Janne Paalijärvi Internetin ja ihmisen puolella

Kaikki blogit puheenaiheesta Turvapaikanhaku

Hyvät ja huonot ihmiset

Surullinen syksy 2015 jakoi raa'alla tavalla suomalaiset kahteen kastiin, hyviin ja huonoihin ihmisiin. Hyviä ihmisiä olivat ne, jotka ”välittivät” lähimmäisistä, olivat valmiita ottamaan maahan jokaisen ns. pakolaisen, joka oli saanut haalittua kasaan ihmissalakuljettajien vaatiman rahasumman ja onnistunut kiertämään viiden, kuuden EU-valtion ns. rajatarkistukset, ja ilmoittautunut turvapaikanhakijaksi viranomaisille unionin äärilaidalla Suomen Torniossa.

Vapaaehtoisen paluun tuki lisää perusteetonta turvapaikanhakua

Turvapaikanhakijoiden vapaaehtoisen paluun tuki ollaan nostamassa noin kaksinkertaiseksi aikaisemmasta. Parhaimmillaan perusteeton turvapaikanhakija voi saada jopa 5 000 euroa, mikäli hän lähtee Suomesta vapaaehtoisesti. 5 000 euroa on suomalaisesta näkökulmasta suhteellisen vähän rahaa, mutta monissa köyhemmissä maissa se voi olla jopa vuosipalkan verran.

Oikeusvarmuutta ja väärinkäytön estoa turvapaikanhakuun

Turvapaikkajärjestelmämme tulee perustua tasapainoon. Siihen kuuluu turvapaikkahakemusten oikeudenmukainen käsittely ja joko kotouttaminen Suomeen myönteisen päätöksen jälkeen tai palauttaminen hakijan kotimaahan negatiivisen päätöksen jälkeen. Vahvistamme nyt molempia vaakapunnuksia. Estämme eduskunnalle annetulla lakimuutoksella hakemusvälineiden väärinkäyttöä. Samalla kehitämme turvapaikkaprosessin oikeusvarmuutta edelleen sekä kesällä julkaistun noin 30 toimenpiteen kokonaisuudella että parhaillaan kilpailutuksessa olevan turvapaikkajärjestelmän ulkoisen arvioinnin avulla.

Puhutaan enemmän pakolaisten auttamisesta

Pakolaiset ja karkoitukset täyttävät median. Suureen ääneen julistetaan milloin laillisuuden, oikeuden, kohtuuden ja milloin pelon ja epäluulon sanomaa. Ja samaan aikaan yhä uudet uutiset osoittavat, että niitä hirveyksiä joita paetaan todella tapahtuu jatkuvasti. Ja toisaalta joidenkin ihmisten toimet osoittavat myös, etteivät kaikki turvapaikkaa hakeva hae turvaa vaan parempaa elintasoa. Tästä kaikesta mieliin jää vahva kahtiajako pakolaisten poispotkijoiden ja pakolaisten puolustajien välillä, sillä keskustelu on vahvasti polarisoitunut.

Turvapaikka- ja siirtolaispolitiikan The Right Thing to Do

Olin äskettäin seuraamassa Frans Timmermansin, EU:n komission ensimmäisen varapuheenjohtajan, Ruotsin integraatioministeri Morgan Johanssonin, sisäministeri Paula Risikon ja Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Jaakko Niinistön keskustelua. Aiheena oli EU:n yllättänyt suuri turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten määrä.

En osaa lukea enkä kirjoittaa - ja olen aikuinen

UNESCOn tilastojen mukaan vuonna 2010 maailmassa oli 796 miljoonaa luku- ja kirjoitustaidotonta aikuista. Erityisen paljon heitä oli Afrikassa ja Etelä- ja Länsi-Aasiassa. Esimerkiksi Afganistanissa heitä oli 71,9 prosenttia koko yli 15-vuotiaasta väestöstä ja naisista peräti 87,4 prosenttia. Somaliassa vastaavat luvut olivat 62,2 ja 74,2 prosenttia.

Vuonna 2015 Suomesta haki turvapaikkaa 5 214 afganistanilaista ja 1 981 somalialaista turvapaikanhakijaa. Vuosien saatossa heitä on tullut Suomeen moninkertainen määrä.

Pari huomiota Eurostatin turvapaikanhakutilastosta

Virallisilta Eurostatin sivuilta löysin kiinnostavan allaolevan tilaston - First time asylum applicants in the EU-28 by citizenship, q2 2014 – Q2 2q15 - joka saattaisi yllättää niitä jotka luulevat nykyisessä pakolaiskriisissä kyseen olevan vain Syyriasta.

Mitä turvapaikanhakija TARVITSEE, ja mitä moni heistä VAATII

Otsikon tarkoitus on herättää miettimään, ovatko kaikki maahamme turvapaikkaa hakemaan tulevat todellakin turvapaikan tarpeessa, vaiko jotain muuta etsimässä.

ISIS tienaa turvapaikanhakijoilla, joilla rahoitetaan konfliktien kierrettä

ISIS tienaa EU:n "pelastusoperaatiolla" valtavia summia sodankäyntiin ja levittämiseen. 

 

EU:n "pelastusoperaatio" Välimerellä vain kiihdyttää ISIS:n väkivaltakierteen levittämistä ja kiihdyttämistä.

 

EU:n turvapaikkapolitiikka tulee julistaa epäonnistuneeksi. EU:n politiikka vaarantaa maailmanrauhan. Epävakaa Eurooppa on Putinille helppo pala. 

 

Palautetaan turvapaikanhakijat YK:n pakolaisleireille, niin tämä hulluus loppuu ja ISIS heikkenee. 

 

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Sivut

Julkaise syötteitä