*

Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Kaikki blogit puheenaiheesta Puolustuspolitiikka

Puolustuspolitiikasta pullistelupolitiikkaan

EU:n RAUHANPROJEKTISTA EU:N RÄYHÄNPROJEKTIIN

 

EU-maana Suomikin on tämän perusporvarihallituksen aikana "kunnostautunut" muutosairueena muuttamaan aikoinaan niin kovasti markkeerattua EU:n rauhanprojektia varsinaiseksi EU:n räyhänprojektiksi. Puolustus(pullistelu)ministerimme Jussi Niinistökin on ahertanut kuin jonkin sortin Sven Tuuva erinäisien sotaanharjoitteluhankkeiden ja liittoutumissopimusten parissa kuin aikoinaan historialliset herramme ihallun sankarinsa Hitlerin kanssa.

Itämeren muuttunut turvallisuustilanne ja Ruotsi

Ruotsi on muuttanut omaa puolustusdoktriiniaan merkittävästi Itämeren turvallisuustilanteen huononemisen takia. Neljä vuotta sitten pääsiäisenä Venäjä yllätti Ruotsin täysin housut kintuissa.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/138484-venaja-yllatti-ruosin-hous...

Venäjä sai rauhassa loukata Ruotsin ilmatilaa. Kaikki Ruotsin pilotit olivat "pääsiäisvapaalla".

Turvallisuutta selonteolla

Puolustusselonteko on herättänyt kovan kuhinan. Sehän kertoo selvin sanoin Suomen sotilaspoliittisen ympäristön näkymistä. Uhkakuvien avaaminen kansankielelle on joidenkin mielestä sodanlietsontaa. Ikävä vain, että näitä uhkakuvia ei ole tarvinnut erikseen keksiä. Ne ovat tarjolla ihan pyytämättä maailmalta meille päin.

Alistuminen ei auta turvallisuuspolitiikassa

Eräässä sosiaalipsykologisessa tutkimuksessa kerrottiin urosgorillojen käyttäytymisestä konfliktitilanteessa. Johtajuuskiistan tullen gorillat ajautuivat yhteenottoon, joka päättyi jommankumman voittoon. Hävinnyt puolestaan ”rapsutti voittaneen turkkia kovemmin kuin koskaan vielä saman päivän iltana”.

Vahva talous on puolustuksen perusta

Suomen jäsenyyttä euroalueessa perusteltiin aikanaan turvallisuudella. Tämä oli harhaanjohtavaa propagandaa.

 

Jäsenyys ei ole millään tavalla parantanut Suomen turvallisuutta. Vaikutus on ollut päinvastainen: kuihtuva talous on heikentänyt Suomen mahdollisuuksia huolehtia maanpuolustuksen tarpeista.

 

Ukraina ei saa unohtua

Ukrainan kriisi on jatkunut pian kolmen vuoden ajan. Sen olemassaolo on voinut unohtua monilta, sillä useat yhtäaikaiset huonot uutiset (esimerkiksi pakolaiskriisi ja kehnot taloustiedot) syövät huomiota toisiltaan. Tällä kirjoituksellani haluan muistuttaa, miksi Ukraina ei saa unohtua, miten koko kriisi syntyi, millainen sen pitkä historia on ja mitä siitä voisi oppia. Johtopäätökseni Suomen kannalta esitän kirjoitukseni lopussa. Oheinen teksti on lyhennelmä esitelmästä, joka on pidetty maanpuolustusalan seminaarissa.

 

Putin tarvitsee tutin – Mistä kirjelmässä oli kyse?

Vladimir Putinin viesti Sauli Niinistölle on herättänyt kummastusta ja aiheellistakin huolta kansalaisten keskuudessa.

Suomi on Nato-maa ilman jäsenyyttä

Olen viime aikoina keskustellut äänestäjäkuntani kanssa suosikkiaiheestani eli Natosta varsin kiivaasti. Keskustelussa olen huomannut useita virheellisiä vasta-argumentteja, jotka eivät väitteinä ole välttämättä vääriä.

 

1. Suomi joutuisi puolustamaan muita valtioita ja osallistumaan ulkomaisiin sotatoimiin tai operaatioihin

 

Muuttuuko Suomen Nato-linja?

Donald Trumpin tultua valituksi Yhdysvaltain presidentiksi on paikallaan pohtia, miten tämä vaikuttaa Suomen turvallisuuspolitiikkaan, jonka keskeinen puheenaihe on hallituksen Nato-linja. Lukaisin syksyn kuluessa kahden keskustavaikuttajan aihetta käsittelevät kirjat. Viime keväänä ilmestyi Matti Vanhasen Ulkopolitiikkaa ja tänä syksynä Alpo Rusin Yhdessä vai erikseen – Suomen ja Ruotsin turvallisuuspolitiikka tienhaarassa (Docendo 2016).

Suomi ei voi jäädä Itämeren harmaalle vyöhykkeelle

Itämeren turvallisuuspoliittinen tilanne on kehittynyt viime vuodet hyvin mielenkiintoiseen suuntaan. Venäjän laivaston ja ilmavoimien toiminta on aktivoitunut jatkuvasti ajan mittaan ja maan kyky sekä halukkuus rajojensa ulkopuolella toteutettaviin sotilasoperaatioihin on nähty viime vuosina Georgiassa, Ukrainassa sekä tuoreimpana Syyriassa. On tullut selväksi kaava: kun Venäjä katsoo, että sen turvallisuutta tai intressejä uhataan, se käyttää eriasteisia painostuskeinoja, joista suoraan ja radikaaliin sotilaallisen voiman käyttöön voidaan siirtyä nopeasti ja varoittamatta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä