Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Kaikki blogit puheenaiheesta Katalonia

Kommentteja Katalonian oikeudenkäyntiin

Katalonialaisten poliitikkojen vastaista oikeudenkäyntiä Espanjan korkeimmassa oikeudessa Madridissa on kommentoitu runsaasti puolustusasianajajien ja syyttäjien alkupuheenvuorojen jälkeen. Kansainvälisellä tasolla on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, miten syyttäjät aikovat perustella kapinasyytteensä; se nimittäin edellyttää Espanjan oman rikoslain mukaan väkivaltaista, aseellista yritystä kaataa vallitseva yhteiskuntajärjestys, eikä sellaisesta ole mitään näyttöä.

Katalonian Carles Puigdemont ei ole karkulainen tai oikeuden pakoilija

Katalonian maanpaossa elävä 130. presidentti Carles Puigdemont ei ole karkulainen, vaikka häntä varsinkin Espanjan mediassa usein sillä termillä kuvataan. Hän on kyllä maanpakolainen mutta hän ei ole missään vaiheessa karannut tai pakoillut oikeutta.

Katalonian oikeudenkäynti alkaa

Espanjan korkeimmassa oikeudessa alkaa ensi tiistaina kauan odotettu ja paljon kohua jo etukäteen herättänyt oikeudenkäynti. Syytettyinä on Katalonian edellisen aluehallituksen itsenäisyysliikettä johtaneita ministereitä, parlamentin puhemies ja Katalonian kahden tärkeimmän kansalaisjärjestön johtajat, seitsemän miestä ja kaksi naista.

CNP ja Katalonia

Vanhan sanonnan mukaan helvetissä kokit ovat Englannista, byrokraatit Saksasta ja poliisit Espanjasta. Sanonta on todennäköisesti syntynyt Francon diktatuurin aikana, kun erityisesti yksi varsin poliittinen poliisiyksikkö Policia Nacional hakkasi, pahoinpiteli ja kidutti diktatuurin vastustajia.

Espanja siirtyy oikealle

Espanjan politiikka koki eräänlaisen pikkujytkyn, kun äärioikeistolainen, umpirasistinen Vox-puolue nousi aluevaaleissa Andalucían alueparlamenttiin.Voxin avulla oikeistopuolueet PP ja Ciudadanos saivat alueparlamenttiin ehdottoman enemmistön ja samalla päättivät yli 30 vuotta kestäneen demarivallan  Andalucíassa.

Esdpanja siirtyy oikealle

Espanjan politiikka koki eräänlaisen pikkujytkyn, kun äärioikeistolainen, umpirasistinen Vox-puolue nousi aluevaaleissa Andalucían alueparlamenttiin.Voxin avulla oikeistopuolueet PP ja Ciudadanos saivat alueparlamenttiin ehdottoman enemmistön ja samalla päättivät yli 30 vuotta kestäneen demarivallan  Andalucíassa.

Ktalonian poliittinen viikko

Katalonia eli joulun alusviikon varsin kärjistyneissä poliittisissa tunnelmissa. Puolustusasianajajat ja syyttäjät esittelivät Korkeimmassa oikeudessa näkemyksensä yhdeksää tutkintavankeudessa olevaa katalonialaista koskevassa jutussa, jonka oikeudenkäynti alkanee heti alkuvuodesta.

Katalonian perjantai

Katalonia on kuvaannollisesti varpaillaan ennen ensi perjantaita(21.12.) Espanjan demaripuolueen PSOE:n hallitus pitää silloin täysistunnon Barcelonassa. Katalonian itsenäisyyspiireissä sitä pidetään jonkinlaisena provokaationa, vaikka siitä päätettiin jo elokuussa. Poliittinen tilanne on niin jännittynyt, ettei kovin kummoista kipinää tarvita räjähdykseen.

Katalonia:syömälakko oikeuksien puolesta

Kaksi Katalonian seitsemästä miespuolisesta poliittisesta vangista, Jordi Sánchez ja Jordi Turull aloitti viikonvaihteessa syömälakon. Julkilausumassaan he sanovat tärkeimmäksi syyksi Perustuslakituomioistuimen toiminnan tai oikeastaan toimimattomuuden, jolla se on blokannut tutkintavankien valituksen käsittelyn.

Sánchez ja Turull ovat valittaneet tutkintavankeutensa pidentämisestä usemman kerran. Espanjan lain mukaan tällainen valitus pitäisi käsitellä 30 vuorokauden kuluessa; ensimmäisen valituksen tekemisestä on kulunut jo yli vuosi.

Katalonia:itsenäisyyden kannatus

Barcelonalainen lehti La Vanguardia julkaisi viime viikolla Espanjan oikeiston takapirun, entisen pääministerin ja oikeistopuolue PP:n entisen puheenjohtajan José María Aznarin haastattelun.

Siinä Aznar tavan mukaan haukkui demaripuolue PSOE.n ja sen nykyisen hallituksen ja haikaili oikeiston yhtenäisyyden perään. Yhtenäiseen joukkoon Aznar on valmis ottamaan myös  umpirasistisen, muukalais-ja naisvihamielisen, homofobiaa sairastavan Vox-puolueen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä