Tontti, Jarkko kirjailija Suomen Kirjailijaliitto ry Jäsen

Karhapää, Merja lakiasiainjohtaja Sanoma WSOY Oyj Jäsen

Svento, Reijo toiminnanjohtaja FiCom ry Jäsen

Wikström, Petra puheenjohtaja MTV Media Jäsen

Okkonen, Kirsi-Marja lakimies Yleisradio Oy Jäsen

Kivistö, Martti lakiasiainjohtaja Teosto Jäsen

Vänttinen, Ahti puheenjohtaja Suomen muusikkojen liitto ry Jäsen

Peltonen, Anja johtaja Kuluttajavirasto Jäsen

Makkula, Janne lainsäädäntöasioiden päällikkö Suomen Yrittäjät Jäsen

Lahelma, Marjo lainsäädäntöneuvos oikeusministeriö Asiantuntija

Kosonen, Ismo viestintäneuvos liikenne- ja viestintäministeriö Asiantuntija

Huuskonen, Mikko neuvotteleva virkamies työ- ja elinkeinoministeriö Asiantuntija

Still, Viveca Tekijänoikeusneuvos Opetusministeriö Asiantuntija

. .

Tässä on kyse vedenjakajailmiöstä: samaan aikaan kuin jaan huolesi tietoliikenteen rajoittamisesta, en kuitenkaan tiedä mitä sanoa piratisoinnista.

Tai tiedän kyllä, mutta se on päättymätön savotta jos siihen lähdetään.

Osittain jopa pelkään, että piraattiliike toiminnallaan edistää tämän kaltaisten rajoitusten syntymistä, ja mikä pahinta niiden jatkohyödyntämistä kertaluokkaa vakavammissa asioissa kuin "warettaminen".

Henri Tuhola

Onpa tavattoman turha laki jonka teho kadotetaan viimeistään salauksen ja anonyymiteetin varmistavien vertaisverkkojen myötä.

Myös hakupalvelun saa rakennettua hajaluonteisesti joten kohta torrenttien hakeminen ja lataaminen on helpompaa ja lakiteknisesti turvallisempaakin kuin 'laillisen' kopion ostaminen. :)

Rug Head

Henri, valitettavasti myös vankeusrangaistukset tullaan ottamaan käyttöön.
Jos joku käyttää salausta, sitä voidaan pitää jo perusteena aloittaa tutkinta rikoksen mahdollisesta suunnittelusta tai rikoksesta. Mallia otetaan suoraan Amerikasta, jota nykykokoomus ihailee enemmän kuin mitään maan päällä. Tämä on osa strategiaa, jossa lopulta murretaan toisinajattelijoiden vaikutusmahdollisuudet. Meillähän on ollut jo pitkään Suomessa vallalla osittaissensuurijärjestelmä, johon valtamedia on sitoutunut ehdottomasti, koska omistajapohja itse on osa eliittiä.

On niin vaikeaa vaan saada tavallisia ihmisiä ymmärtämään, kun suurin osa suuttuu, jos edes vihjaisee mahdollisuudesta, että maatamme ollaan laittamaassa pahan liittovaltion osaksi, jossa vain eliitti porskuttaa elon tiellä.

Henri Tuhola

En olisi niin huolissani tuosta. Kaikki pankit käyttävät verkkoliikenteen salausta samoin kuin myös kaikki vastuunsa tuntevat verkkosivupalvelut, jotka eivät halua levittää arkaluontoisia asiakkaittensa tietoja vahingossakaan.

Myös sähköpostiohjelma käyttää salausta. ;)

Tässä päästään hyvin nopeasti siihen, että käytännössä teoston pitäisi pian lobata verkkoliikenteen kieltäviä lakeja läpi päästäkseen tavotteisiinsa.

Henri Lentonen

Tervehdys,

se ei ole keneltäkään pois, että jakaa. Päinvastoin, jakaminen on enemmän: enemmän tietoa. Tiedon kulku pitää olla vapaata, eihän tästä netistä muuten mitää tule. Mitä väliä, vaikka suuret yhtiöt menettävät rahaa, niillähän sitä muutenkin on jo liiaksikin asti.

Tarvitaan Robin Huudi!

- Kiltamestari

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut